Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Yhteiskunta nettoaisi Helsingissä noin 58 miljoonaa euroa vuodessa, jos maahanmuuttajien työllisyys saataisiin samalle tasolle kuin kantaväestöllä. Rahaa tulisi lisää verotuloina, ja samalla säästettäisiin erilaisissa sosiaaliavustuksissa.

Työllistymisen talousvaikutuksia selvitti Helsingin kaupungin tilauksesta Valtion taloudellinen tutkimuslaitos.

Maahanmuuttajien työttömyysaste on Helsingissä 17 prosenttia, kun koko väestön työttömyysaste on 6 prosenttia.

Helsingin maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander luetteli selvityksen julkistamistilaisuudessa useita syitä sille, että maahanmuuttajien on muuta väestöä vaikeampaa päästä mukaan työelämään. Suurin este on kielitaidon puute, mutta ongelmia aiheuttaa myös esimerkiksi se, että muualla hankittuja tutkintoja ei pidetä Suomessa pätevinä.

Joka kymmenes helsinkiläinen on maahanmuuttajataustainen eli puhuu kotikielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Vuoteen 2025 mennessä maahanmuuttajataustaisten osuuden arvioidaan kasvavan 25 prosenttiin.

Maahanmuuttajien saaminen töihin on tärkeää paitsi rahan takia, myös sosiaalisista syistä. Ensimmäisen maahanmuuttajasukupolven työllistyminen parantaa myös heidän Suomessa syntyneiden lastensa mahdollisuuksia saada ote elämästä.

Syrjäytyneiden vanhempien lapsilla on muita suurempi riski syrjäytyä itsekin.

”Keinot työllistymisen parantamiseen tiedetään, nyt tarvitaan vain resursseja käytännön työn tekemiseen”, Forsander totesi.

Viranomaisten tulisi nyt Forsanderin mukaan panostaa maahanmuuttajien opastamiseen suomalaisille työmarkkinoille. Ennen kaikkea hän kaipaisi maahanmuuttajien työllistymiseen erikoistuneita työntekijöitä työvoimatoimistoihin antamaan henkilökohtaista uraohjausta maahanmuuttajille.

Helsinki on varautunut sijoittamaan ensi vuonna 2,5 miljoonaa euroa maahanmuuttajien työllistämiseen. Kaupunki odottaa samansuuruista panostusta työministeriöltä.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Maa ... 5239904946

Esimerkiksi Somalialais taustaisia työntekijöitä on runsaasti mm. helsingin kaupungin palveluksessa tai kaupungin hallinnoimissa yrityksissä. Tämä todistaa osaltaan sitä ikävää faktaa, että syrjintää esiintyy edelleen mittavissa määrin yksityisellä työsektorilla.

Näkisinkin mielelläni rakentavia ehdotuksia siitä miten tämän tyyppiseen syrjintään voisi puuttua lainsäädännöllisin keinoin?

Maahanmuuttajien määrä kasvaa vuosi vuodelta, joten nyt olisi saatava aikaan kestäviä ratkaisuja, ennenkuin tilanne riistäytyy käsistä ja pahimmassa tapauksessa voi syntyä levottomuuksia.

Kommentit (8)

Maahanmuuttajien työttömyyttä voitaisiin parantaa samalla tavalla kuin suomalaisia pitkäaikaistyöttömiäkin työllistetään. Työvoiman palvelukeskuksethan (TYP) työllistävät työmarkkinatuen suuruisella plus 8 euron päiväkorvauksella työttömiä jos vaikka minkälaisiin töihin. Maahanmuuttajat mielestäni maahan tullessaan voitaisiin korottaa "pitkäaikaistyöttömien" kategoriaan jo heti maahan tullessaan. Näin maahanmuuttajan ei tarvitsisi odottaa tulemistaan pitkäaikaistyöttömäksi.

Eronnut
Esimerkiksi Somalialais taustaisia työntekijöitä on runsaasti mm. helsingin kaupungin palveluksessa tai kaupungin hallinnoimissa yrityksissä.

Tekemässä mitä? Todennäköisesti lähinnä tulkkaushommia, muuta toisten maahanmuuttajien parissa tehtävää työtä ja sen sellaista - keinotekoisia töitä, joita ei olisi olemassakaan ja joille ei olisi mitään tarvetta ilman maahanmuuttajia.

Tämä todistaa osaltaan sitä ikävää faktaa, että syrjintää esiintyy edelleen mittavissa määrin yksityisellä työsektorilla.

Se todistaa lähinnä ilahduttavaa terveen järjen käyttöä. Ei katsos ole mitään järkeä palkata työntekijää, jolla ei ole minkäänlaista koulutusta, joka ymmärtää kieltä huonosti tai ei ollenkaan (eli vaikka työ ei erityiskoulutusta vaatisikaan, sen opettaminen on hankalaa ja tietenkään turvaohjeiden ymmärtämisestä ei tule mitään ilman jatkuvaa tulkkausta) ja joka ei tunne paikallista tapakulttuuria lainkaan - ja joka todennäkösesti nostaa metelin, kun kuvittelee uskontoaan loukattavan jonkun syödessä lounastauolla possunlihaa.

Maahanmuuttajien määrä kasvaa vuosi vuodelta, joten nyt olisi saatava aikaan kestäviä ratkaisuja, ennenkuin tilanne riistäytyy käsistä ja pahimmassa tapauksessa voi syntyä levottomuuksia.

Kyllä. Rajat kiinni tai ainakin paljon tiukemmat kiintiöt. Siinä ratkaisu aivan kaikkiin maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin. Suomen kunniaksi on sanottava, että kiintiöt ovat ainakin toistaiseksi paljon tiukemmat kuin vaikkapa Ruotsissa ja viranomaiset myös valvovat niiden toteutumista piitaamatta läskipäisten monikultturistien pelkästään tuhoisista aivopieruista.

Niinhä ne oiski, vaan kun niitä ei kiinnosta ja sit voi olla pientä rasisminpoikastakin palkkauksessa mukana, kuka tietää.

Työministeriön tilastossa lukee että 70% mamuista on työttömiä... Varmasti tulis säästöjä

Fëanor
..piitaamatta läskipäisten monikultturistien pelkästään tuhoisista aivopieruista.Et sitten itse ole ainakaan minkään palvelualan yksityisyrittäjänä..

Hanttihommissa vaiko ihan työttömänä?

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006
Eronnut

Maahanmuuttajien työttömyysaste on Helsingissä 17 prosenttia, kun koko väestön työttömyysaste on 6 prosenttia
.
Typerät tilastonikkarit ottavat laskelmissaan huomioon vain työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneet henkilöt.

Suurin osa "mamuista" vieroksuu ajatustakin työn tekemisestä eikä näinollen näy tilastoissa. Yhteiskunta kun pitää huolen muutenkin, niin miksi pitäisi muka töitä tehdä.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

turnabull
Maahanmuuttajien työttömyyttä voitaisiin parantaa samalla tavalla kuin suomalaisia pitkäaikaistyöttömiäkin työllistetään. Työvoiman palvelukeskuksethan (TYP) työllistävät työmarkkinatuen suuruisella plus 8 euron päiväkorvauksella työttömiä jos vaikka minkälaisiin töihin. Maahanmuuttajat mielestäni maahan tullessaan voitaisiin korottaa "pitkäaikaistyöttömien" kategoriaan jo heti maahan tullessaan. Näin maahanmuuttajan ei tarvitsisi odottaa tulemistaan pitkäaikaistyöttömäksi.Hyvä idea.
Kolmas sektori on kans ihan hyvä paikka mistä voi aloittaa. Kolmannelle sektorillehan on ajautunut paljon hoivapalveluja ja siellä riittää kosolti hanttihommia.

Yksityissektori.. sen ideahan onkin vain kuoria kermat päältä
Kaikki työvaltaiset ja siten kalliit alat jää julkiselle puolelle.

kairamo

Suurin osa "mamuista" vieroksuu ajatustakin työn tekemisestä eikä näinollen näy tilastoissa.Ja näyttöä varmasti löytyy? Vai onko tämä vain
henkilökohtainen näkemyksesi, ilman todisteita?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat