Saippuan valmistus

Seuraa 
Viestejä1643
Liittynyt16.11.2005

Kuinka valmistan saippuaa?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Kommentit (11)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Mää katoin kanssa ton jakson. Muistaakseni taisivat tehdä kanelin makusta saippuaa. Itse käyttäisisin kahvia hajusteena saippuaan. Pitääpä joskus koklata tota.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Toope
Seuraa 
Viestejä23176
Liittynyt23.7.2006
o
Kuinka valmistan saippuaa?

http://en.wikipedia.org/wiki/Fight_Club_(film)
Katso tuo leffa, siinä opetetaan.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Vierailija
o
Kuinka valmistan saippuaa?



Jotain rasvaa, vaikka rypsiöljyä sekoitetaan natriumhydroksidin vesiliuoksen kanssa.
Lisää ruokasuolaa runsaasti ja kerää saippua talteen.
Netistä löytyy laskureita eri rasvoja käytettäessä NaOH:n ja rasvojen määrille.
Saippuaan jäänyt ylimääräinen NaOH syövyttää tai pieninä määrinä ärsyttää ihoa.
Rasvoista glyserolia-ketjussa taisi olla aiheesta jotain,
viewtopic.php?f=3&t=19149&st=0&sk=t&sd=a

Vierailija
o
Saisko vaikka aluksi jotain kaavoja.

CxHxOx + NaOH = ?




Pitäisi kai tietää minkälaista saippuaa olet tekemässä.
Rasvasta riippuen siinä on eri rasvahappoja, jotka vaikuttavat saippuan ominaisuuksiin.
Esim. rypsiöljyssä on n. 60% öljyhappoa ja muita karboksyylihappoja, jotka ovat glyseroliestereinä, kuten muissakin rasvoissa.
Ehkä on parempi tutustua vaikka tähän, ei jaksa kirjoittaa nyt pitkiä vuodatuksia,
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/a ... /rasva.htm
Kysy tarvittaessa lisätietoja.

Vierailija
o
Ilmeisesti tästä olisi kyse.
[RCO]3[C3H5O3](s) + 3 NaOH(aq) -----> 3 RCOONa(aq) + C3H5(OH)3(aq)

Kyllä.
Tuo glyseroli jää liuokseen sekaan, joten voit kehua valmistaneesi glyserolipitoista saippuaa.
Tarvittavan natriumhydroksidin määrän saat käyttämäsi rasvan happoluvusta (acid number).
Happoluku kertoo, kuinka paljon kaliumhydroksidia tarvitaan saippuoimaan kyseisen rasvan karboksyylihapot (milligrammaa KOH/gramma rasvaa). M[KOH] ~56g/mol, kun taas M[NaOH] on 40g/mol, käytä tuota laskiessasi tarvittavaa NaOH:n määrää. Glyserolin irtoaminen ei ole välitön reaktio, saippuoituminen sen sijaan on. Yhtä kaikki, reaktioseoksen pitää antaa muhia tovi.
Saippuaa tehdessä vesipitoisuus on myös tärkeää päättää ennakkoon: normaali mäntynestesaippua on n. 20% saippuaa ja 80% vettä, kun taas palasaippuassa veden määrä on alle parikymmentä prosenttia. Myös saippuoitumattoman öljyn/rasvan määrällä on vaikutusta tuotteen ominaisuuksiin. Jos haluat tehdä palasaippuaa, lämmittäminen auttaa pitämään massan juoksevana. Myös suolan lisääminen alentaa massan tai nesteen viskositeettiä.

Nimim. saippuaa työkseen tehnyt.

Vierailija

Dick's Encyclopedia of Practical Receipts and Processes
http://www.archive.org/details/encyclopediaofpr00dickrich

The Art of Soap-Making.
Soap is a chemical combination of a fatty substance with caustic lye, the base of which is either potash or soda; the former producing soft, and the latter, hard soaps.

519. To Make Soap-makers' Lye.

To 1 part of quicklime, slacked by sprinkling on it sufficient water to crumble it, add a solution of 3 parts soda in 5 parts water. For soft-soap lye, an equal quantity of potash is substituted for the soda. Stir the mixture
and allow it to settle ; the clear liquid is then poured off, and constitutes the first lye, and is of a strength of 25 to 30 Baume" ; the second,
third and fourth lye is each obtained by adding successively 5 parts water, stirring tho- roughly, allowing it to settle, and pouring off the clear liquid ; producing respectively a lye of from 12 to 18, 8 to 10, and 2 to 5
Baume".

520. To Make Soap. Having thus prepared the lye, the first, second and third lyes being sufficient for general purposes, take 20 pounds of pure grease, and melt it slowly in an iron vessel ; keep it at a moderate heat, and stir in, a little at a time, 10 pounds third, lye ; after stirring for about an hour, let the mixture get up to a boiling heat, and then stir in, by degrees, 10 pounds second lye ; this will complete the first stage of the process, which is termed saponification. The next step, called cutting up the pan, is to add, by degrees, a mixture of soda and lye with from 2 to 3 pounds common salt; this separates the excess of water from the curd, leaving a soapy paste; boil and stir for some time, then let it settle, and draw off the water. The third operation, clear boiling, has now to be performed ; stir into the paste, by degrees, 5 pounds first lye ; and, when perfectly mixed and smooth, boil the whole for two hours; should the soap, during the intervals, become too liquid, which may happen when too weak a lye has been used, some salt, or a weak lye containing salt, must be added. The boiling is terminated when large, regular, dry scales appear on the surface ; when this is the case let it settle, and draw off the fluid which remains. Put the soap into frames lined with cotton cloth which has been well powdered with a mixture of lime and starch, and as soon as the soap has become firm, lay it out to dry.
[...]

Uusimmat

Suosituimmat