Seuraa 
Viestejä8692

Samuli Skurnik esittää 660-suvuisessa kirjassaan mm. kuntien palvelumallin muuttamista osuustoimintaperusteiseksi. Totta on, että kunnat ovat valtavissa vaikeuksissa palvelujen yksityistyessä hallitsemattomasti.

Kuntien yhteenliittäminen ei ratkaise perusongelmaa, joka on palvelujen tuottamisessa. Kuntaliitoksia suunnitellessaan valtio haluaa vain näyttää tekevänsä jotakin. Kuntien palvelujen kuihtuessa verorahat menevät yhä enemmän tuottamattomaan byrokratiaan ja sekaviin palvelujen hankintakonsepteihin.

Skurnikin arvioita

Suomessa on tapahtunut syvällinen talousmallin muutos koordinoidusta markkinataloudesta hyvin lähelle liberaalia markkinamallia. Muutosta ei kukaan suunnitellut ja se on yllättänyt ihmiset, jopa päätöksentekijät. Hekin ovat hämmentyneitä eivätkä ole sisäistäneet, mitä uusi vaihe edellyttää talouden eri toimijoilta ja mitä se merkitsee esimerkiksi kunnille, tiivistää Skurnik väitöskirjan johtopäätöksiä.'Hän arvelee viimeisen 20-25 vuoden aikana tapahtuneen muutoksen olleen niin radikaali, että Suomi on siirtynyt markkinatalousmaiden jatkumolla yhdestä ääripäästä lähes toiseen.Ongelma on kunnista puuttuva riittävä kil­-pailutusosaaminen. Tässä suhteessa osuustoiminta voisi olla mielenkiintoinen partneri, sillä osuustoiminnan yleinen ajattelu ei lähde maksimaalisesta vaan kohtuullisesta ahneudesta. Kun osuustoiminta vielä tuottaa hyvin pitkälle juuri omille jäsenilleen palveluja, sen osuustoimintaperiaatteille rakentuva "reilun pelin" organisointimalli olisi tarkoituksenmukainen ja tehokas tapa hoitaa toimintoja, joista kuntien olisi viisasta luopua.Uudenlaiseen kumppaneiden etsintään pakottaa Skurnikin mukaan kunnat sekin, ettei nykyinen liberaalin markkinatalouden henki enää suvaitse entisenlaista yhteistoimintaa ja kilpailulainsäädännön muutokset ovat samaten muuttaneet edellytyksiä erilaisten talousyksiköiden yhteistyölle.http://www.polemiikki.fi/lehdet/2006/nu ... eluja.aspx

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Muutos pitäisi porrastaa helpommasta vaikeampaan ja sukupolvien ajanjaksolla koska kunnalliset toimintatavat ovat syöpyneet yhteiskuntaan niin voimakkaasti. Esimerkiksi tietotekniikan uudistus vei ihmisiä sairaseläkkeelle.
Monessa yksikössä on 50 % työvoiman vähennys-mahdollisuus, jota ei sulateta kovin helposti. On laumoittain pikkukuntia jotka tarvitsevat ja käyttävät hallintoa ikiaikaisen henkilöhierarkin osoittamiseen. Uudet toimintaamallit eivät soisi samaa automaattista, valtionvaroin ylläpidettyä järjestelmää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
tietää
Muutos pitäisi porrastaa helpommasta vaikeampaan ja sukupolvien ajanjaksolla koska kunnalliset toimintatavat ovat syöpyneet yhteiskuntaan niin voimakkaasti. Esimerkiksi tietotekniikan uudistus vei ihmisiä sairaseläkkeelle.
Monessa yksikössä on 50 % työvoiman vähennys-mahdollisuus, jota ei sulateta kovin helposti. On laumoittain pikkukuntia jotka tarvitsevat ja käyttävät hallintoa ikiaikaisen henkilöhierarkin osoittamiseen. Uudet toimintaamallit eivät soisi samaa automaattista, valtionvaroin ylläpidettyä järjestelmää.Olet oikeassa, muutoksen pitäisi olla sopivan hidas. On hyvä muistaa, että toimintamallin muutos ei tarkoita työvoiman tarpeen vähenemistä, mutta lyhytaikainen ongelma syntyy uuteen toimintamalliin soveltumattoman työvoiman osalta.

Taitaa vain olla joillekkin (päättäville) tahoille näinä aikoina jo "osuustoiminta"-sanakin niin myrkyllinen ettei sitä voi edes sanoa ääneen, saati sitten sen enempää harkita..

Eihän sellaista liiketoiminta mallia voi myydä edes voitolla ulkomaille!

Viimeisin uusin(ei ainakaan yhtäkin tule mieleen muita) osuustoiminta mallin yritelmä, S-pankki, tai siis oikeammin nykyisen S-pankin edeltäjä, käytännössä kiellettiin muiden pankkien toimesta, eikä tätä nykyistäkään vielä oikein tunnuta pankkien seuraan sakeaan hyväksyä.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683

Kannatetaan.. ja vieläpä niin että jokaisella kunnan täysi-ikäisellä asukkaalla olisi yksi osuus.. Kuolevien osuudet laitettaisiin talteen odottamaan ja jaettaisiin uudelleen täysi-ikäisyyden saavuttaville.. Tällöin ei palveluja helposti myytäisi.

Pidän muutenkin 1900-luvun osuustoimintabuumia yhtenä Suomen yhtenäisyyden hengen loistavimmista esimerkeistä.. Toinen oli urheiluseurat ja kolmas vapaaehtoistoiminta (kotirintamapuolustus) köyhän isänmaan hyväksi (jota nykyään katsotaan niin pahalla silmällä että... hyi) .

Näitä ei voida ostaa pois, näille ei rahavalta voi mitään.
Ja sekös sapettaisi rikkaita.. Ja aivan varmasti osuustoiminta yritysmuotona, yhdistystoiminta ja muu vapaaehtoistoiminta kirjoitetaan EU-laissa kielletyiksi ja rangaistaviksi teoiksi.

Miksi ? No - Koska Valvova Silmä eli alias kaiken tiedon kohta omistava Google-Facebook ei pystyisi näitä kontrolloimaan..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat