Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Kunnallisvaalit lähestyvät ja eduskuntavaaleista päästiin juuri eroon. Poliitikot perustelevat että suhteellinen vaalitapa olisi se hyvä ja oikeudenmukainen mutta eikös tuo tee vaaleista enempi puoluevaalit kuin yksilövaalit, eli äänestetään enempi puoluetta kuin yksilöä? Tämä lienee syynä miksi puolueet koettavat saada listoilleen mahdllisimman monta ehdokasta.

Mielipiteitä ja perusteluita?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Kommentit (3)

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006

Suhteellisen vaalitapa lienee sellainen, että mennään yhdessä äänestämään. Suhteeton joutuu usein menemään yksin.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

No suomalaisessa mallissa silläkin on merkitystä, kelle listalla äänensä antaa, joten ainakin ruotsalaista parempi malli tuo. Enemmistövaalitapa tietysti korostaisi enemmän henkilöä, mutta käytännössä se kaventaisi taas huomattavasti äänestäjän vaihtoehtoja kun se vaalitapa johtaisi ennen pitkää kuitenkin kahden tai korkeintaan kolmen puolueen systeemiin.

Oho
Seuraa 
Viestejä2004
Liittynyt2.3.2008

Niin pahat kielet arvelvat, että sekä Olof Palme että Anna Lindh murhattiin koska murha olisi ollut ainoa keino päästä eroon listan huipulle juuttuneista demareista.

Onhan vasemmisto hiljankin ajanut Suomeenkin noita pitkien listojen vaaleja ja onhan niitä kait joskus koikeiltukin. Eikös se Kiannon punainen viiva viittaa nimenoman pitkien listojen vaaleihin, mutta musta henkilö- ja listavaalin yhdistelmä on huonoista vaihtoehdoista periaatteessa paras, vaikka voisihan tuota kait hiukan viilata. Puhtaat listavaalit sitten ovat musta perin epädemokraattiset.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat