Seuraa 
Viestejä45973

Me suomalaisetkin osallistumme tähän taksvärkkiin, halusimmepa tai emme.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2008 ... 825199/170
Maailman suurin
velkataakka

Jo toista vuotta maailman rahoitusmarkkinoita raastaneessa kriisissä on pohjimmiltaan kyse Yhdysvaltain ylivelkaantumisesta ja sen seurauksista.

Yhdysvallat on velan määrällä laskien ylivoimaisesti maailman velkaisin maa: Yhdysvaltain kansalaisilla, yrityksillä, pankeilla sekä valtiolla ja muilla viranomaisilla on yhteensä taakkanaan 50 000 miljardin dollarin eli noin 35 000 miljardin euron velat.

Velkaa on kaikkiaan reippaasti yli kolme kertaa maan vuotuisen bruttokansantuotteen verran, ja muilla velallisilla kuin liittovaltiolla velkataakkaa on melkein kaksi kertaa kansantuotteen verran. Kotitalouksien velkakuorma on kasvanut jo rutkasti vuotuisia käytettävissä olevia tuloja suuremmaksi.

Sivut

Kommentit (46)

Ainahan Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, jolla maksaa entisen pois. Ja valtio voi ottaa lisää seteleitä, jos entiset loppuu. Rahan arvo tosin laskee olemattomiin, mutta sitten vaan lisää velkaa ja lisää seteleitä. Valtio ei omista seteleitä painavaa yritystä, mutta ainahan valtio voi maksaa painetuista seteleistään korkoa yksityiselle firmalle, joka painaa setelit. Sitten vaan ohjauskorot alas, jotta kansa ja yritykset ottavat mahdollisimman paljon velkaa, jotta kulutushuuma pääsee vauhtiin. Tulevaa lamaa on jo lykätty kerran, mikä tuplaa seuraavan laman kustannukset. Mutta ainahan lamaa voi lykätä vielä kerran, kun otetaan lisää velkaa.

Yhdysvallat ei tuota kulutustavaroita itse, mutta ainahan tavarat voi ostaa Kiinasta. Kiinaan kertyy valtavat määrät vapaata käteistä, mutta ainahan Yhdysvaltalaiset voivat myydä vaikkapa yrityksiään kiinalaisille. Kaiken kruunaa tietenkin McCainin unelmoima Iranin sota, joka pakottaa Yhdysvallat tuplaamaan velkataakkansa.

Näin äkkiseltään laskien tuo 50'000 miljardia tekisi jotain 200'000 $ per kansalainen... Jos tuo on tosiaan koko velkasumma, niin eihän se ole paljoakaan. Suomestakin löytyy kotitalouksia joilla on asuntolainaakin jotain tuollaisia summia. Tosin se asuntolaina jakautuu hieman useamman kesken, mutta siitä puuttuvat vielä kunnan/kaupungin ja valtion velat... Eli mahtaako se amerikan velkaisuus oikeastaan ollakaan niin paha kuin annetaan ymmärtää?

Ja entä sitten jos koko velkaa ei kykenisikään maksamaan vuoden palkoilla? Ei kai kaikkia Yhdysvaltain lainoja olekaan tarkoitus maksaa vuodessa tai kahdessa.

Velkaantumisen loppuminen olisi ihan tarpeeksi. Nykyinen tilanne on toki huolestuttava, mutta ei mitenkään mahdoton. Ja tiettyä huolellisuutta tarvitaan aina, mutta panikoiminen ja hysterian lietsominen on yleensä lähinnä typerää, ja useimmiten suurimmat ongelmat aiheutuvat nimenomaan siitä että heti ensimmäisten vaikeuksien edessä aletaan panikoimaan, kun nimenomaan tiukassa paikassa pitäisi pitää päänsä kylmänä ja suhtautua asioihin entistäkin hillitymmin. Sillä tavalla voi tavallinen tallaajakin lopulta jopa hyötyä taantuamasta. Taantuma kun oikeastaan vain päästää turhat ilmat nousukauden optimismin pullistamista luvuista. Taantuma ei ole läheskään aina todellista laskua, kukaan ei välttämättä menetä työpaikkaansa, eivätkä palkat välttämättä laske. Ja ihmiset voivat ostaa yhtä paljon muovikrääsää kuin ennenkin.

Ainoa ihmisryhmä joka taantumassa häviää jotain ovat sijoittajat jotka oikeastaan ovat ongelman aiheuttaneetkin maksamalla osakkeista enemmän kuin mitä niillä on oikeastaan arvoa, mutta se on ihan normaalia, ja jatkuvasti kurssit sahaavat ees-taas pyrkien kohti reaaliarvojaan, välillä jokin kriisi saa vain kurssit laskemaan samaan aikaan, jolloin ilmiö tuntuu pelottavalta, mutta oikeasti se on vain aaltoilua, suuren pinnan jatkuvaa eloa ja liikettä joka ei tee eikä tarkoita yhtään mitään.

Toki tälläisiin asioihin, kuten taantuma, finanssikriisit, velkaantuminen, alijäämäinen kauppatase jne. tulee suhtautua vakavasti, mutta nimenomaan vakavasti, ei hysteerisesti. Joukkohysteria, amerikan, ellei peräti koko maailman, lopunjulistukset eivät tilannetta auta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielestäni ei ole myöskään mieltä ylentävää käydä hillitysti veronmaksajan kukkarolla, kun ollaan ensin huumassa saatu aikaan finanssikriisi.

Dredex
Mielestäni ei ole myöskään mieltä ylentävää käydä hillitysti veronmaksajan kukkarolla, kun ollaan ensin huumassa saatu aikaan finanssikriisi.Ei se mieltä ylentävää olekaan, mutta mitä muuta sitten pitäisi tehdä?

Juosta ympäriinsä huudellen että taivas tippuu?

Eiköhän nyt parhaat ratkaisut kuitenkin löydetä järjen ja harkinnan kautta. Täytyy kuitenkin muistaa, että nimenomaan järjen ja harkinnan puute saivat aikaan koko sopan, panikoimalla ei tästä kuopasta nousta, vaan vajotaan entistäkin syvemmälle.

Yhdysvallat on velan määrällä laskien ylivoimaisesti maailman velkaisin maa: Yhdysvaltain kansalaisilla, yrityksillä, pankeilla sekä valtiolla ja muilla viranomaisilla on yhteensä taakkanaan 50 000 miljardin dollarin eli noin 35 000 miljardin euron velatJos olet pieni Perto Rico, maksat takaisin jokaikisen pennin korkojen kera, tai sitten itket ja maksat!

Jos olet suurvalta(varsinkin sellainen jolla on ydinaseita)voit painaa lisää rahaa ja laskea korkoja vaikka maailman tappiin asti. Velkojasi(Kiina)saavat vaan tyhjiä paperiseteleitä ja sinä saat heidän verellä, hiellä ja kyynelillä tekemänsä taloudelliset hyödykkeet. Kyllähän se Venäjän Federaatio maailman toiseksi suurimpine asevoimineen on pystyssä ja hyvin pyörii, vaikka taloustietelijöiden mukaan olisi pitänyt romahtaa jo ajat sitten! Antaa kinuskien itkeä vaan menetettyjen velkojensa perään. Ja arvaas ketä tässä velkaisessa kusilassa syytetään maan nykyisestä tilasta? "Kiinan petomaista merkantilismia" Ja milläs muuten alat niitä velkoja ydinasevaltiolta takaisin perimään ?

Rikastaja
Jos olet suurvalta(varsinkin sellainen jolla on ydinaseita)voit painaa lisää rahaa ja laskea korkoja vaikka maailman tappiin asti. Velkojasi(Kiina)saavat vaan tyhjiä paperiseteleitä ja sinä saat heidä verellä, hiellä ja kyynelillä tekemänsä taloudelliset hyödykkeet. Kyllähän se Venäjän Federaatio maailman toiseksi suurimpine asevoimineen on pystyssä ja hyvin pyörii, vaikka taloustietelijöiden mukaan olisi pitänyt romahtaa jo ajat sitten! Antaa kinuskien itkeä vaan menetettyjen velkojen perään. Ja arvaas ketä tässä velkaisessa kusilassa syytetään maan nykyisestä tilasta. "Kiinan petomaista merkantilismia" Ja milläs muuten alat niitä velkoja ydinasevaltiolta takaisin perimään ?Ensinnäkin, rahaa voi toki painaa, mutta se haluaako kukaan monopoliseteleitäsi riippuu pitkälti siitä saako niillä ostettua mitään. Eli tuonnin ja viennin pitää olla tasapainossa, muuten rahan arvo muuttuu suuntaan taikka toiseen riippuen siitä onko kauppataseessa yli- vai alijäämää. Rahanpainaminen vain pahentaa tilannetta, senhän ovat jo saksalaiset todistaneet, ei jenkkilässäkään ihan idiootteja olla.

Eivätkä kiinalaisetkaan rahaa lainaa loputtomiin elleivät uskoisi että sieltä joskus jotain tulee. Jos lainoja ei makseta nyt, niin huomenna maksettavaa onkin jo enemmän, pettämätön logiikka, ja jossain vaiheessa on pakko maksaa, tai korkomenot karkaavat käsistä eikä rahanpainamisesta ole enää hyötyä.

Homma menee kuitenkin viimekädessä niin, että raha on abstraktia, ja reaalitalous on se mikä merkitsee. Rahaa voi painaa, mutta tavaraa täytyy tehdä. Harva antaa tavaraa tai omaa työtään saamatta mitään vastineeksi. Siispä raha kelpaa vain niin kauan kuin sillä saa jotain.

Uuden setelirahan valmistaminen jatkuvuuden turvaamiseksi ei kovin pitkälle kanna. Raha on jo hyvinkin pitkään ollut lähinnä virtuaalinen käsite. Bittejä joita vaihdetaan keskenään sopimusten mukaan.

Lähestulkoon koko maailma on velkaantunut itsensä kanssa. Vastuuta ei kanna kukaan.

Jos lainoja ei makseta nyt, niin huomenna maksettavaa onkin jo enemmän, pettämätön logiikka, ja jossain vaiheessa on pakko maksaa, tai korkomenot karkaavat käsistä eikä rahanpainamisesta ole enää hyötyä.Haluaisin nähdä sen Kiinalaisen ulosottomiehen joka tulee Amerikkaan huutamaan kovalla äänellä "nyt on PAKKO maksaa! Et enää voi paeta velkojasi!!!"

Kiina on muuten teknisesti USA:n vihollinen ja kilpailija maa, ja Japani pelkkä miehitetty siirtokunta. Jos kumpikin maa saa jättivelkojensa vastineeksi ISON tukun paperia, niin mitäs meinaatte että ne tekevät? Ja arvaas kuinka helppoa on politiikon demonisoida omalle kansalle nämä Aasian "Petomaiset merkantilistit" jos ne alkavat öykkäröimään? Kiinassa&Intiassa on ISO business eliittti, joka on pannut KAIKEN USA:n kaupan ja suhteiden varaan! Intiassa tämä on sitä porukkaa joka nyt on kiireisesti myymässä maan energia ja puolustus-sektoria USA:lle, ja Kiinassa nämä kaverit puolestaan ovat monen muun syntinsä(mm lapsiorjuus)ohessa myrkyttäneet omat lapsensa, koska pelkäävät että business imagi kärsisi ja kansan usko kapitalismiin horjuisi. Jos käy kuten aiemmin tuossa ennustin, niin sekä Kiinassa että Intiassa business eliitti tulee painostamaan hallitusta olemaan asiasta hiljaa ja "bailouttaamaan" ne, ettei niiden imagi kärsisi ja johtoa kirjaimellisesti hirtettäisi maanpetturuudesta. Ja mitä Japaniin taas tulee, niin mitäs aikoo tehdä Aasian harmaantuva lohikäärme jolla ei ole nykyään sen enempää omaa armeijaa kuin kotimarkkinoitakaan? Aikovatko senioripolitiikot ja äänestäjät järjestää uuden protestimarssin Amerikkalaistukikohdan läheisyydessä ? Ei sen jenkkien tyynenmeren laivasto sieltä lähde minnekään vaikka kuinka papat heiluttelisivat siellä pikku julisteitaan, ja viime kädessä Aasian poliittiset johtajat tulee "bailouttamaan" sekä yritykset, pankin ja talouden, jos ei omille tuotteille eli "kovalle valuutalle" saada paperia parempaa vastinetta. Ei imago kerta kaikkiaan kestäisi sitä että kapitalismin ikonit teloitettaisiin maanpetturuudesta syytettynä

Harva antaa tavaraa tai omaa työtään saamatta mitään vastineeksiKiinalainen antaa! Samaa porukkaa, jotka myrkyttivät omat lapsensa jotta business imago ei kärsisi!

Unterseeboot
Ei se mieltä ylentävää olekaan, mutta mitä muuta sitten pitäisi tehdä?Ron Paulilla on joitakin ajatuksia, joiden avulla korjataan ongelmien syyt. Myös Peter Schiff:llä.

Eli jos nyt tehdään korjausliike veronmaksajien rahoilla, niin se on sama kuin että hyväksytään finanssikeinottelu ja dollari menettää arvoaan ja veronmaksajat kärsivät.

Peter Schiffin mukaan tulisi muuttaa taloutta ja sitoa dollari taas kultakantaan tai vastaavaan, jotta dollarista tulisi taas vahva. Korkoja tulee nostaa, jotta velkaa ei otettaisi niin paljon. Hallitusta (byrokratiaa ja hankkeita) tulee karsia, jotta veroja voidaan alentaa. Hallitus aiheutti ongelmat Irakin sodalla ja sekaantumalla luottomarkkinoihin, mutta ongelmista tulisi päästä ulos itse, ei hallituksen avulla. Hallitus vain sotkisi asioita lisää: Dollari heiluu jo kuilun partaalla muutenkin ja hallituksen tukipaketti olisi viimeinen niitti kamelin selässä. Kun dollareita tulisi lisää markkinoille, ihmiset pakenisivat dollareista kultaan, hopeaan ja ulkomaiseen valuuttaan, jolloin dollari romahtaisi joka tapauksessa.
Video

Olen samaa mieltä Schiffin kanssa siitä, että talouden tulisi olla vahva. Itse pidän sääntelyä hyvänä, mutta Yhdysvaltojen tapauksessa hallituksen tekemät säätämiset ovat olleet itse asiassa lähinnä huonoa ronkkimista. Unohdetaan huonot säädöt ja keskitytään vahvaan talouteen.

Toki myös Obama ja McCain yrittävät saada jotain sääntelyä mukaan peliin, mutta nähtäväksi jää, riittääkö se vai pitäisikö sittenkin tehdä suurempia muutoksia.

Hallitus teki korjausliikkeen 80-luvulla nostamalla korkoja 20 prosenttiin, mutta silloin ei ollut yhtä paljon velkaa. Nyt tuollainen korjausliike romauttaisi talouden. Ratkaisu olisi sen sijaan Schiffin mukaan siirtyä takaisin kulta- tms. standardiin, joka varmistaisi dollarin vahvuuden. Ron Paul lisää, että budjetti voitaisiin tasapainottaa, hoitaa oman maan asiat kuntoon eikä sotia pitkin poikin jne... Paul sanoo, että kapitalismi perustuu säästöihin ja säästöjen käyttämiseen. Mutta yhdysvaltalaiset ottavat lainaa ja tuhlaavat, vaikka kiinalaiset kyllä säästävät ja ostavat yrityksiä. Irakin sodan piti maksaa 50 miljardia ja mies joka ennusti sen maksavan 200 miljardia sai potkut. Nyt pelkkä tukipaketti maksaa 700 miljardia. Ongelmat jotka on luotu luomalla rahaa tyhjästä ilmasta (keskuspankki) ei voi ratkaista luomalla rahaa tyhjästä ilmasta. Politiikan on muututtava. Ongelma on siinä, että lääke maistuu pahalle, mutta se olisi nieltävä, pelkkä hoivailu ei riitä.
Video

Jos dollarin arvo romahtaa hallituksen aiheuttaman inflaation takia, ihmiset eivät jää ihmettelemään vaan ostavat kultaa, hopeaa yms. ja dollarin arvo romahtaa joka tapauksessa. Eli yhtä hyvin valtio voisi siirtyä kultastandardiin, jotta dollarin arvo säilyisi.

Eräiden finanssianalyytikköjen mukaan subprimekriisin kokonaisriski on summaltaan kolminkertainen avustuspakettiin nähden.

http://www.taloussanomat.fi/ajatukset/2 ... 825630/145

Markkinat alas,
perustuslaki ylös

Roskapankkisopimuksen hinta on korkeampi kuin viisi vuotta kestänyt Irakin sota, joka on maksanut runsaat 600 miljardia.

Se on myös enemmän kuin puolustusministeriö Pentagonin vuosibudjetti ja terveydenhoito-ohjelmat Medicare ja Medicaid. Koko Yhdysvaltain budjetista roskapankin hinta on neljännes.

Herättäisin myös kysymyksen siitä paljonko on suomalaisille maksettu palkkoja viime vuosina siitä, että on luotu työpaikkoja pelkän spekulatiivitalouden pohjalle. Ts. myös ns. tavallinen kansa Suomessakin on hyötynyt USA:n kuplataloudesta.

Ihmiset vain vilpistelevät ja näyttelevät viatonta.

Kuplatalous ei silti ole hyväksi, koska rikkaat ja keinottelijat tienaavat enemmän kuin tavalliset työläiset. Sitten kun tulee ongelmia, työläisetkin kärsivät, vaikka he olisivat voineet olla luomassa kestävää taloutta.

Kun tänään mm. Venäjän pörssit syöksyivät vajaat 20 prosenttia ja omat indeksimme laskivat melkein 8 prosenttia kaikkien vuoden 2008 aikana tapahtuneiden romahdusten jälkeeen, käy ongelmien rahoittaminen yhä vaikeammaksi.

Keskustelussa olen pyrkinyt tarkasteleman ongelmaa, jonka rahoittamiseen me suomalaisetkin joudumme koko muun maailman tavoin osallistumaan, vaikka kyse on tällä kertaa lähinnä amerikkalaisen lainsäädännön ja finanssipiirien luomasta kuplasta. On mielenkiintoista huomata, etteivät varoituksen sanat ole tulleet kuulluiksi poliitikkojen korvissa.

Tässä tämän päivän New York Timesista:

As far back as 2003, Mr. Buffett had warned that the complex securities at the center of today’s troubles — once so profitable, but now toxic — were “financial weapons of mass destruction.” These securities were engineered by the math quants on Wall Street, and in the interview Mr. Buffett expressed his disdain: “Beware of geeks bearing formulas.”

To help pay for the rescue, the government should raise taxes on the wealthy, Mr. Buffett suggested. “I’m paying the lowest tax rate that I’ve ever paid in my life,” he said. “Now, that’s crazy.”

Kriisin nykyvaiheessa meitä koskeva Suomen valtion velan määrä ei kai ole sittenkään se suurin murheenaihe, vaan finanssikriisin aiheuttamat investointien romahdukset seurauksineen.

Monelle suomalaiselle lienee yllättävää, miten laaja-alaista velkaantuminen Yhdysvalloissa on. Esim. meilläkin moni kunta on rahoitusvaikeuksissa, mutta rapakon takana osavaltioiden velkaantuminen on kokonaisuudessaan ehkä eri luokkaa.

Tässä tämän päivän New York Timesista:

Tuesday’s declines bring the losses of the last two weeks to staggering levels. The S.& P. has lost more than 17 percent in just two weeks.

Standard & Poors's -indeksi kuvastaa muuten kattavammin kokonaistilannetta kuin Dow Jones, jota täällä pidetään perusindikaattorina -- puhumattakaan Nasdaqista. Ja S&P on -- inflaation huomioon ottaen -- kokenut paljon suurempia menetyksiä. Sen mukaan arvostustaso on kohta 1970-luvun luokkaa, mikä lienee aivan oikeutettua, kun ottaa huomioon, ettei finanssisektori oli kuplastaan huolimatta varsinainen tuotannon lisääjä, vaan kylkiäinen tai loinen.

Graafinen esitys ilman inflaatiokorjauksia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SP500FF.svg

Ja takaisin NYT-artikkeliin:
“Nobody trusts anybody right now,” said Ryan Detrick, an analyst at Schaeffer’s Investment Research. “No one’s lending to each other.”

Evidence of these problems continued to emerge on Tuesday. The state of Massachusetts said it would delay the sale of municipal bonds for a second time. The bonds are used to finance everyday costs like payroll for public employees; usually, the state repays the bonds at a small rate of interest. But many would-be buyers, frightened of lending cash, are demanding higher interest rates, which Massachusetts would prefer not to pay. If the bonds go unsold, the state will be forced to find alternate sources for financing, like asking the federal government for a loan.

A similar situation has already arisen in California, where Gov. Arnold Schwarzenegger asked the Bush administration last week for a $7 billion loan.

rosewater
Seuraa 
Viestejä1231
ralf64
Herättäisin myös kysymyksen siitä paljonko on suomalaisille maksettu palkkoja viime vuosina siitä, että on luotu työpaikkoja pelkän spekulatiivitalouden pohjalle.

Jollei nyt pankkien ja pankkiiriliikkeiden meklari- ja analyytikkosaleja huomioida, niin minne muualle näitä spekulaation luomia työpaikkoja on syntynyt? Mitä esim. suomalaiset ovat hyötyneet viimeaikaisesta öljyn, ruoan ja asuntojen hinnalla tapahtuneesta spekulaatiosta?

"between the click of the light; and the start; of a dream"

Jollei nyt pankkien ja pankkiiriliikkeiden meklari- ja analyytikkosaleja huomioida, niin minne muualle näitä spekulaation luomia työpaikkoja on syntynyt? Mitä esim. suomalaiset ovat hyötyneet viimeaikaisesta öljyn, ruoan ja asuntojen hinnalla tapahtuneesta spekulaatiosta?Ja mihinkäs muuhun se jenkkien "kapitalismi" perustuisi? Pienen eliitin yksinoikeudella keinotella asunontojen, energian ja ruuan hinnalla sekä yksinoikeudella aloittaa sotia? Neukkujen yksinvalta, tyrannia ja sorto vs jenkkien elitistinen kapitalismi, jossa pieni piiri pankkiireja pyörittää koko yhteiskuntaa sormensa ympärillä mielensä mukaan kuin jojoa! Viimekädessä kumpikin EPÄONNISTUNUT kokeilu on aivan yhtä mätä !

Eikös raha jo itsessään ole velkaa. Ainakin mitä olen lueskellut ja katsellut niin se on tämä keskuspankkijärjestelmä joka kusee homman. Kun on yksi taho joka voi painaa rahaa ja se taho haluaa korkoa painamalleen rahalle niin velkaa on aina enemmän maailmassa kuin mitä on rahaa. Tästä sitten aiheutuu tämä kierre joka vain kasvaa ja kasvaa. Otetaan lisää velkaa että saadaan korot maksettua jolloin rahan arvo laskee ja sitä taas tarvitaan lisää.

Ainoa tapa varmaan hallita inflaatiota olisi joku sellainen että se olisi valtio itse joka painaa rahat ja lainaa ne ulos ilman korkoja suoraan yksityisille, tämä raha sidottaisiin johonkin kiinteään resurssiin kuten kulta. Pankkien (tai no tässä tapauksessa olisi vain yksi pankki) henkilökunta yms asiat rahoitettaisiin sitten veroilla. Ei olisi siis korkoja missään ja markkinoilla olevan rahan määrä pysyisi täysin valtion kontrollissa jolloin ei myöskään inflaatiota tapahtuisi (tämä inflaatiohan tapahtuu juuri siksi kun nykyisen pankkitoiminnan perusteisiin kuulu se että ne voi aina talletuksen yhteydeyssä luoda ilmasta rahaa laintakseen ne ulos ja kun kaikki maksavat korkoja niin kaikien on pakko koko ajan korottaa hintoja jolloin tarvitaan lisää rahaa).

En tiedä miten toteutettavissa tuo olisi, mutta ainakin se taitaa olla varmaan että EKP on juuri samanlainen kuin FED. Ainoa ero on että EKP on ollut pystyssä vasta niin vähän aikaa että tämä todellisen ja leikkirahan erotus ei ole vielä tuota amerikan luokkaa jossa todellista rahaa on 3% kaikesta.

En oikein ymmärrä pääministerimme logiikkaa. Nyt Ilta-Sanomista:

Vanhanen: Suomalaiset eivät maksa muiden kriiseistä
11.10.2008 15:15, päivitetty 11.10. 17:08

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaiset veronmaksajat voivat nukkua yönsä rauhassa, sillä muiden maiden pankkikriisien maksajiksi suomalaiset eivät joudu.

Mehän maksamme jo nyt kriisistä: kansainvälinen pankkien epäluottamus nostaa mm. euriboreja huolimatta keskuspankkien koronlaskusta ja heijastusvaikutukset tulevat lisäksi kiinteistö- ja vakuutusalan arvonmenetyksistä, investointien jäädyttämisen kautta muidenkin alojen kuten rakentamisen ja konepajateollisuuden laskevien suhdanteiden kautta ainakin työttömyyden lisääntymisenä.

ralf64
Herättäisin myös kysymyksen siitä paljonko on suomalaisille maksettu palkkoja viime vuosina siitä, että on luotu työpaikkoja pelkän spekulatiivitalouden pohjalle. Ts. myös ns. tavallinen kansa Suomessakin on hyötynyt USA:n kuplataloudesta.

Ihmiset vain vilpistelevät ja näyttelevät viatonta.
Taitaa vain olla suomalaiset viimeisiä jotka mistään hyötyvät.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat