Seuraa 
Viestejä45973

Luin tässä viikonlopulla New Scientististä artikkelin, jossa käsiteltiin virusten roolia evoluution eteenpäin vievänä voimana. Kaikki evoluutioon perehtyneet tietävät varmasti jo kuinka virusten ja eliöiden välillä on olemassa jatkuva varustelukierre, mutta virusten ja klassisten elollisten välillä on paljon intiimimpikin yhteys.

Retrovirukset kääntävät oman geneettisen koodinsa solun sisällä DNA:ksi ja ymppäävät sen kantajaansa, johtaen joskus tämän perimän pätkän yhdistymiseen pysyväksi osaksi tuman DNA:ta. Jos yhdistyminen tapahtuu ituradan soluissa, eläin on saanut uuden endogeenisen retroviruksen (eli ERV:n). Ihmisen genomista n. 8% on tunnistettu ERV:iksi, mikä on moninkertainen määrä ihmisen omiin geeneihin verrattuna. Mikä hurjinta, jopa 90% koko genomista on virusmaista materiaalia.

Tämä yleensä tilke-DNA:ksi luokiteltu muinaisten virusten jäämistö ei edes ole pelkkää roinaa, vaan osa siitä näyttää osallistuvan geenien säätelyyn RNA-muodoon koodattuna. Mikä merkittävämpää, jotkut virusten geeneistä saattavat aktivoituina johtaa isäntäeliöllä aivan uuteen ominaisuuteen. Useilla patogeenisilla bakteereilla niiden ärhäkimmät aseet on tunnistettu viruksista peräisin olevien geenien tuotteiksi. Myös bakteerien kyky muodostaa biofilmejä vaikuttaa olevan faagi-viruksilta "peritty" ominaisuus. Meille ihmisille tärkeimpiin ERV-peräisiksi tunnistettuihin ominaisuuksiin voi lukea erään istukan muodostumiselle olennaisen geenin (syncytin). Ehkä ilman onnekasta virusinfektiota olisimme edelleen pussieläimiä!

Virukset saattavat myös ratkaista erään elämän puun juuriin liittyvän ongelman. Elämän kolme suurta domeenia: arkit, bakteerit ja aitotumalliset näyttävät olevan hyvin omituisin tavoin sukua keskenään. Joiltain ominaisuuksilta arkit ja aitotumalliset vaikuttavat läheisimmiltä sukulaisilta, toisilta osin taas lähempänä toisiaan ovat bakteerit ja arkit. Ratkaisu ongelmaan saattavat olla ominaisuuksia eliöstä toiseen siirrelleet ja toistensa kanssa jakaneet virukset. Virukset saattavat olla jäänne ajalta ennen ensimmäisen todellisen solun syntymää, selviytyjiä ajalta ennen kolmen suuren domeenin syntyä.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat