Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Yritin etsiä netistä, mutta en löytänyt vastausta. Täytyy kait olla olemassa joku maksiminopeus, jonka vapaasti putoava kappale saavuttaa massasta riippumatta, eihän kiihtyvyys voi loputtomiin jatkua?

Sivut

Kommentit (282)

Kyllä kappale voi kiihtyä, kunnes törmää siihen mikä sitä kiihdyttää tai kunnes mahdollinen ilmanvastus kasvaa liian suureksi.

HMV
Teoreettinen yläraja nopeudelle, jos ilma- tai kaasukehän vastusta tms. ei ole, on sama kuin kappaleen pakonopeus.Millä perusteella?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30503
Liittynyt16.3.2005
Imperator
HMV
Teoreettinen yläraja nopeudelle, jos ilma- tai kaasukehän vastusta tms. ei ole, on sama kuin kappaleen pakonopeus.Millä perusteella?Se on paikaltaan lähtevän kappaleen nopeus. Kappale etenee pakonopeudella, kun sen liike-energia on sama kuin kappaleen nostamiseen äärettömän kauas planeetalta vaaditaan potentiaalienergiaa. Jos kappaleella on alkuvauhtia tai se saa lisävauhtia esimerkiksi muiden taivaankappaleiden painovoimasta, se tulee kyllä tonttiin nopeamminkin.

Käytännössä suurin putoamisnopeus ilmakehässä on sellainen nopeus, jolla kappaleen paino ja ilmanvastusvoima ovat samansuuruisia. Nopeus riippuu massasta ja kappaleen muodosta. Massiivinen virtaviivainen kappale putoaa nopeammin kuin iso ja kevyt (muista se klassinen rautapallo ja höyhenkoe). Mitään erityistä maksiminopeutta ei ole. Kosmiset kappaleet voivat tulla ilmakehään yli 70 km/s, mutta elleivät ole massiivisen suuria, ne räjähtävät ja höyrystyvät paljon ennen kuin koskevat maata.

Jos oletetaan, että ollaan helvetin isossa tyhjiössä ja pudotetaan kilon painoinen kivi ja auto "kallionkielekkeeltä" jossa ne voivat pudota äärettömän matkan, vakiintuuko niiden nopeus samaan?

Teemutus
Jos oletetaan, että ollaan helvetin isossa tyhjiössä ja pudotetaan kilon painoinen kivi ja auto "kallionkielekkeeltä" jossa ne voivat pudota äärettömän matkan, vakiintuuko niiden nopeus samaan?Hieman hankalaa, sillä gravitaatio heikkenee etäisyyden kasvaessa.

Toki jos oletettaisiin että olisi tietty gravitaatiovakio tuolla äärettömän pitkällä matkalla, niin mikäpä sitä siellä tyhjiössä hidastaisi?

Tallboy:

The improved design worked so well that it was found in development that it passed through the sound barrier as it fell.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30503
Liittynyt16.3.2005
Teemutus
Jos oletetaan, että ollaan helvetin isossa tyhjiössä ja pudotetaan kilon painoinen kivi ja auto "kallionkielekkeeltä" jossa ne voivat pudota äärettömän matkan, vakiintuuko niiden nopeus samaan?Gravitaatiokenttä aiheuttaa molemmille saman kiihtyvyyden, joten ne kulkevat täsmälleen samaa reittiä. Se ei riipu massasta.

Kyllä riippuu nimenomaan massasta. Olkoon mikä tahansa massallinen kappale, niin siihen vaikuttaa kaikki massat yli universumin. Yleisemmin massan putoamiseen johonkin suuntaan vaikuttaa kaikki universumin massat yhdessä ja erikseen.

Nykytekniikalla/tarkkuudella voidaan melko tarkasti approksimoida yhteisen massan vaikutus johonkin suuntaan putoavaan kappaleeseen, mutta ympäröivien massavaikutusten karsinointi ja niiden yksittäisten vaikutusten laskenta on vielä kovin hankalaa johtuen käytettävissä olevasta rajallisesta laskutarkkuudesta.

Mielestäni sinäkin voisit edes joskus esittää jotain omiakin mielipiteitä, eikä vain sitä, mitä olet joskus jostain lähteestä lukenut. Jos uskoo lukemaansa kuin piru raamattuun, silloin omat konkreettiset ja voimaperäiset mielipiteet jäävät ikään kuin taka-alalle, ja ajatukset sulautuvat osaksi yleistä vallitsevaa hyytelökompromissia.

Eräässä tämän foorumin säikeessä sinut rankattiin peräti kovimmaksi laitostieteilijäksi, mitä tämä foorumi on kuuna päivänä kantanut. Minunkin mielestä olet todella laitostieteilijä sanan varsinaisessa merkityksessä. Eli omia mielipiteitä ja perusteluita ei ole. Vain luetun plagioimista. Katso peiliin, ja tee asialle jotain.

salai
Seuraa 
Viestejä7582
Liittynyt17.3.2005

Hyvä _jone_! Lyöpä taas välillä nyrkkiä pöytään ja anna laitostieteen lakeijoille kunnon kyydit mopollasi. Prrrrr... ja eikun keulimaan . . .

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Idiootti. Otetaan kolme massallista kappaletta. C niin kuin Center, A:n massa olkoon 1/100 C:stä, ja B:n massa (B on aero-geeliä) olkoon 1/10^10 C:n massasta.

A vetää puoleensa C:tä ja C vetää puoleensa A:ta n:llä f-tuntemattomalla voimalla. Heti kohta voidaan tehdään johtopäätös, että B vetää puoleensa C:tä ja C vetää puoleensa B:tä 1/x^y f-voimalla suhteessa A:n ja C:n keskinäisiin vetovoimiin.

Sijoitettakoon massa C keskelle ei mitään. A ja B massa yhtä etäälle C:stä. Liike pysäytettäköön. Jos oletetaan edelleen yksinkertaisuuden vuoksi, että A, B ja C ovat ideaalisia pallon muotoisia geometrioita, niin kysymys kuuluu, kumpi massa A vai B tavoittaa C:n pinnan ensimmäiseksi, jos C on lukittu paikalleen?

Nimimerkillä "salai" ei ollut mielipidettä edes alkuun. Onko kenelläkään, vai selaatteko nyt niitä lukion pitkän fysiikan kirjoja ja luentoja, että miten tuo asia oikein oli? Ei tarvitse selata, tällaista koetta ei ole koskaan tehty, ja koska sitä ei ole vielä tehty, lopullinen totuus saadaan vasta silloin, kun koe konkreettisesti tehdään.

Neutroni
Teemutus
Jos oletetaan, että ollaan helvetin isossa tyhjiössä ja pudotetaan kilon painoinen kivi ja auto "kallionkielekkeeltä" jossa ne voivat pudota äärettömän matkan, vakiintuuko niiden nopeus samaan?Gravitaatiokenttä aiheuttaa molemmille saman kiihtyvyyden, joten ne kulkevat täsmälleen samaa reittiä. Se ei riipu massasta.Onhan tuota tyhjössä kokeiltu, ja kyllä se kilon punnus ja höyhen yhtä nopeasti putoavat.

Mutta käytännössä tuo kiihtyvyys vaikuttaa kaikkeen, ja kaikkialla myöskin keskenäisissä suhteissa, tuossa kokeessakin maan vetovoima on aiheuttaja.
Suuremmassa mittakaavassa vaikuttaa kaikki, senhän tähden tuota aurinkoa kierretään, galaksia, ja galaksikeskittymiä, jne.

_jone_
Otetaan kolme massallista kappaletta. C niin kuin Center, A:n massa olkoon 1/100 C:stä, ja B:n massa (B on aero-geeliä) olkoon 1/10^10 C:n massasta.

Jos A ja B samalla puolella C:tä ja kohtuullisen lähekkäin niin yhtaikaa. Mutta jos vastakkaisilla puolilla niin B ensin. Ehdottomasti oma mielipide!

korant
_jone_
Otetaan kolme massallista kappaletta. C niin kuin Center, A:n massa olkoon 1/100 C:stä, ja B:n massa (B on aero-geeliä) olkoon 1/10^10 C:n massasta.

Jos A ja B samalla puolella C:tä ja kohtuullisen lähekkäin niin yhtaikaa. Mutta jos vastakkaisilla puolilla niin B ensin. Ehdottomasti oma mielipide!Jaa? Minun mielestäni kyllä A on ensin, jos A ja B ovat eri puolilla. Mutta mitä sanoo _jone_?

Jos laskisi potentiaalienergian: E=G*M*m/(2*R)
Ja samaistaa sen liike-energiaan? E=m*v^2/2

Potentiaalissa tietysti ponentiaaliero: Er1-Er2

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat