Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kirjoitukset päättyivät tänä syksynä kohdallani pienoiseen katastrofiin: 20 minuuttia jäljellä ja kaksi esseetä tekemättä. Kysymykset olivat sinänsä helppoja ja edellisiä vastauksia tihrustin 13 sivun verran. Jos aikaa olisi ollut, veikkaan että olisin noista saanut vähintään 8 pistettä - kysymysten aihepiiri oli pääosin hallinnassa. Nyt kuitenkin epäilen, etten saa kokoon pikaesseeistäni neljää pistettä enempää, sen verran karmeaa oli jälki ja aikakin loppui viimeisen kohdalla kesken .

Normaalitenteissä, jossa opettaja on poikkeuksetta käyttänyt aikaisempien ylioppilaskirjoitusten kysymyksiä, on pistesaldoni ollut keskimäärin 5-6 pistettä tehtävää kohden - kuuden ollessa tietysti maksimi. Kaikista kursseista olen saanut todistukseen 9, joten odotukseni kirjoituksista suoriutumisen kohdalla on ollut varsin korkealla.

Biologiaan verrattuna varsin vaikea aine tuo psykologia. Sekavat, lähinnä leikekirjaa muistuttavat, sillisalaatti-kurssikirjat, aataminaikuiset kehitysteoriat ja uudempien teorioiden vähäinen käsittely laskivat aika ajoin motivaatiota. Toisaalta, esimerkiksi sosiaalipsykologian oppikirja ansaitsee erityiskiitoksen, ollen koko sarjan onnistunein tuotos ja kelpo oppikirja muutenkin - julkaisijaa en muista.

Mutta, onko kukaan tiedepalstalaisista kirjoittanut psykologiaa reaaliaineena siinä muodossa missä se nykyään on? Kirjoittiko joku tänä syksynä? Entä miten, kirjoittaneet, olette vastanneet tutkimus-aiheisiin kysymyksiin? Kokemuksia ja tuntemuksia aiheeseen, tai lukion psykologiaan yleensä, liittyen kiitos.

Sivut

Kommentit (34)

Määpä tulen seuraamaan keskustelua iha siltä kantilta että TULEN kirjottamaan aineen joten itteäki vähä jännää.

Aiheena kiinnostaa, hiukan oppitunnit "pelottaa" koska *vain oikeilla termeillä käytetty psykologia on sitä oikeaa* blaablaata.. Uff, vituttaa hiukan jo etukäteen.

En aikanani kirjoittanut psykoa. Kirjoitin kerralla ne neljä pakollista ja riitti. Kuusi kurssia psykoa suoritin, viis kymppiä ja yks ysi.

Psyko on lukion paras aine. Kiinnostavin. Sitä voisi opettaa myös ylakoulussa. Mutta onkohan siellä väki tarpeeksi kypsää sille.

Kyllä mää uskon että ysiluokkalaisiaki vois kiinnostaa.. seiskalaisia en viel pistäis psykologian tunneille.

Siis ylipäätänsä, minusta se ois jo jonkilaista terapiaa näille "ongelmanuorille" mistä taas paasataan. Puhutaan tunteista niinkö ne on, eikä vaan jostain netistä omaksuttua omakuvaa.. Se kun helposti kehittyy varsin ylimieliseksi sielläpäin. Sit kun välillä pitää poistua netistä vaikka kouluun, iskee rankka arki, en olekkaan porukan sankari niinkö mun bf-klaanissa. Sit kun ei osata hyväksyä asiaa niin alkaakin ongelmat.

Hah tuossako kirjotellessa mietti niin itseasiasa joku helppo psykologia ihan seiskalta asti vois olla oikein hyväkin, kuka tietää.

Olli V kirjoitti:

En aikanani kirjoittanut psykoa. Kirjoitin kerralla ne neljä pakollista ja riitti. Kuusi kurssia psykoa suoritin, viis kymppiä ja yks ysi.

Tuohan on aika kova sana. Missä opiskelet tätänykyä?

Itselläni paras numerosarja on biologian kursseista, joista keskiarvo on tasan 10 . Matematiikassa (valitettavasti vain B-oppimäärä, koska aliarvioin kykyni opinnot aloittaessani) keskiarvo on lähempänä kymmentä, samoin historiassa ja yhteiskuntaopissa. Psykologiassa kympin keskiarvo jäi tosin saavuttamatta, mutta yhdeksikkö oli ihan hyvä.

Sitä voisi opettaa myös ylakoulussa. Mutta onkohan siellä väki tarpeeksi kypsää sille.

Tässähän on kyse ainoastaan siitä, miten aihetta rajataan ja miten se esitetään oppilaille - ylä-asteella on huomattavasti haastavampiakin oppiaineita. Uskonnon opetus pois koulusta ja psykologia tilalle .

Mandix kirjoitti:

Määpä tulen seuraamaan keskustelua iha siltä kantilta että TULEN kirjottamaan aineen joten itteäki vähä jännää

Kun kertaat kirjoituksiin, tai vaikka vain kurssikokeeseen, hanki ihmeessä seuraava opus: Psyyke - kertaajan opas. Psykologian lukion oppimäärä tiivistettynä reiluun pariinsataan sivuun. Niin, äläkä pänttää vaan opiskele!

Mandix kirjoitti:

Helpommin sanottuko tehty (%

Lainaa opettajalta ja monista varkain vaikka työkkärissä. Tai hanki kirjaston kautta, asiat kyllä kertaa alta kuukaudessa ahkeralla lukemisella.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Sakarias, kyllä uskoisin että pärjäät. Jännittelykin on hyvä merkki.

Katsoin tänään YLEltä noita asiantuntijoiden vastauksia, eivät vaikuttaneet hirmusti vaikeilta kysymyksiltä.

Mitä oppikirjoihin tulee, voit ihan hyvin lukea muita kirjoja kuin mitä koulussasi on käytetty.

Vaikealta tällä kertaa näytti pdf:ä äidinkielen tekstitaidonkokeesta.

Oli muuten hauskoja vastauksia tuolla YLE:n abitreenien vastaajalla, olipas nuorekas. Olivat myös teevee-lähetykseen hankkineet oikein pissismäisen juontajan, toisaalta ihan fiksun. Hauskaa ymmärrystä yleisradiolta.

Alveron kirjoitti:

Sakarias, kyllä uskoisin että pärjäät.

Kyllä minä läpi pääsen kirjoituksista, eriasia sitten tuleeko itseäni miellyttävä numero. Olen perfektionismiin taipuvainen.

Laskin tavallaan jokeritehtävien varaan, joista vastasin molempiin. Toivottavasti niistä tulee ylimääräisiä ja kompensoivia pisteitä.

Äidinkielestä kirjoitin E:n viime keväänä, mutta yritän ensi keväänä uudestaan. Jos saa E:n, on mahdollista saada L. Äidinkielestä saa nimittäin aika hyvät lähtöpisteet suunnittelemallani "alalla".

Alveron kirjoitti:

Keeerrro nyt. mikä ala? Ymmärsin kyllä, että älliä havittelet.

Sosiaalipsykologia tai psykologia. En ole vielä tehnyt lopullista valintaa, mutta "hieman" vaaka on kallistunut tuolle sosiaalipsykologian puolelle - johtunee varmaan tuosta mielenkiintoisesta kurssikirjasta. Toisaalta, voinhan hakea ensin opiskelemaan sosiaalipsykologiaa pääaineena ja jos ei ala miellytä, niin yritän vaihtaa pääainetta.

Eikä biologiakaan ole poissuljettu vaihtoehto.

Mutta se on suunnitelma tällä hetkellä. Jahka lukion opinnot on viimeistelty, alan puntaroimaan jatko-opiskeluja oikein urakalla. Palkka pitää olla vähintään kohtuullinen (minun mittapuullani ja vähäisellä kulutuksella >2000€/kk), työ kiinnostava eikä vuorotyötä missään nimessä - niin, ja liukuvat työajat ja mahdollisuus paiskia duunia kotona arkena ja viikonloppuna ovat aina plussaa.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Psykologin työ on kyllä raskasta vaikka saisitkin nuo haluamasi vapaudet ja palkan. Useimmiten siinä ollaan kontaktissa asiakkaisiin. Onnea valintaan. Jos se on kutsumuksesi, se on OK!

Alveron kirjoitti:

Psykologin työ on kyllä raskasta vaikka saisitkin nuo haluamasi vapaudet ja palkan.

Jos siinä saapi turista asiakkaan kanssa rauhallisessa toimistossa avittaen tämän ongelmissa, niin tuskin se mitään erityisen raskasta on. Etenkään kun en yleisesti ottaen ole hirmuisen herkkä tunteentartunnan kohde, tietty etäisyys pitää asioihin ottaa.

slam
Seuraa 
Viestejä2127
Liittynyt11.5.2006

Vastasin muistaakseni johonkin psyko kyssäänkin. Monta vuotta aikaa, että ei muista kun kuvia tilanteesta ja kaikkea muuta... Suomen ainetta väänsin metsätaloudesta ja pyörin tuolissa.

Hyvin polkee.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Mun mielestä psykologia oli lukiossa yksi helpoimmista ja kevyimmistä aineista. Sen kun vaan luki mitä kirjassa sanotaan ja puhui ja kirjoitti sen pohjalta sekavia omasta päästä. Ysin sain numeroksi.

Kirjoituksista en muista että kirjoitinko tsykolokisia juttuja. Varmaan jotain.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat