Seuraa 
Viestejä14101

Vapaa luonto voi yhdistää yksinäiset kokemaan yhteenkuuluvuutta

YLE esitti luonnon oman sinfonian kaiken kokeneille ihmisille ihmishyörinän keskeltä. Sunnuntaina TV:ssä oli ainutlaatuinen mahdollisuus kokea luonnon voimaa ja elon ehdottomuutta. Suurkaupungeissa elää ympäri maapallon miljoonia lähes täysin yksinäistyneitä ihmisiä, joille yhteenkuuluvuuden kokemus on jäänyt historiaan. Uteliaisuus, luonnon oman elämännäytelmän seuraaminen ja samaan kiinnostuneiden yksilöiden yhteenkuuluvuuteen voi herätä riemusta kokien jotain vilpitöntä, jossa täyttyy elämän jatkumon vahva voima ja huolehdinta. Ihmisillä oli aitiopaikalta mahdollisuus seurata amerikan hiirihaukkapesueen toimintaa New Yorkin keskuspuistossa.

Kaupungistuminen on vienyt ihmiset etäälle luonnon omista jatkumoista. Eläinkunnan perhekeskeisyys ihmetytti kyseisessä TV2:n luontodokumentissa kaiken jo nähneet ja kokeneet newyorkilaisihmiset. Dokumentti hahmotti yhteishengen synnyn ja innokkaan uteliaisuuden kehittymisen luonnon oman näytelmän edessä. Näytelmän kiintotähti haukkauros eli ihmisten mielestä täysin epäsopivassa ympäristössä yli 14 vuotta huolehtien osaltansa yli 23 poikasta jatkamaan luonnon ikiaikaista harmoniaa täydentämään luonnon sopusointuisuutta.

Kyseinen haukkapariskunta yhdisti ihmisiä; he halusivat seurata luonnollisinta näytelmää, mikä oli jo heiltä asfaltoitunut piiloon metelimuurien taakse. Elämän väkivahva ote ja jatkuvuus luonnonkiertona luonnollisti ihmiset ymmärtämään syödyksi tulemisen "ihmeen" luonnolle jokapäiväisenä toimena toimeentulosta. Ihmiset riemuitsivat luonnonkehityksestä; kuinka haukkapoikaset oppivat lentämään ja hankkimaan jokapäiväisen ruokansa ympäristöstä, jossa niiden ei olisi tullut olla.

New Yorkin keskuspuiston laitamilla tapahtunut lintujen pesintä yhdisti ihmisseuraajansa koulutukseen, sosiaaliluokkaan tai ihon väriin katsomatta. Luonnon näytelmä herätti ihmisissä harmonian kaipuuden ja luonnon hyväksynnän harvinaisuutena, mitä ei olisi pitänyt siellä tapahtuman. Ihmiset kokivat luonnollista yhteenkuuluvuutta ja me-henkeä tapahtumien kestäessä ja kehittyessä.

Ihminen on myös osa luontoa ja meillä on vain sijamme kokoinen paikka. Dokumentissa haukkapariskunta toi viestin harmoniasta, jossa kaikille lajeille on paikkansa, myös ihmisten valloittamilla alueilla. Luonnonnäytelmä yhdisti ja ihastutti. Useat yksinäistyneet ihmiset löysivät "riippuvuutta" toisistansa, yhdistävän elämäntapahtuman todistajina. Dokumentti oli rikas esitys vähintäänkin ohikiitävästi, kuinka mieliin voisi syttyä näkemys harmoniasta ja kunnioituksesta elämää kohtaan, oli se sitten lähtöisin mistä tahansa. Haukkaemo kuoli myöhemmin syötyään ihmisten myrkyttämän kyyhkysen; villi luontokappale menehtyi ihmisen itsekeskeisen valtapyyteen ja tuhovimman edessä.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14101

YLE esitti dokkarin koirista, ... ihminen on muunnellut koirien perimää enemmän kuin mitään muuta toista eliötä. Koirasta on tullut monien ihmisten ainut "kaveri", juttukumppani ja hoivaamisen kohde - koira on muuntunut kauaksi omasta luonnollisesta mallistaan.

Koiria on nyt mm. Suomessa enemmän kuin koskaan. Mihin meidän säätelyinto johtaa, eikö pelkkä luonnon ja ympäristön havainnointi riittäisi, kuten tapahtui New Yorkissa, kun haukka pariskunta sukuaan koitti jatkaa...?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat