Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005

Linkki

Kaikkeen sitä netissä törmääkin. Uzbekistanissa on joskus 70-luvun alussa haluttu poistaa maanalaisesta onkalosta kaasua yksinkertaisesti polttamalla se taivaalle, jotta luolaan olisi mukavampi leiriytyä. Ihan hyvä idea, mitä nyt muutama vuosi on jouduttu odottelemaan kaiken kaasun palamista.

Jutussa mainitaan, että kukaan ei tiedä, paljonko tätä käyttökelpoista kaasua on mennyt hyödyntämättömänä taivaan tuuliin.

Nopeasti ajateltuna tuon sammuttaminen ei vaikuttaisi teknisesti hankalalta tai edes kalliilta. Yksinkertaisesti estetään hapen saanti tukkimalla monttu vaikkapa hiilidioksidilla tai hiekalla. Ei-globaali, Euroopan sisäinen päästökauppa vaikuttaa tällaisen ilmiön rinnalla aika järjettömältä.

Mitäs luulette, ovatkohan paikalliset ympäristöviranomaiset arvioineet ko. palosta aiheutuvat CO2-päästöt kansalliseen hiilidioksidi-inventaariinsa?

Edit: liitetään nyt avausviestiin kuvakin tästä infernosta:

Kommentit (11)

Voishan tuota tapausta alkaa nostamaan medioissa. Ja viherrysjärjestöille postia kans .

Toisaalta, onhan tuo kätevämpi polttaa ja tuolla kuin tuhota hirveästi luontoa rakentaessa putkea loppukäyttäjille asti.

Juutuubissa on videota Darvazan palavasta montusta: http://www.youtube.com/watch?v=TEjoga1yrn0

Mutta palaa maailmalla muutakin - tunnetuimpana esimerkkinä lukuisat pitkäikäiset hiiliesiintymien palot, jotka ovat palaneet vuosikymmeniä, -satoja ja jotkut vuosituhansiakin. Palojen kokonaismäärää ei tunneta, mutta niitä on arvioitu olevan jopa tuhansia, suurin osa Kiinassa ja Intiassa. Tässä muutamia tunnettuja paloja kartalla:

Useimmat palot ovat syttyneet ihmisen toiminnan seurauksena, mutta vanhin tunnettu hiiliesiintymän palo Burning Mountain Australiassa on ilmeisesti syttynyt luonnollisista syistä ja sen on arvioitu palaneen jopa 6000 vuotta.

Toinen hyvin vanha hiiliesiintymän palo on Baijigoun palo Kiinassa. Se mainitaan jo 1000-luvulta peräisin olevassa Li Dao Yuanin matkakertomuksessa.

Kuuluisimpia hiilikaivoksen paloja on lienee Centralian palo Pennsylvaniassa USA:ssa. Yhä käynnissä oleva maanalainen palo syttyi huolimattomuuden seurauksena 1962 ja on sittemmin tuhonnut koko kaupungin (videota). New Straitsvillessä Ohiossa palaa Yhdysvaltain pitkäikäisin hiilikaivospalo, joka sytytettiin tahallisesti vuonna 1884. Viranomaisten mukaan pelkästään Coloradon osavaltiossa palaa tällä hetkellä 32 hiilikaivosta (http://mining.state.co.us/CoalFire.htm).

Encyclopedia of Earthissa on hyvä artikkeli hiilipaloista ja wikipediassakin jonkinlainen juttu. Arviot palojen määristä ja vaikutuksista vaihtelevat suuresti, ja niitä on vasta äskettäin ryhdytty tarkemmin paikallistamaan satelliittien avulla.

asdf
Seuraa 
Viestejä11741
Liittynyt16.3.2005

Tuohan olisi hieno matkailunähtävyys. Hotelli ja golfkenttä siihen viereen ja ravintola, jossa tarjoiltaisiin hellholessa grillattua ruokaa. Köysirata siitä yli ja uskaliaimmille tilaisuus paistaa kuopassa makkaransa. Mutta mitäpä ne venäläiset markkinataloudesta ymmärtäisivät.

It's better in a hell hole
You know where you stand in a hell hole
Folks lend a hand in a hell hole
Girl get me back to my hell hole.

- Spinal Tap, Hell hole.

Tuostapa tuli mieleen kysäistä, kuinka kauan palot saattavat kyteä suossa. Kotitilallani syttyi joskus 60 -luvun alussa kulotuksesta kytemään ojitettu luonnonniitty. Sitä aina välillä sammuteltiin eli käytännössä yritettiin polkea sammuksiin kyteviä kohtia mutta sitkeästi se vain heräsi aina savuamaan. Seuraavana keväänä todettiin, että palo jatkui edelleen ja itse asiassa se sammuikin vasta syksyllä joka oli runsassateinen. Pinta-ala, jolta turve paloi oli vain muutamia kymmeniä (max toistasataa ) neliötä yhden ojan vierestä. Vaaraa siitä, että palo olisi päässyt leviämään laajalle ei ollut, koska alue rajoittui kovapohjaisiin peltoihin ja jokeen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat