Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Väitös: Valpo surmasi jatkosodassa saksalaisten rinnalla

--

Valtiollinen poliisi (Valpo) osallistui jatkosodan aikana Pohjois-Suomessa saksalaisten rinnalla aktiivisiksi kommunisteiksi tai juutalaisiksi määriteltyjen ihmisten surmaamiseen. Tiedot käyvät ilmi vielä tarkastamattomasta väitöskirjasta, jossa selvitetään Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisien yhteistyötä vuosina 1933–1944.

Filosofian maisteri Oula Silvennoisen mukaan tapahtumia yritettiin sodan jälkeen selvittää tuloksetta.

Saksalaiset olivat asettaneet Pohjois-Suomeen aiemmin tuntemattoman turvallisuuspoliisin erikoisyksikön, Einsatzkommando Finnlandin, jonka tarkoituksena oli tuhota ideologisiksi ja rodullisiksi vihollisiksi katsottuja henkilöitä. Yksikön oli siis määrä toimia samoin kuin vastaavat komennuskunnat muualla Saksan itärintamalla.

Valtiollisen poliisin johto loi myös henkilökohtaiset suhteet SS:n ja Saksan turvallisuuspoliisin johtohenkilöihin.

Silvennoisen väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa ensi perjantaina.

Sivut

Kommentit (31)

John Carter
Seuraa 
Viestejä9817
Liittynyt17.2.2006

Niin, asiaa voi tarkastella myös siitä näkökulmasta, että Valpo oli ensiksi "valkoinen" ja sitten "punainen".Molempina aikoina se syyllistyi ylilyönteihin samalla tavalla.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Vaalihämäykseksi ajoitettua sontaa.

Neukkula pyrki vastustajiensa tuhoamiseen täysin moraalista piittaamattomasti. Tätä vastaan kehitettiin koneistoja, joissa joko valikoimatta tai valiten tapettiin tai vangittiin tai orjuutettiin ihmisiä. Kysymys oli puhtaasti selviämistaistelusta.

Lothar
OT:

Äärioikeiston veikataan menestyvän Itävallan vaaleissa

Itävaltalaiset äänestävät tänään parlamenttivaaleissa, joissa äärioikeistolaisten puolueiden ennustetaan vahvistavan asemiaan.

Tuoreet mielipidemittaukset povaavat äärioikeistolaisten puolueiden saavan jopa 25 prosenttia äänistä.

Vaalien ykkösaiheiksi ovat nousseet talouskysymykset. Monet äänestäjistä ovat myös huolissaan lisääntyvästä maahanmuutosta.

Erityistä vaaleissa on se, että äänestämään pääsevät jo 16-vuotiaat nuoret.

http://www.kaleva.fi/plus/juttu754006_page0.htm
Olin aikoinani Wienissä seuraamassa FPÖ:n vaalitilaisuutta. Tilaisuudessa esiintyi niin Haider kuin tämä nykyinen FPÖ:n pomo Strachekin. Täytyy sanoa, että siinä seurassa Haider oli maltillinen ja liberaali...

tietää
Vaalihämäykseksi ajoitettua sontaa.

Miten 1940-luvun tapahtumat vaikuttaisivat vuoden 2008 kunnallisvaaleihin? Tiedätkö? Osaatko kertoa?

Empiristi
...Tiedot käyvät ilmi vielä tarkastamattomasta väitöskirjasta,..Jaahas, taas yksi päivystävä dosentti? Demarien täytyy olla todella epätoivoisia, kun tuollaista puuppaa suolletaan. Merkittävin sotarikos, johon suomalaisten puolella syyllistyttiin, oli sotilaskarkuruus. Syyllisiä rangaistiin jo silloin asianmukaisesti, joten turha enää kaivella suomalaisten sotarikoksia...

Kun vasemmisto Huhticaust-harhautus osoittautui valehteluksi, eikun uutta pötyä pesään!?

-

Vaalien ykkösaiheiksi ovat nousseet talouskysymykset. Monet äänestäjistä ovat myös huolissaan lisääntyvästä maahanmuutosta.
Mutta maahanmuuttohan on rikkaus! Ovatko itävaltalaiset huolissaan tämän rikkauden hupenemisesta??

-

Empiristi
Väitös: Valpo surmasi jatkosodassa saksalaisten rinnalla

Aika mielenkiintoista, jos tuollainen komennuskunta on ollut olemassa. Toisaalta, näinhän juuri saksa toimi muuallakin.

Argric.-palstalla joku kertoo käyneensä väitöstilaisuudessa:
http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=1780

Ilmestynyt Otavan kustantamana:
http://www.joutsenonkirjakauppa.com/tuo ... 62/3663&ok

skrjabin
Tilaisuudessa esiintyi niin Haider kuin tämä nykyinen FPÖ:n pomo Strachekin. Täytyy sanoa, että siinä seurassa Haider oli maltillinen ja liberaali...

Niinpä. Haider oli oikeistopopulisti, Strache on aidosti äärioikealla. Strache on yrittänyt välttää natsi-leimaa, mutta tietty takaisku tuli syksyllä oikeudessa. Oikeus vapautti Strachea natsiksi kutsuneen lehden syytteestä ja totesi että kyllä Strachen kannoissa on riittävää samankaltaisuutta neonatsien kanssa. Jopa Heider on yrittänyt toppuutella, mutta nyt tilanne on se ettö Strache johtaa Heiderin Vapauspuoluetta ja Heiderin oma uusi puolue on kolme kertaa pienempi.
http://www.guardian.co.uk/world/2008/se ... ns.strache

acedia

Aika mielenkiintoista, jos tuollainen komennuskunta on ollut olemassa. Toisaalta, näinhän juuri saksa toimi muuallakin.

Argric.-palstalla joku kertoo käyneensä väitöstilaisuudessa:
http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=1780

Ilmestynyt Otavan kustantamana:
http://www.joutsenonkirjakauppa.com/tuo ... 62/3663&ok
En voi väittää yllättyneeni, kun acedia hyppäsi mukaan tähänkin hypetykseen ja levittelee linkkejä asenteellisiin ja epärehellisiin sepustuksiin.

"Toisaalta, näinhän juuri saksa toimi muuallakin." Päinvastoin meine acedia, Saksa toimi toisaalla ihan oikeesti. Vain Suomessa po. toimet ovat vasemmistohörhöjen märkiä unia ja demarien vaalipropagandaa.

Saksan liittolaismaissa, kuten Italiassa ja Unkarissa, juutalaisiin kohdistui radikaaleja toimenpiteitä vasta näiden maiden hallitusten yritettyä irtautua sodasta, ja saksalaisten miehitysjoukkojen kaapattua vallan. Suomessa ei käynyt näin, mikä on sinulle varmaankin uutinen?

Saksalaiset toimivat Suomessa hyvin varovasti. He tiesivät varsin hyvin että täällä on omat poliittiset perinteet, eivätkä esim. halunneet häiritä Suomen juutalaisia. Suomen passilla liikkuvat juutalaiset matkustivat ja asuivat täysin turvallisesti natsien hallussa olevassa osassa Eurooppaa.

Mielikuvapropagandasi on kuvottavaa, ja viittaa jonkinlaisen persoonallisuushäiriön mahdollisuuteen?

-

Nyt kun noita arvioita lukee, niin mielenkiintoista uutta tuossa on paljon. Sekin että Silvennoisella on dokumentteja siitä että Saksan salainen poliisi ja Valpo aloittivat suhteiden lämmittelyn vielä Saksan ollessa Neuvostoliiton liittolainen.

Saksalaiset pyysivät petostaan anteeksi ja suomalaiset hyväksyivät selitykset. Kun oli pakko, oli saksalaisten viesti. Kyllä suomalaiset saisivat vielä korvauksen. Näitä lupauksia Valpo sai jo keväällä 1940

http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/K ... 61992.html

Suomen historian dosentti Juha Pohjonen pitää väikkäriä Karjalaisen arviossa merkkiteoksena. "Iso kirja". Eikä Pekka Tarkkakaan Hesarissä säästele sanojaan: "Väitöskirja on palvelus kansalliselle historiatietoisuudelle."
http://tiny.cc/bURTR

Tottahan se on että jos Silvennoinen on todella löytänyt ensikäden lähteitä ja tehnyt niin huolellista työtä kun arvostelijat väittävät, niin tämähän jää kyllä historiaan. Paljon uusia nimiä on tuotu esille.

http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/sivut/ ... 93742464FA

Silvennoinen puhuu viidestäsadasta surmatusta, kaiketi kommunisteja.

Oula Silvennoinen kertoo tarkasti dokumentoiden Valpon ja Einsatzkommando Finnlandin yhteistyöstä ja päämajan valvontaosaston roolista, kun natsi-Saksa toteutti Suomen Lapissa täsmälleen samaa politiikkaa kuin kaikkialla muuallakin hallitsemillaan alueilla. Suomen Lapissa tapettiin ihmisiä. Ainakin 500 ihmistä ellei enemmänkin.

Karjalaisesta tuokin.

John Carter
Niin, asiaa voi tarkastella myös siitä näkökulmasta, että Valpo oli ensiksi "valkoinen" ja sitten "punainen".Molempina aikoina se syyllistyi ylilyönteihin samalla tavalla.

Punaisen Valpon suurin synti oli ehkä niiden Leinon vankien luovuttaminen. Yrjö Leino tosin sanoo muistelmissaan että ei suinkaan luovuttanut mitään, NL tuli ja vei. En vertaisi tätä viidensadan ihmisen telottamiseen. Yksi noista Leinon vangeista oli Boris Berin-Bey joka 70-luvulla lahjoitti äidilleni kokemuksistaan tekemänsä omakustanteen. Siinä oli kannessa piikkilangasta tehty Davidin tähti jossa roikkui joku punainen riepu, nimi oli proosallisesti Venäjän punainen lihamylly. Tuskin saa opusta enää mistään. Luin sen silloin ja väkevästi Boris todisti.

Kyllä ne Silvennoisen lähteet on ihan hyvät sen osalta, mitä tulee vankien luovutuksiin, suomalaisten osuudesta siinä ja myös sen osalta että tällainen Einsatzkommando Finnland todella toimi pohjoisessa ja teloitti sille luovutettuja vankeja.

Sikäli aineisto kuitenkin näyttäisi olevan suhteellisen kapea, että ei voida ymmärtääkseni täysin varmaksi todeta tapettiinko vangit samointein. Lisäksi tämän Einsatzkommandon perustaminen on hieman hämärän peitossa, tiedetään kyllä että se oli toiminnassa viimeistään syksyllä 1941, mutta tarkalleen milloin ja kenen toimesta ja mikä oli perustamisprosessi, kuultiinko siinä yhteydessä suomalaisia, ne asiat taitavat olla epäselviä. Kun en ole kirjaa kokonaisuudessaan lukenut, niin pidemmälle meneviä arvioita en halua lähteä tekemään, mutta minulle jäi se vaikutelma, että Silvennoinen tekee päätelmän Einsatzkommandon toiminnan luonteesta ja tarkoituksesta lähinnä indisioiden perusteella, hän olettaa (ymmärtääkseni tähän ei täsmällistä evidenssiä ole) että komennuskunnalla oli yhteys Ostgebieten komennuskuntiin mm. henkilöiden kautta ja se toimi samalla tavalla, mm. Komissarbefehlen nojalla.

Uutisointi aiheesta menee kyllä ajoittain överiksi, puhutaan mm. paljastuneista tappoleireistä, kun Sallan Stalag 309 on ollut kauankin jo hyvin tiedossa.

skrjabin
Kyllä ne Silvennoisen lähteet on ihan hyvät sen osalta, mitä tulee vankien luovutuksiin, suomalaisten osuudesta siinä ja myös sen osalta että tällainen Einsatzkommando Finnland todella toimi pohjoisessa ja teloitti sille luovutettuja vankeja.

Sikäli aineisto kuitenkin näyttäisi olevan suhteellisen kapea, että ei voida ymmärtääkseni täysin varmaksi todeta tapettiinko vangit samointein. Lisäksi tämän Einsatzkommandon perustaminen on hieman hämärän peitossa, tiedetään kyllä että se oli toiminnassa viimeistään syksyllä 1941, mutta tarkalleen milloin ja kenen toimesta ja mikä oli perustamisprosessi, kuultiinko siinä yhteydessä suomalaisia, ne asiat taitavat olla epäselviä. Kun en ole kirjaa kokonaisuudessaan lukenut, niin pidemmälle meneviä arvioita en halua lähteä tekemään, mutta minulle jäi se vaikutelma, että Silvennoinen tekee päätelmän Einsatzkommandon toiminnan luonteesta ja tarkoituksesta lähinnä indisioiden perusteella, hän olettaa (ymmärtääkseni tähän ei täsmällistä evidenssiä ole) että komennuskunnalla oli yhteys Ostgebieten komennuskuntiin mm. henkilöiden kautta ja se toimi samalla tavalla, mm. Komissarbefehlen nojalla.

Uutisointi aiheesta menee kyllä ajoittain överiksi, puhutaan mm. paljastuneista tappoleireistä, kun Sallan Stalag 309 on ollut kauankin jo hyvin tiedossa.


Ja Stalag 322. Mutta pointti tässä lienee se, että Suomen piti alunperin hoitaa nämä itse. Jos se on luovuttanut Saksalle suomalaisia kommunisteja ja juutalaisia ja ollut tietoinen voimassa olleesta määräyksestä, jonka mukaan kaikki ne ammutaan, joista ei ole hyötyä tiedustelulle (SK 2008: 39, s. 54), niin onhan se raskauttavaa.

Täytyy muistaa että Valpon Anthoni ja Aaltonen olivat kovinkin saksalaismielisiä. Aaltosesta Anthoni sanoo muuten muistiinpanoissaan (samainen SK) että tämä oli todennut Saksan Suomeen sijoittamalle keskeiselle SS-toimijalle G. vom Feldelle että oli ollut tapaamassa sosiaalimininsteri Fagerholmia, "joka on sosialidemokraatti, jonka oikea paikka olisi keskitysleiri". Silvennoinen antaakin ymmärtää että salainen poliisi teki ennakolta sen mihin ajatteli kuitenkin poliittisen tuulen puhaltavan. Virallinen Suomi tuskin tästä tiesi. Osan kanta voi tietysti olla ollut "Mitä sitten".

acedia

Ja Stalag 322. Mutta pointti tässä lienee se, että Suomen piti alunperin hoitaa nämä itse. Jos se on luovuttanut Saksalle suomalaisia kommunisteja ja juutalaisia ja ollut tietoinen voimassa olleesta määräyksestä, jonka mukaan kaikki ne ammutaan, joista ei ole hyötyä tiedustelulle (SK 2008: 39, s. 54), niin onhan se raskauttavaa.Hmm, Silvennoinen ei tainnut puhua suomalaisista luovutetuista, jos nyt oikein muistan. Mutta joka tapauksessa, ei tuosta touhusta nyt ihan puhtaita papereita voi suomalaisillekaan antaa.

skrjabin
Hmm, Silvennoinen ei tainnut puhua suomalaisista luovutetuista, jos nyt oikein muistan. Mutta joka tapauksessa, ei tuosta touhusta nyt ihan puhtaita papereita voi suomalaisillekaan antaa.

Kiitos oikaisusta, Silvennoinen puhuu suomalaisten vangitsemista pakolaisista ja sotavangeista, joista juutalaisia oli kymmenesosa.

Ruotsissa asia on jo uutisoitu melko räväkästi:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... 3&rss=1399

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat