Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kun olen olohuoneessa ja katson noita kärpäsiä tossa. Niin ihmettelen että minkätakia ne just pörrää tuolla katon rajassa ja KESKELLÄ HUONETTA. miks ne ei pörrää tuolla nurkassa mielummin niiku noi banaanikärpäset?

Sivut

Kommentit (16)

Kärpänen tykkää olla lämpimässä paikassa ja katossa on sellainen paikka, vieläpä keskellä olohuonetta kattolampun lähettyvillä. Banaanikärpäsiä sen sijaan kiinnostaa enemmän siellä nurkassa pulputteleva hedelmäviinimäskin haju.

Kärpäsellä on muistaakseni joidenkin tutkimusten mukaan yli 13000 geeniä, joista suuri osa on homologisia ihmisen geenien kanssa. Molemmat tykkäävät pörrätä lämpimässä kiljupöntön ympärillä

MarsMan

Kärpäsellä on muistaakseni joidenkin tutkimusten mukaan yli 13000 geeniä, joista suuri osa on homologisia ihmisen geenien kanssa. Molemmat tykkäävät pörrätä lämpimässä kiljupöntön ympärillä

Banaanikärpäsellä on 13 600 geeniä, joista suurin osa tosiaan on homologisia ihmisen kanssa. D. melanogasterilla voidaan tutkia jopa Alzheimerin tautia.
Huonekärpäsen genomia ei kuitenkaan ole vielä selvitetty.

Tuohon keskellä huonetta liikkumiseen veikkaisin syyksi sitä, että siellä on paras tähystyspaikka ympäristöön. Banaanikärpäset ovat hitaita lentäjiä, ja pysyvät mieluiten ruuanlähteensä lähellä. Huonekärpänen sen sijaan on taitolentäjä, joka voi etsiä ruokaa kaukaakin näkö- ja hajuaistinsa varassa. Silloin oleskeluun ja ruuan odotteluun voi ihan hyvin valita sen parhaan paikan huoneessa. Ylösalaisin roikkuminen vaikkapa lehden alapinnalla tuntuisi näin maalaisjärjellä ajatellen myös turvallisemmalta tavalla oleskella paikoillaan, kuin olla jonkin kappaleen päällä jokaisen ohikulkevan linnun näkyvissä.

Täytyy purkaa huonoa omatuntoa ja myöntää, että olen massamurhannut kymmeniä kärpäsiä tänä syksynä.

Asun ensimmäistä syksyä tässä asunnossa ja säiden viilentyessä paljastui, että tämä kämppä on joku kärpästen mekka.

Alkusyksystä kärpäsiä oli muutamia jatkuvasti ikkunassa pörräämässä, enkä pitänyt sitä mitenkään outona. Pidin parvekkeen ovea usein auki. Jossain vaiheessa kärpäsiä saattoi olla 10-15, se alkoi jo hieman huolestuttaa minua. Ajoin ne sanomalehden avulla ulos parvekkeen ovesta.

Seuraavana aamuna kärpäsiä oli taas 15 olohuoneen ikkunassa. Rupesin etsimään ruoanjämiä tai eläimen raatoa, josta kärpäset olisivat voineet peräisin. Mitään ei kuitenkaan löytynyt ja kärpäsiä tuli silti jatkuvasti lisää.

Jatkuva pörinä ja kuolleet kärpäset lattialla kävivät siinä määrin hermoille, että rupesin systemaattisesti liiskaamaan kärpäsiä, kun tuossa luontoystävällisestä ulosohjaamisessa rupesi menemään huomattava osa päivästä. Tapoin joka päivä n. 10 kärpästä.

En ole vieläkään asiasta ihan täysin varma, mutta tutkintani on päätynyt siihen, että parvekkeen ikkunan vieressä olevasta reiästä on suora yhteys olohuoneeseen, ikkunan yläpuolella olevan onton verhokiskohäkkyrän sisään. Lisäksi parvekkeen ulko-ovi falskaa ilmeisesti sen verran, että kärpäset pääsivät tuonne ovien väliin ja aina parvekkeen ovea avatessa sieltä pölähti parvi kärpäsiä sisälle.

Nyt kun säät ovat vihdoin viilenneet ilmeisesti tarpeeksi, on kärpästen tunku loppunut. Ruumiit on imuroitu pääosin pois lattioilta. Toissapäivänä vielä pari sitkeää sissiä löytyi vielä pörräämästä makuuhuoneesta ja keittiöstä. Tänään yksi rohkea uskaltautui piilostaan pöytälampun valokeilaan ja maksoi siitä hengellään.

En tiedä mikä tuossa parvekkeessa on semmoista, että kaikki ne kymmenet kärpäset puskivat juuri sinne. Asun kyllä tuommoista pientä metsikköä vastapäätä, ehkä siellä oli jokin otollinen kärpästehdas. Muutenkin metsän ympäröimässä pienessä kylässä niitä taitaa olla enemmän liikkellä kuin isoissa kaupungeissa.

Toivottavasti nyt ovat oppineet pysymään poissa.

nuubi
Kun olen olohuoneessa ja katson noita kärpäsiä tossa. Niin ihmettelen että minkätakia ne just pörrää tuolla katon rajassa ja KESKELLÄ HUONETTA. miks ne ei pörrää tuolla nurkassa mielummin niiku noi banaanikärpäset?Onko teillä banaanikärpäsiä? Sellaisia keltaisia? Vai tarkoitatko vain niitä pieniä ja mustia, joita jotkut virheellisesti banaanikärpäsiksi kutsuvat...

Kärpänen, niinkuin muutkin pienet ystävämme ei ole järin älykäs. Aivojen kokoon verraten se on kuitenkin aikamoinen einstein. Aistit taas ovat varmaan eläinkunnan eliittiä.

Kärpäslajien välillä on selviä persoonallisuuseroja. Jotkin niistä säikkyvät ihmistä ja jotkin eivät välitä lainkaan. Kotikärpänen on selvä ihmistuntija. Tarkkaillessani usein niiden käytöstä, ne osasivat häipyä kun olin ärtyisällä päällä. Kun ne lähestyvät, niillä on selvä diplomaattisen sovitteleva ote. Ikäänkuin ne pitäisivät ihmisestä.

Kieltämättä tämmöisenä hiljaisena tarkkailijana on vaikea olla antropomorfisoimatta omassa kodissaan hengailevia elukoita.

Kärpäsetkin ovat aika symppiksiä kun ovat jääneet loukkuun tänne ihmiskotiin, eivätkä (minun tietääkseni) saa juurikaan ruokaa mistään. Muutaman viikon päästä ne alkavat lennellä ihan miten sattuu, mätkähtelevät päin seiniä tai minua. Joka kerralla kuuluu pienen pieni töpsähdys.

Loppuvaiheen kärpäset kellahtavat välillä selälleen sätkimään, kunnes taas jaksavat hetkeksi tsempata itsensä kasaan.

Vaan mitäpä niille voisi tehdä, kun ulkonakin alkaa jo pakkaset paukkua, eikä niiden paikka minunkaan kämpässäni ole. Eutanasia on ollut pääasiallinen hoitokeino.

Kärpästen suurimmat ongelmat ovat yhteisöllisyyden puute ja surkea tyylitaju.

Yhteisöllisyyttä esiintyy lähinnä aterialla hevosen paskan ympärillä. Se ei ole tyylikästä. Itse asiassa sanonta "voiko miljoona kärpästä olla väärässä", on harhaanjohtava, koska kärpäset eivät muodosta yhteisiä kantoja asioihin. Pitäisi kysyä voiko miljoona kärpäsyksilöä olla väärässä.

Tuskin kukaan ennustaa, että kärpäsistä voisi joskus tulla tämän planeetan kuninkaita, oli geenejä sitten kuinka paljon tahansa. Minulla on 46, ja hyvin ovat riittäneet tähän asti.

Tok
Miksi kärpänen ei säikähdä television muuttuvaa kuvaa istuessaan televisiolla?Kärpäsen näkö on niin nopea, ettei se näe ei-aitoa liikettä, kuten television kuva. Siinähän ei mikään liiku eikä ole esim inertiaa.

Se näkee peräkkäisiä kuvia, jotka vaihtuu lomitetusti 50Hz, ja viivan piirto vasemmalta oikealle (PAL).

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005
Tok
Miksi kärpänen ei säikähdä television muuttuvaa kuvaa istuessaan televisiolla?

Koska ne eivät näe kuvan liikkuvan, vaan monta peräkkäistä kuvaa erikseen. Kärpäsen näköaisti on "nopeampi" kuin ihmisen. Ihminen tajuaa kuvan liikkuvan, kun nopeus on 16 kuvaa sekunnissa, kärpäsellä lienee jotain kymmenen kertaa nopeampi. Kaikki tiedot pikahaulla kuukkelista, virheet internetin.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Cubemon
Vaan mitäpä niille voisi tehdä, kun ulkonakin alkaa jo pakkaset paukkua, eikä niiden paikka minunkaan kämpässäni ole. Eutanasia on ollut pääasiallinen hoitokeino.Kyllä niistä linnuille on iloa vielä kohmeisina ja kituvinakin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat