Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tämä "uutinen" ei voi olla totta.

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3506

" 24.09.2008

Ampiainen muistaa kaverinsa

Vaikka paperiampiaisen aivot eivät ole miljoonasosaakaan ihmisaivoista, ne kykenevät tunnistamaan ja muistamaan lajitovereitaan yli viikon päästä ensitapaamisesta. Tunnistus onnistuu, vaikka ampiaiset pörräisivät väliajan muiden yksilöiden seurassa.

Tähän asti on luultu, että kaikkien sosiaalisten hyönteisten muisti on yhtä rajoittunut. Jatko-opiskelija Michael Sheehan ja evoluutiobiologian apulaisprofessori Elizabeth Tibbets Michiganin yliopistosta kuitenkin havaitsivat, että Polistes fuscatus -paperiampiaisen muisti on pitkäkestoinen - ja että ampiainen myös perustaa käyttäytymisensä siihen, mitä se muistaa vuorovaikutuksestaan lajitovereidensa kanssa.

Tibbets on jo aiemmin osoittanut, että paperiampiaiset tunnistavat toisiaan naaman kuvioiden perusteella, ja että ne ovat aggressiivisempia vieraita kohtaan. Uudessa tutkimuksessa kävi ilmi, että tutulle naamalle ei ärhennellä samalla tavoin kuin ennestään tuntemattomalle, vaikka tapaamisessa olisi viikon väli.

"Mielenkiintoista tässä työssä ei ole se että ampiaisilla on hyvä muisti, vaan että se on sosiaalinen muisti", Sheehan sanoi. "Näyttää siltä, että ne pitävät kirjaa sosiaalisesta historiastaan muiden yksilöiden kanssa."

Tutkimus julkaistiin Current Biologyssa. "

Ampiaisilla on verkkosilmät, joilla näkee liikkeen ja sen suunnan ja jopa etäisyyden, mutta ei yksityiskohtia, "kaverin naamasta" (kuten ihmiset ja gorillat), eikä mistään muualtakaan.

Omista sattumalta kohdalle osuneista havainnoistani tiedän, että ampiaiset voivat joukolla "tunnistaa kaverin" (tai "vihollisen") jopa polttoleikkauspillin liekistä, jos se on oikean värinen ja surisee oikealla tavalla.

Yleisti ottaen hyönteiset käyttäytyvät hajuferomonien mukaan, joilla esimerkiksi muurahaiset merkitsevät kulkureittinsä, ja ne pystyvät seuraamaan sekä omia että muiden kulkujälkiä, ja reagoimaan myös vieraisiin sellaisiin.

On ruvennut ilmestymään kummallisia "hyönteistutkimuksia", milloin "pavlovilaista ehdollistumista", milloin mitäkin...

Kommentit (13)

IDIOOTTI!
Et tunnista elämää ennen kuolemaasi.
Kyseenalainen järkesi on, noh, tiedät mitä.
Elämä on.

VASTAUS IDIOOTEILLE:
ELÄMÄ = ON
Et ole enempää, et vähempää kuin ampiainen jonka listit.

Miksei se voisi olla totta?
Onko maailmankuvallesi jotenki ylitsepääsemättömän käsittämätöntä, että muutkin lajit kuin ihminen voisivat olla älykkäitä?

Mitäs ihmeellistä, vastaha oli dokkari jossa ihan osoitettiin testillä että ampiaisella on aivan mahtava muisti, ja outo tapa näyttää se.
Kun joku pesän jäsenistä löytää esim. herkkupalan (testissä käytettiin sokeria) niin se meni takaisin pesälleen ja pienen "tanssin" teki siinä porukan keskelle, en tiedä sitten mitä siinä tanssissa tarkalleen tapahtu. Siitä ne muutki ampparit osasi lähtiä herkkupaikalle.

Tarkkaa muistia mitattiin sillä että tunnelli, josta ampparit joutuivat kulkemaan päässäkseen sokerikulholle, oli raidoitettu mustilla viivoilla jotka olivat tietyn levysiä ja tietyssä etäsyydessä toisiinsa.
Ok, taas joku amppari kävi kahtomassa sokerikulhoa ja lähti kertomaan siitä muille.. silläaikaa tutkijat vaihtovatki tunnelien seinillä olevan tietyn raidoituksen toisenlaiseen.
Muut ampparit tulivat mut tilettivätkin tunneliin koska se ei vastannut sitä mitä yksi ampiainen oli aijemmin kertonut.

Eli pienet erotkin raidoissa vaikuttivat jo niin suuresti.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Mandix puhuit juuri mehiläisestä. Aivan eri elukka

edit. Samaa kokoa silti ja myös yhdyskuntahyönteinen. Ei siis iso virhe, mutta toinen on saalistajapeto ja toinen kerää mettä kukista.

edit2. Silti loistava esimerkki, pienten eläinten kommunikointikyvyistä.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

hanion
Onhan maaplaneetallakin muisti, miksei kaikella eläväisellä sen pinnalla olisi..höh

Eiköhän muisti tässä meidän tarkoittamassamme mielessä kuitenkin vaadi hermostoa, jota planeetoilla harvemmin on.

Mandix, taisivat kuitenkin nuo dokumentin hyönteiset olla mehiläisiä eivätkä ampiaisia? Ampiaiset kun eivät tanssi. Mesipistiäiset (kimalaiset, mehiläiset ja ampiaiset) ovat kyllä hyvin pitkälle kehittyneitä, eräänlaisia hyönteismaailman ihmisapinoita, ja kokoonsa nähden tunnetusti hämmästyttävän älykkäitä.

Arkkis

Ampiaisilla on verkkosilmät, joilla näkee liikkeen ja sen suunnan ja jopa etäisyyden, mutta ei yksityiskohtia, "kaverin naamasta" (kuten ihmiset ja gorillat), eikä mistään muualtakaan.

...

Yleisti ottaen hyönteiset käyttäytyvät hajuferomonien mukaan, joilla esimerkiksi muurahaiset merkitsevät kulkureittinsä, ja ne pystyvät seuraamaan sekä omia että muiden kulkujälkiä, ja reagoimaan myös vieraisiin sellaisiin.


Ei verkkosilmä sentään niin epäkelpo näköaistin ole. Monien hyönteisten silmät ovat erikoistuneet juurikin liikkeen hahmottamiseen (kuten myös esimerkiksi sammakoiden silmät) mutta se ei tarkoita, etteivätkö ne kykenisi näkemään pieniäkin yksityiskohtia. Monissa kukissakin on uv-valossa näkyviä hienonhienoja kuvioita, jotka toimivat hyönteisten laskeutumisohjeina, ja hyvinpä nuo sellaisetkin näkevät. Puhumattakaan kukista, jotka näyttävät yksityiskohtia myöten mehiläisnaarailta ja huijaavat koiraat lähentelemään pölytyksen toivossa.

Toki mesipistiäisten siivettömät serkut, muurahaiset, käyttävät liikkumiseen pääosin hajuferomoneja. Ne elävät kenttäkerroksessa, missä näkyvyys on heikko, ja niiden silmätkin ovat suhteessa huomattavasti pienemmät kuin mesipistiäisten. Maata pitkin kulkiessa on myös helppo kommunikoida feromonein, kun taas lentäen liikkuvalle eläimelle se on huomattavasti hankalampaa. Lentävät yhteiskuntahyönteiset ovatkin joutuneet kehittämään mutkikkaampia, ja myös enemmän aivokapasiteettia ja näköaistia vaativia, tapoja välittää informaatiota. Tuo mehiläisten tanssi on hyvä, mutta ei ainoa esimerkki.

Marssilainen, käyväthän ne ampiaisetkin kukilla. Ne vain ruokkivat toukkansa eläinravinnolla.

Mei long
Miksei se voisi olla totta?
Onko maailmankuvallesi jotenki ylitsepääsemättömän käsittämätöntä, että muutkin lajit kuin ihminen voisivat olla älykkäitä?Niin, jo parin kolmen solun DNA:han ja sen aktiiviseen ympäristöön voidaan pakata valtava annos kognitiivista sisältöä. Niinpä hyttysenkin monet ajatukset ja tunteet saattavat muistuttaa meidän vastaavia. Kommunikaatiokanavien puuttuessa emme vain ole niistä tietoisia.

Myös ongelmanratkaisuun eläimet pystyvät. Niiden geenistön suunnattoman monimutkainen sähkömagneettinen kenttäkonfiguraatio fotoni"pilvineen" muuntuu toiseksi fysiikan peruslakien kuten pienimmän vaikutuksen lain mukaisesti, jolloin uusi oivallustila vallitsee.

Nämä oivallukset tai voimakkaat tunteet voivat joskus välittyä kenttäkonfiguraatioiden muodossa ihmisaivoihinkin aiheuttaen ko. tilaa vastaavia tyypillisiä reaktioita, lauseita.

Näkemykseeni, jota monetkaan eivät jaa, ovat vaikuttaneet tieteen ohella omakohtaiset kokemukset. Kerrankin suuri ampiainen etsi raivokkaasti ulospääsyä ruutuikkunalla. Avatessani huoneen sivukomeron oven kuulin huudon "Nyt mä sen kekkasin!" Ihmetellessäni ääntä huomasin ampiaisen kadonneen ainoasta auki olleesta pikku ruudusta. Se oli oivaltanut, miltä ulosmenotie näyttää nähdessään sivuoven ja sen läpi näkyvän komeronikkunan ja oivalluksen sähkömagneettinen kenttä oli tunnistunut aivoissani oivallukseksi ja sen kielelliseksi ilmaisuksi..

Tietysti voi olla totta... Kyllä Vic 20-pystyi tunnistamaan toisen Vic-20:n ja erottamaan milloin oli kyseessä eri kone... Jos oomma itse jotain Pentiumia, ei vanhempaa luotua pitäisi noin halvalla panna...

Yksi amppari oli pökkyrässä Mölökkypeli-kapuloiden seassa lootassa, oli lentänyt sinne talviunille ja putosi nurmikkoon, ja sepä katosi...

Fenrir
IDIOOTTI!
Et tunnista elämää ennen kuolemaasi.
Kyseenalainen järkesi on, noh, tiedät mitä.
Elämä on.

VASTAUS IDIOOTEILLE:
ELÄMÄ = ON
Et ole enempää, et vähempää kuin ampiainen jonka listit.
Äläs ala kilpalaulantaan SKITSON idiootin kanssa, tai tulee kapuloita rattaisiin kivijumalillenne!

Mutta periaatteessa olet oikeassa... Miksi emme kuolleet jo ENSIMMÄISESTÄ muurahaisesta jonka polkaisimma? Miksi taivaan Isi EI välittömästi KOSTANUT, ja ampunut meitä ydinpommilla paskax... No sekin päivä varmaan koittaa...

hanion
Onhan maaplaneetallakin muisti, miksei kaikella eläväisellä sen pinnalla olisi..höhMuistihan tarkoittaa jotain rasteritaulukkoa, ja sellainen maan geologia epäilemättä on...

Ainiin, pittää teidänkin varmaan kohta: "Mene, mene, tekel ufrasin"(Daniel), eli mennä tekeen matriisi LU-hajotelmia...

Edla E
Miten tutkija varmisti sen, ettei tässä tunnistamisessa kuitenkin ole kyse hajusta/ hajutunnistuksesta?Aisteja vois kehittää! Voin vakuuttaa, että KAIKKI perustuvat erilaisiin tapoihin AISTIA SANOJA! Me kaikki tuntemukset eläimille puhuessamme aiheutamme
(Lainaus:"GER-Yoda")

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat