Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Minulle ei jotenkin mene jakeluun veden keittämisen pituus mikrobeja kypsennettäessä. Jossain on jotta kaksi minuuttia on keitettävä. Nokialaisilla oli määräys keittää kymmenen minuuttia.

Miten elävä bakteeri voi selvitä mistään kiehautuksesta? Vedessä olevathan eivät ole itiövaiheessa. Myös lihassa on bakteereja. Kinkkukin huolehditaan uunista niin ettei se ylitä 80 astetta. Muut lihat alemmissa lämmöissä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kommentit (7)

Monet esim sairaaloissa käytettävät desinfiointipuhdistukseen käytettävät "tiskikoneet" käyttävät desinfiointiin kuumaa (+85) vesihöyryä. Käsittely kestää sen 2-10 minuuttia.
Tämähän ei tosin tarkoita sitä että tuote olisi steriili.

Bakteerit kehittävät usein toksiineja (myrkkyjä). Eli vettä keitettäessä päämääränä ei ole pelkästään bakteereiden eliminoiminen. Myrkyt tuhoutuvat yleensä kuumennettaessa 100°c:ssä noin kymmenessä minuutissa, joten esim. saastunutta vettä juoneen myrkytys johtuu pääosin riittämättömästä kuumentamisesta.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Tuo on kyllä aivan uskottavaa nopeasti harkittuna. Mutta onko periaatteessa puhtaassa vedessä niin paljon ravinteita, että bakteerit voivat ylipäätään tuottaa mitään saatika jakautua? Eivätkö ne vain kulkeudu puhtaassa vedessä?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005
Paul M
Tuo on kyllä aivan uskottavaa nopeasti harkittuna. Mutta onko periaatteessa puhtaassa vedessä niin paljon ravinteita, että bakteerit voivat ylipäätään tuottaa mitään saatika jakautua? Eivätkö ne vain kulkeudu puhtaassa vedessä?

Kuinkahan puhdasta keskiverto vesijohtovesi on? Siis se putkessa lillivä? Sen tiedän, että kuumaan vesijohtoveteen liukenee kaikenlaisia ylimääräisiä metallisuoloja ja mömmöjä putkista ja siksi sitä ei pitäisi käyttää ruuanlaitossa, olisiko kyse vastaavasta?

Jos vesitorni tai puhdistamo on saastunut, niin senhän tietää mistä ölliäiset tulevat, mutta eikös siellä putkenmutkissakin jotain elä?

EDIT.Onkohan mulla kuumetta, kun tulee niin paljon kijroitusvihteitä, eikä edes pikaoikoluvulla huomaa?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Jos veteen on päässyt patogeeneja, halutaan olla erittäin varmoja, ettei niistä sairastuta. Joillakin patogeenisilla bakteereilla taudin voi saada jo kymmenen tai sata yksilöä nieltyään. Useimpien patogeenien kohdalla kuitenkin vaaditaan onneksi 10^5...10^7 pmy/ml. Tavallisesti riittää kun vegetatiivisolujen määrää pudotetaan kunnolla. Immuniteetti hoitaa loput. 1 atm paineessa veden keittäminen ei juuri vaikuta itiöihin, joten kotioloissa sterilinti on aika hankala toteuttaa. Eipä tosin ole tarviskaan.

Vegetatiivisolujen kuolemisnopeus riippuu ajasta. Pidempi aika, parempi tulos. 100° C lämpötilassa valitettavasti vain tarvitaan kohtuullisen pitkä aika, että saadaan järkeviä tuloksia. Jos tuota lämpötilaa saisi vähänkin nostettua, niin johan rupeaisi tapahtumaan. Sitä varten on autoklaavit. Onneksi kuitenkin on monet patogeenit kuolevat jo 60 °C, 15 min käsittelyssä. Desinfioinnit, pastöroinnit ja sterilinnit on kuitenkin syytä mitoittaa sitkeimmän mikrobin mukaan. Siksi 100 °C, 10 min ei ole liikaa. Itse keittäisin painekattilassa vartin.

Puhtaan kraanaveden ravinnepitoisuus on aika niukka. Mikrobit tosin ovat maailman parhaimpia sinnittelijöitä ja selviytyjiä, joten pari päivää putkessa ei ole paha rasti. Putkien lämpötilat ovat valittu bakteereja silmällä pitäen. Kylmä vesi on sen verran kylmää, ettei merkittävää kasvua tapahdu ja kuuma on niin kuumaa, ettei sekään oikein ole kenenkään kasvuoptimissa. Samalla kuitenkaan kuuma vesi ei ole niin kuumaa, että sillä voisi vakavasti teloa ihmisiä. Putket ja vesisäiliöt myös koetetaan mitoittaa, niin että vesi vaihtuisi siellä riittävän usein liiallisen bakteerikasvun ehkäisemiseksi. Kaippa siellä jonkinlainen biofilmi kuitenkin on, mutta sillä ei aivan välttämättä ole suoraa yhteyttä veden haitallisuuteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat