Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tietokone perustuu mikroprosessoriin ja muistipiireihin. Sitten on oltava komponentteja, jotka käsittelevät muisti-informaatiota niin, että saadaan kuva (ja äänet) aikaiseksi.

Muistia on klassisesti ajateltuna kahdenlaista: Rom ja Ram...
Read Only Memory ja Read Access Memory...
Rommia ei voi muuttaa, ja BIOS on rommia, Tietokone käynnistetään >BIOSSISTA käsin. Ram on kulloisellakin käyttökerralla päällä oleva muisti ja siihen voi kirjoittaa, ja sitä voi pyyhkiä...

Mikropiiri koostuu miljoonista transistoreista, diodeista, kiikuista, kondensaattoreista, keloista(käämi) ja vastuksista.

On mystistä että tietokone saadaan niinkin hyvin ajoitettua kiteellä, vaikka teoriassahan kaikki komennot ja bittivirrat suoritetaan jonossa, eikä yht'aikaisia reaktioita ole...

Itse prosessori on 8-bittinen, joskin näitä "väyliä" voi olla 8:nkin rinnakkain, saavuttaen näin 64-bittisen prosessori-arkkitehtuurin.

Muistialue erinäisten muistikontrollerien avulla osoitetaan näillä mikropiirin vähintään 32-jalkaan tulevilla bittivirroilla.

Itse tietokone suorittaa siis jonossa jonkin 32-bittisen konekielikäskyn, ja itse muisti voi olla osoitettavissa 64-bittisenä...

Perinteisesti ensimmäinen tietokonekieli oli ja on Assembler, eli on yksinkertaisilla kirjainsarjoilla ja numeroilla symbolisoitu bittijonoja.

Ensimmäisten mikrojen, kuten Z80,6510 ja Motorola 68000 konekielestä on minulla itselläni henkilökohtaisesti jonkinverran kokemusta. Nyt uusi läppäräni hajosi, koska minulla ei ollut manuaalia tietokonekonekielikäskyistä, ja yritin kääntää C++ ohjelmaa... 386-486,586 ja Pentium prosessorit on näitä 1990 ja 2000-luvulla tehtyjä uuden sukupolven Pc-mikropiirejä.

Tietokone on USKOMATON inhimillinen ja taivaan enkeleiltä(humanoidelta) saatu älyllinen insinöörityön tulos. Mikä on seuraava askel? Epäilemättä biologiaankin pitäisi saada siirtymään joitakin älykkäitä ihmisiä, että edes joskus ihmisen oman perimän, geenien ja DNAn, salaisuudet saataisiin kaikki selville! Väitetään, että ne on jo paljastettu! Nyt kuitenkaan emme vielä näe kovinkaan hyvin sitä olentoa, joka kokoaa meidät äitimme kohdussa! Hänen luokseen olemme menossa, kun tämä skirtsofreeninen liharuumiiden eri paikkoihin hajoiteltu tietoisuus yhdistetään takaisin TAOON - Jumalan tietoisuusmereen...

Massamuistit kuten kovalevyt toimivat hyvin tiheinä muisti-informaation tallentajina. On mystistä, että kovalevylle voi niin monta kertaa tallentaa samaan kohtaan ilman, että levyn rakenne menisi käyttökelvottomaksi...

Mitä tietoa SINULLA on tietokoneesta? Kerro tämän säikeen alaisuudessa!

Sivut

Kommentit (40)

Et voi olla tosissasi. Onko tämä joku kompa. No minä ainakin sitten kompastuin siihen juuri
No reilu seitsemän vuotta sitten kirjoitin seuraavan eräälle nuorelle, jonka oli valinnut juuri tuon aiheeksi. Muistetaan, että tuon kirjoitin jo 13.2.2001, joten ajat muuttuvat. Tämä nuori sitten piti luentonsa tuon mukaan, ja sai runsaasti kiitosta. Munhan on helppo kirjoitella tollaisia, kun olen ollut asioitten kanssa tekemisissä n. 25 v.
Tosiaan. Älkää nyt teilatko mua ihan lyttyyn. Kirjoitin tuon tavallaan nuorelta nuorelle tyyliin. Pyrin kansantajuistamaan, yksinkertaistamaan noita juttuja monelta kantilta.

Lassi
TIETOTEKNIIKAN AIKAAN, MAAILMANVALLOITUS VASTA ALUSSA

ALUSTUS
Olen syventynyt ja tutkinut valitsemaani aihetta aika paljon ja joudun jo tässä vaiheessa toteamaan, että käytettävissäni oleva aika tämän aiheen osalta ei tulisi millään riittämään perusteelliseen luentoon. Siksi joudun sivuuttamaan monia tämän alan kannalta tärkeitäkin asioita ja olen pyrkinyt lähinnä vain käsittelemään asioita kokonaisuuksina.

LYHYT, MUTTA VALLAKUMOUKSELLINEN HISTORIA
Eipä matemaatikot ja insinöörit osanneet varmaan kuvitellakaan, minkälaisen kehityskulun ja yhteiskuntaa rajustikin muuttavan perustan laskivat toisen maailmansodan aikana. Kyse on tietokoneesta

Näin on julkisuuteen kerrottu, että USA:ssa –40 luvun alussa kehitetty ENIAC –niminen laskentatarkoitukseen rakennettu kone olisi ollut ensimmäinen toimiva tietokone. Näin ei varmaankaan ollut, sillä kokeiluita oli tehty jo aikaisemminkin.

ENIAC oli reilun omakotitalon kokoinen, radioputkitekniikkaan perustuva laitteisto. Sen sähkönkulutusta on verrattu keskikokoisen kaupungin kulutukseen.
Ei näyttöä, ei näppäimistöä jne. Laskentatehoa ei voi verratakaan nykyisen taskulaskimen, niin alkeellinen laitteisto vielä silloin oli. Pää oli kuitenkin avattu.

Kehitys oli aina 50 –luvulle asti melko hiljaista, mutta sai uutta vauhtia, kun silloin kehitettiin transistori. Valtavasta sähkönkulutuksesta ja hukkalämmöstä päästiin silloin eroon ja laitteiden kokokin oli enää murto-osa entisistä.

Jokainen kait tietää että USA valloitti kuun 1969. Apollo aluksissa oli tietokoneina vain meidän nykyisen taskulaskimen (nelilaskin) tasoiset laitteet. Hämmästyttävä suoritus heiltä. Ei silloinen Neuvostoliittokaan ollut kaukana, vaikka heiltä puuttui USA:n käytössä oleva tekniikka. Laskivatkohan noita lentoratojaan silloin vielä helmitauluilla? No tämä oli pelkkä kevennys tähän väliin eikä ole tarkoitettu loukkaukseksi mitään tahoa vastaan.

Aina 80 –luvun alkupuolelle tietokoneiden käyttäjinä olivat vain rikkaimpien maiden valtiot, armeijat ja yliopistot. Tietoverkot, jotka olivat kehitetty armeijan ja yliopistojen kanssakäymiseen olivat jo levinneet. Me käytämme näistä tietoverkoista nyt nimitystä internet. Tallennukseen käytettiin ns. reikänauhaa, myöhemmin tallennusnauhoja ja sittemmin muita massamuisteja. No silloin pärjättiin niilläkin muodoilla varsin hyvin.

Meille tavallisille ihmiselle alkoi aukeamaan tuo tietotekniikan salattu maailma 80-luvun alussa, jolloin tekniikka oli edistynyt ja hinnatkin olivat jo kohtullisia. Alkoi uusi aika maailmanhistoriassa. Tässä kohtaa huomautan, että tämä tapahtui vain noin 20 vuotta sitten.

Markkinoille tuli Atarit, Commodoret, Spectrumit jne. Yrittäjiä oli vaikka kuinka paljon. Silloin ei vielä ollut kehitetty tallennuslevykkeitä, vaan tieto/tehty työ tallennettiin yleiskäyttökoneissa tavalliselle C-kasetille.

Noin vuonna 1984 tuli markkinoille Amstrad merkkinen tietokone, jossa oli mukana jo pieni levykeasema. Korppu, niin kuin me sitä nykyään nimitämme. Laitteiden hallinnasta vastasi silloin Basic ja CPM –käyttöjärjestelmätulkit. Näillä tulkeilla tarkoitan sitä, että kun painaa näppäimistöltä nappulaa ä, niin ruudullekin tulee samanlainen merkki. Aika kiva juttu tuo tulkki.

1985 markkinoille alkoi tulvimaan IBM:n johdolla yhä enemmän niin sanottuja PC-tietokoneita (PC on lyhenne sanoista Personal Computer), johon Intel oli kehittänyt suorittimen (prosessorin) 8086 ja 8088 ja Microsoft oli laatinut MS-DOS käyttöjärjestelmän (DOS=disk opereiting system).
Samalla alkoi IBM:n, Intelin ja Microsoftin maailmanvalloitus, jolle ei näy olevan mitään rajoja ja eikä varmaan tulekaan olemaan. (Suomalaisen Törnvallin alullepanema Linux käyttöjärjestelmä on todellinen uhka Microsoftille ja tätä me kaikki ammattilaiset odotamme).
Tästä on siis kulunut aikaa vain vaivaiset 15 vuotta.

Markkinoille tuli parin vuoden välein suoritinvalmistaja Inteliltä niin sanotut 286, 386, 486 ja Pentium –suorittimet. Mukaan suoritinkilpaan oli tullut mukaan myös AMD –tuotemerkki. Paha kilpailija Intelin maailmanherruudelle.

Intel oli jo 90-luvun alussa kaukaa viisas ja se rekisteröin Pentium –nimisen suorittimen tuotemerkkinä itselleen. Näin vedettiin kilpailijalta tavallaan matto alta. AMD –joutuu käyttämään omista tuotteistaan eri nimityksiä, kuten Duron, Ahtlon jne. Tämä aiheuttaa kuluttajissa pientä hämminkiä ostopäätöksiä tehtäessä. Samoista asioista kuitenkin puhutaan.

MICROSOFT JA OHJELMISTOKEHITYS
Microsoftin tie pienestä autotallipajasta maailman suurimpien yritysten joukkoon on ollut hämmästyttävä satutarina. Tällä hetkellä Microsoft on ylivoimaisen hallitseva ohjelmistotuotteiden valmista ja lisenssien omistaja koko maailmassa.
Microsoftin tie maailman isoimmaksi alkoi 80-luvun lopulla, kun se julkisti, monen tahon väittämänä, että varasti Aplen idean graafisesta käyttöliittymän.

Windows version nimi oli silloin 2.0 Tästä hiirellä ohjattavasta käyttöliittymästä, huomatkaa, että puhun käyttöliittymästä, alkoi Microsoftin todella rakettimainen nousu. Käyttöjärjestelmien puolella se oli jo aikaisemmin aloittanut maailmanvalloituksen.
Microsoftilta seurasi 90-luvun alussa Windows 3.0 ja heti perään Windows 3.11 jota nimitettiin työryhmäWindows. Eli verkot tulivat mukaan. Uuden mullistuksen Microsoft aiheutti 90-luvun puolivälissä julkistamalla Windows 95 käyttöliittymän.

Vanha MS-DOS käyttöjärjestelmä oli vielä siellä taustalla. Käyttöjärjestelmä tämäkään ei vielä ollut, mutta v. 98 Microsoft julkisti uuden käyttöjärjestelmä-ytimen, jossa asiat olikin käännetty toisin päin. Nyt Windows olikin käyttöjärjestelmä ja MS-DOS toimi sen alla. Hupsista.

Vielä rajumpaan muutokseen mentiin, kun Microsoft julkisti Windows 2000 käyttöjärjestelmän. No vuoden varmaan arvaatte. Nyt oli tuotu mukaan Microsoftin jo aikaisemmin verkkoympäristöön kehittämää NT –käyttöjärjestelmää.

Tavallisen kuluttajan kannalta uudistus oli huono. Mitä kotikäyttäjä tekee kankeilla NT –ominaisuuksilta. No ei mielestäni mitään. Haittaa siitä vaan on. Onkin odotettavissa, että Microsoft julkaisee kohtapuolin toisen version Win2000 käyttöjärjestelmästä, jolloin käyttäjä saa itse määritellä, mitä ominaisuuksia haluaa koneelleen.

Ainoa varteenotettava haastaja käyttöjärjestelmien puolelta tulee pienestä Suomesta Linux –käyttöjärjestelmän taholta. Kymmenet, sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat kyllästyneet Microsoftin hallitsevaan asemaan ja tuotteiden viallisuuteen. Windows –lähdekoodiakin luovutetaan ainoastaan hyvin rajallisesti. Linux on avoin ja vieläpä ilmainen, jota kehitetään ympäri maailmaa miljoonien ihmisten toimesta. HYVÄ LINUX JA SUOMI MAAILMANKARTALLE.

SIIS MISSÄ NYT MENNÄÄN
Tällä hetkellä näyttää siltä, että tekninen kehitys lisälaitteiden osalta on pikkuhiljaa tasaantumassa. Suoritintehot tuplantuvat aina parin vuoden välein, mutta on eteen tullut muita hämmästyttäviä esteitä, nimittäin sähkönkulkunopeus tietokoneen sisällä.
Alamme pikkuhiljaa lähestymään rajaa, jossa tietokoneen sisällä ns. datakaapelissa liikkuva tietovuo ei kuljekaan sillä nopeudella, jolla suoritin pystyisi käsittelemään ne miljoonat ja miljoonat nollat ja ykköset, eli binäärilukuja, joihin koko nykyinen järjestelmä perustuu. Eli portti auki ja portti kiinni. Niin ne bitit siellä suorittimessa käsitellään ja näppäimistöltä annetut komennot muuttuvat käsittämättömästi näytölle sellaiseksi kun haluamme. Tai sitten ei.

Nykyiset tietokoneet ovat jo nyt niin nopeita, että niitä on turha syyttää, jos joku ei tunnu omasta mielestä sujuvan tarpeeksi ripeästi. Kyllä se hitaus ainakin peruskäytössä löytyy sieltä käyttäjän sormista ja päästä.
Pelit ovatkin sitten aivan toinen asia. Aina kun Intel tai AMD saavat markkinoille nopeamman suorittimen, niin eiköhän siitäkin pelientekijät ota kaikki irti ja ei muuta kuin taas ostamaan tehokkaampaa laitteistoa.

IKUINEN KIERRE JATKUU
Kuten juuri mainitsin, niin nuo 3D –pelit ovat juuri niitä syitä, jonka vuoksi ala kehittyy vieläkin kiihtyvämmällä nopeudella kuin vuosikymmen sitten. Tavalliselle naputtelijalle riittää aivan hyvin muutamia vuosia vanha laitteisto. Minullakin on kotonani vain 133 MHz suorittimella varustettu kone, joka kyllä toimii aivan hyvin kaikessa mitä tarvitsen. Internet, tekstinkäsittely yms. Minä en siis pelaa.
Onhan se toki mukavaa, että kehitys jatkuu. En kyllä oikein ymmärrä, että minne mennään.

MITEN SUOMI PÄRJÄSI JA PÄRJÄÄ TÄSSÄ HURJASSA KEHITYKSESSÄ
Suomi pärjäsi, ainakin näin jälkeenpäin ajatellen aika hyvin. Maailman maineeseen kohonnut matkapuhelinvalmistaja Nokia valmisti tietokoneita itsellisesti aina 90-luvun puoliväliin, jolloin se toiminta myytiin japanilaiselle yhteistyökumppanille. Koneiden valmistuslinjat siirrettiin pikkuhiljaa pois Suomesta. Markkinointinimi on kuitenkin säilynyt.

Linux ja virustorjuntaan erikoistunut F-Secure ovat maailmalla tietotekniikan kuumia nimiä. Eikä syyttä. Monien maiden hallitukset ovat nyt valinneet tietokoneidensa käskytysjärjestelmäksi Linuxin samoin F-Securen viralliseksi virustorjunta- ohjelmakseen.

MITÄ SITTEN HUOMENNA
Niin. Mitä oikein haluan tietotekniseltä kehitykseltä. Sitäkö, että ihminen voidaan jo nykytekniikalla siirtää molekyyli molekyyliltä toiseen paikkaa. No ainakaan minun aikani ei siihen riittäisi. Vie aikaa nimittäin pari miljardia vuotta, mutta ei Star Stegin kaltaiset visiot ole mitään utopistisia. Sen aika on lähempänä kuin uskotkaan.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Pienenä korjauksena RAM = Random Access Memory.

Tämä on nyt sitten kirjoitettu lähinnä täysin ummikkoja tietokoneenkäyttäjiä ajatellen, koska näistä perusasioista tuntuu olevan epäselvyyttä aika monella joiden koneongelmia on tullut ratkottua...

-suoritin
-muisti
-tallennuskapasiteetti
-käyttöliittymän osat (näyttö, grafiikkakortti, näppäimistö, äänikortti, kaiuttimet, hiiri, tulostin, peliohjaimet...)
-ohjelmisto
-emolevy
-virtalähde
-verkkokortti

Suoritin ajaa ohjelmistoa käyttöliittymän avulla annettavien komentojen mukaisesti ja antaa käyttöliittymän kautta palautetta käyttäjälle (näyttö, kaiuttimet).

Muistia voisi ehkä pitää suorittimen osana; sinne suoritin tallentaa tarvitsemiaan väliaikatietoja jota se käsittelee ohjelmistoa suorittaessaan. Kuitenkin koska kyseessä on erillinen komponentti, sitä pidetään yleensä erillisenä osana. Mitä enemmän muistia, sen parempi. Mitä parempi muistin nopeus, sen parempi.

Tallennuskapasiteetti sekoitetaan usein muistiin, mutta tämä on yksinkertaisesti vain varastotila kaikille datalle mitä kone käsittelee. Tunnetaan myös nimellä kovalevy tai kiintolevy (englanniksi hard disk drive).

Käyttöliittymä tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden vuorovaikuttaa suorittimen kanssa. Itse lasken näytönohjaimen myös tähän komponenttiluokkaan, koska kyseessä on ihan vain visuaalisten ominaisuuksien parantamiseen tarkoitettu laite (tosin uusimpia kortteja voi käyttää suorittimen apuna joissain tehtävissä, mutta siitä ei sen enempää). Käyttöliittymä voidaan jakaa kahteen osaan - syöttö ja palaute. Näppäimistö ja hiiri ovat syöttölaitteita, niillä ohjataan tietokoneen ohjelmiston toimintaa. Palautelaitteita ovat näyttö (ja näytönohjain tavallaan) ja myös kaiuttimet (ja äänikortti), koska ne antavat käyttäjälle tietoa siitä mitä se ohjelmisto tekee milloinkin.

Ohjelmisto on se osa tietokoneista joka menee helpoiten "rikki". Ohjelmistoa ovat muun muassa käyttöjärjestelmä ja kaikki sen päällä ajettavat sovellukset. Ohjelmiston toimimattomuus voi johtua huonosta suunnittelusta tai huonosta käytöstä (ts. on tietämättä tullut laitettua joku asetus päälle tai pois ja ohjelmisto ei enää toimikaan samalla lailla kuin ennen ja on siis "rikki"...), mutta toisaalta rikkinäinen laitteisto voi myös aiheuttaa - ja aiheuttaakin - ohjelmiston toimimattomuuden...

Emolevy on tietokoneen tärkein yksittäinen osa johon kaikki muut härpäkkeet asennetaan kiinni. Emolevy vaikuttaa tietokoneen suorituskykyyn huomattavasti, riippuen komponenttien välisestä tiedonsiirtonopeudesta joka määräytyy melko lineaarisesti emolevyn etureunan dataväylän [Front Side Bus] kapasiteetista. Tosin muun muassa muistin osalta voidaan tiedonsiirtonopeutta kasvattaa käyttämällä DDR-muistia joka käyttää kahta kanavaa ja käytännössä näin tuplaa tiedonsiirtonopeuden prosessorin ja muistin välillä, joten asia ei aina ole aivan niin yksiselitteinen. Emolevyn vakaa toiminta on tietenkin myös kriittistä koko tietokoneen vakauden kannalta.

Virtalähde. Mitäpä tästä voi sanoa. Ilman virtaa ei koko tietokone toimi, ja virran pitää olla mahdollisimman tasaista vakaan toiminnan kannalta. Mitä vähemmän jänniteheilahteluja, sitä parempi virtalähde... noin karkeasti sanottuna.

Verkkokortti yhdistää tietokoneen muihin tietokoneisiin verkon välityksellä.

...eivätkä tietokoneet mistään humanoideilta ole peräisin. Ovatpahan monen monta logiikkaoperaattoria kytkettynä piirilevylle.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Front Side Bus on relevantti ainoastaan Intelin prosessoreille. Muut käyttävät tuon antiikkisen rinnakkaisväylän sijaan muita tekniikoita, esim. Hypertransport (AMD) joka on sarjamuotoinen ja toimii huomattavasti korkeammalla efektiivisellä kellotaajuudella.

Rinnakkaisväylän ongelma kun on, että taajuuden noustessa eri johdinten pituuserot sotkevat signaalin ja tämä rajoittaa tiedonsiirtonopeutta. FSB:stä alkaa aika jättää ja esimerkiksi piirisarjoissa tämä näkyy muita valmistajia korkeampana sähkönkulutuksena. Erityisesti pienissä kannettavissa tietokoneissa Intel-yhteensopiva piirisarja vie usein saman verran tehoa kuin itse prosessori. Intel on kehittämässä omaa Quick Path Interconnect tekniikkaa FSB:n tilalle.

Siitä huolimatta, emolevyissä ja prosessoreissa käytetään edelleen FSB:stä tuttua referenssikellotaajuutta jolla osat synkronoidaan keskenään. Eri piirien kellopulssit lasketaan tämän taajuuden moninkertoina. Intelillä referenssitaajuus on 133 MHz ja AMD:llä 200 MHz, jolloin tosin puhutaan vain yleisimmistä versioista. Sovelluskohteesta riippuen referenssi voi olla mitä vain.

Front Side Bus on jäänne ajoilta jolloin PC:n kaikki oheislaitteet oli kytketty suoraan fyysisesti prosessorin pinneihin. Tämä "Etupuolen linja" oli yksinkertaisesti leveä moninapainen lattakaapeli tai sarja johtimia piirilevyllä, jonka varrella oli väliulosottoja näytönohjaimelle, muistiohjaimelle, levyohjaimelle yms.

Aina kun joku laite halusi toimia, se lähetti väylälle keskeytyssignaalin, odotti että muut laitteet lopettivat, ja alkoi lähettämään dataa johtimiin. Jokainen laite, prosessori mukaanlukien, siis siirsi dataa vuorotelle samaa väylää pitkin.

Tämä oli halpa rakentaa mutta tehoton käyttää koska kaikki muu toiminta piti aina pysäyttää kun väylällä tapahtui jotain. Sen takia kehitettiin piirisarja joka toimii liikenteenohjaajana. Nyt kaikista laitteista oli oma yksityinen väylä piirisarjaan, ja FSB jäi elämään väylänä prosessorin ja piirisarjan välillä.

Veikko
Front Side Bus on relevantti ainoastaan Intelin prosessoreille. Muut käyttävät tuon antiikkisen rinnakkaisväylän sijaan muita tekniikoita, esim. Hypertransport (AMD) joka on sarjamuotoinen ja toimii huomattavasti korkeammalla efektiivisellä kellotaajuudella.

Rinnakkaisväylän ongelma kun on, että taajuuden noustessa eri johdinten pituuserot sotkevat signaalin ja tämä rajoittaa tiedonsiirtonopeutta. FSB:stä alkaa aika jättää ja esimerkiksi piirisarjoissa tämä näkyy muita valmistajia korkeampana sähkönkulutuksena. Erityisesti pienissä kannettavissa tietokoneissa Intel-yhteensopiva piirisarja vie usein saman verran tehoa kuin itse prosessori. Intel on kehittämässä omaa Quick Path Interconnect tekniikkaa FSB:n tilalle.

Siitä huolimatta, emolevyissä ja prosessoreissa käytetään edelleen FSB:stä tuttua referenssikellotaajuutta jolla osat synkronoidaan keskenään. Eri piirien kellopulssit lasketaan tämän taajuuden moninkertoina. Intelillä referenssitaajuus on 133 MHz ja AMD:llä 200 MHz, jolloin tosin puhutaan vain yleisimmistä versioista. Sovelluskohteesta riippuen referenssi voi olla mitä vain.
Hiukan on siis vielä matkaa OPTIMAALISELLE luonnon käyttämälle taajuustasolle, jota VALO käyttää! Väitin yhdessä säikeessä, että tuo taajuus on

f=3*10^10Hz on 30 Ghz! Tuota nopeammaksi EN usko valonnopeutta ylittämättä päästävän...

Referenssikellotaajuus on pelkkä referenssi. Se tarkoittaa sitä että prosessori määrittelee oman kellotaajuutensa siten, että esimerkiksi 200 MHz referenssiin nähden jokaisessa referenssijaksossa tapahtuu viisi todellista kellojaksoa. Näin saadaan nopeudeksi 1 GHz.

Muut osat sitten pystyvät synkronoitumaan samaan rytmiin vaikka ne toimisivat eri nopeuksilla, koska referenssikelloon vertaamalla niiden kellopulssit osuvat joka tapauksessa päälekkäin tietyin väliajoin.

Matalaa referenssitaajuutta käytetään sen takia, että korkeat taajuudet eivät pysty etenemään pitkissä johtimissa kovin pitkälle vaimentumatta. Piirilevylle on vaikea vetää johtimia jotka eivät muuttuisi radioantenneiksi korkeilla taajuuksilla.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Saako tässä säikeessä kysyä? Kun minulla on sellainen kysymys jota olen miettinyt jo kauan mutta tietokoneista (väittämänsä mukaan) tietävät miespuoliset ystäväni eivät ole osanneet tätä minulle selittää. Nimittäin. Tietokone koostuu kaikenmaailman nippeleistä ja nappeleista, fyysisistä osista. Niin miten se voi olla että joku eifyysinen vaikuttaa siihen? Minä nyt tässä ohjelmoin että "sammu" niin mistä se tietää se kondensaattori sammua? Mikä sen sammuttaa? Henki vaikuttaa aineeseen... Miten fyysiset osat saadaan tottelemaan "henkeä" eli ohjelmointia. Eihän sen pitäisi olla mahdollista... Mikä se on se silta niitten välillä? Se hermovälittäjäaine?

Jos joku tietää niin olisi kyllä kiva kuulla, vaikka ei kai tätä ihan pakko ole saada selville. Kiinnostaa vaan.

Ai niin, jos joku viitsii vastata, niin arvostaisin sellaista "rautalankamallia." Itse olen aika tietämätön, mitä tulee tietokoneisiin.

BONUSKYSYMYS: Jos laittaa tietokoneeseensa Linuxin, niin pitääkö olla joku ubernörtti että sen kanssa pärjää vai voiko se olla myös tavallisella kuolevaisella? Hermo menny Windowsiin nytten mulla.

Hämmentää.

Vatkain
Saako tässä säikeessä kysyä? Kun minulla on sellainen kysymys jota olen miettinyt jo kauan mutta tietokoneista (väittämänsä mukaan) tietävät miespuoliset ystäväni eivät ole osanneet tätä minulle selittää. Nimittäin. Tietokone koostuu kaikenmaailman nippeleistä ja nappeleista, fyysisistä osista. Niin miten se voi olla että joku eifyysinen vaikuttaa siihen? Minä nyt tässä ohjelmoin että "sammu" niin mistä se tietää se kondensaattori sammua? Mikä sen sammuttaa? Henki vaikuttaa aineeseen... Miten fyysiset osat saadaan tottelemaan "henkeä" eli ohjelmointia. Eihän sen pitäisi olla mahdollista... Mikä se on se silta niitten välillä? Se hermovälittäjäaine?Kaikki ne ihmisen henkiset ohjelmointikieletkin on rakennettu sen päälle, että ne lopulta kääntävät kaikki komennot, näppäimen painallukset ja hiiren liikautukset yksinkertaisiksi muistipaikkakäskyiksi, joita tietokone "ymmärtää". Ykkösillä ja nollilla tai on-offilla siellä pelataan koko ajan.

Vatkain
BONUSKYSYMYS: Jos laittaa tietokoneeseensa Linuxin, niin pitääkö olla joku ubernörtti että sen kanssa pärjää vai voiko se olla myös tavallisella kuolevaisella? Hermo menny Windowsiin nytten mulla.

Pärjää ihan normaali kuolevainenkin, aloita vaikka Ubuntulla.

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Liittynyt26.8.2008

Voi teitä nuoret - Ei sillä että nuoruudessa olisi jotain vikaa.
Aivojen RAM:miin on tallennettu koko eletyn elämän ajalta jos mitä. Ja paljon, ihan hirveän paljon on tallennettukin. Ja vielä vuosikymmenten jälkeen sen voi muistaa - Eikä vain pelkästään muistaa, vaan jotenkin myös uudelleen tuntea, virtuaalisesti elää menneen hetken uudelleen - Siis vähintäänkin ihmeellistä.
No niin - Kuka teistä muistaa TAM-tietokoneet? Suoraan konekielellä koodattiin aikamoisia juttuja 70-80 luvuilla.

tietää
Jos koneen emolla on ääni ja kuvapiirejä, ne voi olla vain Windoosa-yhteensopivia, jolloin Linux ei worki.

Anna yksi esimerkki jossa näin.

Kun ostin uuden emon (Asus), se oli niin kranttu ettei hyväksynyt kuin XP:n ja ajuripäivityksellä visvan. No, tästä päättelin että Linux ei ole itsestäänselvä. Jos on niin perun puheeni.

Olisi muuten jalkaansa ampumista kertoa yhteensopivuudesta, mainitsematta jonkin yleisen käyttiksen sopivuudesta, ellei edullinen sopimus tuo korvausta.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161
Liittynyt20.11.2006

Jos kerta kysytään niin kystään sitten!

Onko mahollista koodata jotenkin ylimääräisten näppäinten tilalle jotain muuta toimintoa kuin siinä on? Mulla on näppis, (jonka kone tunnistaa ihan normaaliksi näppikseks) 3 ylimäärästä näppäintä. Kahesta menee kone kii, johonkin nukkumatilaan ja sit kiinni, kolmas nakkula on joku valot päälle pois , tai sit näyttö kii (ei toimi)tai jtn. Oon miettiny et varmaan jostain ajurista kiinni, muuta kun kone tunnistaa normi näppikseks ja näppiksessä ei lue mitään yksilöintitietoja missään, myöskään ajureita ei tullut. Ärsyttävät nakkulat, kun ovat hollilla mukavasti kun nostaa näppiksen syliin, niin tulee aina paineltua niitä ja kone sammuu... Tai sitten kissa käy asteleen niitten päälle... Eli onko mahollista jotenkin koodata vaikka winamp ja internet-selain niiden vanhojen toimintojen päälle?

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777
Liittynyt22.8.2008
tietää
Kun ostin uuden emon (Asus), se oli niin kranttu ettei hyväksynyt kuin XP:n ja ajuripäivityksellä visvan. No, tästä päättelin että Linux ei ole itsestäänselvä. Jos on niin perun puheeni.Vielä muutamia vuosia sitten Linux oli hieman kranttu eksoottisten laitteiden suhteen. Nykyään joskus tuntuu siltä, että siinä on jopa parempi tuki erilaisille laitteille kuin konsanaan noissa kaupallisissa käyttöjärjestelmissä.

Asentelin juuri kohtuullisen tuoreen Acer Aspire 7520G läppärin ja eipä ollut isojakaan ongelmia Linuxin laitteistotuen suhteen siitäkään huolimatta, että siihen tuli 64 bittinen versio kyseisestä käyttöjärjestelmästä ja Xen hypervisor kerneliin. Nvidian näytönohjainajurit ovat hieman kranttuja tuon Xen:in suhteen joten siinä sai päätään muutaman minuutin raapia. Kaikki muu meni "heittämällä".

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

Näppisten lisänäppäimet ovat ilm. näppäinyhdistelmien korvaajia, jolloin näppäinyhdistelmien toimintaperiaate sopii niihinkin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat