Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Sain ensimmäiseen viestiini mukavasti vastauksia. Pidän siitä, sillä kritiikki kuuluu tieteeseen. Kritiikiksi en kylläkään hyväksy persoonaani kohdistuvaa herjaamista. Se osoittaa minusta sen, ettei kirjoittajalla ole kykyä tuoda esiin aiheellista kritiikkiä.

Eräissä vastauksissa kyseenalaistettiin se, ovatko ns. kettutytöt muita fiksumpia. No, ei minulla ole tiedossani tutkimusnäyttöä, mutta eikö yleensä liene niin, että kaikenlaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan osallistuvat kehittyvät muuta nuorisoa paremmin?

Minua syytettiin myös eläinten oikeuksien ja eläinsuojelun vastustajaksi. Se ei pidä paikkaansa, sillä minusta hyvinvointiyhteiskunnan on kohdeltava hyvin myös eläimiä.

Parissa viestissä pyydettiin esimerkkejä kirjoituksista, joissa tieteellinen objektiivisuus on unohdettu. En mielelläni kerro tyypillisiä esimerkkejä, sillä tyypilliset esimerkit ovat useimmiten epätyypillisiä. Muutaman asian voin tässä mainita. Jos uskoisin Tiede -lehden numeroissa 7 ja 8 julkaistuja juttuja niin:

- eläimet tiedostavat olemassaolonsa. Vai niin! No silloin ne tietysti tiedostavat myös tulevan kuolemansa ja valmistautuvat siihen?

- koirat osaavat nauraa. Herkillä laitteillaan tutkijat näkevät eläinten aivoissa erilaisia värimuunnoksia, mutta ei se oikeuta tekemään johtopäätöstä siitä, miten eläin sen kokee. Älkää siis kertoko koirille vitsejä, eivät ne niitä ymmärrä. Jos koiranne häiritsee muita ihmisiä, älkää pyytäkö tai komentako sitä pois, ei se ymmärrä. Tarttukaa siihen ja vetäkää tai kantakaa se pois.

- osoitus apinoiden pitkälle kehittyneestä aivotoiminnasta on se, että apina osaa etsiä ruokaa sieltä, mistä se on sitä ennenkin löytänyt. Pavlov jo keksi tuon, mutta hän piti sitä oppimisen alkeellisimpana muotona eli ehdollistumisena.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat