Seuraa 
Viestejä45973
  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (28)

Näin kertoo aiheesta NewScientist:

Mirror test shows magpies aren't so bird-brained

# 01:00 19 August 2008
# NewScientist.com news service
# Alison Motluk

Self-recognition, once thought to be an ability enjoyed only by select primates, has now been demonstrated in a bird.

The finding has raised questions about part of the brain called the neocortex, something the self-aware magpie does not even possess.

In humans, the ability to recognise oneself in a mirror develops around the age of 18 months and coincides with the first signs of social behaviour. So-called "mirror mark tests", where a mark is placed on the animal in such a way that it can only be observed when it looks at its reflection, have been used to sort the self-aware beasts from the rest.

Of hundreds tested, in addition to humans, only four apes, bottlenose dolphins and Asian elephants have passed muster...


http://www.newscientist.com/article/dn1 ... ained.html
Sivulla videomateriaalia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Kerran kissamme pyydysti erään pikkulinnun pihalta. Silloin sen linnun mikälie puoliso olikaan tuli ja hyökkäsi tämän kissan kimppuun yrittäen pelastaa vielä elossa olevan saaliin. Ei kuitenkaan onnistunut pelastamaan mutta ei jäänyt itse saaliiksi.

En ole koskaan nähnyt mitään niin urheaa. Kait linnuilla on jotain tunteita ja tietoisuuttakin.

Kyllä moni olento on tietoinen itsestään, eri asia on keksiikö tämä polo ihmisolento testejä, joita voi uskoa.

Helpompaa on seurata eläimiä jokusen tuntia kuin kyhätä vangituille eläimille kaiken maailman kokeita. Ai niin, tieteellinen todiste, sitähän tarvitaan että asioita voidaan sanoa tosiksi...

Helpompaa on seurata eläimiä jokusen tuntia kuin kyhätä vangituille eläimille kaiken maailman kokeita. Ai niin, tieteellinen todiste, sitähän tarvitaan että asioita voidaan sanoa tosiksi...Juu-u, ne kurjat yrittävät kitkeä tarkkailijan ennakko-oletukset ja johdattelevan havainnoinnin eristämällä oleelliset muuttujat kontrolloitavaan koeympäristöön. Ennenkuulumatonta. Mututuntumalla ja maalaisjärjellähän sitä on ennenkin porskutettu etiäppäin - maa kun on litteä eikä mihinkään liiku.

Aa, eli jos näen taivaalla variksen pelleilevän yksinään, se ei ole merkki siitä että varis pitää hauskaa, ts. tiedostaa itsensä, vaan ainoastaan väärä havainto?

Kysymys sinulle: Pitäisikö testata myös ihmisillä tuo asia? Ja jos joku ei läpi pääse, niin alentaa eläimeksi? Jos ei niin miksi ei? Geenien takia? Sen takia että muistuttaa ihmistä?

Milloinkohan sitä tajutaan, että elävät olennot ovat geenien ja ympäristön summa, ja se ympäristön osuus on hyvin suuri. Niin suuri, että kahta identtistä olentoa ei toisikseen tunnista kunhan olosuhteet ovat tarpeeksi erilaiset.

Esimerkiksi tynnyrissä eläjä ja sitten filosofiperheen vesa. Jos heidät olettaisi geeniperimältään samoiksi, niin kun olisivat 18, niin voisiko kukaan arvata että ovat identtisiä?

Heisenbergiä ei kuunneltu tarpeeksi. Laboratoriossa kasvatettu rotta on laiha varjo siitä olennosta, joka selviytyy tuolla työkalutta, ruokkimatta, hoivaamatta.

Silti, rotan älykkyyttä mitataan näille debiileille tehdyillä kokeilla. Kokki-raukat.

Olisiko sinusta reilua että jokeri-fanin avulla määriteltäisiin ihmisen älykkyys?

Tajuatko mitä ajan takaa? Joka lajista löytyy kaikkea, mustan ja valkean väliltä. Tiede pyrkii osoittamaan jonkin lajin joko mustaksi tai valkeaksi.

Siinä se hairahtuu ja pahasti ja putoaa omaan kuoppaansa.

Eläinten älykkyyttä tieteellisin metodein arvioiva työryhmä ei ymmärrä että samalla kun niin toimivat todistavat ainoastaan oman vajavaisen ymmärryksensä.

Anteeksi nyt vaan. Mutta tiede ei ole mikään Raamattu, ja siltä vaan ikävä kyllä alkaa tuntua että moni niin uskoo.Ei ole mitattua ja kirjoitettua totuutta, muuten kuin yksittäistapauksina. Itsensä tiedostaminen on erittäin vahvassa määrin yksittäistapaus. Kyseessä oli siis älykäs harakka, tai sitten ei. Sitä et voi tietää, ennen kuin olet testannut 1000 harakkaa. 500 labrassa, ja 500 luonnossa.

Ja pistää sormet ristiin että valitsemasi joukkio edustaa tasapuolisesti lajia. Sitähän kukaan ei tiedä.

Raamatusta, tai pikemminkin kirkosta sen verran että yksi sen suurimpia tarkoituksia on abortin ja itsemurhan vastustaminen. Kumpikin on karjankasvattajallekin pahaksi. Sitähän siellä Texasissa tehdään, kasvatetaan karjaa.

Ja jos karja vikuroi, niin lasso kaulaan, ja jos sekään ei riitä niin lihoiksi.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Kondrad Lorenzents seurasi variksia pitkään. Minullakin oli sellainen, Vertti nimeltään, vapaana pihapiirin elättinä. Älykäs eläin ja lopulta kovin pirullinenkin.

Lierikki Riikonen

Joo, itse ruokin joskus kanssa paria varista, tulivat tyhjästä syömään alle minuutissa jos vei leivänkannikan ulos. Seuraavana keväänä niitä oli 5, ja päätin rajoittaa touhua.

Jos olivat nälkäisiä, niin lensivät pihapuuhun ja sukivat nokalla oksaa merkiksi että maistuisi suuhunpantava.

Hienoja lintuja, varmasti tiedostavampia kuin moni palstalainen.

Barbaari
Kerran kissamme pyydysti erään pikkulinnun pihalta. Silloin sen linnun mikälie puoliso olikaan tuli ja hyökkäsi tämän kissan kimppuun yrittäen pelastaa vielä elossa olevan saaliin. Ei kuitenkaan onnistunut pelastamaan mutta ei jäänyt itse saaliiksi.

En ole koskaan nähnyt mitään niin urheaa. Kait linnuilla on jotain tunteita ja tietoisuuttakin.
Et ole sitten nähnyt koskaan kukon hyökkäävän "uhrhoollisesti" traktoria vastaan, jos se on joskus nähnyt kanan jäävän sen pyörän alle?

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Armitage
Joo, itse ruokin joskus kanssa paria varista, tulivat tyhjästä syömään alle minuutissa jos vei leivänkannikan ulos. Seuraavana keväänä niitä oli 5, ja päätin rajoittaa touhua.

Jos olivat nälkäisiä, niin lensivät pihapuuhun ja sukivat nokalla oksaa merkiksi että maistuisi suuhunpantava.

Hienoja lintuja, varmasti tiedostavampi kuin moni palstalainen.


Joo, ne selkeästi kyllä kertoo muillekkin variksille jos jotakin on jossakin. Meilläkin kun yksi pörtsi jäi verkkoon kiinni kasvimaalla, niin eipä enää myöhemminkään näkyny variksia siellä maalla noukkimassa marjoja. Eli yhen variksen ahdinko riitti ajamaan muutkin varikset pois sieltä varsin pitkäksi aikaa. En itseasiassa ole nähnyt siellä enää variksia syömässä marjoja, tosin eipä siellä kauheesti niitä enää ollunnakkaan kun sateet ja kylmyys lopulta rajotti satoa pois niin paljon.

Niitä myöskin kiva katsoa, kun ne kerääntyy parviksi joihinkin antennien päälle.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

SipuliRami
http://www.riemurasia.net/jylppy/36756/J%C3%A4nis

Vaikka näyttää, että jänis antaa turpaan variksille, niin samaan aikaan jäniksen pesällä käy varikset syömässä poikaset. Aika uhrautuvaista sakkia nämä varikset ja määrätietoisia
Tämä on nähty myös harakoilla, ja useamman henkilön toimesta, mm. minun, samaan aikaan: yksi harakka (ilmeisesti "herra") päristelee kummallisesti puhelinlangalla keskellä räkättirastasyhdyskuntaa ja saa äkkiä kaikki "syöksypommittajat" peräänsä muutaman "ammuksenkin" niskaansa. Ja samaan aikaan toinen (vähän pienempi) ahtaa kupuunsa kahden tai kolmen raksänpesän hiljattain kuoriutuneet poikaset.

tsiegtiez
maa kun on litteä eikä mihinkään liiku.Olen sataprosenttisen varma siitä, että uskoisit maan olevan litteä jos "tiede" sanoisi niin.

Tuo kahtiajakoisuus koituu ihmisrodun tuhoksi. Kykenemättömyys näkemään asioita olevan ja olemattoman yhdistelminä.

Tiede ei voi soveltaa tieteellisiä metodeja ja kokeita kuin ainoastaan sellaisiin asioihin, joihin ne soveltuvat. Ymmärrätkö?

Jos koe pilaa testattavan, niin se ei todista muuta kuin pieleen menneen kokeen. Heisenberg tajusi tämän mikrokosmoksen suhteen epätarkkuusperiaatteessaan. EDIT: Eli lyhyesti, jos tuot energiaa kokeesen ulkopuolelta, voi tämä energia muuttaa koetulosta, ja siten pilata kokeen. Mitä muuta kuin eläimelle luotu koejärjestely on kuin energian tuomista kokeeseen?

Nyt olisi vähitellen aika tajuta että älykkyys, tietoisuus, sen eri vivahteet, luonto, ovat niin kovin monimutkaisia ilmiöitä, että niihin pätee samanlaiset lainalaisuudet.

Apina ei ole Newtonin hissi. Ei vaikka voissa paistaisi.

Jos haluat ymmärtää tieteellisesti luontoa, sinun tulee tietää jokaisen alkeishiukkasen paikka tai nopeus, mielummin kummatkin, mikä on mahdotonta. Sitten saat selityksen sille miksi koejärjestelyssä tapahtui mitä tapahtui. Miksi dominopalikat olivat asetettu siten niin kuin ne olivat.

Näet syyn ja seurauksen ketjun ja palikoiden kaatumisen vuoron perään. Vastausta siihen, onko kyseessä itse-tietoinen ilmiö vai ei, loppupeleissä kuitenkaan saa, sillä tiede ei tiedä tietoisuuden kaavaa. Et voi syöttää kaikkia noita muuttujia mihinkään ja sitten katsoa tuleeko tietoisuuden kaavan kautta tulokseksi tosi.

Se on tiedettä, matematiikkaa. Naureskelit minun "maalaisjärjellesi". Kuinka paljon sinun maalaisjärkesi eroaa minun maalaisjärjestäni? Kai ne tiedemiehet ymmärsivät poissulkea tietoisuuskriteerissä sen oman tulkintansa pois?

Noh, sama se. Se mitä yritän vain sanoa on että hölmöä tuollainen touhu, koska ei se loppupeleissä todista muuta kuin tapahtunutta. Siitä voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä. Ja edelleen, yksi yksilö ei lajia tee. Laji ei myöskään tee yksilöä.

Yksilön tekee geenit + ympäristö. Jos onni on suotuisa, kaikki on mahdollista. Kurjemmassa tapauksessa mahdotonta.

Näen silmissäni tällä hetkellä nälkään kuolevan puoli vuotta vanhan potentiaalisen neron, ja rikkaan perheen idioottivesan, joka ajelee autolla pitkin Hollywoodin katuja ja naiset palvovat häntä ja hän pitää siitä. Eikä muuhun kykene.

Näen palkitun lainsäätäjän, joka hakkaa vaimoaan kännissä kotona, ja kerjäläisnuoren kyynel silmässä polttamassa viemäriputkessa lämpimikseen suurella vaivalla ostamaansa matematiikankirjaa.

Kuinka moni ihminen tunnistaa itsensä peilistä siihen katsoessaan? Kuinka moni tyhjä silmä tuijottaa pelkkää pintaa, ja konemaisesti reagoi kuten hänelle on opetettu, jotta se näyttäisi siltä että tunnistaa itsensä?

Kuinka moni?

Minä, kun katson peiliin, joskus irvailen, ja sitten hymyilen, joskus vain tuijotan vakavana. Yleensä en kauheasti peilaile. Sen verran kun on pakko, ettei töistä ulos potkita.

Tunnistanko itseni? Vai kulkeeko päässäni vain opittuja ajatuksia itseydestä?

Voisiko itseys olla itse asiassa virheellinen tulkinta, joka alkaa tarttua vanhemmilta lapseen 18kk:n iässä ja siitä eteenpäin?

Mitä mieltä olet?

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Armitage

Näen silmissäni tällä hetkellä nälkään kuolevan puoli vuotta vanhan potentiaalisen neron, ja rikkaan perheen idioottivesan, joka ajelee autolla pitkin Hollywoodin katuja ja naiset palvovat häntä ja hän pitää siitä. Eikä muuhun kykene.

Näen palkitun lainsäätäjän, joka hakkaa vaimoaan kännissä kotona, ja kerjäläisnuoren kyynel silmässä polttamassa viemäriputkessa lämpimikseen suurella vaivalla ostamaansa matematiikankirjaa.

Kuinka moni ihminen tunnistaa itsensä peilistä siihen katsoessaan? Kuinka moni tyhjä silmä tuijottaa pelkkää pintaa, ja konemaisesti reagoi kuten hänelle on opetettu, jotta se näyttäisi siltä että tunnistaa itsensä?

Kuinka moni?

Minä, kun katson peiliin, joskus irvailen, ja sitten hymyilen, joskus vain tuijotan vakavana. Yleensä en kauheasti peilaile. Sen verran kun on pakko, ettei töistä ulos potkita.

Tunnistanko itseni? Vai kulkeeko päässäni vain opittuja ajatuksia itseydestä?

Voisiko itseys olla itse asiassa virheellinen tulkinta, joka alkaa tarttua vanhemmilta lapseen 18kk:n iässä ja siitä eteenpäin?

Mitä mieltä olet?


Kyllä noi kaikki esimerkki henkilösi tuntee itsensä peilistä. Lainsäätäjä on taatusti sen verran älykäs että ÄO ylittää 2 vuoden ikän. Samaten se auton ajaminenkin vaati sen verran älyä, että pakko sillä on olla itsetietoisuus ja tietää kun katsoo itseänsä peilistä.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Täytyy kyllä sanoa, etten odottanut harakan olevan ensimmäinen varislintu, joka peilikokeen läpäisee, mutta olisin ollut todella yllättynyt, jos yksikään varislintu ei siihen pystyisi. Varislinnuthan ovat ikään kuin "höyhenpeitteisiä ihmisapinoita", lintumaailman vastine meille hominideille. Niiden aivojen suhteellinen koko kehoon nähden on vastaava kuin ihmisapinoilla, joillakin niistä on jo todettu olevan mielen teoria (eli kyky ymmärtää mitä toisen päässä liikkuu), Uuden Kaledonian varis on heti ihmisen jälkeen taitavin työkalujen valmistaja, ja ihmisen lisäksi ainoastaan erään amerikkalaisen närhilajin on todettu pystyvän ennakoimaan toisten toimia sen perusteella, mitä on itse oppinut tekemään (varas varkaan tuntee).

Ja pienenä offtopiccina, korpit oppivat suorastaan selkäpiitä hyytävän hyvin matkimaan ihmisen ääntä:
http://www.youtube.com/watch?v=-ZyBNWVD70w

Edit: Linkki korjattu

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
SipuliRami

Vaikka näyttää, että jänis antaa turpaan variksille, niin samaan aikaan jäniksen pesällä käy varikset syömässä poikaset. Aika uhrautuvaista sakkia nämä varikset ja määrätietoisiaPaitsi että jänis ei tee pesää. Yhden poikasen taitaa pyöräyttää johonkin puskan alle ja käy sitä imettämässä kerran pari vuorokaudessa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vaimoni uskotteli minulle, että hänen äitinsä on materialisoitunut harakaksi... perheemme perusti harakkalahkon…

Vaimoni äiti kuoli n. 10 vuotta sitten... pihapiirisämme käy yksi ja sama harakka... olen pyytänyt kahville... juovatko anoppi harakat kahvia ?... Enemmän se näytti tykkäävän roskiksesta, jonka jätin hetkeksi pihalle... raiskasi pussin auki ja pölli sieltä ruuan rippeitä ja jotain metallisia kilkuttimia. On älyllisesti masentavaa katsella kun se syöttää uutta poikuettaan hopeisella lusikalla... tunsin oloni tyhmäksi, ja liityin poikueeseen…

Kun vaarini oli kuolemassa, näin hoitolaitoksen ikkunasta albiino räkätin... en ole koskaan ennen nähnyt albiino lintua...

Voisiko ihmistä vituttaa, kun se ei osaa lentää kuin lintu... vapaana ja korkealla... kuten Armitage kertoikin... ei ihminen itseään peilistä tunnista... nyt ihminen väittää, että harakka tunnistaa…? Onko ihminen jopa tyhmempi kuin varasteleva harakka… onko se ääni jota harakka pitää sittenkin vain ivallista naurua…

http://uk.youtube.com/watch?v=h_AEN-UM2 ... re=related

T: eight miles high

Mitä muita tapoja on "mitata" tietoisuutta kuin tuo peilitesti. Eikö ole mahdollista että joillakin itsestään tietoisilla olennoilla ei ole vain yhtä hyviä kognitiivisa kykyjä hahmottaa ympäristöään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat