Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Helsingin kaupunki on rahoittanut projektia nimeltä "Stop Töhryille" nyt kymmenen vuotta. Projektin tavoitteena on ollut vähentää graffiteja ja tageja kaupunkikuvasta 90%. Menetelminä ovat olleet tehokas puhdistus, sekä järjestysvartijoiden että siviilietsivien aktiivinen käyttö tutkimuksissa. Helsingin kaupungilla oli pitkään sopimus mm. yksityisten Wasten (puhdistusfirma) ja FPS:n (vartiointifirma) kanssa. Projektin tarkkoja kustannusarvioita, kilpailutussäädösten noudattamista, tehokkuutta tai "salaisia" toimintametodeja ei ole kymmeneen vuoteen julkistettu missään. Virkamiehet eivät suostu puhumaan omilla nimillään ja nyt kaiken huipuksi demokraattisesti valittuja päättäjiä estettiin saapumasta seuraamaan kampanjan kehittymistä ja todellisia lukuja.
Minkä takia 500 ihmistä mellakoi Kiasmalla kampanjan juhlapäivänä? Minkä takia keskustelupalstat ja lehdet täyttyvät vihaisista kirjoituksista projektia kohtaan? Minkätakia projektia pyörittävät virkamiehet eivät suostu kommentoimaan ylpeätä projektia mitenkään omilla nimillään?

Projekti on maksanut (reilusti liioitellusti pienimpien) arvioiden mukaan noin kymmenen miljoonaa euroa. Tällä rahalla on saatu monopoliasema väkivaltarikoksista jatkuvasti syytettynä olevalle vartiointiliikkeelle FPS:lle. Sadoilla tuhansilla (yksityisille yrityksille maksettuina verorahoina) on myös puhdistettu hylättyjä junatunneleita, purkutuomion alla olevia lahoja rakennuksia, sekä paikkoja, joissa yksikään kaupunkilainen katutaiteilijoiden lisäksi ei ikinä käy. Kallion ja monet muut Helsingin kadut ovat täynnä siviilipukuisia FPS:n vartijoita, jotka koittavat naamioitumisellaan, töhrintävälineiden jaolla, ihmisten kuvaamisella, seurannalla ja liikkeiden taltioinnilla ja muulla erittäin kyseenalaisella toiminnalla saada törhijöitä kiinni (tai yllyttää humalaisia nuoria töhrimään - rangaistuksen kera toki).
Jos projekti on puhtaiden pulmusten suunnittelema kaupunkiviihtyvyyden parannusoperaatio, miksi miljoonia veroeuroja valuu yksityisiin käsiin täysin tehottomien ja turhien operaatioiden nimissä? Miksi kukaan projektiin kuuluva ei ikinä kommentoi projektia nimellään?

Mikä graffiteissa ärsyttää niin paljon, että järkyttäviä summia rahoja ollaan ylipäätään valmiita laittamaan nollatoleranssin ylläpitämiseksi? Miksi jo lähtökohtaisesti ja periaatteesta mikään graffiti ei sovi mihinkään - vaikka olisikin värikäs ja hieno ja kivalla paikalla? Miksi katukuvaa ja Helsingin ankeaa harmautta piristäviä teoksia puhdistetaan myös miljoonilla euroilla? Miksi laillisia, todella hienoja ja panostettuja taideteoksia jyrätään harmaalla lateksilla tuhansien eurojen kustannuksin?
Ovatko ne ne kirjaimet vai värit jotka graffiteissa niin ärsyttävät. Mainokset?
Onko se, ettemme ole yhdessä kansanäänestyksellä päättäneet jokaisen graffitin tarkkaa sijaintia, kokoa ja väriä? Mainokset?
Onko se se, että pieni projektia vetävä virkamiespiiri (jotka sattuvat omistamaan kaikki osakkeet palkatuista projektiin liittyvistä firmoista) saavat helvetilliset massit omaan taskuunsa, kusten hyvin räikeästi linssiin jokaista helsinkiläistä veronmaksajaa?

En halunnut avata keskustelua siitä, ovatko graffitit kivoja vai eivät. Itse niistä pidän todella paljon, mutta ymmärrän hyvin myös vastakkaiset mielipiteet. Todellinen epäkohta on kuitenkin stop töhryille projektin salamyhkäisyys, kilpailuttamaton hankkeiden yksityistäminen ja kampanjan järjettömät kustannukset suhteellisen pieneen ongelmaan nähden - joka muuten ei ole todellakaan vähentynyt virkamieskielen puheiden mukaisesti. Se että laittomia maaliläikkiä näkyy 90% vähemmän kuin ysärin alussa ei johdu niiden vähentymisestä, vaan useiden miljoonien sijoittamisesta harmaaseen lateksiin.
Koska demorkaattisesti päätettiin, että Helsingissä ei saa olla mitään muuta visuaalista tarjontaa, kuin mainokset? Millä oikeudella promillen eliitti hyötyy kaikkien kaupunkilaisten kaupunkitilasta niin mainosten, kuin ylikalliisti puhdistettujen sotkujen muodossa?
Stop stop töhryille?

Sivut

Kommentit (33)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Voi olla, että projekti on edennyt ja epäonnistunut niin kuin kerrot.

Sinänsä minua naurattaa ja ihmetyttää graffititaiteilijoiden kiihkeä pyrkimys saada taiteelleen jonkinlainen virallinen status ja lupa - siis ymmärtääkseni muuallakin kuin ko. puuhastelulle vartavasten osoitetuilla paikoilla. Sehän ei onnistu millään. Ei laki voi toimia niin, että joku joka on taitava ja asiallinen (ei tuhertele historiallisesti arvokkaiden rakennusten julkisivuja tai yksityistä omaisuutta tai junavaunuja täyteen vaan keskittyy alikulkutunneleihin ja purettaviin tönöihin ja osaa lisäksi piirtää ja ideoida) saa piirrellä merkkejään ja sitten taas joku, joka on **ttumainen häirikkö ja pelkkä sotkija joutuu maksamaan käsiensä jäljen puhdistamisen ja sakot. Laki on sama kaikille, ja koska garraffititaiteilijat säännönmukaisesti esim. Turussa piirtävät jokirannan hienot vanhat rakennukset tuhrujaan täyteen ja käyvät koristamassa vanhojen puurakenteisten omakoti- ja rivitalojen julkisivuja yms., ko. touhusta välittyvä kokonaiskuva on todella paskamainen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

On pelkästään hyvä että hipit laitetaan kuriin. Miksi hipit saisivat töhriä luvattomasti muiden omaisuutta?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Ongelmaan on simppeli lääke, paitsi kyylien uudelleen sijoittamiseen yhteiskuntaan.
Samaa kyyläkiimaista pomppimista ties millä motiivilla ja kenen rahoilla näkee nykyisin useinkin, muutenkin kuin töhryjen torjunnassa.

Määrätään kiinteistön omistajan sakon uhalla poistamaan määräajassa töhry, joka näkyy selvästi julkisella paikalla. Aikaraja voisi olla viikko.
Tällä tavoin töhryiltä menisi mielekkyys tai materiaalien hankintakulut kasvaisivat. Yksikin kyylä riittäisi hoitamaan tarkkailun ja etsimään kiinteistön omistajan ja neuvomaan töhryn poistotekniikassa.

MUTTA. Mitä me teemme noille tuhansille kyylille?

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006
Rikastaja
Useat niistä grafiiteista on oikeasti aika komeita. Eiks niitä vois jättää katukuvaan ja poistaa vaan ne rumat ?Ne töhryt ovat silti maalattu toisten omaisuuteen joten siinä mielessä kyse on ilkivallasta. Ei siinä mitään jo hipit maalaisivat luvallisesti paikkoihin missä ne eivät ketään häiritsisi. Pitäisivät taidenäyttelyitä jne.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006
CE-hyväksytty
Julkiset rakennukset ovat yhteistä omaisuutta.Saako julkisen rakennuksen ikkunan rikkoa kuka tahansa ilman seuraamuksia tai majoittua vaikkapa kirjaston lukusaliin pysyvästi?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Rikastaja
Useat niistä grafiiteista on oikeasti aika komeita. Eiks niitä vois jättää katukuvaan ja poistaa vaan ne rumat ?Saisiko sinun autoosi tai olohuoneeseesi tulla maalaamaan komean graffitin? Jos olet kovasti nuori, niin tykkäisivätkö vanhempasi sellaisesta tempusta?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
vihertaapero
CE-hyväksytty
Julkiset rakennukset ovat yhteistä omaisuutta.Saako julkisen rakennuksen ikkunan rikkoa kuka tahansa ilman seuraamuksia tai majoittua vaikkapa kirjaston lukusaliin pysyvästi?Ei.

Huoh.

Täälläkin nyt sitten puhutaan juuri siitä, mistä aloittaja EI langan avauksessa puhunut eikä halunnut keskustella. ***tanan puusilmät, ettekö te osaa lukea?

Itseänikin ihmetyttää suunnattomasti tämä salamyhkäisyys koko projektin ympärillä. Tosin Hesarin uutisoinnista päätellen Pekka Sauri on ottamassa projektinvetäjät puhutteluun Arhinmäen ilmeisesti perusteettomasta oveltakäännytyksestä, mikä nähdäkseni ainakin osittain kielii siitä, että asennoituminen graffitiongelmaa kohtaan on hiukan pehmentymässä. Ainakin aiempina vuosina muistelen lukeneeni Saurilta haastatteluita/yleisöosakirjoituksia Stop Töhryille-prokjetiin liittyen, jotka ovat olleen Arhinmäkeä hiukan suomivia.

Hienoa myös, että dialogi on muuttunut molempien leirien yksipuolisesti tuomitsevasta hyväksyvämpään suuntaan, jolloin keskustelu varmasti tuottaa myös jotain muutakin kuin pelkkää mätää hedelmää. Ikävä kyllä viime vuosina koko keskustelu on ollut liiaksi vastakkainasettelun värittämä sillä kummaltakaan puolelta ei ole kyetty järkevään keskusteluun. Tähän tosin vaikuttanee se, että pikku hiljaa graffitista sekä kiinnostunut että hermostunut väki ovat hiukan järjestäytyneet, jos näin asiaa voi luonnehtia, ja tarkastelleet argumentointiaan saaden rakentavampaa tulosta.

Harmillista kyllä, edelleen näkee liikaa mutuilua ja suoranaisesti henkilöönkäyvää haukkumista asian puolesta ja vastaan. Asia on varmasti tunteita herättävä, mutta pelkästään Graffitiin liittyvät lieveilmiöt ovat mielestäni omiaan ruokkimaan täysin virheellisiä tulkintoja ja yleistyksiä, jotka johtavat tähän monologien kohtaamattomuuteen.

Poliisi/vartija ei ole natsisika joka hakkaa jokaisen maalaajan, erään vartiointiliikkeen johtaja ei ole pedofiili puskarunkkari, eikä graffitimaalaaja ole töhrivä työtön liimanhaistelija, saati sitten ylevällä näkemyksellä varustettu intellektuelli taiteilija. Väliin mahtuu montaa sorttia. Harmillisesti aina se pieni ja näkyvä vähemmistö onnistuu pitämään kovempaa meteliä kuin hiljainen enemmistö.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
John Matrix
Huoh.

Täälläkin nyt sitten puhutaan juuri siitä, mistä aloittaja EI langan avauksessa puhunut eikä halunnut keskustella. ***tanan puusilmät, ettekö te osaa lukea?
Ei kukaan lukenut avausviestiä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat