Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id103355.html

Varusmiesten terveydentila on noussut esille Kauhajoen tragedian yhteydessä. Poliisilla olisi ollut mahdollisuus saada tietoja ampujan mielenterveysongelmista varusmiesajalta.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoi YLE Uutisille, ettei viranomaisten välistä tietojen vaihtoa ole lainsäädännössä selvitetty. Hänen mielestään tulisi nyt katsoa, mihin nykyinen lainsäädäntö riittää.

Tietosuojaa on ollut valmis karsimaan esimerkiksi poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Hänen mielestä Kauhajoen jälkeen on syytä miettiä, keiden olisi aktiivisesti annettava tietoja viranomaisille, jotta nämä voisivat taata kansalaisten turvallisuuden.

Armeijassa ongelmiin tartutaan aiempaa tarkemmin

Nuorten miesten ongelmiin puututaan armeijassa entistä tarkemmin. Henkilökohtaista ohjaajaa tarjotaan avuksi kutsuntojen yhteydessä sekä varusmies- tai siviilipalveluksen keskeytyessä.

Stakesin tutkimuksen mukaan varusmiespalveluksen keskeyttäneistä lähes puolella oli unihäiriöitä ja psyykkistä kuormitusta. Vakavia itsemurha-ajatuksia oli kolmasosalla keskeyttäneistä ja lykkäyksen saaneista.

Time out! Aikalisä! Elämä raiteilleen -tukipalvelu on tuttu jo tuhansille miehille sadassa kunnassa. Myös ammattikoulun keskeyttäneitä liitetään ohjelmaan. Miesten ohjaajia on kunnissa jo pari sataa.

- Miehet ovat sanoneet, että ulkopuolisen apu on ehkä se suurin apu. He saavat selvitellä omaa tulevaisuuttaan, omaa elämäntilannettaan ja saavat hieman potkua asioiden järjestämiseen. He ovat sanoneet, että on ihana tunne, kun joku välittää, kertoo tutkija Kaija Appelqvist-Schmidlechner Stakesista.
Miehillä on asevelvollisuus, joka on muuttumassa psykologiseksi testiksi. Armeijassa seulotaan miesten joukosta poikkeavat yksilöt. Heikko fyysinen kunto saatetaan armeijan ulkopuolella tulkita mielenterveysongelmaksi, mikäli se johtaa esimerkiksi asepalveluksen keskeyttämiseen. Onko tämä mielestänne hyvä asia? Pitäisikö naisille määrätä samanlainen mm. sopeutumiskykyä mittaava testi, jotta tasa-arvo toteutuisi?

Kommentit (8)

Eiköhän se ole selvä, kumpaa tietoa käytetään aselupaa haettaessa: coopperia vaiko pällitestiä/"hullun papereita".

Harvempi vain fyysisesti heikko saa mielenterveyssyistä vapautuksen.

Kannatan amiraali Kaskealan ajatusta naisten osallistumisesta kutsuntoihin.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Liittynyt4.10.2007

Naisten armeija on vähän kaksipiippuinen juttu.

Toisaalta naisten täytyisi korvata sivarit ja kieltäytyjät. Puolustusvoimat ollakseen uskottava tarvitsee tehokkaita joukko-osastoja.

Toisaalta taas naisia tai lapsia en ottaisi rintamalle. Pitää suojella, eivät ole fyysisesti yhtä hurjia ja sittenhän naisen asema sotavankina on liian rankka eikä asemaa taida voida suojata millään kansainvälisillä sopimuksilla.

Itse olen nähnyt kun naiset ovat olleet armeijassa eikä sinne eksy mitään naapurintyttöjä. Mieluummin naisille jonkinlainen toinen naiseksi kasvattamisen koulu.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008
Olli V
Eiköhän se ole selvä, kumpaa tietoa käytetään aselupaa haettaessa: coopperia vaiko pällitestiä/"hullun papereita".

Harvempi vain fyysisesti heikko saa mielenterveyssyistä vapautuksen.
Hieman kritisoisin Olli V:n kommenttia hullunpapereiden saamisen korrelaatiosta huonojen pällitesti tulosten suhteen.

[size=85:2idzaefm]Itse soitin sivarina jälkikäteen koulutuksen kehittämisen keskukseen kysyäkseni P1 ja P2 testin tuloksia ja yllätyin iloisesti. Muistaakseni he käyttävät asteikkoa 1-10 varusmiesten kykyjen ilmaisemiseen. Kysyessäni kuka vastaa kysymykseeni langan päähän tuli isänmaallisia nationalisteja vituttava henkilö hoitamaan asiaa. Venäläisen nimen omaava mies kertoi minulle erinomaista suomea puhuen että asteikolla sain arvosanaksi 6 kuviopäättelystä mikä on alikersantin ja upseerin rajamailla. Persoonallisuus testistä sain 4 mikä on alempaa kastia mitä tulee alikersanteiksi päässeihih/joutuneisiin.[/size:2idzaefm]
*

Se mitä tähän lopuksi yritän sanoa että on totta että henkisesti vajaa voi saada usein hullun paperit, mutta on olemassa myös henkisesti keskim. suorituskykyisempiä, jos P1 ja P2-testit tehdään enimmäkseen hyvällä motivaatiolla, jotka voivat saada hullun paperit kuten, minä tulen saamaan. D-luokitus, vapautettu sodan ajan asepalveluksesta.

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=32254

-

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Vastasin kyllä, armeija on psykologinen koe, mutta ensisijaisesti sodanajan reservin kokoamiseen tähtäävä.

TYöelämää silmällä pitäen voi oppia työelämän sääntöjä tekemällä työtä ihan oikasti, sairaaloissa apulaisina, vahtimestareina virastoissa, mikrotukihenkilöinä ja talonmiehinä.

Eli yhtälailla myös sivari on psykologinen koe, tehty enemmän työelämän vaatimukset silmällä pitäen.

En jaksa tehdä aiheesta pollia.

-

Paha minun noista alemmista palvelusluokista puhua kun olen selvä A, kiitettävin ja hyvin arvioin. Vierestä olen seurannut kun pelottavat tapaukset ovat hakeneet vapautuksia lääkäriltä. Fyysisesti olivat minua isompia ja voimakkaampia. Sen perusteella voin sanoa, että voi olla fyysisesti normaali, vaikka latva olisi laho.

Sitä en ole missään vaiheessa sanonut, että pällitestit selvittäisivät millään tavalla vapautettavia henkilöitä.

Mutta sen voin sanoa että Puolustusvoimat antaa koulutusta luonnossa toimimiseen ja valmentaa henkisesti vaativiin tilanteisiin. Puolustusvoimat pitää yllä Suomen valtiota, toisin kuin sivarit vahtimestareina toimiessaan.

naddis
Seuraa 
Viestejä126
Liittynyt8.9.2006

omia mielipiteitä jotka eivät perustu mihinkään:

- miehet ovat 99% hulluista jotka ammuskelevat.
- alle 25v. armeijaa suorittamattomille miehille ei pitäisi
antaa muuta asetta kuin kakspiippunen haulikko ja sekin vain
metsästyskortin omaaaville.

kohtuus

Miehillä on asevelvollisuus, joka on muuttumassa psykologiseksi testiksi. Armeijassa seulotaan miesten joukosta poikkeavat yksilöt. Heikko fyysinen kunto saatetaan armeijan ulkopuolella tulkita mielenterveysongelmaksi, mikäli se johtaa esimerkiksi asepalveluksen keskeyttämiseen. Onko tämä mielestänne hyvä asia? Pitäisikö naisille määrätä samanlainen mm. sopeutumiskykyä mittaava testi, jotta tasa-arvo toteutuisi?
Suomessa on asevelvollisuus vain teoriassa. Melkein kuka tahansahan saa halutessaan vapautuksen kyseisestä pellekoulusta. Itselleni vapautuksen saaminen oli käytännössä pelkkä ilmoitusasia. Lääkäri vain totesi vapautustodistuksen kirjoituksen yhteydessä, että taidat olla liian viisas mies tuhlaamaan elämääsi armeijassa.

naddis: Tuo ei itseasiassa ollut pelkkää mutuilua, vaan Tiede-lehdessä olleen artikkelin " Miksi nuori surmaa" tilaston mukaan nuorista väkivaltarikoksen tekijöistä n. 90 prosenttia on miehiä.

Vapautusta hakenut tai armeijasta kieltäytynyt voi olla esim. vakaumuksellinen pasifisti. Onko väkivallan vastustaja muka todennäköisempi kouluampuja? Armeijan suorittaminen tai suorittamatta jättäminen ei kerro välttämättä henkilön aggressiivisuudesta yhtään mitään.

Naisten kutsuntoihin menisi hirveästi turhia resursseja, kun suurin osa ei todennäköisesti haluaisi mennä armeijaan. Jos armeija olisi naisille pakollinen, koulutuksen sisältöä täytyisi silloin muuttaa enemmän naisille sopivaksi, nythän kaikki on mitoitettu nuorten miesten keskiarvon mukaan.

Helpointa olisi vaan kieltää ne käsiaseet nuorilta miehiltä tai mieluiten kokonaan. Ei minkään psykologisen testin läpäiseminen voi taata väkivallattomuutta.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat