Seuraa 
Viestejä1785
Mustien aukkojen koolla on yläraja, joka lienee noin 10 miljardin Auringon massan tietämillä, väittävät astrofysiikan apulaisprofessori Priyamvada Natarajan ja tutkija Ezequiel Treister. Natarajan työskentelee Yalen yliopistossa ja Treister Havaijin yliopistossa.

Perusteeksi olettamukselleen tähtitieteilijät tarjoavat mustien aukkojen ulossäteilyä, jota kutsutaan keksijänsä mukaan Hawkingin säteilyksi. Vaikka suhteellisuusteorian mukaan aukoista ei pääse karkuun mikään, kvanttimekaaniset ilmiöt sallivat hitaan ulossäteilyn.

Tämä säteily tyhjentää massaltaan hyvin pienet mustat aukot ajan myötä. Suuriin aukkoihin väite ei päde. Vaikka niiden säteily ja siten massa- ja energiahäviö lisääntyykin massan mukana, se kasvaa huomattavasti massaa hitaammin.


http://www.tekniikkatalous.fi/tk/avaruu ... 131005.ece

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

"Perusteeksi olettamukselleen tähtitieteilijät tarjoavat mustien aukkojen ulossäteilyä, jota kutsutaan keksijänsä mukaan Hawkingin säteilyksi. Vaikka suhteellisuusteorian mukaan aukoista ei pääse karkuun mikään, kvanttimekaaniset ilmiöt sallivat hitaan ulossäteilyn.

Tämä säteily tyhjentää massaltaan hyvin pienet mustat aukot ajan myötä. Suuriin aukkoihin väite ei päde. Vaikka niiden säteily ja siten massa- ja energiahäviö lisääntyykin massan mukana, se kasvaa huomattavasti massaa hitaammin."

Hawkingin säteily saattaa kaiken lisäksi olla juuri tapahtumahorisonttiin tippuvaa energiaa, ei itse mustan aukon energiaa. Jos se on aukkoon juuri putoavaa säteilyä, mustan aukon massa ei itse asiassa pienene, aukko saa vain puolet syntyvän hiukkasparin massasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat