Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Aamulehti

Tupakoivista vähemmän sairaanhoitokuluja kuin tupakoimattomista

06.10. - 10:17 (Luotu: 10:17)

Tupakoivat aiheuttavat pienemmät sairaanhoidon kustannukset kuin tupakoimattomat. Tupakoimattomat elävät kauemmin ja ehtivät sairastella enemmän kuin tupakoitsijat. Siksi tupakoimattomat aiheuttavat neljänneksen suuremmat sairaanhoidon kustannukset kuin tupakoivat.

Tällaisia näkemyksiä esitti pääministeri Matti Vanhanen viime viikolla Sitran järjestämässä terveydenhuollon seminaarissa Helsingissä.

Vanhanen perusti näkemyksensä tutkimustuloksiin. Hän totesi, että tutkimustulosten mukaan näyttää käyvän toisin kuin luultu -- eli tupakoitsivat tulevatkin halvemmiksi.

Tutkimustuloksista huolimatta Suomi ei Vanhasen mukaan muuta tupakointiasiassa politiikan suuntaa.

Ritva Pesola

Alma Media, Helsinki
Mielenkiintoista, liian pitkään elävät ovat taloudellinen rasite valtiolle näköjään..

Sivut

Kommentit (91)

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6879
Liittynyt8.11.2007

Aamulehti kirjoittaa:

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa ... sta/108272

"Tupakoivista vähemmän sairaanhoitokuluja kuin tupakoimattomista.

Tupakoivat aiheuttavat pienemmät sairaanhoidon kustannukset kuin tupakoimattomat. Tupakoimattomat elävät kauemmin ja ehtivät sairastella enemmän kuin tupakoitsijat. Siksi tupakoimattomat aiheuttavat neljänneksen suuremmat sairaanhoidon kustannukset kuin tupakoivat."

Meitä tupakoivia syyllistetään aina ja joka paikassa, mutta nyt on ilmaantunut yksi puolustaja. Hyvä näin.
Ensin maksamme kovat tupakkaverot ja sitten aiheutamme kuitenkin vähemmän kustannuksia terveydenhuollossa.

Tupakoimattomia hoidetaan siis meidän tupakoitsijoiden maksamilla tupakkaveroilla.

Että silleen.

Teknisesti ottaen tuo on totta. "Ideaali-ikä" kuolla ihan puhtaasti talouden kannalta olisi varmaankin jossakin 50 paikkeilla. Jos yksi sukupolvi on suunnilleen 25-vuotta, niin tuolloin sinähän olet jo kahden sukupolven ikäinen, ja jäämässä eläkkeelle. Toinen juttu tietenkin ovat isovanhemmat. Se ovatko he välttämättömiä jälkikasvulle on makuasia. Mielestäni ei. Kuitenkin voi olla parempi että varsinkin äideillä on joku paikka minne voivat lapsensa "dumpata" kun lähtevät toteuttamaan itseään, ja sen paikan usein soisi olevan mielummin mummola kuin joku täyteen ahdettu räkäinen päiväköti. Joten tuossa mielessä "ideaali-ikä" kuolla olisi 75, jolloin jo lapsenlapsesi ovat aikuisia. Toki joissakin perheissä suhteet isovanhempiin ovat huonot, koska nämä ovat olleet omille lapsilleen joko dominoivia tai väkivaltaisia, minkä takia he eivät mielestäni ole lapsen kasvamiselle terveeksi aikuiseksi silkka välttämättömyys. Lapselle tuskin tekee hyvää elää kasvuympäristössä jossa äiti ja isopappa kinaavat ja huutavat toisilleen kokoajan. Joten ihan puhtaasti TALOUDEN näkökannalta ideaali-ikä kuolla on 50 Tuolloin ihminen on jo jäämässä eläkkeelle ja jos ei jää, niin sitten usein "savustetaan ulos" mm yt-neuvottelujen yhteydessä. Siirryt veronmaksajasta eläkkeen saajaksi, ja pakolliset maksasi kansaneläkkeet ollaan käyetty poliittikojen fortum palkkioihin,
maataloustukiin ja muihin sekoiluihin. Juuri tuossa iässä ne haluavat päästä sinusta eroon. Eli alappas äkkiä tupakoida !

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Tupakoivat ja ylilihavat tulevat halvemmiksi yhteiskunnalle kuin terveellisesti elävät ihmiset. Asiasta on kirjoiteltu jo kauemminkin, esim. tästä hollantilaisesta tutkimuksesta:

[list:3o1z9ajf]The researchers found that from age 20 to 56, obese people racked up the most expensive health costs. But because both the smokers and the obese people died sooner than the healthy group, it cost less to treat them in the long run.

Ultimately, the thin and healthy group cost the most, about $417,000 US, from age 20 on. The cost of care for obese people was $371,000 US, and for smokers, about $326,000 US.

http://www.cbc.ca/health/story/2008/02/ ... study.html[/list:u:3o1z9ajf]

Jopas on taas juttua suoraan sieltä mihin ei aurinko paista!

Terveemmät ihmiset jaksavat tehdä enemmän töitä ja he myös jaksavat vanhemmitenkin ja ovat yleensä niitä, jotka huolehtivat itsestään itse ja poistuvat täältä "saapopaat jalassa".
Tosin kuin tupakoitsijat, ylipainoiset, jne.

Tupakointi voi haurastuttaa verisuonia, se voi nopeuttaa keuhkosyövän etenemistä tai peräti altistaa sille vaikka ei olisikaan mitään geneettistä taipumusta keuhkotautiin.

Ihan turha selitellä tupakoinnin etuja.
Ymmärrettävää toki että selittelyn tarvetta on kun omatuntokin soimaa tupakoinnista vaikka ympärillä muut ihmiset ymmärtäisikin sen oleellisen, eli tupakoitsijan addiktion kessutteluun soimaamatta siitä erityisesti.

Mulla se vaan tupakkalakko jatkuu vaikka ehdin kessutella yli 35v. Tuli ittelle sellainen fiilis että on pakko lopettaa jos mielin voida vielä hyvin.

Mun mutsi on nyt 77v. ja meidän äijä on kohtsiltään 78v.
Muori ei ole tupakoinut ja käyttänyt alkoholia kuin 70-luvun lopun, äijä on tupakoinut kait 12v:sta ja alkoholiakin ehtinyt hörppiä kosolti verrattuna muoriin.
Mutsi on ollut paljon parempikuntoinen ja pärjännyt itsenäisesti. Mutsi on ollut jopa autistisuudestaan huolimatta hyväntuulisempi. Äijä alkoi olla jo nuorena kuin perseeseen ammuttu karhu. Oli hyvin äkkipikainen ja helposti ärsyyntyvä.
Olen miettinyt miten paljon tupakointi vaikuttaa hermoihin?

Tupakoimattomat on usein paljon kärsivällisempiä.
Mä oon itte ihan hermoheikko ja siihen voi yhtenä syynä olla se, että olen altistunut isän tupakoinnin kautta passiivisesti koko elämäni ajan.

Tupakoimattomuus kuin yleensäkin päihteettömyys ja kohtuus muutoinkin on tietenkin edullisempaa kuin ylettömyydet.
Mutta saahan sitä yrittää tehdä normeja omista ongelmistaan.. vai?
Kunhan ei vahingoita muita ja esmes lapsilleen muistaa tunnustaa olevansa vajavainen ja heikko! Ettei uhraa kakaroitaan .. nääs..

---
Lis.
Sanottakoon vielä että meillä siis se tupakoiva on potenut jo 50v:sta asti sydänoireita ja syönyt nitroja. Verisuoniakin on katkeillut päästä ja ne on vaatineet hoitoa. Niveljäykkyyttäkin on. Molemmilla on nivelongelmia mutta tupakoitsija on paljon kankeampi. Vanhemmiten on muuttunut ihan tönköksi verrattuna tupakoimattomaan, joka jaksaa liikkuakin paljon enemmän.

Sitten yks havainto. Tupakoitsijalta leikattiin lonkka ja se ei ole kunnolla toipunut. Tupakoiva on myös alkanut masentua enemmän.

Savustaminen ja tervaaminen voi suojata puuta mutta ei ehkä ihmistä. Turha se on koittaa pettää itteensä.
Eikä kaikki mikä on kirjoitettu sanomalehdessä ole aina totta.
Mahtaako runsas tupakointi tyhmistää?
Ehkä?

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Ihannekansalainen yhteiskunnalle: Sinkkumies, joka juo ja polttaa paljon, ajaa urheiluautolla joka kuluttaa paljon bensaa, tienaa ihan sikana ja maksaa siitä paljon veroja, ja jonka terveys on muuten kuosissa, mutta hän kuolee eläkkeelle siirtymisbileissään sydänkohtaukseen.

Hah eikö tää sitä ihan konkreettista 90-luvulla alotettua politiikkaa valtion osalta? Eli ihmisistä väliä kunhan rahaa tulee ?

Tseh.

Ihannekansalainen yhteiskunnalle: Sinkkumies, joka juo ja polttaa paljon, ajaa urheiluautolla joka kuluttaa paljon bensaa, tienaa ihan sikana ja maksaa siitä paljon veroja, ja jonka terveys on muuten kuosissa, mutta hän kuolee eläkkeelle siirtymisbileissään sydänkohtaukseen.Just! Ja lapset varmaan ostetaan Hong Kong Supermarketista

Pönni
Jopas on taas juttua suoraan sieltä mihin ei aurinko paista!

Terveemmät ihmiset jaksavat tehdä enemmän töitä ja he myös jaksavat vanhemmitenkin ja ovat yleensä niitä, jotka huolehtivat itsestään itse ja poistuvat täältä "saapopaat jalassa".
Tosin kuin tupakoitsijat, ylipainoiset, jne.

Et todellakaan tajunnut asian ydintä tai et vaan halua?
Pointti oli se, että tupakoiva/ylilihavat kuolee nuorempana ja nopeammin kuin ei-tupakoivat ja ei-ylilihavat. Täten he aiheuttavat vähemmän kuluja 70-vuotiaina terveydenhuollolle, koska heitä ei enää ole olemassa. Tupakoimattomat kituuttelevat yli ysikymppisinä hoitolaitoksissa ja ovat "taakkana" yhteyskunnalle.
Mikä tässä nyt on niin vaikeaa tajuta? Lopeta tunneajattelu ja ajattele kylmästi järjellä.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6172
Liittynyt3.5.2008

Yllättävää (poliittista) epäkorrektiutta Vanhaselta. Tämäkinhän kuuluu niihin suht' tunnettuihin faktoihin joista poliittisen korrektiuden nimissä on ollut tapana pitää suut suokalla julkisuudessa.
Samaan sarjaanhan kuuluu: naiset kuormittavat eläkejärjestelmää paljon miehiä enemmän nostamalla reilusti enemmän eläkkeitä. Tämän paikkansapitävyydenhän voi itsekukin päättelytaitoinen todeta vertaamalla keskimääräisiä eläkkeellejäänti-ikiä ja keskimääräisiä elinikiä --> naiset nostavat vanhuuseläkettä n. tuplasti niin kauan kuin miehet.
Kyllähän näitä muitakin ei-PC aiheita piisaa, joihin Enbuskekaan ei koskea tohdi...

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Rikastaja
Ihannekansalainen yhteiskunnalle: Sinkkumies, joka juo ja polttaa paljon, ajaa urheiluautolla joka kuluttaa paljon bensaa, tienaa ihan sikana ja maksaa siitä paljon veroja, ja jonka terveys on muuten kuosissa, mutta hän kuolee eläkkeelle siirtymisbileissään sydänkohtaukseen.Just! Ja lapset varmaan ostetaan Hong Kong SupermarketistaKylmästi ajateltuna näin asia on. Ei tietenkään tarkoita, että tähän pitäisi pyrkiä, muta kylmä taloudellinen faktahan kyseessä on.

thuga101
Pönni
Jopas on taas juttua suoraan sieltä mihin ei aurinko paista!

Terveemmät ihmiset jaksavat tehdä enemmän töitä ja he myös jaksavat vanhemmitenkin ja ovat yleensä niitä, jotka huolehtivat itsestään itse ja poistuvat täältä "saapopaat jalassa".
Tosin kuin tupakoitsijat, ylipainoiset, jne.


Et todellakaan tajunnut asian ydintä tai et vaan halua?
Pointti oli se, että tupakoiva/ylilihavat kuolee nuorempana ja nopeammin kuin ei-tupakoivat ja ei-ylilihavat. Täten he aiheuttavat vähemmän kuluja 70-vuotiaina terveydenhuollolle, koska heitä ei enää ole olemassa. Tupakoimattomat kituuttelevat yli ysikymppisinä hoitolaitoksissa ja ovat "taakkana" yhteyskunnalle.
Mikä tässä nyt on niin vaikeaa tajuta? Lopeta tunneajattelu ja ajattele kylmästi järjellä.Mikä *tun tunneajattelu? Mitä se on?
Sinä vaan et kestä että joku osaa ajatella paremman systeemin kautta.

Tupakoimattomat ei todellakaan kituuttele yli viiskymppisinä hoitolaitoksissa. Onko sulla joku aivosyöpä vai mikä vikana?!

Pönni
thuga101
Pönni
Jopas on taas juttua suoraan sieltä mihin ei aurinko paista!

Terveemmät ihmiset jaksavat tehdä enemmän töitä ja he myös jaksavat vanhemmitenkin ja ovat yleensä niitä, jotka huolehtivat itsestään itse ja poistuvat täältä "saapopaat jalassa".
Tosin kuin tupakoitsijat, ylipainoiset, jne.


Et todellakaan tajunnut asian ydintä tai et vaan halua?
Pointti oli se, että tupakoiva/ylilihavat kuolee nuorempana ja nopeammin kuin ei-tupakoivat ja ei-ylilihavat. Täten he aiheuttavat vähemmän kuluja 70-vuotiaina terveydenhuollolle, koska heitä ei enää ole olemassa. Tupakoimattomat kituuttelevat yli ysikymppisinä hoitolaitoksissa ja ovat "taakkana" yhteyskunnalle.
Mikä tässä nyt on niin vaikeaa tajuta? Lopeta tunneajattelu ja ajattele kylmästi järjellä.Mikä *tun tunneajattelu? Mitä se on?
Sinä vaan et kestä että joku osaa ajatella paremman systeemin kautta.

Tupakoimattomat ei todellakaan kituuttele yli viiskymppisinä hoitolaitoksissa. Onko sulla joku aivosyöpä vai mikä vikana?!
Mutta nostavat yhteiskunnalle tuottamatonta eläkettä paaljoon pidenpään kuin tupakoivat ja/tai ylipainoiset.

Jo 10v ajalta maksetulla eläkkeellä hoidetaan sairastelevia nuorenakuolevia työikäisiä tupakoitsijoita aika monesti.

Puhumattakaan että joku raitis tervaskanto elää 115vuotiaaksi. Josta vielä kaiken kukkuraksi viimeiset 15 vuotta päättää sairastaa jotain. Kallista..

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6879
Liittynyt8.11.2007

Pönnille tiedoksi.

En jaksa lukea koko romaaniasi, mutta tunnen pari tapausta, joilla keuhkosyövän diagnoosista hautaan kesti vain pari kuukautta.

He siirtyivät käytännössä suoraan töistä arkkuun. Ei tarvinnut yhteiskunnan kauaa elättää.

thuga101
Kylmästi ajateltuna näin asia on. Ei tietenkään tarkoita, että tähän pitäisi pyrkiä, muta kylmä taloudellinen faktahan kyseessä on.Kylmä taloudellinen fakta on se, että päihteettömät on terveempiä. He yltävät tehokkaampiin suorituksiin kuin päihdeongelmaiset. Runsas tupakointi ei vahvista, se heikentää.

Eikä tätä seliselittelyä paranna sekään että koittais sönköttää että kun on huonossa kunnossa, eikä jaksa tuottaa niin paljon, että sillä parannettais jotakin. Käytännössähän on niin, että vajaakuntoiset ei yllä samaan kuin yltää täyskuntoiset ja sen täyskuntoisuus mitataan ihmisillä inhimillisen parhaan mukaan.

Taloudessa ei voida milloinkaan sivuuttaa inhimillistä.
Taloudessa rahan säästäminen ei saa olla itsetarkoitus.
Siinä on menty terveyspuolella liian pitkälle kun tuollainen kakara-ajattelu on vallannut alaa. Muka kylmät talousfaktat. Housussas ne on!

Ertsu
Pönnille tiedoksi.

En jaksa lukea koko romaaniasi, mutta tunnen pari tapausta, joilla keuhkosyövän diagnoosista hautaan kesti vain pari kuukautta.

He siirtyivät käytännössä suoraan töistä arkkuun. Ei tarvinnut yhteiskunnan kauaa elättää.


Minä en puolestani pidä besserwissereistä, siedän paljon tekstin ja muita ihmisiä ja voin kertoa kans yhden esimerkin jossa viiskymppisten kynnyksellä ollut ylipainoinen, tupakoiva, alkoholiakin ns. kohtuullisesti käyttävä kuoli äkillisesti aortan repeämään.

Suremaan jäivät enitsen kait lapsensa, joista nuorin oli 9v.

Siihen loppui kuin kanan lento se että iskä olis ikinä enää auttamassa.

Ja mä en enempää enää viitti sanoa kun alun väittämä on ihan perseestä ja te olette tyhmiä ja mulla on olo että potkin jotain kehareita.
Tuudittautukaa vaan siihen että hyödyt voi laskea rahassa.
Omapahan on häpeenne.
Laskekaa kaikki rahassa, evvk.
Itseppähän siitä kärsitte nutipäät.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat