Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Äsken tuli Yle Teemalta brittidokumentti "Luontoäidin haastajat" jossa kerrottiin siirtogeenisistä eläimistä ja uusista geenitekniikan keksinnöistä. Ohjelmassa kerrottiin, että valikoidun jalostuksen avulla on saatu paljon aikaan, mutta se on epätarkkaa ja kestää monta sukupolvea. Uuteen, ja vielä alkutekijöissään olevaan geenitekniikkaan ohjelmassa kuitenkin suhtauduttiin kritiikittömästi. Sen esitettiin olevan ratkaisu moniin ympäristöongelmiin.

Normaalisti sika ei kykene sulattamaan fosforia elimistössään ja fosfori päätyy lantaan, joka saastuttaa vesistöjä. Ohjelmassa kerrottiin yhden tutkijan luomasta kokonaan uudesta geenistä, joka oli tehty E.coli -bakteerin ja hiiren geenin yhdistelmästä. Tämä uusi geeni siirrettiin sioille, jotka sen avulla pystyivät sulattamaan fosforia.Näitä sikoja kehuttiin " ekosioiksi".

Mutta eikö siihenkin ole evoluutiossa ollut jokin syy, miksi sika ei fosforia sulata? Yhtään ei ohjelmassa pohdittu, millaisia muutoksia tuokin voi pitkällä aikavälillä saada sikojen kehityksessä aikaan, tai ihmisen perimässä.
Jopa isovanhempien syömä ruokahan voi vaikuttaa perimään ja esim. alttiuksiin sairauksille.

http://www.tiede.fi/arkisto/print.php?id=685&vl=

Olipa toimittajilta unohtunut 2000-luvun alun BSE-skandaali, jonka haitat tulevat näkymään joskus vuosikymmenien päästä.

Kommentit (8)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
Dredex
Fosfori päätyy siis muodossa tai toisessa sikaan. Onko haittaa ihmiselle, kun syö sian?Päin vastoin. Ei tarvita taskulamppua pimeässä kulkiessaan kun loistaa itse valoa.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Samassa ohjelmassa tuli myös sulattomista ja höyhenittömistä kanoista, joiden olo (kehittäjänsä mukaan) paranee huomattavasti kun ei tarvitse kärsiä kuumuudesta.
Kyseisiä tuotoksia olisi tarkoituksena viedä mm. kuumiin maihin kuten Afrikkan alueelle, jolloin linnut pärjäisivät niissä paremmin?
Oli vain unohtunut mainita se seikka että paahtavan auringon alla paljas nahkansa palaisi alta aikayksikön kun ei sulkia ja höyheniä olisi suojaamassa, joten se siitä "kehityksestä".

Perustelkaapa vielä äänestyksiänne. Miksi suurimman osan mielestä GM-pelot ovat "hörhöjen höpsötystä"? Entä ketkä olivat/ovat valmiita vaikka kärsimään tieteen tähden, ja miksi?

Seppo_Pietikainen
Dredex
Fosfori päätyy siis muodossa tai toisessa sikaan. Onko haittaa ihmiselle, kun syö sian?Päin vastoin. Ei tarvita taskulamppua pimeässä kulkiessaan kun loistaa itse valoa.


väläys

Mutta eikö siihenkin ole evoluutiossa ollut jokin syy, miksi sika ei fosforia sulata?Ei evoluutio ole loppunut ja määritellyt sikaa.

Ylipäätään tämä geenimanipulaatiokritiikin pohja on usein älytön sen perustepohjan takia. Luonnolle ihmisen muokkaama sika on yhtä lailla evoluutiota ja yhtä lailla yhdentekevää. Oikeastaan minun pitäisi varmaan tässä yhteydessä määritellä tarkemmin luonto, mutta uskon tekstin olevan kyllin ymmärrettävä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat