Seuraa 
Viestejä2683
Liittynyt3.10.2006

Pohjoismaiset rahoitustarkastukset eivät pysty valvomaan ulkomaisten pankkien yksipuolista koronnostoa ? Ensin myönnetään lähes ilmaista lainaa (lue halvempaa kuin kotimainen laina) ja sitten kun on ajettu kotimaiset pankit ahdinkoon, nostetaan korot pilviin vetoamalla pankkien elinkelpoisuuden kasvattamiseen..

Veteleekö tämmöinen teidän mielestänne ? Lähteekö pankki vaihtoon ? Ei me suomalaiset nyt niin tyhmiä olla...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1588746


Pankit: Yksipuolinen asuntolainan koronnosto vain ääritilanteessa
17.09.2008 15:45

Finanssialan keskusliitto toppuuttelee asuntolainojen marginaalin korotusmahdollisuudesta syntynyttä mekkalaa.

FK:n johtaja Erkki Kontkasen mukaan kaavailtu lainaehto tulisi käyttöön vain ääritilanteessa, eli jos pankki muuten olisi vaarassa mennä nurin.

Silloinkaan pankki ei saisi yksipuolisesti hilata marginaaliaan miten ylös tahansa, vaan pelkästään lainamarkkinoiden keskimääräiselle tasolle. Se olisi laskettava alun perin sovitulle tasolle heti, kun pankin vakavaraisuus taas kohenisi.

Marginaali tarkoittaa asuntolainan viitekoron päälle laskettavaa prosenttiosuutta, jonka pankki perii.

Kontkasen mukaan hanke ei liity mitenkään maailmalla riehuvaan finanssikriisiin, vaan siitä on keskusteltu jo parin vuoden ajan. Rahoitustarkastus hyväksyi FK:n mukaan malliehdon alkuvuodesta. Eräiden pankkien lainoissa sellainen on jo nyt.http://www.yle.fi/uutiset/talous/oikea/id101956.html


Pohjoismaiset valvojat haluaisivat mahdollisimman paljon valtaa omilla tonteillaan toimivien ulkomaisten pankkien sivukonttoreiden valvonnassa. Suurissa pankkimaissa Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa ei Pohjoismaiden valvojien toiveita katsota hyvällä.

Pohjoismaille ei haluta valvontamahdollisuutta

Suomen Rahoitustarkastusviraston mukaan suuret jäsenmaat vetävätkin direktiiviä tällä hetkellä Pohjoismaiden kannalta väärään suuntaan. Pienten maiden pääsyä valvontamarkkinoille halutaan rajoittaa.

- Tässä uudistuksessa tärkeintä on, että lopputulos on tasapainoinen niin, että siinä kunnioitetaan kaikkien eri maitten valvojien ja maitten intressejä. Ei saisi mennä suurten pankkien kotimaitten viranomaisten suuntaan, selittää Suomen Rahoitustarkastusviraston apulaisjohtaja Jukka Vesala.

Kiistaa ulkomaisten pankkien sivukonttoreista

Direktiivikiistan ytimessä ovat ennen kaikkea ulkomaisten pankkien sivukonttorit. Niitä on Suomessa tällä hetkellä vain islantilaisella Kaupthingilla ja Ruotsalaisella Handelsbankenilla.

Ulkomaisten pankkien sivukonttoreita on tulossa vielä lisää. Niiden määrä lisääntynee vielä tulevaisuudessa, kun pienet pankit joutuvat fuusioiden myötä suurten suihin markkinoiden velloessa.
rc

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Kommentit (2)

Missään muualla virkakoneisto tuskin on lähtenyt samalla tavalla pankkien avustajiksi asiakkaita vastaan kuin Suomessa.
Nytkin useissa maissa toimiva pankki ei kai kuvittele voivansa toimia muissa maissa kuten Suomessa.
Jos ottaa lainaa, se pitäisi ottaa ulkomaisen pankin ulkomaisesta konttorista. Internet-menettelyt mahdollistanevat tämän piankin, ja sitten voi heittää hyvästit sille menolle mitä on nähty.

Jooo, onhan se kumma, että kun pankit kilpailee verisesti asiakkaista ja maksavat korkeita talletuskorkoja ja kun rahaa on holvit täynnä, niin kenkkäävät sen alihintaan ulos, sitten kun nousikausi päättyy, kuten nyt on käymässä, niin valittavat että marginaalit on jääneet liian pieniksi ja vaativat lain muutosta, millä peustella sitten voisi yksipuolisesti muuttaa tehtyä lainasopimusta.

Tuli vaan mieleen, että pitäisikö lainanottajalle sitten antaa vastaavasti oikeus yksipuolisesti laskea marginaalia omalla päätöksellä, kun taantuma päättyy ja pankit katteet on jälleen kunnossa, kun uudet lainat käy kaupaksi.

Minä olen kyllä sitä mieltä, että sopimukset on pidettävä, myös pankin pitää noudattaa tekemäänsä sopimusta.
Tämä tälläinen yksipuolinen marginaalintarkistus on ryssän temppuja ...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat