Seuraa 
Viestejä45973

Tämä on ketju, jossa seuraavan kirjoittajan pitää antaa mahdollisimman tieteellinen selitys edellisen kertomalle havainnolle, minkä tahansa tieteen näkökulmasta. Mutta perustelujen pitää todella nojata johonkin tieteelliseen teoriaan tai tietoon. Lähteitä saa käyttää ja laittaa, niin tästä voi oppia jotain. Saa itse valita, minkä kohdan toisen tekstissä haluaa selittää.

Voi vaihtoehtoisesti tarinan tekstin sijaan myös psykologisoida edellisen kirjoittajan selitystä, mutta tämä vaatii jo taitoa, jotta kelpaisi vastaukseksi. Siis voi selittää edellisen kirjoittajan ratkaisua analysoimalla sitä psykologisesti. Jos tällainen vastaus on hyvin tasokas, se kelpaa. Sitten seuraavan kirjoittajan on jatkettava taas siitä.

Tästä on tarkoitus tulla jatkokertomus, jossa seikkailee korkeakouluopiskelija Juri Valo. Hän joutuu tilanteisiin, joissa tarvitaan tieteellisiä selityksiä. (Trollit ignorataan.) Tämä ei ole peli jossa olisi voittajaa.

Aloitan: Juri Valo istui päätteensä ääressä ja avasi kolapullon, kuului posaus ja juoma kuohui yli tietokoneen näppäimistölle. "Ah, miksi näin aina käy?" hän harmitteli.

Seuraava esittää tieteellisen selityksen ja sitten jatkaa tarinaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kolaan on valmistusvaiheessa lisätty hiilidioksidia tuomaan kolajuomalle hapokkuutensa, joka on virvoitusjuomille tyypillistä. Hiilidioksidia vapautuu kolajuomasta, vaikka pullo olisi suljettu. Tällöin paine pullossa kasvaa. Kun Juri avasi pullon, paine vapautui ja sai juoman kuohuamaan yli.

Juri nousi tuolilta hakemaan rättiä siivotakseen vahingon. Hän pyyhki kolan rätillä ja se imeytyi rättiin.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

nosto. Nyt jonkun pitäisi jatkaa tarinaa kertomalla, mitä Jurille seuraavaksi tapahtuu ja häntä seuraavan kirjoittajan antaa tieteellinen selitys sille.

( Tämän tarkoitus olisi kyllä mennä niin, että selityksen antaja myös samalla jatkaa kertomusta, mutta nyt voi joku muukin jatkaa jos Ronron ei jatka)

Sori, en huomannut. Seuraava saa siis selittää imeytymisprosessin.
(minä en osaa )

Huom. Tässä muuten ei ole pakko keksiä siihen selitystä, mitä edellinen on ajatellut, vaan näkökulman voi valita itse.

Esim. Tuosta ensimmäisestä viestistä olisi voinut kolapullon kuohumisen selittämisen sijaan selittää vaikka psykologian näkökulmasta, miksi Jurista ja ihmisistä yleensä tuntuu siltä, että kolapullo "aina" kuohuu tai leipä "aina" tippuu nurin. Olisi voinut myös selittää historian tai sosiologian näkökulmasta suomalaisten ruokakulttuurin muutosta, jne.

Tarinan juonen kohtien selittämisen sijaan oli vielä vaihtoehto, että alkaa analysoimaan vaikkapa psykoanalyysin kautta toisen kirjoittajan tekstistä, mitä symboliikkaa siitä löytyy jne.

Toivottavasti tästä nyt tajusi idean.

Perstuntumalta sanoisin tuohon rättijuttuun, että neste imeytyy rättiin, koska rätin materiaali on huokoisempaa eli sisältää tyhjiä "soluja". Näihin sitten helposti liikkuva neste imeytyy.

Äh ruoka kiehuu! No mistä johtuu kankkunen?(Tiedän kyllä vastauksen mutta haluan kuulla, sen jonkun muun suusta).

Krapula johtuu siitä, että etanoli hapettuu elimistössä, ja muodostaa etanaalia, joka hapettuu edelleen etaanihapoksi.

Miksi kauppojen kuittien musteet haalistuvat valon vaikutuksesta?

Jatkan musteesta. Juri menee siis kauppaan ostaakseen lisää colaa, lihapiirakan, popcornia, hiirimaton ja saa ostoksistaan kuitin. Kuitin hän unohtaa keittiön pöydälle, ja se haalistuu auringonpaisteessa, koska UV-säteily aiheuttaa musteen valohajoamista.

Juri laittaa television päälle, sieltä tulee jalkapalloa. Kuuluu kopsaus, lintu lentää olohuoneen ikkunalasia päin. - Mikä se oli, kysyy tyttöystävä, joka on tullut huoneeseen. Hän tahtoo katsoa saippuasarjaa. He alkavat riidellä, Juria harmittaa, hän lopulta antaa periksi tyttöystävälleen, sillä ehdolla että saa pidellä itse kaukosäädintä. He katsovat ääneti ohjelmaa, Jurilla on kaukosäädin ja hän syljeskelee popcornin siemeniä matolle. Yhtäkkiä digiteeveen kuva jämähtää paikalleen.

( Tästä voi selittää minkä kohdan vain)

Voi voi. Jurin tyttöystävä oli eksynyt YLE:n kanaville seuraamaan nk. "saippuasarjoja". Kuva jämähti koska YLE:n antennien lähettämät radiotaajuudet olivat huonosti konfiguroidut ja vääränlaiset. Yle oli myöskin päättänyt suunnata antennit huonosti jolloin sähkömagneettisen radiosäteilyn välittäjät, fotonit eivät saapuneet tarpeeksi suurin joukoin Jurin antennivastaanottimeen. Tästä tympääntyneenä Juri irtisanoo TV-maksusopimuksensa. Parin viikon kuluttua Jurin ovelle tulee TV-tarkastaja, joka vaatii päästä sisään kun olohuoneesta näkyy vilkkumista ja tulee ääniä.

Juri kieltäytyy. Mutta eihän Juri voi tarkastajaa estää, vai voiko? Ja millä perusteella?

(tiedän vastauksen mutta kuunnellaan taas kerran toisen suusta)

Päivitetty, kts. alla oleva viesti.

tupakka: Sinun piti antaa tieteellinen selitys jollekin tekstissä mainitulle asialle. Tarkenna vastaustasi teknisillä perusteluilla.

väläys
tupakka: Sinun piti antaa tieteellinen selitys jollekin tekstissä mainitulle asialle. Tarkenna vastaustasi teknisillä perusteluilla.Tuo alkuperäinen oli humanistis-psykologisesta näkökulmasta. Muutin sen kuitenkin teitä saivartelijoita miellyttävämpään muotoon.

Vierailija

Krapula johtuu monesta eri tekijästä. Yksi on se, että alkoholi on lamaannuttava myrkky, ja elimistö pyrkii puolustautumaan sitä vastaan terästämällä aisteja, eli hermosolujen toimintaa äärimmilleen. Kun alkoholipitoisuus sitten haihtuu elimistöstä, hermot ovat edelleen 'pinnassa'. Krapularyypyn parantava vaikutus perustuu tähän; elimistö lamaantuu ärtyneiden hermojen tasolle taas.

Sori että keskeytin tarinan. Jatkakaa.

Vierailija

Juri estää tarkastajan sisällepääsyn, koska tarkastajalta puuttuu kotietsintälupa. Kun tarkastaja myöhemmin palaa paikalle, juri on vienyt digiboksin naapuriasuntoon ja katselee TV:stä DVD-elokuvia täysin laillisesti. TV-lupatarkastaja ja poliisi poistuvat ja Juri jää virnistelemään partaansa.

Myöhemmin Juri ja tyttöystävä yrittävät harrastaa seksiä, mutta Jurilla on jälleen kerran ongelmia, ja hän joutuu turvautumaan internetistä tilaamiensa viagraa sisältäviksi mainostettujen pillereiden apuun.

Ja tämähän johtuu luonnollisesti siitä, että paikalliselle apteekin erektiopillereiden valmistajalta oli sattunut sildenafiili loppumaan. Ja tämähän johtui siitä, että firmassa sattui olemaan lakko päällä ja kaikenlisäksi yhdellä ainoalla toimivalla tuotantolinjalla oli eräs synteesin vaihesta epäonnistunut katastrofaalisesti. Näin siis luonnolisesti impotentti Juri joutui tilaamaan pillerinsä netistä.

Viikko tuon aktin jälkeen teki tyttöystävä raskaustestin ja yllätysyllätys testissä näkyivät kaksi viivaa juuri oikein sijoittuneina, aivan kuin ohjelappusessa siinä suuren POS-tekstin vieressä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat