Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

[size=150:2k62s22c]Kaksi kolmesta uskoo sosiaalietuja käytettävän väärin[/size:2k62s22c]
Julkaistu 23.09.2008, klo 10.01 (päivitetty 23.09.2008, klo 10.13)

Liki 70 prosenttia suomalaisista ja puolet Kelan toimihenkilöistä on sitä mieltä, että sosiaalietuuksia käytetään väärin, selviää Sosiaalivakuutus-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Erikoistutkija Mikko Niemelän ja osastopäällikkö Olli Kankaan mukaan väärinkäytökset ovat suuri ongelma. Kaksikon mielestä on mahdollista, että järjestelmän kannatusperusta rapautuu, jos kansalaiset kokevat, että etuuksia haetaan ja saadaan väärin perustein.

- Aika tuomitsevia ihmiset olivat vastauksissaan. Lisäksi moni uskoi, että pientä vilppiä tehdään jäämällä esimerkiksi kotiin vetoamalla sairaaseen lapseen, kertoo erikoistutkija Niemelä.

Tutkimukseen vastanneista suurin osa oli sitä mieltä, että väärinkäytökset johtuvat ihmisten itsekeskeisyydestä ja huonosta moraalista. Lisäksi valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että väärinkäytösten rangaistukset eivät ole kovia, eikä huijaamisesta jää helposti kiinni.

Tukien hakemista halutaan yksinkertaistaa

Vastaajista suurin osa haluaisi ehkäistä väärinkäytöksiä muun muassa lisäämällä tietoa ja yksinkertaistamalla tukien hakemista. Myös karenssien ja rikemaksujen määrääminen sai enemmistön tuen.

Kelan omien tilastojen mukaan väärinkäytökset liittyvät useimmiten etuisuuksiin, joihin sisältyy paljon tarveharkintaa, kuten mm. asumisen tukiin ja työttömyysturvaan.

Kaikkiaan Kelan toimistosta lähti viime vuonna eteenpäin 1 520 ilmoitusta mahdollisista väärinkäytöksistä. Kelan mukaan väärin perustein maksettujen etuisuuksien summa oli viime vuonna 0,03 prosenttia kaikista Kelan maksamista etuisuuksista. Viime vuonna Kela maksoi etuisuuksia reilut 10,5 miljardia euroa, joten väärin perustein maksettujen etuisuuksien määrä oli noin 3,2 miljoonaa.

Kysely tehtiin viime maaliskuussa. Siihen otti osaa 1 500 Kelan työntekijää, joista suurin osa on etuuskäsittelijöitä. Heistä kyselyyn vastasi noin 60 prosenttia. Väestölle tehtyyn sähköpostikyselyyn tuli kaikkiaan 2 600 vastausta.

YLE Uutiset
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id102360.html

Sivut

Kommentit (16)

Mahtavatko Kelan henkilökuntakaan aina kertoa asiakkaalleen mihin tukiin tämä olisi oikeutettu. Monien tarinoiden perusteella toimeentukiluukun henkilökunta puolella patsastelevat tekevät näin.
Toimeentulotuen pimittäminen asiakkaalta.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6173
Liittynyt3.5.2008
Abamocho
Mahtavatko Kelan henkilökuntakaan aina kertoa asiakkaalleen mihin tukiin tämä olisi oikeutettu. Monien tarinoiden perusteella toimeentukiluukun henkilökunta puolella patsastelevat tekevät näin.
Toimeentulotuen pimittäminen asiakkaalta.Ajattele asiaa näin: KELA on kansallinen vakuutusyhtiö, jossa me kaikki olemme vakuutettuja (ja vakuutusmaksun maksajia, jos veroja maksat) ilman eri ilmoitusta.

k: Mikä on vakuutusyhtiön liikeidea?

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

"Kateus vie kalatkin vedestä".. mutta omituista miten kaikkein heikommilla olijoita aina eniten kadehditaan ja heistä eniten jaksetaan kohkata.
Samaan aikaan isorikkaat ottaa mitä ne haluaa eikä muut kuin nyökyttää ja kerjää että saisivat olla kavereita ja siten päästä osingoille.

Vastikään oli uutisissa että sosiaalietuuksia jää paljon hakematta ja saamatta.
Ei mikään ihme kun kyse on juurikin siitä väestönosasta, josta osa ongelmointinsa vuoksi ajautuu sosiaalitukien varaan.

Kaikkihan täällä sossuapua saa. Lapsilisää saa kaikki, peruskoulutus ja moni muu asia on yhteisistä varoista kustannettu. Porho voi ajaa julkisella kulkupelillä samalla hinnalla kuin persaukinen ja hoidattaa itsensä terveyskeskuksessa edullisesti, jne.

Kaiken järjen mukaan kaikkein heikommilla olevien kuuluis kadehtia niitä jotka pärjää paremmin. Heidänhän pitäis epäillä kaikkea pahaa pärjääjistä, että keplottelevat ja luikuroivat..

Ehkä tuollaisesta paljastuukin sitten se omatunto..
Kellä on puhdas omatunto se pysyy hyvin köyhänä..

SamBody
Abamocho
Mahtavatko Kelan henkilökuntakaan aina kertoa asiakkaalleen mihin tukiin tämä olisi oikeutettu. Monien tarinoiden perusteella toimeentukiluukun henkilökunta puolella patsastelevat tekevät näin.
Toimeentulotuen pimittäminen asiakkaalta.Ajattele asiaa näin: KELA on kansallinen vakuutusyhtiö, jossa me kaikki olemme vakuutettuja (ja vakuutusmaksun maksajia, jos veroja maksat) ilman eri ilmoitusta.

k: Mikä on vakuutusyhtiön liikeidea?
HELVETTILÄINEN!

Julkisen talouden ei kuulu toimia millään kapitalistisen bisnesmallin tavalla.
En sano että yli varojen pitää elää tai etteikö pidä pudjetoida myös pahanpäivänvaralle, mutta ideana on huolehtia tasa-arvoisesti kansalisista eikä olla voiton maximointiin keskittyvä busines.

Paljon on ollut lähiaikoina julkisuudessa uutisia siitä miten osalla väestöä toimeentulo on jämähtänyt jonnekin -90-luvun ½-väliin samalla kun työssäkäyvän väestön ostovoima on noussut suhteessa n. 45%

Tosiasia on että ihmiset ei ota asioista selkoa.
Ja mä oletan että kaikista vähäosaisemmat koetaan jotenkin helppoina ja harmittomina haukuttavina. Tavallaan niin että on se hierarkia ja siinä toteutuu sellainen dominoefekti. Kun huipulla tuulee ja stressaantuneet kalifit talloo alapuolelta kiipivien varpaita niin se etenee alaspäin niin että loppujenlopuksi kaikki kaatuu sinne ihan alas.

Eihän vauras vallasväki puutetta nää kuin ooperassa, jonka btw. senkin kustantaa kansan karttuisa käsi etupäässä.
Kait niinkin että sisoekonomisen aseman säilyttämisen luonteeseen kuuluu se että sosiaalista yhteenkuuluvuutta pönkitetään uhkakuvalla, tai haastekuvalla köyhyydestä ja sitten köyhyyteen liitetään kaikki mahdolliset ominaisuudet ja erityisesti rikolliset piirteet. Ikäänkuin köyhyys olis joku "synnin palkka".

Käytännössähän nykyisin tiedetään miten oppimisvaikeudet ja muu sellainen vaikuttaa siihen miten yksilö ei saa samoja mahdollisuuksia.. mutta se siitä.. ei mun mitään novellia taas pitänyt aiheesta kirjoittaa..
Ja nyt mä meen maate.

En edes jaxa lukea Pönniä jne.
TOTUUS on, että Suomen sosiaalietuudet järjestelmällisesti menee varakkaille.
Ottakoon selvää ketä huvittaa!

"Rikastaja" kirjoitti:
Lasketaanko tuohon mukaan myös yritys, maatalous ja puoluetuki ?mm.
Vittu kato "kulttuuri" jne. loputon lista....
Varakkaille ne.....

Pönni
SamBody

k: Mikä on vakuutusyhtiön liikeidea?HELVETTILÄINEN!

Julkisen talouden ei kuulu toimia millään kapitalistisen bisnesmallin tavalla.
Niinpä.
Ehkä tämä liikeidea on se, että tässä maailmassa on jotain muitakin arvoja kuin raha.

Oho
Seuraa 
Viestejä2004
Liittynyt2.3.2008
Pönni
"Kateus vie kalatkin vedestä".. mutta omituista miten kaikkein heikommilla olijoita aina eniten kadehditaan ja heistä eniten jaksetaan kohkata.No toimeentulotuet ja asumistuet tuskin on niitä väärinkäytetyimpiä sosiaalietuuksia mutta aiheeton saikuttaminen saattaa hyvinkin olla.

Broidi kertoi että hänen dunipaikallaan pahimmillaan tai parhaimmillaan ~80% työvuorosta on imoittautunut sairaaksi kun Suomella on MM kiekossa playoff ottelu tai vastaavaa. Ehkä se on sattumaa mutta tuskin, ja voisi jopa mennä sosiaalietuuksien väärinkäyttämisen pikemminkin kuin köyhän kahdehtimisen piikkiin. Hei mutta lääkärintodistuksen vaatimien on ihan fasismia.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008
Rikastaja
Lasketaanko tuohon mukaan myös yritys, maatalous ja puoluetuki ?

Ei kai sentään...Maatalouden tukea ainakin on suhteellisen hankala käyttää väärin. Siitä voidaan sitten vääntää kättä, että onko myöntämisperusteet kohdallaan.

Everything you know, is about to change.

Eräs ehkä suurimmista sosiaalietuuksien väärinkäyttötapauksista sattui sosiaalivirastossa siten että vuosien ajan virjailija keskusteli mielikuvitusasiakkaansa kanssa avustuksesta ja myönsi tälle säännöllisesti ilmeisen suuren "myös" harkinnanvaraisen avustuksen, jonka kävi käteisenä nostamassa itse erään toisen virkailijan avulla, mutta jostain syystä piti ja käytti rahat (n. 700000 mk) itse, kunnes jäi kiinni. Jatkoi viraston palveluksessa vielä tapauksen selvittyä.

Rikastaja
Lasketaanko tuohon mukaan myös yritys, maatalous ja puoluetuki ?Nokun niistä ei muka ole suoraa hyötyä yrittäjille, että kaikki hyöty muka on yhteistä.. Ja Mauri Pekkarinenhan on hyvin maireasti julkisuudessa esittänyt että yhteiskunnan tukia pitää lisätä paljon eri toimialoille.

Joopajoo. Minulla ei ole mitään sosialismia kuin kommunismiakaan vastaan kunhan johtoon ei päästetä fasistinatseja.. mutta sitä mä en tajua miksi minulta sosiaalihuollon asiakkaana tivataan joka kuukausi toimeentulotukiahakemusta täyttäessäni että olenko oleskellut jossain muualla kuin asuinpaikkakunnallani.

HELVETINHELVETTI!!!

Eilen oikeistolaisen kykypuolueen airut, Sauli "työmies" Niinistö esiintyi telkkarissa valtiovallan julkisena surunvalittelijana koulusurma jutun tiimoilla ja hän sanoi vakavalla naamalla että kaikkien pitäisi tuntea olevansa hyväksyttyjä ja kuuluvansa yhteisöön.

Lisäähelvetti ja muut manaamiset päälle..

Miten noi kehtaa!?
Ei mitään häpyä.
Ihan silkkaa *ttuilua sieltä omasta norsunluutornista jossa pidot eikun paranee kun lama syvenee ja niillä omilla rahoilla voikin jälleen se paremmaksi itsensä kastittanut väki ostellä köyhien pakkohuutokauppakiinteistöt.
Silläviisiä aina on vaurastuttu että heikommat ei pysty pitämään puoliaan ja heiltä voi sitten julmasti ilman mitään moraalista omantunnonpistosta viedä tuhkatkin pesästä.

Ihmisen petomaisuus rulez "luonnollisesti".Toteen käy että psykopaatteja riittää. Mm. Nalle Wahlroos on kartuttanut omaisuuttaan ja paljon 90-luvun laman aikaan. Eikä hän ole ainoa. Se on ikivanha ja kait aina ikuinen käytäntö kun humaanius on aina psykopaattisuuteen nähden jälkijunassa. Nuo varakkaat ihmistsunamit keinoja kaihtamatta vievät leivän köyhemmän kansan lasten suusta tuntematta mitään pistosta omassatunnossaan. Kun omaatuntoa ei ole niin ihminen voi olla ihan miten häijy tahansa.

Sivistyneesti asiat voisi hoitaa avoimesti ja julkisesti.
Ei olisi mitään estettä sille etteikö kauppoja voisi tehdä reilusti niin että niissä on mukana humaani aspekti. Osa planeetan ihmisväestöstähän on yltänyt sille tasolle että se osaa kommunikoida ja jopa pyrkii tasa-arvoiseen kohteluun riippumatta syntyperästä, ihonväristä, uskonnosta, aatteesta, mistään statuksista ja verkostoista joissa hyväveliasetelmista saalaa juonitaan keskinäisesti asioita.

Mä en usko suruadressiin jonka aikana voimassa on lakeja ja säädöksiä jotka estää ihmisiä olemasta tasa-arvoisia keskenään.

Kun mä olen synnynnäisen vammaisuuteni takia, ties minkä psyykkisten ongelmointieni takia ja nyttemmin jo iän mukana tuomien ongelmointieni takia vajaakuntoinen työllistyjä ja nyt akuutisti rajujen vaihdevuosioireitteni takia kyvytön duuniin, joudun (saan) anella ja kerjätä toimeentuloavustusta ja selostaa seikkaperäisesti oleskeluni ja liikkumiseni saadakseni sen minimin jolla on nippanappa laskettu ihmisen pysyvän hengissä.

Ei ole varaa säännöllisiin ihmiskontakteihin ja harrastuksiin, esmes. uimahallilippuihin, eikä ole varaa bussilippuihin.
Parasta kuntoutusta olis se että sosiaalinen elämä pysyis reilassa. Kun siltä pettää pohja niin ihminen on todella heikoilla.

Mut.. ei sellaista tajua hopeelusikka suussa syntynyt eliitti. Ne kyllä esiintyy lampiana susien vaatteissa. Ovat milloin Taistoalisia änkyrävasemmistolaisia ja milloin kaappaavat vähävaraisten matalapalkkaisten duunareitten rukkasetkin sannasta käyttääkseen keinoja kaihtamatta ihan mitä vaan hyväkseen pönkittääkseen omaa etuaan ja vahvistaakseen entisestään omaa valta-asemaansa.

Siihen yltää ne jotka saa mensatesteistä hyviä lukemia ja joilla ei se ns. omatunto puhu mitään.

Petoeläimiä on osa ihmisistä ja sille ei vaan voi mitään. Kiltimpien ja sosiaalisempien pitäis kyetä vaan sinnittelemään hierakian alaosassa ja vetää yhtäköyttä. Se on ainoa keino.. tai, toki siellä vallasväen perseen tuntumassa voi yrittää pysyä mukana että pääsee välillä nuolaisemaan mutta mä en, Hyi! ole ikinä tykänny takaapäin.

Jos ei voi avoimesti asioita ajaa naamakkain tasa-arvohakuisesti niin sitten tapellaan niin kauan kun henki pihisee. Niin se on.
Se pitää aina muistaa ihmisten hierakiassa että valtaeliitti tarvitsee halpatyövoimansa ollakseen vallassa ja saadakseen sn voittonsa. Sitten kun alataso murenee niin murenee ne norsunluutornitkin ja loppuu se kysely että oletko oleillut asuinpaikkakuntasi ulkopuolella saadaksesi nämä vahvempien ja ovelampien almut.

Joskin.. eihän ne tärkeyteensä ja kiireeseensä nikeltyvät ylätason vallanhaalijat edes aina tiedä mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Aluehallintotasollakin vaikutetaan ja kateus sekä ilkeys rehottaakin usein paikallishallinnossa missä on pitkät perinteet sille että niin rahat kuin valtakin keskitetään kulloinkin valtaan päässeiden kesken ja he myös jakavat virat ja toimet eikä sillä niin väliä ole jääkö joku pätevämpi syrjään.

Paljon olen miettinyt tykönäni että miks ihmiset käyttäytyy kuin elukat ja miks elukat käyttäytyy kuin mielisairaat, paranoidiset, tms. kahjot..
Kait se on luonnon olemuksen ydin? Hulluus..

Ihmisenä oleminen on siten sellaista loputonta säätämistä oman edun nimissä, toisaalta pyrkimystä maximoida omaa hulluutta ja toisaalta hillitä sitä ettei vain itselle aiheudu vahinkoa.

Tuossa sitten tapahtuu niitä inhimillisiä valintavirheitä. Ihmiset potee vauhtisokeutta, on sokeutta omille tottumuksille ja tavoille, käytänteille, tutulle joka tuntuu mukaturvalliselta ja hulluus voikin viedä ihmistä eikä ihminen hulluuttaan.

Mutta eipä mittään. Elämää se on köyhänkin elämä. Samaa ilmaa hengitetään, samaa maankamaraa tallotaan ja vaikka info ei kuljekkaan avoimesti niin "pikkulinnut laulaa". Luonto itse kertoo itsestään sellaiselle joka siinä elää ja jolla on aikaa ja kykyä tutkia sitä. Ihan sama miten hartaaksi joku "vallesmanni" koittaa vakavoitua ja haaveilla tasa-arvoisuudesta ja siitä että jokaisen pitäis kokea olevansa hyväksytty ja kuulua yhteisöön..

Mä oon siinä vaiheessa hulluuttani että pakostakin noita paskanjauhamisia kuunnellessa pääsee hullunnauru BU-AH-HAH-HAH..

Kaksinaismoraalisuus ei oikein sytytä. Se etoo.

tietää
Eräs ehkä suurimmista sosiaalietuuksien väärinkäyttötapauksista sattui sosiaalivirastossa siten että vuosien ajan virjailija keskusteli mielikuvitusasiakkaansa kanssa avustuksesta ja myönsi tälle säännöllisesti ilmeisen suuren "myös" harkinnanvaraisen avustuksen, jonka kävi käteisenä nostamassa itse erään toisen virkailijan avulla, mutta jostain syystä piti ja käytti rahat (n. 700000 mk) itse, kunnes jäi kiinni. Jatkoi viraston palveluksessa vielä tapauksen selvittyä.Ihan vastaavaa on toiminta jossa etsitään lainsäädännöstä possunreikiä ja tehdään sitä bisnestä, jossa siirretään rahoja tekaistujen yritysten tileiltä toisille.

Sitten on ne mielikuvitusminät, jotka maksavat muka lainoja huomenna kun tänäpäivänä ei ole katetta.
Tuollaisen ymmärtäis jonkun keharin, tyhmän tai mielenterveysongelmaisen touhuksi, mutta kun sitä tekee erityisesti ne jotka keekoilevat alffayksilöinä niin tavallaan kaikelta uskottavuudelta ja luottamukselta menee pohja.

Loppujenlopuksi ei mitään erityisiä alffoja ole olemassakaan. Joillakin on enemmän kuntoa kuin toislla ja usein se kunto keskittyy ohikiitävään ikäkauteen jota ennen ollaan muiden autettavia ja hyvin riippuvaisia yhteisöstä ja siihen olotilaan palataan aika pian.
Sellaiset, jotka mukamas pärjää omillaan.. mitäpä heistä. Eiväthän he ole sitten milläänlailla sidoksissa muihin.

Ihmiseläimenä olo, ehkä oleminen ylipäätään perustuu niihin mielikuviin joita meillä on.

Mä taidan tänään mielikuvitella itsestäni jotakin ihan spesiaalia ja lähdenkin tästä sytkyttämään fillarilla kohti kaupungin keskustaa.. upea keli eikä maksa latiakaan nauttia siitä.
Ainoa mikä on se tärkeä juttu ihmiselle on yrittää pysyä mahdollisimman hyvässä kunnossa.
Jopa siitä huolimatta että valtiovalta olis unohtanut systemaattisesti indeksikorotukset köyhäinavusta.
Hiiteen moinen valta ja ruhonjuuritasolla myyräntyötä niin paljon kuin vaan voimat antaa periksi.
Sitä pienet perässä mitä isot edllä ja eikun lakia kiertämään ja etsimään porsaanreikiä mielessä tietenkin oma etu..

SamBody
Seuraa 
Viestejä6173
Liittynyt3.5.2008
hurja
Pönni
SamBody

k: Mikä on vakuutusyhtiön liikeidea?HELVETTILÄINEN!

Julkisen talouden ei kuulu toimia millään kapitalistisen bisnesmallin tavalla.
Niinpä.
Ehkä tämä liikeidea on se, että tässä maailmassa on jotain muitakin arvoja kuin raha.v: ottaa vakuutettujen rahat ja pitää ne.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat