Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005

Tätä päivää on ehditty jo tituleerata suurimmaksi mullistukseksi rahoitusmarkkinoilla sitten 1920-luvun laman. Investointipankki Lehman Brothers hakeutui konkurssiselvitykseen, Bank of America osti investointipankki Merrill Lynchin ja American International Group -vakuutusyhtiö hakee valtiolta 40 miljardia dollaria ongelmiinsa.

Talouselämän mukaan: "Tapahtumien häkellyttävää vauhtia kuvaa se, että 158-vuotias Lehman Brothers ei ollut koskaan edes julkistanut tappiollista osavuosikatsausta ennen kesäkuuta. Ja vielä maaliskuussa pankin pääjohtaja Richard Fuld nettosi 22 miljoonan dollarin bonuksen hyvin menneestä viime vuoden tuloksesta."

Samalla dollari on heikentynyt ja raakaöljyn hinta painunut selvästi alle 100 $/bbl (kesän huippulukema lähes 150 $/bbl). Yleensä öljyn nimellishinta kasvaa kun dollari heikkenee - nyt suunta on päinvastainen. Viime viikkoina raakaöljyn johdannaismarkkinoilta on nostettu rahaa Suomen valtion buosibudjetin verran. Joko voidaan puhua kuplasta?

Suomessa sen sijaan julkistettiin juuri, että inflaatio (kuin myös asuntojen reaalihinnat) on korkeimmillaan 17 vuoteen (2008 - 17 = 1991). Ensi vuonna tuloverotus kevenee ja elintarvikkeita pitäisi, ainakin teoriassa, saada ensi vuonna halvemmalla. Palkankorotuksista sopiminen paikallistetaan, ja asuntojen hintojen nousu on jo pysähtynyt, osittain kääntynyt laskuun.

No niin, arvoisat palstan talousteoreetikot. Kuinka paljon raha kallistuu, onko inflaatiopiikki jo nähty ja paljonko asuntojen nimellishinnat Suomessa laskevat? Onko edessä lama vai taantuma, entä kuinka paljon Aasian talousveturi pelastaa?

Sivut

Kommentit (19)

rosewater
Seuraa 
Viestejä1231
Liittynyt1.4.2007
Olbe
...kuinka paljon Aasian talousveturi pelastaa?

Itse asiasssa myös Kiinassa ollaan ilmeisesti laskeutumassa matalasuhdanteeseen, mikä on heijastunut mm. uusien autojen myyntiin.

"between the click of the light; and the start; of a dream"

Vientiriippuvaiselle Suomelle kansainvälinen taantuma on tietysti merkittävä juttu. En kuitenkaan rupeaisi mitään hätäkelloja tässä vaiheessa soittamaan. Vaihtotaseemme on vahvasti ylijäämäinen ja niin on valtion talouskin. Niissä on siis melko lailla puskuria.

Inflaatio taittunee öljyn hinnan pudotuksen myötä. Emme ole lähelläkään sitä tilannetta, joka vallitsi ennen 90-luvun alun lamaa.

Idän talousvetureihin en usko tippaakaan. Ne ovat porskuttaneet lännen vientikysynnällä. Sisämarkkinat Kiinassa ja Intiassa ovat vielä vähäiset. Ei sieltä löydy riittävästi ostovoimaa pitämään maailman talouden vauhdissa.

Euron arvo joustaa dollariin nähden alaspäin ja lisää kilpailukykyämme. Korot saattavat vielä jonkin verran nousta, mutta eivät tule yltämään 90-luvun alun kahteenkymmeneen prosenttiin. Eurohan on kelluva valuutta, eikä sitä vastaan voida hyökätä kuten aikoinaan kiinteään valuutakoriin sidottua markkaa vastaan.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005
rosewater
Olbe
...kuinka paljon Aasian talousveturi pelastaa?

Itse asiasssa myös Kiinassa ollaan ilmeisesti laskeutumassa matalasuhdanteeseen, mikä on heijastunut mm. uusien autojen myyntiin.Vielä tänäkin vuonna talouskasvun prosenttilukema tullee olemaan kaksinumeroinen. Vaikka kasvuvauhti hieman hidastuu, niin voidaanko silti puhua matalasuhdanteesta?

rosewater
Olbe
...kuinka paljon Aasian talousveturi pelastaa?

Itse asiasssa myös Kiinassa ollaan ilmeisesti laskeutumassa matalasuhdanteeseen, mikä on heijastunut mm. uusien autojen myyntiin.Ja myös paperiteollisuus saattaa alkaa kompastella kiinan markkinoilla.
+ jos paperitehtaita aletaan myydä venäläisille ennen vieläkin suurempia omia taantumia niin saatetaan vielä saada jokunen ropo kirstuun. Venäläinen saattaa maksaa aika hyvin ja kun omistussuhde muuttuu venäläiseksi, niin tuskin venäläinen pitelee itselleen puutulleja...

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Jonkinlaista saippuavaahtoa nyt tuntuu olevan ilmassa. Aplodeja nyt ensin. Jos saataisiin nyt vaikka euro asettumaan oikeaan arvoonsa myös Tampereen Kauppahallissa. Siellä kun näkyy maksavan kaikki noin kolminkertaisesti soveliaaseen nähden. On ilmeisesti jokin yläluokka, joka käy tuolla ryöstöluolassa kaupoilla. Toisaalta sehän tasaa tätä sosiaalista epätasa-arvoa.

Taitaa tulla vielä kesäpossun aika meilläkin. Tai sitten lampaitten aika. Nehän syövät kaikkea mahdollista kuten vesaikkoa ja sitä nyt olisi yhdeksi kesäksi parille lampaalle.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Noh, odotellaan rauhassa Euroopan Keskuspankin seuraavia kasvulukuja ennen kuin vedetään mitään hätäisiä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Mutta faktahan on se että taantuma (lama) on edessä joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Meidän olisi nyt vain kyettävä olemaan kaukonäköisiä niin kansallisella kuin EU:nkin tasolla jotta vakavilta häiriöiltä säästyttäisiin. Esim. laskevat asuntojen hinnat voivat olla houkuttelematta uusia ostajia korkojen ollessa ylhäällä. Kansalaisia tulisi rohkaista kuluttamaan ja luottamaan talouteen. Joulumarkkinat viimeistään kertovat kansalaisten luottamuksen talouteen. Yltääkö joulumyynti jälleen uuteen ennätykseen ts. kasvaako se yhtä paljon kuin viime vuosina... Saamme nähdä. Mielenkiintoista on joka tapauksessa.

Hämmentää.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005

No niin, johan alkavat ne vaikutukset Suomessakin näkyä.

Linkki.

[list:3c6mr1hu]Finanssikonserni Nordea tekee poikkeuksellisen hinnankorotuksen suurten ja keskisuurten yritysasiakkaidensa luottoihin. Pankki korottaa lainarahan hintaa puoli prosenttiyksikköä, kertoo Kauppalehti.

Poikkeukselliseksi korotuksen tekee se, että korotus koskee nyt voimassa olevia sopimuksia. Pankeilla on ollut jo 1990-luvulta oikeus yksipuolisiin korotuksiin, mutta nyt tätä mahdollisuutta sovelletaan ensimmäistä kertaa käytäntöön, lehti kirjoittaa.

Nordea perustelee tasokorotusta jo kaksi vuotta jatkuneella finanssimarkkinoiden kriisillä.[/list:u:3c6mr1hu]

Lisäksi YLE kertoo, että: "Suunnitellut hinnankorotukset koskevat Suomessa noin 1 000 - 2 000 yritysasiakasta. Korotettavien luottojen kokonaismäärä on noin viisi miljardia euroa."

Eli yhtäkkiä Suomen yritysten laskuihin lisätään huima lisäsumma. Sanomattakin on selvää, että tällä on suuri vaikutus varsinkin huonosti menestyvien suomalaisyritysten toimintaan. Ja mihinkäs se voikaan johtaa?

Ei täällä sittenkään niin turvassa taidetakaan olla.

En ole varma, mutta näen tällä tiettyjä yhteyksiä "suuren ja mahtavan" naapurin hajoamiseen idässä, joskaan kaikkea pahaa tässä maailmassa ei voi suoranaisesti syyttää siitä.

"Suuren ja mahtavan" romahduksessa nähtiin siunaus Amerikan ja aivan erityisesti sen talouden mahdista. Itse veikkaan, että jos "suuri ja mahtava" olisi pysynyt pystyssä edes 10-vuotta pitempään(kuten esim Pohjois-Korea)jenkkilä olisi pian romahtanut asevarustelun tuomiin kustannuksiin ja oman järjestelmänsä korruptioon, niinkuin nyt;

http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1407159

Jenkkilän järjestelmä ei ainakaan itselleni aukene sen silkan monimutkaisuuden vuoksi. Itse käsitän, että jo ennen sisällis-sotaa jenkkilää dominoi hyvin pieni taloudellinen eliitti. En täysin käsitä vieläkään mikä oli tämän Amerikan "vapaus-sodan" takana, mutta taustalla lieni yksinkertaisesti halu vapautua äiti Britannia "tyrannimaisista" veroista, jotka itseasiassa liittyivät välttämättömiin puolustusmenoihin ja aiempien sotien velkojen maksuun.

Näin syntyi Amerikan Yhdysvallat. Olen jo lukenut mm Otavan maailmanhistorian läpi, ja siellä oli maininta että Amerikan järjestelmä oli alusta asti aika elitistinen. Eli alkuperäisenä ideana oli suora demokrtia jokseenkin Kreikkalaiseen tyyliin, jossa mm osavaltioilla olisi laaja itsehallinto. Sitten kun sota oli ohi eliitti toteutti "verettömän vallankaappauksen" jossa merkittävä valta siirrettiin sekä Senaatille että Presidentille. Kongressistakin tuli aika pitkälle eliitin hallitsema laitos. Tämän sisällis-sodan taustoista en tosiasiassa tiedä kovinkaan paljoa, mutta tuntuu että kyseessä oli kahden eliittiyhmän konflikti, jossa hyvin merkittävää roolia näytteli tullipolitiikka. Eli pohjoisen teollisuusparonit halusivat tiukkoja tulleja erityisesti Britannin "rikollisen halpoja" tekstiili ja muita tuotteita vastaan, kun taas Etelän plantaasinomistajat halusivat vapaata kauppaa, koska heidän(orjilla teettämänsä)puuvilla meni Britanniaan, missä siitä sitten valmistettiin näitä "rikollisen halpoja" Englantilaisia teollisuustuotteita. Muistan lukeneeni Grimbergin suuresta maailmanhistoriasta lausuhksen jossa Abraham Lincoln totesi puheessa, että hän olisi valmis pitämään unionin koossa, jos yhtään orjaa ei vapautettaisi, ja vastaavasti valmis vapauttamaan kaikki orjat, jos se takaisi unionin yhdessä pitämisen.

Eli tämä "suuri vapauttaja" totesi, että koko sota käytiin ensisijaisesti unionin yhdessä pitämiseksi, ja taustalla oli luultavasti seka osavaltioiden itsemääräämisoikeus ja "tullisota" ei niinkään orjuus.

Tuon sodan jälkeen etelä alistettiin ja mustat vapautettiin tekemään kiusaa entisille herroilleen. Maa luisui entistä enemmän pohjoisen teollisuusparonien hallintaan. En itse ajattele että nämä paronit ovat "pahoja" mutta pirun ahneita he varmasti ovat! Minulla on hyvin heikko tieto ja käsitys taloudesta näin ylipäätänsäkin. Käsittääkseni vähän sisällis-sodan jälkeen maa otettiin käytännössä tyystin teollisuusporvarien ja pankkiirien hallintaan, jotka sitten perustivat tämän Fedin, eli yksityisen pankin, joka käytännössä kontrolloi koko Pohjois-Amerikan taloutta. Muistan lukeneeni hieman kateellistakin tekstiä heistä Grimbergin suuressa historianopuksessa, eli erityisesti tämä Morgan kaveri eli kuin ruhtinas, ja käytännössä uhkailulla loi hyvin keskitetyn järjestelmän, jossa pieni joukko pankkeja(hänen johdollaan)kontrolloi koko taloutta. Myöhemmin mm Presidentti Theodor "Teddy" Rooselvelt pyrki "antitrusti" laillaan suitsimaan tiettyjen yritysten ja pankkien valtaa, mutta tämä kokeilu tuntuu näin historiallista näkökulmasta jääneen lyhytaikaiseksi.

Käsittääksseni mm kääntääkseen kansakunnan huomion toisaalla eräät taloudelliset piirit aloittivat joukon sotia, joittenka seurauksena ihmisten mielet kääntyivät hyvin paljolti ulkopolitiikkaan. En tiedä tarkalleen kuinka nämä sodat alkoivat, mutta samoihin aikoihin kun Kuubassa puhkesi kapina ja Espanjan kuninkaallinen laivasto lähti sitä kukistamaan, Amerikkalainen tykkivene ilmeisesti upposi jossain Floridan ja Kuuban välissä, ja jäi vähän epäselväksi että kuka sen tarkalleejn ottaen oli upottanut, mutta pian USA sekaantui sotaan tämän seurauksena. Vuosia myöhemmin Brittiläinen ristelijä(joka tuolloisten kansainvälisten lakien mukaan oli sotilasalus koska sillä oli tykkejä kannella)upotettiin Saksalaisen sukellusveneen toimesta. Tämän ristelijän kannella oli noin tuhatpäinen Amerikkalaisturistien joukko juhlimassa ja ruumassa iso määrä räjähteitä ja muita sotilastarvikkeita matkalla Englantiin. Nämä olivat osa tietoisia sotilaskuljetuksia Britanniaan sodan aikana, koska Amerikan aseteollisuus halusi rikastua sodalla, mutta Saksan keisarillinen laivasto oli juuri tätä tarkoitusta varten julistanut sukellusvenesaarron. Suunnilleen näihin aikoihin Fed muuten perustettiin. Presidentti Woodrow Wilson vaati tämän jälkeen että Kongressi julistaisi sodan Saksalle ja tämä myös tapahtui, vaikka enemmistö Amerikkalaisista(useat Saksalais ja Irlantilais-syntyperäisiä)vastustivat tätä Amerikan sekaantumista Euroopan asioihin. Amerikkalaiset sotilastarvikkeet ja myöhemmin joukot Euroopassa olivat kuitenkin jotain mihin Saksa ei ollut varautunut, mikä johti sen lopulliseen tappioon, Versailesin rauhansopimukseen, Hitleriiin jne jne..

Jenkkilä koki tuolloin mullistuksen aikaa. Käsittääkseni presidentti Wilson yritti saavuttaa jonkinlaista jalansijaa Euroopassa ja päästä päätämään maanosan asioista mm kansainliiton(YK:n edeltäjä)välityksellä. Ranska, Britannia ja Italia kiittivät häntä avusta, ja kehottivat pitämään huolta vain omaan maanosasta asioista. Senaatti raivostui kun sai kuulla että Amerikan "apu" Euroopassa oli torjuttu, ja pakotti Wilsonin eroamaan koko kansainliitosta, josta tämän seurauksena tuli vain voimaton paperitiikeri.

Vähän tämän jälkeen Amerikan talous romahti. Sisällis-sodan jälkeen maan alueellinen laajeneminen pysähtyi(perustajaisien suuri unelma Kanadan valloituksesta ei toteutunut) Jo olemassaolevat luonnonvarat kahmaistiin todella ennätystahtia mm rikkomalla jo olemassaolevat maanomistus-sopimukset intiaanien kanssa. Siirtolaisvirta Euroopasta puolestaan alkoi hyytyä johtuen paikallisten rassareiden säätämistä laeista joitten tarkoituksena oli pitää "rotu puhtaana" eli estää "mutanaamojen" maahantulo, joilla tässä tapauksessa tarkoitettiin ennenkaikkea "liian ruskeita" Espanjalaisia, Italialaisia ja Kreikkalaisia siirtolaisia. Skandinaviasta ja esim Suomesta ei siirtolaisia enää riittänyt kasapäin teollisuuden tarpeisiin, jolloin nämä ihmisvarat tyrehtyivät. Sota oli ohi, luonnonvarat melkein tyystin käytetty loppuun ja ihmishanat tyrehtyneet, jolloin sijoittajat lienevät jossain vaiheessa tajunneet ettei se yli 10% vuotuinen talouskasvu voinut enää jatkua, ja sitten se "kupla" lopulta puhkesi!

Jenkkilä ajautui vielä synkempiin aikoihin, ja sitten siellä kokeiltiin tätä "Rooselvelt toisen" suurta sosialistista kokeilua. En jaksa muistaa kaikkea lukemaani, mutta käsittääkseni tämä "New Deal" keskeytettiin kun siihen ei enää ollut tarvetta. Hitler pyyhki Munchenin sopimuksella persettään ja sitten synttyi tämä toinen maailmansota. Jo ennen tätä käsittääkseni Amerikkalaisset sotalaivat olivat kaarrelleet uhkaavan lähellä Japanin aluevesiä, ja Amerikkalaisia aseita päätynyt Kiinan Brittiläisen Intian ja Tiibetin kautta tappamaan Japsi-imperialisteja. Myös kauppa-saartoa oltiin kaavailemassa, joka olisi pahasti iskenyt sotaväsymyksestä kärsivän Japanin huoltoon. Kovapäiset Japsit olivat ylimielisyydessään luulleet voivansa välttää Saksan kohtalon. "Ei ne uskalla! Me ollaan niin mahtavia! Ei ne uskalla tehä meille mitään!"

Käsittääkseni Japanin poliittinen johto yritti viime hetkellä konfliktin välttämiseksi kutsua Amerikan presidentin Tokioon neuvottelemaan(Amerikan kansa ei tienyt tästä yhtään mitään)mutta Rooselveltia ei juuri kiinnostanut alkaa vääntämään kättä "vinosilmien" kanssa. Tässä yhteydessä sitten tapahtui tuo "provosoimaton" Pearl Harbourin hyökkäys. Nykyään siitä on muuten aika paljon materiaalia saatavilla, ja käsittääkseni Tyynenmeren tuolloin jo sangen mahtava Amerikkalainen lentotukalus armada oli kuin ihmeen kaupalla "partiolla" ja Pearl Harbourin sotilastukikohta mukavasti avuttomana syöttinä odottamassa Japseja, jotka sitten ilmaantuivat sinne maniaanisesti pommittamaan. Sota pelasti USA:n talouden(ja ennenkaikkea Fedin)sosialististen kokeilujen vaaroilta, antoi takaikkunan puuttua myös sotaan Euroopassa, ja antaa myös Japseille oikein kunnolla satikutia!
Nykyään on mm ilmaantunut todisteita, että Japani oli valmis antautumaan liittioutuneille, mutta USA halusi täydellistä ja ehdotonta antautumista, ja kun Japani ei "ensikertalaisena" suostunut matelemaan valkoisen miehen edessä rukoillen armoa, USA otti ja testasi siellä sitten noita pikku pommejaan. Ja siitä lähtien Japani on ollut USA:n uskollinen hymyilevä Aasialainen kengankiilottaja !

USA ja USSR toimivat sodan aikaan tiiviissä yhteistyössä, ja tämän jälkeen olivat mukana myös "kansainliiton pojat" eli YK:n luonnissa. USA ja USSR eivät suostuneet liittymään YK:hon ennenkuin saivat siellä veto oikeuden kaataa mitä tahansa pääöksiä mielensä mukaan. Seurauksista olemme varmasti tähän mennessä liiankin tietoisia

Olen enemmän politiikka ja historia "nörtti" joten tuo talous ei suoraan sanoen oikein ole hallussa Neukkula kummin rakensi sodan a Stalinin kuoleman jälkeen tämän Breznvin aikana täydessä kukassaan kukoistaneen "ihmisläheisen reaalisosialismin" Jenkeissä tuntuu ihan aidosti olleen toimivampi talousjärjestelmä, jossa mm ihmisten omistusokeutta kunnoitettiin, mutta sosiaaliturva ja varsinkin vähemmistöjen oikeudet olivat vähän hakusessa. Jenkeillä oli kuitenkin aika paljon velkaa, minkä lisäksi Fedi yhä tyystin kontrolloi taloutta. On liikkunut sellaisia huhuja että Presidentti Kenedy halusi alkaa liittovaltion toimesta painamaan rahaa sen sijaan että olisi lainannut jokapäiväiset dollarinsa korkoa vaten Fediltä. Tämän takia(monet väittävät)hänelle sitten sattui se "pikku haaveri" ja ettei sen takana tosiasiassa ollut sen enempää KGB, CIA tai Pentagon. Korean ja Vietnamin sodat kumminkin pitivät jenkt taas kiireisinä ulkopolitiikan tuoksinnassa ja Armageddonia herran pelossa odottaessa, jolloin Fedin valtaa ei juuri kyseenalaistettu, ja jos joku niin teki, niin sitten sattui "haaveri" Taisi Presidentti Reagankin saada pikku "varoituslaukauksen"

Itselläni on tästä ns "kylmästä sodasta" kovin hämärä käsitys, mutta jenkit vaikuttavat kumminkin voineet neuvotella Neukkujen kanssa maailman "etupiireihin" jakamisesta. Näin kävi mm tässä Kuuban kriisissä. MM pääsihteeri Hrutsevin yksityiskirjeet ovat paljastaneet, että Kuuban itsenäisyyden takaamisen sijaan ohjuskriisin taustalla olivat vastaavat Amerikkalaisohjukset uhkaavan lähellä rikasta ja stragedisen tärkeää Neuvosto-Kaukasusta Turkissa. Tässä tehtiin sellainen "vaihtokauppa" että Venäläiset vetivät lyhyen kantaman ohjuksensa Kuubasta pois, ja Amerikkalaiset jättivät ohjuksensa Turkkiin, mutta eivät uusineet niitä, jolloin ne käytännössä vanhenivat parissa vuodessa. Tämän pikku "vahingon" jälkeen USA kiihdytti sukellusvenearmadansa rakentamista, etteivät Venäläiset voisi aloittaa uusia "Kuuban kriisejä" heitä kiusaamaan, vaan ohjukset laukaistaisiin ennenkaikkea liikkuvilta alustoilta. Tavoite onnistui yli odostusten ja johti maniaaniseen globaaliin asevarustelukierteeseen, jossa Veli Venäläiseltä alkoi auttamatta loppu varat kesken. Jenkit tarjosivat viimeisen kerran ryssille "Detenteä" Vietnamin sodan yhteydessä, mutta Veli Venäläinen "laskeskeli" mielipuolisuudessaan että kyseessä oli heikkouden merkki, ja jatkoi Pohjois-Vietnamin tukemista aina Saigonin veriseen kukistumiseen asti. Jenkit vastasivat samalla mitalla alkamalla kaata aseita ja tukea Pakistanin kautta Afghanistaniin, ja loivat siinä samalla sitten tämän ns "Al-Qaidan" Maailma tietenkin ajautui taas uuteen pelottavaan asevarustelukierteeseen, jossa pääosaa näyttelivät kylläkin ohjukset, vaikka jenkit visioivatkin laseraseita joilla voisivat ampua alas Venäläiset uhkaavat "ohjukset" (tosiasiassa heidät tiedustelusateliittinsa ja mm avaruusasema Mirin)

Jo pääsihteeri Hrutsev oli vähän Stalinin kuoleman jälkeen ylpeänä julistanut "We will bury you!" mutta eivätpä ainakaan ketään haudanneet teollisuus ja maataloustuotannossa Jo ennen "suuren ja mahtavan" Breznevin kuolemaa Neukkujen oli pakko tuoda tuhansia tonneja viljaa nälkää näkeville kansalaisilleen jenkkilästä Jenkeissä pantiin tämä tietenkin merkille ja aloitettiin sitten tämä asevarustelukierre, joka johti "suuren ja mahtavan" totaaliseen vararikkoon!

Neukkula romahti, mutta mitään virallista rauhansopimusta ei heiltä ei ikinä saatu puristettua. Vähän Glasnost-Perestroikan alkamisen jälkeen pääsihteeri Gorbatsev ehdotti presidentti Reaganille ns "kahden kauppaa" jossa Neuvostoliitto suostuisi merkittäviin sekä lyhyen että pitkän matkan ohjusten vähentämiseen, jos USA vastaavasti hautaisi avaruusase hankkeensa. Reagan vastasi tähän kohteliaasti ei, ja pian tämän jälkeen Neukkula hajosi äärikommareiden epätoivoisesta vallankaappausyrityksestä huolimatta. Virallinen rauhansopimus jäi kuitenkin muhimaan.
Jeltsin ja Clinton hymyilivät leveästi kameroille valokuvissa, mutta Venäjä federaation riekale yksinkertaisesti kieltäytyi allekirjoittamasta rauhansopimusta, jossa sen rajat sekä kansalaisten että joukkojen asema federaation ulkopuolella(Baltia, Kaukasus...)oltaisiin selvästi määritelty, maan yhä massiivisesta ydinasearsenaalista nyt puhumattakaan! Tosin en tiedä haluttiinko Amerikassa nyt ikinä moista dokumenttia laatiakaan. Amerikan ulkopolitiikka perustui varsinkin Reaganin ajoilta lähtien aktiiviseen sodankäyntiin muslimimaissa(alkoi Libyan pommittamisesta)ja passiiviseen Neukkujen kanssa(hidas asevarustelu joka kurjistuttaisi Neukkulan talouden yhdistettynä talous-saarttoon, öljyn maailmanmarkkinahintojen tietoiseen laskemiseen, sabotaasiin ja Venäjän hiljattaiseen ympäröimiseen Amerikkalaisilla sotilastukikohdilla ja ohjuksilla, kuten myös taivaalta laseraseilla) Tätä "aktiivi-passiivi" leikkiä jatkettiin kauan kylmän sodan "virallisen" päättymisen jälkeenkin, ja suuri ja mahtava Presidentti Bushnev päätti lyödä isipapan ja tämän pomon Reaganin vanhassa kunnon cowboy agressiossa tuomalla RAUTAA RAJALLE Lähi-Itään ja Amerikkalaiset "puolustus" ohjuksen Puolaan!

Seurauksena tästä oli sotaa, sotaa, ja vielä kerran lisää sotaa, sekä uusi varustelukierre, joka teki pahaa jo muutenkin ylivelkaantuneelle Amerikan taloudelle. Talouden raju globalisaatio oli luonut joukon "kehittyviä" talouksia, jotka saapuivat nyt mukaan varustelukierteeseen. Jatkuvat levottomuudet ja kriisit johtivat rajuun inflaatiokierteeseen, ja osittain auttoivat myös tärkeiden Doha kauppaneuvottelujen kaatumiseen.

Loppupeleissä on sanottava, että Kiinalaiset oppivat läksynsä nähtyyään "suuren ja mahtavan" sortuvan ja murenevan, jenkit ei! Jenkit kokivat olevansa tämän ns "kylmän sodan" suuria perillisiä ja voittajia, vaikka mitään virallista rauhansopimustahan ei ikinä solmittu, päinvastoin kuin esim Venäjän ja Saksan välillä tässä ns Brest-Litovskin rauhansopimuksessa, jonka yhteydessä mm pieni Eurooppalainen kehitysmaa nimeltä Suomi sai itsenäisyytensä, joka myöhemmin voitiin takaa, koska se oli solmittu ja vahvistettu kansainvälisesti sitovassa asiakirjassa. Tämän "kylmän sodan" ns päättymistä ei ikinä vahvistettu missään sitovassa kansainvälisesä dokumentissa, eli eipä ihme että Venäjän federaatiolla on niin paljon rajakiistoja! Eihän sen rajoja ihan aikuisten oikeasti ole missään sitovasti määritelty! Oletetaan vain, että Venäjä kiltisti noudattaa Neuvostoaikaisen Venäjän Federaation rajoja. Ja mitäs teet YDINASEVALALLE jos ei noudata ?

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7160082.stm

Eli Suomeksi sanoen;jenkit saavat syyttää silmittömästä ahneudesta itseään, joskin siellä on alkanut tapahtua pieniä "heräämisen" merkkejä. MM useat kenraalit ovat julistaneet viimeisen vuoden aikana aika ahkerasti, että suuri "terrorismin vastainen sota" eli kirottu ristiretki on tosiasiassa hävitty! Jenkit alkavat nyt lopulta myöntää itselleen, että he ehkä ovat "Supervalta" mutteivat "Hypervalta" Neukkula koki kuolonkouristuken, ja MELKEIN kuoli, mutta osa siitä elää yhä. Tämä ns "kylmä sota" ei vielä ole ohi, ja yritykset päättää se hyvin suurella todennäköisyydellä johtavat kummankin osapuolen tuhoon! Monet "viisaat pankkiirit" ovat jenkeissä panneet tämän merkille jo vuosia sitten! Varat, omaisuus ja sijoitukset on siirretty lähes tyystin kehittyville markkinoille. Siellä on näitten "Morgan juniorien" tulevaisuus. He eivät tule palaamaan USA:aan vielä pitkään aikaan koska odottavat, hajoaako maa Neukkula tyylillä omaan mahdottomuuteensa, vai päättäkö sekopäinen sotilas tai poliittinen johto viedä sen alas "isolla pamauksella" jolloin heitä tuskin huvittaa jäädä niiden radioaktiivisten raunioiden sekaan makaamaan ja "korjaamaan palasia" Sijotukset on aikoja sitten siirretty muualle, ja valtio on pantu maksamaan näiden kaverien "roskalainat" Jenkkilä on heille jo virallisesti "dead" Tavalliselle kansalle "lama" tulee virallisesti vasta myöhemmin.

Eli sen pituinen sen "Supervallan" taival Kiina perii maan ...

"Jenkkilän järjestelmä ei ainakaan itselleni aukene sen silkan monimutkaisuuden vuoksi."

Jenkkilän järjestelmä ei niin radikaalisti eroa Suomen systeemistä.

Tietekin eroja on...

Molemmissa on suunilleen saman suuruinen palvelusektori. Noin 75%:a yhteiskunnan jäsenistä toimii palvelusektorilla, kaupan kassoina ja yksityisyrittäjinä jne.

Yhdysvalloissa valtion rooli on minimaalinen, ks. Milton Friedman.

Suomessa taas totuttu kekkoslaisiin valtionyhtiöihin, jotka ovat menneestä maailmasta: Hitaita, kankeita, korruptoituneita jne. ts. kilpailukyvyttömiä pitkässä juoksussa.

Lisäksi AY-liike toimii hiekkana yhteiskunnan rattaissa Suomessa. Yhdysvalloissa AY-liike ei ole parlamentaarinen elin. Siksi työmarkkinat toimivat ja elävät terveemmin, kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

Yhdysvalloissa valtio ei juurikaan omista. Kun taas esim. Neuvostoliitossa valtio omisti kaiken. Nyt Venäjällä Gazprom ja FSB ovat valtioita valtiossa. Ei niin hyvä.

Eli talouslaman yllättäessä se koskettaa enemmän suomalaisia/venäläisiä kuin yhdysvaltalaisia ihmisiä, sillä globaali lama puree paljon kipeämmin juuri mauripekkarimaisiin suunitelmatalouksiin, kuin darwinistisiin vapaisiin markkinoihin - jotka itseorganisoituvat.

Loppujen lopuksi. Nousut ja laskut kuuluvat talouteen. Toisaalta, Soroksen mukaan pahin rysäys sitten 60.vuoteen...

http://www.georgesoros.com/?q=worst_in_60years

"En usko, että tästä tulee taantumaa, mutta emme ole varmoja, mitä tästä seuraa. Tiedämme ehkä kahden tai kolmen vuosineljänneksen jälkeen", hän kertoi New Yorkin pörssin lähellä Broadwaylla.

http://blogit.hs.fi/USA2008/?p=73

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005

Ja homma sen kuin jatkuu.

Jenkkien suurimman investointipankin, Goldman Sachsin, tulos kolmannella neljänneksellä romahti mukavat 70 %; pikkasen yli pari miljardia.

Samanaikaisesti IT-ala on kertonut huonoja uutisia. HP meinaa potkaista ulos 25 000 työntekijää, Dell antoi tulosvaroituksen.

No mitäs Suomessa Nordean yrityslainojen koronnoston jälkeen? Pohjolalla on miljoonasaamisia kiinni Dehlmanilla, samoin myös Nordealla. Yhdellä Ruotsin suurimmista pankeista, Swedpankilla, jopa miljardin saatavat. Meneepä sentään länsinaapurissa huonommin tältä osin.

Ja Finnair on tietysti mennyt vuokraamaan koneita AIG:n tytäryhtiöltä, joka niin ikään on jenkeissä kuilun partaalla. Suomen pankki ei uskalla vielä edes kommentoida tapahtumia - ehkä parempi näin. Jäämme odottelemaan jenkkien tämäniltaista päätöstä ohjauskorosta.

i) Syy on maahanmuuttajissa.
ii) Feminististä retoriikkaa - missä on miesten tasa-arvo?
iii) Nollatutkimus, tämähän on meillä päin tiedetty jo vuosikausia.

Kuis pienen Suomen metsäteollisuus tiesi jo viikkoa etukäteen irtisanoa samana päivänä "sattumalta" tuhannen ukkoa? Täh?

Oltiinkos etuajassa, mitä?

Nyt se melkein yhden sylkivälin myöhästynyt lamasessio on alkanut ihan virallisestikin. Iiro Viinanenkin oli jo viimeviikolla(!!?) haasteltuna kertomassa miten lamasta parhaiten selvitään. Ei ollut rehellisyys vieläkään löytänyt tietään rappari-Iiron korvien väliin kun äijä ei kertonut, että "kyllähän ME selvitään aina: Otetaan toisten omaisuudet ilmaiseksi kuten viimeksikin 90-luvulla!"

Ja Erkko-sontaluukun ykkösuutinen on tänään klo 18.37 stadilaisten puoluenuorten törhy-mielenosoitus???
http://www.hs.fi/uutiset/

-Ja maailmalla puhutaan suurimmasta romahduksesta sitten 20-luvun laman! Mihin nyt laitetaan sota?

-

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1708
Liittynyt10.4.2005

Maailman mullistukset eivät Suomea kosketa, Katainen sanoi niin

Nyt on muuten hyvä hetki ostaa se ylihinnoiteltu neukkukaksio!

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Yhdysvaltain keskuspankki pelastaa sittenkin AIG:n, huh olipa tipalla.
Miksei kukaan toimittaja kysy koskaan, mistä tämä keskuspankki saa nämä rahat? Moni muistaa Suomen oman pankki kriisin 90 luvulla, eikö pelastusoperaatio alkanut suhteellisen pienillä summilla siihen nähden mitä koko pankkikriisin loppulasku oli. Kun tämä suhteutetaan yhdysvaltain markkinoihin, niin ????

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat