Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Erkki Tuomioja, ex-ulkoministeri ja "ikuinen radikaali" on laittanut oman teelusikkansa suureen puurokuppiin. Omalla verkkosivuillaan Vanhan Ylioppilastalon valtaukseen osallistunut DDR:n tunnustamisrykmentin sotilas, siis "sotiemme veteraani", laukoo vuorenvarmoja lausuntoja USA:n tulevista presidentivaaleista:

"Suomessa ei löydy Aamulehden Matti Apusen lisäksi montaakaan USA:n politiikan seuraajaa, jotka toivoisivat McCainin valintaa. Tässä suhteessa Obama on todellinen maltilliseen oikeistoonkin ulottuva keskustavasemmistolainen valinta. "
TK-kuvaus "Vanhan valtauksesta". Meidän Erkkimmekin siellä jossakin.

-------------------------------

[size=150:6j2b5a1s]Tuomioja möhläsi länsisuhteissa[/size:6j2b5a1s]

Nuori kansanedustaja Erkki Tuomioja vauhditti vuonna 1975 keskustelua Suomen omatoimisesta liikkumisesta itään eli suomettumisesta. Tuomioja esitti Reykjavikissa näkemyksen, jonka mukaan pohjoismaista yhteistyötä olisi pitänyt laajentaa Neuvostoliiton suuntaan.

Tuomiojan tapaus esitellään uudessa ulkoministeriön sanomalehtitoimiston historiassa Idän Etuvartio? Pekka Lähteenkorvan ja Jussi Pekkarisen kirjan aihe ovat Suomen tunnetuksi tekijät ja maamme poliittisen todellisuuden parhain päin selittäminen vuosina 1945–1981.

Suomi-kuvaa rakennettiin 1960-luvun puolivälistä alkaen puolueettomalle, demokraattiselle ja teollistuneelle maalle sopivaksi. Yhtenä kuvan kiillottajista häärivät ulkoministeriön virkamiehet. Suomalaiset tiesivät itsensä herkkänahkaisiksi, mutta varovaisuudessa oli vaaransa. 1970-luvulla syntynyt suomettumiskäsite ei ollut hallittavissa. Kirjoittajat toteavatkin, että vuosikymmenen ulko- ja sisäpolitiikka antoivat tarkkailijoille paljon todisteita Neuvostoliiton myötäilystä ja itänaapurin kasvavasta vaikutusvallasta Suomessa.

Tätä taustaa vasten Tuomiojan varomaton puhe Reykjavikissa kirjataan varoittavaksi esimerkiksi. Kirjaaja on sanomalehtiavustaja Kristofer Gräsbeck, joka valvoi Suomi-kuvaa Isossa-Britanniassa. Brittilehdistön asennoituminen Suomeen oli Gräsbäckin mukaan hyvin myönteistä. Saarivaltion sanomalehdet eivät olleet osallistuneet suomettumisriekkujaisiin vaan käsitelleet Suomea korrektisti. Aina siihen asti kun Tuomioja esitti Reykjavikissa helmikuun puolivälissä puheensa.

Suomalaisten imagon puolustajan mielestä Tuomioja unohti säännön, jonka mukaan suomalaiset imagon kiillottajat elivät: nuorallatanssijoiden ei pitäisi vaikeuttaa vaijerin kanssa hikoilevien apulaisten työtä eikä ainakaan ryhtyä kivittämään ruotsalaisia naapureitaan, kuten Tuomioja oli tehnyt syyttäessään ällistyneitä ruotsalaisia. Tuomioja syytti ruotsalaisia oman puolueettomuutensa pettämisestä. Tuomiojan mukaan näin tapahtui kun ruotsalaiset olivat liittyneet lännen suurimpien öljyntuottajien joukkoon IEA:ssa.

"He olivat sitä paitsi yrittäneet myydä peloitttavaa Viggen-lentokonettaan NATOn jäsenmaille takaamalla varaosien toimitukset sodankin aikana. Lopulta he olivat sallineet Ruotsin puolustusvoimien komentajan kenraali Stig Synnergrenin väittää, että Suomen kulkuyhteyksien äsken toteutetuilla parannuksilla oli strateginen merkitys Venäjälle."

Gräsbäck kuvaa, että Tuomioja oli osoittanut oman puolueettomuutensa melko omitusta puhtautta, kun hän vaati läheisempää yhteistyötä pohjoismaisten valtioiden ryhmän ja Venäjän välille. Neuvosto harvoin kuulee sanottavan mitään näin jyrkästi edes Suomen kommunistienkaan kansanedustajien taholta, Gräsbeck kirjoitti.

Olof Palme kuvasi Tuomiojan puhetta onnettomaksi työtapaturmaksi.

Gräsbeck on laatinut kirjeensä sen jälkeen kun tieto oli jo lähettänyt hallitsemattomasti etenemään. Brittilehtien jälkeen kuhina Tuomiojan puheen ympärillä levisi keskusteluun Ruotsissa, Itävallassa, Länsi-Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Ranskassa. Neuvostoliitossa asiaan suhtauduttiin myönteisesti.

Tuomiojan puheesta tuohtunut virkamies halusi antaa muille neuvoja siitä, miten Suomeen saapuvia englantilaisia toimittajia piti hoitaa: Heille oli kerrottava seikkaperäisesti Suomen ja Neuvostoliiton taloussuhteista, koska he epäilivät, ettei kauppa hyödyttänyt Suomea. Lisäksi sanomalehtiavustaja opasti kollegoitaan käymään vieraiden kanssa jossain lehdessä ja rehellistä keskustelua itsesensuurista.

Kirjoittaja
Jarmo Koponen

Kommentit (15)

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28196
Liittynyt13.5.2005
ralf64
Erkki Tuomioja, ex-ulkoministeri ja "ikuinen radikaali" on laittanut oman teelusikkansa suureen puurokuppiin. Omalla verkkosivuillaan Vanhan Ylioppilastalon valtaukseen osallistunut DDR:n tunnustamisrykmentin sotilas, siis "sotiemme veteraani", laukoo vuorenvarmoja lausuntoja USA:n tulevista presidentivaaleista:

"Suomessa ei löydy Aamulehden Matti Apusen lisäksi montaakaan USA:n politiikan seuraajaa, jotka toivoisivat McCainin valintaa. Tässä suhteessa Obama on todellinen maltilliseen oikeistoonkin ulottuva keskustavasemmistolainen valinta. "Tuota, mihin lähdeaineistoon viitattaessa Tuomioja puhuu nyt palturia?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Erkki Tuomiojan olisi luullut ulkoministerivuosiensa kokemusten perusteella tietävän, ettei pienen maan politiikon kannata erityisemmin valita puoliaan suurvallan johtajaa valittaessa. Nimittäin tässä(kin) asiassa paljastuu jälleen se mistä professori Jukka Kemppinenkin mainitsi käsitelleessään Tuomiojan suurta ongelmaa - nimittäin "liika viisautta".

Minä antaisin kaikille suomalaisille poliitikoilla ilmaisen neuvon - ei todellakaan maksa mitään - PITÄKÄÄ TURPANNE KIINNI USA:N VAALEISTA. AMERIKKALAISET VÄHÄT VÄLITTÄVÄT MITÄ EUROOPPALAISET AJATTELEVAT MCCAINISTÄ SEN PAREMMIN KUIN KENESTÄKÄÄN MUUSTA AMERIKKALAISESTA POLIITIKOSTA.

Tuomioja verkkosivuillaan kirjoittaa nimittäin jotain näin naiivia:

...meidän äänioikeudettomienkin kannanotot toivottavasti edes marginaalisesti - ja ehkä tiukassa vaalissa juuri ratkaisevasti - vaikuttaisivat valintaan.
Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28196
Liittynyt13.5.2005

Et vastannut kysymykseen. Siksi toisekseen, onko kannanotto kielletty juuri kansanedustajilta? Aika merkillistä tuo logiikkasi.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

-:)lauri
Et vastannut kysymykseen. Siksi toisekseen, onko kannanotto kielletty juuri kansanedustajilta? Aika merkillistä tuo logiikkasi.En pitäisi sitä kovin pahana syntinä, jos jättää vastaamatta tuontasoisiin kysymyksiin.

-

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28196
Liittynyt13.5.2005
Wy Tui Lee
-:)lauri
Et vastannut kysymykseen. Siksi toisekseen, onko kannanotto kielletty juuri kansanedustajilta? Aika merkillistä tuo logiikkasi.En pitäisi sitä kovin pahana syntinä, jos jättää vastaamatta tuontasoisiin kysymyksiin.

-
Olisi parempi pysyä pysyä hiljaa ja vain vaikuttaa typerältä, kuin avata suu ja todistaa se.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

ralf64

Minä antaisin kaikille suomalaisille poliitikoilla ilmaisen neuvon - ei todellakaan maksa mitään - PITÄKÄÄ TURPANNE KIINNI USA:N VAALEISTA. AMERIKKALAISET VÄHÄT VÄLITTÄVÄT MITÄ EUROOPPALAISET AJATTELEVAT MCCAINISTÄ SEN PAREMMIN KUIN KENESTÄKÄÄN MUUSTA AMERIKKALAISESTA POLIITIKOSTA.Heh, suomettumista USA:n suuntaan...

Jos ne ei siellä välitä, niin samahan se mitä täällä puhutaan.

Tuomioja saa kyllä hommata nyt närästyspillereitä valmiiksi. McCainin suosio nousussa ja gallupin mukaan amerikkalaisäänestäjät luottavat jopa Paliniin enemmän kuin Bideniin.

Minun pointtini oli se, että eurooppalaisten mielipiteillä ei ole mitään merkitystä tässä asiassa. Voi olla jopa niinkin, että mitä enemmän tällaiset Erkin tapaiset besserwisserit työntävät nokkansa asioihin, sitä varmemmin rivit McCainin takana tiivistyvät. Amerikkalaiset nimittäin aivan aiheellisestikin pitävät eurooppalaisia liberaaleja aivan liian pehmeinä diktaattorien ja tyrannien edessä.

Tsekatkaapa mitä ylösnousseella George Pattonilla on sanottavaa tämän päivän amerikkalaisille:

http://www.youtube.com/watch?v=xyUX6wV1lBQ

ralf64

Minun pointtini oli se, että eurooppalaisten mielipiteillä ei ole mitään merkitystä tässä asiassa. Voi olla jopa niinkin, että mitä enemmän tällaiset Erkin tapaiset besserwisserit työntävät nokkansa asioihin, sitä varmemmin rivit McCainin takana tiivistyvät. Amerikkalaiset nimittäin aivan aiheellisestikin pitävät eurooppalaisia liberaaleja aivan liian pehmeinä diktaattorien ja tyrannien edessä.Eli asiasta ei siis mielestäsi saa USA:n ulkopuolella keskustella?

Saa. Mutta jos Tuomioja todellakin haluaisi vaikuttaa Obaman hyväksi, hänen ja hänenkaltaistensa kannattaisi olla ihan hiljaa. Amerikkalaiset äänestävät lompakkonsa ja vaistonsa perusteelle. Ja kuten Goldwaterin tapaus osoitti, niin tietyssä vaiheessa myös amerikkalaisten konservatismillekin tulee rajansa.

Amerikkalaisia ei kannattaisi mennä opettamaan näissä asioissa. Koska heikäläiset voisivat hyvinkin ottaa esille eurooppalaisten hurahtamiset sellaisiin tunkkaisiin aatteisiin kuin facismiin, natsismiin ja eteenkin kommunismiin. Eurooppa on sotkenut maailman kirjat kaksi kertaa viimeisen 94 vuoden aikana. Jos emme olisi niin heikkoja nyt, niin ilmeisesti olisimme kai jo järjestelleet jo kolmannenkin maailmansodan.

Sitäpaitsi suomettumisen ajan muistaen, kannattaisi meidänkin olla tyytyväisiä siitä, että Reagan ja Thacher eivät suomalaisten tavoin hurahtaneet suureen huijaukseen eli "liennytykseen" vaan näkivät Neuvostoliiton huijaamisen lävitse, kiristivät ruuvia ja saivat kuin saivatkin savijaloilla jo seisoneen jättiläisen kaatumaan nurin - ja ilman kolmatta maailmansotaa.

Finlandization is one example of shamefull attitude of european liberals!

Lazlo
ralf64

Minun pointtini oli se, että eurooppalaisten mielipiteillä ei ole mitään merkitystä tässä asiassa. Voi olla jopa niinkin, että mitä enemmän tällaiset Erkin tapaiset besserwisserit työntävät nokkansa asioihin, sitä varmemmin rivit McCainin takana tiivistyvät. Amerikkalaiset nimittäin aivan aiheellisestikin pitävät eurooppalaisia liberaaleja aivan liian pehmeinä diktaattorien ja tyrannien edessä.Eli asiasta ei siis mielestäsi saa USA:n ulkopuolella keskustella?
Jenkkien mielestä ei. Olen itsekin törmännyt tähän useita kertoja.

ralf64
Saa. Mutta jos Tuomioja todellakin haluaisi vaikuttaa Obaman hyväksi, hänen ja hänenkaltaistensa kannattaisi olla ihan hiljaa. Amerikkalaiset äänestävät lompakkonsa ja vaistonsa perusteelle.McCainin keskimääräistä kannattajaa tuskin kiinnostaa pätkääkään, mitä Euroopassa saatikka Suomessa puhutaan.

Jos amerikkalaiset lompakkonsa perusteella äänestävät, niin eiköhän republikaanien valta-asema romahda.


Sitäpaitsi suomettumisen ajan muistaen, kannattaisi meidänkin olla tyytyväisiä siitä, että Reagan ja Thacher eivät suomalaisten tavoin hurahtaneet suureen huijaukseen eli "liennytykseen" vaan näkivät Neuvostoliiton huijaamisen lävitse, kiristivät ruuvia ja saivat kuin saivatkin savijaloilla jo seisoneen jättiläisen kaatumaan nurin - ja ilman kolmatta maailmansotaa.Itseasiassa Yhdysvalloille ei selvinnyt NL:n huono taloudellinen tila ennenkuin se todellakin romahti. CIA ei tiennyt juuri mitään siitä, mitä Neuvostoliitossa todella tapahtui. Ja yllätyksenä Yhdysvalloille tuli myöskin se, että kahden navan välinen kamppailuhan oli oikeasti taloudellinen, eikä sotilaallinen.

Toope
Seuraa 
Viestejä25097
Liittynyt23.7.2006
ralf64
Saa. Mutta jos Tuomioja todellakin haluaisi vaikuttaa Obaman hyväksi, hänen ja hänenkaltaistensa kannattaisi olla ihan hiljaa. Amerikkalaiset äänestävät lompakkonsa ja vaistonsa perusteelle. Ja kuten Goldwaterin tapaus osoitti, niin tietyssä vaiheessa myös amerikkalaisten konservatismillekin tulee rajansa.

Amerikkalaisia ei kannattaisi mennä opettamaan näissä asioissa. Koska heikäläiset voisivat hyvinkin ottaa esille eurooppalaisten hurahtamiset sellaisiin tunkkaisiin aatteisiin kuin facismiin, natsismiin ja eteenkin kommunismiin. Eurooppa on sotkenut maailman kirjat kaksi kertaa viimeisen 94 vuoden aikana. Jos emme olisi niin heikkoja nyt, niin ilmeisesti olisimme kai jo järjestelleet jo kolmannenkin maailmansodan.

Sitäpaitsi suomettumisen ajan muistaen, kannattaisi meidänkin olla tyytyväisiä siitä, että Reagan ja Thacher eivät suomalaisten tavoin hurahtaneet suureen huijaukseen eli "liennytykseen" vaan näkivät Neuvostoliiton huijaamisen lävitse, kiristivät ruuvia ja saivat kuin saivatkin savijaloilla jo seisoneen jättiläisen kaatumaan nurin - ja ilman kolmatta maailmansotaa.

Finlandization is one example of shamefull attitude of european liberals!


Hyvä kirjoitus.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

asdf
Seuraa 
Viestejä11863
Liittynyt16.3.2005

Satuitko Ralf huomaamaan, että tämä lause:

Minun pointtini oli se, että eurooppalaisten mielipiteillä ei ole mitään merkitystä tässä asiassa.

On ristiriidassa tämän lauseen:

Voi olla jopa niinkin, että mitä enemmän tällaiset Erkin tapaiset besserwisserit työntävät nokkansa asioihin, sitä varmemmin rivit McCainin takana tiivistyvät.
kanssa? Ihan vaan tiedoksesi, kun ei tässä tärkeämpää sanottavaa ollut.

Jenkkiläinen keskiverto mieltää euroopan maaksi kuten jenkkilä. Vaikka heidän naapurinsa viettää aivan erillaisia riittejä omassa piirissään. Jenkki lähtee eurooppaan jees. Kun siellä mainitaan paikkakunta ja osavaltio, niin kun monasti mainitaan myös eurooppa, niin useat luulee että se on jenkkilässä. http://www.youtube.com/watch?v=lj3iNxZ8Dww

Sitten tuohon valintaan: Viimmeksi se oli niin tyhmä että eurooppalaisten olisi pitänyt tehdä valinta niiden puolesta.

Jos Tuomioja olisi USA:ssa vaaliehdokkaana -edes demokraateille- niin se naurettais pihalle, tai ehkä museoon osastolle "uhanalaiset ihmislajit kylmän sodan ajalta".

Siellä olisi balsamoituna Leninin ja Stalinin välissä, pikkutakkeineen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat