Seuraa 
Viestejä45973

Jäin miettimään erästä tiedeohjelmaa katsoessani, pyörän evoluutiota. Niin sitä hyödyntäviä eläviä olentoja ei syntynyt evoluution kautta, vaan yllätys, yllätys tarvittiin ihminen sen kehittämiseen. Tämä on mielenkiintoista kun ajatellaan mihin saavutuksiin evoluutio pystyi mm. kaikki lentokykyä hyödyntävät eliöt. Miksi luonnonvalinta ei suosinut missään vaiheessa pyörivää liikkumista?
Voidaanko tämän asian pohjalta vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä evoluutiosta, voisiko sen taustalla vaikuttaa jonkinlainen äly? Eli jos evoluutio ei kykene synnyttämään pyörää, mutta taas esim lentotaidon, mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (16)

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245

Voisikohan bakteerien siimamoottorin laskea pyöräksi? On siinä ainakin pyörivä "ratas" ja akseli. Siis kärrynpyörän perusrakenne on siinä, vaikkei se minään kärrynpyöränä toimikaan.

Kyllähän niitä pyöreää muotoa hyödyntäviä eläimiä löytyy. Lonkalta heitetään vaikka se muistaakseni amerikkalainen lisko(en nyt jaksaisi kaivaa nimeä), joka heittäytyy "pyöräksi" saalistajien uhatessa ja pyörii rinteitä/kallioita alas karkuun. Sitä siis löytyy luonnosta. Kuulostaa siis taas joko tietämättömältä tai ennakkoluuloiselta pohdinnalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Evoluutio on "tavallaan" kehittänyt myös pyörän. On olemassa ainakin yksi pohjoisamerikkalainen salamanterilaji, joka kiertää itsensä pyörän muotoiseksi kiepiksi, ja kierii alas rinnettä. On myöskin olemassa perhostoukkia, jotka käyttävät samaa liikkumismenetelmää. Pysähdyttyäeen ne kiertyvät auki ja jatkavat liikkumista jalkojen avulla. Ellen ihan väärin muista, muitakin pyörimällä liikkuvia eläimiä on.

Ei ole oikeastaan kovinkaan erikoista, ettei luonto ole vienyt pyörää liikuntavälineenä tuon pidemmälle. Jotta pyörä voisi toimia, on sen oltava fyysisesti täysin erillään mahdollisista muista osista. Eli siis eläin, jolla olisi pyörä jalan sijaan, ei voisi ylläpitää verenkiertoa pyöräelimessä, vaan sen olisi oltava irrallista kuollutta kudosta pyöriäkseen vapaasti. Jos tälle pyörälle sitten kävisi jotain, olisi eläimen kasvatettava kokonaan uusi pyörä, joka sitten jälleen käyttöä varten irtoaisi muista elimistön osista ja kuolisi. Kuollut kudos ei millään pysy yhtä joustavana kuin elävä, eikä varsinkaan voi korjata itseään, joten pyörien hajoamisia tapahtuisi yhtenään, ja suuri osa pyöräelukoista olisi uuden pyörän kasvua odottavia nilkuttavia rampoja.

Siihen en viitsi edes pidemmin puuttua, miksi luonto ei koskaan tuottaisi eläintä, jolla on ilmatäytteinen pyörä... *poks*

Vierailija
Seshat
Evoluutio on "tavallaan" kehittänyt myös pyörän. On olemassa ainakin yksi pohjoisamerikkalainen salamanterilaji, joka kiertää itsensä pyörän muotoiseksi kiepiksi, ja kierii alas rinnettä. On myöskin olemassa perhostoukkia, jotka käyttävät samaa liikkumismenetelmää. Pysähdyttyäeen ne kiertyvät auki ja jatkavat liikkumista jalkojen avulla. Ellen ihan väärin muista, muitakin pyörimällä liikkuvia eläimiä on.

Ainakin Namibiassa elää hämähäkki, joka käyttää samaa pakotekniikkaa. Se muodostaa jaloillaan kehän ja pyörii dyyniä alas.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Alkuperäinen kysymys kuulostaa toki äkkiseltään sangen kummastuttavalta - onhan pyörä ilmeisen nerokas ja energiataloudellinen kulkuväline. Kysymyksen hupsuus paljastuu kuitenkin aika helposti pohtimalla missä olosuhteissa pyöräajoneuvo on parhaimmillaan.

Luonnonvaraiset tiet ovat sangen harvinaisia, ja pyöristä ei lopulta ole kovinkaan suurta etua umpiskutsissa, hangessa tai ties missä suon silmäkkeessä. Koivet sitävastoin ovat mielivaltaisessa maastossa aivan ylivoimainen etenemistapa. Harvoin tulee ajateltua asiaa tarkemmin, mutta mikäli jäät jumiin autollasi johonkin, tuskin lienee sellaista loukkoa maan päällä mistä et pääsisi jalan pois - tai vielä pidemmälle!

Jalat tarvitsevat kuitenkin sangen kehittyneen ohjausjärjestelmän ja monipuoliset aistit. Ihminen ei ole tähän päivään mennessä pystynyt kehittämään kunnollista jalkoja soveltavaa kulkuneuvoa. Asimot, BigDogit ja muut kielivät kyllä siitä mitä tuleman pitää, mutta kävelevien koneiden kehitys on silti vielä lapsenkengissään (pun intended). Pyörien varsinainen etu ajoneuvokäytössä lieneekin juuri se, että niiden käyttämiseen riittää mikä tahansa totaalisen aivoton vääntömomenttia tuottava toimilaite - kunhan joku aivoilla varustettu olento raivaa teitä moisille aivottomuuksille!

KKHS
Seuraa 
Viestejä368
E.N.K
Miksi luonnonvalinta ei suosinut missään vaiheessa pyörivää liikkumista?A: Ei ehkä ollut mitä suosia.
B: Siitä ei vaan ollut mitään etua.

Itseasiassa tuo vastaus riittää minkä tahansa ominaisuuden puuttumisee eliöiltä, ja käänteisenä selittää olemassaolevat

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Pyörästä ja evoluutiosta sen verran, että pyörä mikromaailmaa (ionipumppu ja flagellum) suuremmassa ympäristössä taitaa olla evoluution kannalta sangen hyödytön käsite.

Ihmiset mieltävät pyörän erinomaisena liikkumisen helpottajana pisteestä B pisteeseen A (B alkaa olla jo aika täysi). Luonnosta ei juurikaan löydy tasaisia, päällystettyjä valtateitä jotka suosisivat pyörimällä tapahtuvaa etenemistä, vaan enimmäkseen hankalakulkuista, epätasaista pensaikkoa, parhaimmillaan aroa, ja keskimääräisesti sangen monimutkainen jalkajärjestelmä sopii noihin aika hyvin. Ei täydellisesti, mutta riittävän hyvin.

Nykyisen eliöstön perusrakenteet määräytyivät hyvin pitkälle Ediacaran perusfaunassa n. 350 miljoonaa vuotta sitten, ja silloin oli vielä vähemmän pyörää suosivia makromaailman rakenteita.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Katoin just rakettien kehitystä ja ihmettelin miksei mikään eläin käytä raketteja liikkumiseen. Eli jos evoluutio ei kykene synnyttämään avaruusmatkailuun kelpaavaa elukkaa, mutta taas esim. lentotaidon, mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä?

Seppo_Pietikainen
Ihmiset mieltävät pyörän erinomaisena liikkumisen helpottajana pisteestä B pisteeseen A (B alkaa olla jo aika täysi).
KEU.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
suolaasuolaa
Katoin just rakettien kehitystä ja ihmettelin miksei mikään eläin käytä raketteja liikkumiseen. Eli jos evoluutio ei kykene synnyttämään avaruusmatkailuun kelpaavaa elukkaa, mutta taas esim. lentotaidon, mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä?Itse asiassa, monetkin eliöt käyttävät "rakettia" liikkumiseen!
Esimerkkinä mustekalat, seepiat ja helmiveneet.

Reaktiovoiman käyttö ei ole ihmisen keksimää.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Evoluutio on kehittänyt supertietokoneen (ihmisaivot), mihin ihminen ei ole kyennyt. Joskus ehkä kykenee, mutta ei takuulla kykene ohjelmoimaan sitä.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä3358

Pyörimiseen perustuva liikkuminen on eri asia kuin pyörään perustuva liikkuminen. Pyörän idea on akselissa, ja olisikin järkevämpää puhua akselin kuin pyörän keksimisestä.

Ueberweg
Pyörimiseen perustuva liikkuminen on eri asia kuin pyörään perustuva liikkuminen. Pyörän idea on akselissa, ja olisikin järkevämpää puhua akselin kuin pyörän keksimisestä.Niin, kerälle meneminen ja rinnettä alas pyöriminen ei ole sama asia kuin tasaisella maalla pyörän (ja akselin) kanssa eteneminen. Mutta missä niitä tasaisia, kovia maita muuten edes on luonnonolosuhteissa, sehän täällä on jo huomioitu!

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Toimivassa pyörässä ja akselissa on paljon osia, jotka ovat erillään itse siitä isommasta kappaleesta, mitä ne liikuttavat. Miten järjestyisi vaikkapa verenkierto pyöriin, kun akselin kohdalta on kaikki poikki? Otuksen luuranko pitäisi poiketa täysin tästä kaavasta, mitä kaikki selkärankaiset noudattavat. Ei ole ollut sellaisia rakenteita, joista olisi voinut syntyä akselien kaltaisia rakenteita. Pyörä voi näyttää yksinkertaiselta, mutta on käytännössä luonnon paljon hankalampi toteuttaa, kuin jalat. Ihmistenkin rakentamat pyörät ovat kuitenkin kuolleita kappaleita, eivätkä elollisia kokonaisuuksia.

edit. Pyörän ja rungon väliin tulisi johonkin kohtaan ympäri haava nahkaan, josta pääsisi kaikkea likaa elimistöön. Jonkinlainen sauma siihen tulisi väkisinkin, kun ei nahka voi mennä äärettömästi punneille.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat