Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moi

Onko jollain oikeata käsitystä siitä miten suurella tai pienellä lämpötilaerolla stirling moottori alkaa pyörimään.
Olen nähnyt noita stirling moottoreita livenä vain muutaman kerran. Kyseessä oli silloin harrastajien tekemiä pienikokoisia moottoreita.
Nuo rakennussarjat kun tuppaavat olemaan aika tyyriitä.

Kommentit (4)

Alle 10 asteen erollakin saadaan kyllä toimimaan, mutta tehoa ei ole tarjolla silloin kun mikrowatteja, riippuen luonnollisesti laitteiston koosta. Hyötysuhde esim. 10 asteen erolla kun on maksimissaan 3,5%, kun jäähdyttäjänä on esimerkiksi jääkuutio.

Kysehän on lähinnä siitä, riittääkö tuotettu teho voittamaan laitteen käyntikitkan.

Mielenkiintoinen seikka on, että mitä lähemmäs nollapistettä siirrytään, sitä pienempi lämpötilaero riittää tuottamaan hyvän hyötysuhteen.

-100 pakkasella riittää että kuuma säiliö on huoneenlämmössä, jolloin ideaalinen hyötysuhde on 40%. Toisaalta kiehuvan ja jäätyneen veden välistä irtoaa vain noin 27% hyötysuhde.

Tähän ideaaliin päästäkseen täytyy moottorin kuitenkin kyetä ottamaan energiaa isotermisesti, eli siten että työkaasun lämpötila pysyy vakiona mutta tilavuus kasvaa. Se taas on hyvin hidas prosessi. Mikään käytännön moottori ei pysty siihen, tai kuten eräs herra Schroeder sanoi:

"Ei maksa vaivaa asentaa Carnot'n moottoria autoosi. Käytät toki vähemmän polttoainetta kilometrille, mutta jalankulkijat ohittaisivat sinut moottoritiellä."

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

stirlingit on siinämielessä kiinnostava tuttavuus että se voitaisiin kytkeä esim kattilan kylkeen ottamaan palokaasuista sen lopun lämmön hyötykäyttöön.

toisen polven pilkkuvirhe

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat