Seuraa 
Viestejä45973

Lintuinfluenssa on akuutti pelon- ja puheenaihe. Tänä vuonna siihen on sairastunut 73 henkilöä ja 28 ihmistä kuollut. En vähättele näitä menehtyneitä tai heidän muistoaan, enkä myöskään vaarallista tautiepidemiaa mikä saattaa puhjeta jos lintuinfluenssa muuntuu ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi.
Kuitenkin jo yli vuosisadan meillä on ollut toinenkin, todellinen musta surma, HIV.

Aidsia ja hi-virusta ei kuitenkaan ole julistettu(lääkäriliiton ehdotuksesta huolimatta) yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi kuten esimerkiksi viimevuosien sars-kuume. Sarsin tartuntaketjut selvitettiin ja kaikille sairaaloille ja yliopistoille myönnettiin määrärahat hoitotiloineen.

Kysynkin; Miksi hi-virusta ja aidsia ole julistettu (35 miljoonan tartunnan saaneen valossa) ylesivaaralliseksi tartuntataudiksi.
"Aids on homojen ja narkkareiden ongelma"-asennetta pyydän välttämään, lajitoverini.

Lääkäri ei voi kertoa vaimolle hänen miehensä hiv-infektiosta. Mutta jos miehellä olisi kuppa, voitaisiin vaimoa varoittaa.

”Näiltä ja monilta muilta murhenäytelmiltä olisin voitu ja voitaisiin välttyä jos hivin ennalta ehkäisyä pidettäisiin tärkeämpänä kuin sen salaamista.”
- Ritva Santavuori kolumnissaan (Iltalehti 20.5.2003)

Olisin kiinnostunut lajitovereideni kommenteista ja näkemyksistä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
nm

Onko HI-virus tauti?

Pohdin etiikkaa ja syitä tämän viruksen leviämisen estämisen huomiotta jättämiseksi. Vertaan sitä edellisiin tapauksiin.

Tunnen myös yleisvaarallisiksi julistetut epidemiat ja en näe muuta eroa niiden suhteessa aidsiin kuin leviämistavan.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Sukupuolitautien esiintyvyys ja tartunnan jäljittäminen

Tartuntatautilaki ja asetus rinnastaa sukupuolitaudit muihin tartuntatauteihin ja luokittelee ne yleisvaarallisiin (kuppa), ilmoitettaviin (tippuri, klamydia, HIV-infektio, sankkerit) sekä muihin tartuntoihin (herpes, kondylooma). Sukupuolitautien paikallinen vastustamistyö on määrätty kunnan tehtäväksi. Lisäksi jokaisen lääkärin ja vuodesta 1995 myös laboratorion on tehtävä tartuntatauti-ilmoitus yleisvaarallisista ja ilmoitettavista sukupuolitaudeista erillisellä lomakkeella. Velvoite koskee myös yksityissektorilla toimivia lääkäreitä. Kupan sekä ilmoitettavien sukupuolitautien hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat potilaalle maksuttomia jos määrääjä on terveyskeskuksessa tai yleisessä sairaalassa toimiva lääkäri. Reseptiin merkitään, että kyseessä on tartuntatautilain tarkoittama maksuton lääke. Kesästä 1996 ilmoitettaviin sukupuolitauteihin sairastuneet tai siksi epäillyt eivät maksa enää poliklinikka- tai terveyskeskusmaksua.

Tartunnan jäljittäminen on olennainen osa sukupuolitautien leviämisen ehkäisyä.

lähde: http://www.kandidaattikustannus.fi/tf/ch15/ch15_23.html

Niin?
Eli meinaat, että HIV-infektion kantaja ei ole velvollinen itse ilmoittamaan sairaudestaan kumppaneilleen(-kö)?
Ilmoittamatta jättämisestä on muistini mukaan käyty oikeutta.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

gravehill

Öööh, onhan se tuolla listalla...

On ilmoitettavien tartuntatautien listalla, mutta ei yleisvaarallisten tartuntatautien listalla.

DedMoroz

Niin?
Eli meinaat, että HIV-infektion kantaja ei ole velvollinen itse ilmoittamaan sairaudestaan kumppaneilleen(-kö)?
Ilmoittamatta jättämisestä on muistini mukaan käyty oikeutta.

"Musta surma" tosiaankin juontaa juurensa erääseen ugandalaiseen mieheen joka nautti Suomessa aids-hoitoa ja samalla raiskasi naiset ja tartutti heidät.
Esimerkkeinä on myös komea yökerhomuusikko Steven T. joka naisseikkailujensa ohessa unohti kertoa (vapaaehtoisille) seksikumppaneilleen infektiostaan.
Lempi tositarinani taas on hiv-positiivisen aviomiehen pettämissuhteet joista vaimo kertoi olleensa tietoinen koko ajan.
Tosin tätä en kysynyt.

Jos luit tekstini niin huomasit varmasti että etsin syitä ko. lakiesityksen hylkäämiseksi. Miksi sars muttei hiv? Leviämistapa on eri mutta aidsilla moninkertaiset kuolonuhrit.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Eiköhän hiv kuulu pääasiassa itsehankittuihin sairauksiin kun taas sars ei uhriaan kysele.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Koska HIV:n hoito on niin kehityynyttä nykyisellään, ettei se lyhennä sairastuneiden keskimääräistä elinikää.
Rankka sairaushan se on ja rankkoja on lääkkeetkin, mutta hoidettu HIV-tartunta ei estä käymästä töissä tai elämästä muuten normaalia elämää.

Asiasta tietämättä, arvaten... Luulisin että tuo tartuntatapa, ja varsinkin tartunnan/leviämisen helppous suhteessa vaarallisuuteen vaikuttaa asiaan aika paljon. SARS levisi muistaakseni pelkällä kosketuksella, kun taas HIV vaatinee verikosketuksen, ja näinä valistuneina aikoina kaikki varmaankin osaavat/malttavat suojautua moiselta asianmukaisin välinein...

En osaa sanoa sopiiko tämä selitys kaikkiin listoilla oleviin tauteihin, kun en oikein ole alan asiantuntija...

krap
Esimerkkeinä on myös komea yökerhomuusikko Steven T. joka naisseikkailujensa ohessa unohti kertoa (vapaaehtoisille) seksikumppaneilleen infektiostaan.

Jos (Suomessa) henkilö on niin tyhmä, että harrastaa seksiä tuntemattoman kanssa ilman kondomia, on minusta kyllä ansainnut sukupuolitaudin. AIDS on kyllä kova rangaistus, mutta eihän siihenkään välttämättä kuole. Seksi on ihan kiva asia mutta sukupuolitaudit eivät. AIDS ei leviäisi juuri minnekään jos käytettäisiin kondomia.

Lähinnä minulle tulee tuosta mieleen, että koska HI-virus ei tartu ihan samalla tavalla ja yhtä herkästi kuin jokin lintuinfluenssa niin siitä ei siksi tehdä samalla tavalla numeroa.

On toki tyhmää, ettei lääkäri voi varoittaa esim. vakituisessa parisuhteessa eläville toiselle osa puolelle jos toisella todetaan HIV-tartunta. Mutta en silti alkaisi vertaamaan HI-virusta influenssa viruksiin tai muihin "räkätauteihin".

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat