Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Ast ... 5240044683

[size=200:c1oq94yz]Astrid Thors hämmästyi kantaväestön vähyyttä siivoustyössä [/size:c1oq94yz]

[size=50:c1oq94yz]Julkaistu: 7.10.2008 19:03
Riku Jokinen
helsingin sanomat
HEIDI PIIROINEN / HS[/size:c1oq94yz]

[size=85:c1oq94yz]Maahanmuuttoministeri Astrid Thors siivosi hotellihuonetta maahanmuuttajan työparina.[/size:c1oq94yz]

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors hämmästyi, miten suuri osa siivousalan työntekijöistä on maahanmuuttajia. Helsingin Sanomat ja Radio Helsinki haastoivat maahanmuuttoministeri Thorsin tutustumaan monikulttuuriseen työyhteisöön Sokos hotel Pasilassa.

Sokos hotel Pasilassa on töissä 12 siivoojaa, joista yksi on syntyperäinen suomalainen. "Se on yllättävää", Thors sanoo.

Sol-siivousfirman palvelujohtaja Aila Forsström kertoo, että hänen piirissään on 550 siivoojaa, joista 80 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Joukossa on insinöörejä, maistereita, tohtoreita, lastentarhanopettajia, kirjanpitäjiä, opettajia, hammashoitajia, tulkkeja ja yksi ballerina.

Thors luettelee, mikä työllistymisessä on pielessä: kotouttaminen tarkoittaa lähinnä kursseilla istumista, ulkomaisiin tutkintoihin suhtaudutaan nihkeästi ja kielitaitovaatimukset ovat kohtuuttomia.

Vaarana on, että syntyy kahden kerroksen työmarkkinat. Elleivät ole jo syntyneet. "Kyse on asenteista", ministeri sanoo.

Mitään ihmelääkettä ei Thorsillakaan tunnu olevan. Pentti Arajärvellä on kuulemma joku selvitys menossa. Samoin Raimo Sailaksella.

No, saahan sitä selvitellä ja istua komiteoissa. Nyt pitäisi kuitenkin siivota tämä hotelli. Tai ainakin eteisaula ja pari huonetta.

Thorsin esimies on Vukosava Dujmovic. Entisestä Jugoslaviasta kotoisin oleva Dujmovic on koulutukseltaan tekstiili-insinööri. Siivoojana hän on ollut viisi vuotta.

............................................................................

[size=85:c1oq94yz]Astrid Thorsin haastattelu kuultavissa Radio Helsingissä tänään keskiviikkona kello 13.30. Radio Helsinki kuuluu Helsingissä taajuudella 88,6 megahertsiä ja Helsingin pohjoispuolella taajuudella 89,4 megahertsiä. Welhon kaapelissa taajuus on 104 megahertsiä[/size:c1oq94yz].
Näkisin tässä jo tarpeen lainsäädännölliseen puuttumiseen.
Ei voida lähteä siitä, että piakkoin lähes kaikki siivoustyön-
tekijät ovat ulkomaalaisia. Ajatelkaa jo ensinnäkin millainen
kuva Suomesta välittyy muulle maailmalle, toisekseen mikä
tärkeintä: Korkeasti koulutetut ulkomaalaiset työvoima
resurssit jäävät täysin hyödyntämättä. Tohtoreitakin siivous
työssä.
Suomella näkyy olevan varaa syrjiä?

Kommentit (14)

ennakkoluuloton
Näkisin tässä jo tarpeen lainsäädännölliseen puuttumiseen.

Tämä on mielenkiintoinen ajatus, jonka käytännön toteutus herättää jännittäviä ajatuksia. Eli jos ulkomaalaiskiintiö siivoustehtävissä on täynnä, eikä kukaan suomalainen suostu töihin, jätetään mieluummin siivoamatta, kuin palkataan jonosta työtön ulkomaalainen. Vai tarkoitatko, että suomalaisia aletaan pakottamaan siivoustyöhön vai mitä?

ennakkoluuloton
Ei voida lähteä siitä, että piakkoin lähes kaikki siivoustyöntekijät ovat ulkomaalaisia.

Ei siitä ole lähdettykään, eikä siihen ole niin kauan päädytty, kun siivoustyöntekijöiden joukossa on myös suomalaisia.

ennakkoluuloton
Tohtoreitakin siivoustyössä. Suomella näkyy olevan varaa syrjiä?

Millä tavalla syrjiä? Ulkomaalainen tohtorintutkinto ei välttämättä ole pätevä Suomessa. Lisäksi tulevat ihan käytännönkin vaatimukset riittävästä kielitaidosta esimerkiksi lääkärintyössä ja muutenkin työyhteisön kommunikaation suhteen.

Suomalaiset eivät pääse siivoustöihin varmaan siksi, koska palkka on niin pieni, että ulkomaalaistaustaiset otetaan mieluummin. Toisaalta parempaan työhön ei voi laittaa kiintiötä roduittain, koska tällöin on vaara että työn laatu heikkenee vapaamatkustajienkin lisääntyessä.

Dredex
Suomalaiset eivät pääse siivoustöihin varmaan siksi, koska palkka on niin pieni, että ulkomaalaistaustaiset otetaan mieluummin. ...Sellaista tosiaan tapahtuu käytännössä, että siivousfirman työhönotto ei kiinnostu kokeneesta suomalaisesta, vaan "huivipäät" ovat etusijalla. Tälläinen poliittisten trendien noudattaminen on aiheuttanut ongelmia siivouksen tilanneelle asiakasyritykselle mm. Iltasanomien mukaan.

Siivousala on tunnetusti matalapalkkatyötä, ja itse vuokransa ym. maksavat suomalaiset eivät sillä elä ainakaan pääkaupunkiseudulla. Suomalaisethan eivät saa sosiaaliturvaa täysmääräisenä palkan päälle, vaan jokainen ansaittu sentti pienentää toimeentulotukea 1:1.

-

kalmankenkku
Suomalaisethan eivät saa sosiaaliturvaa täysmääräisenä palkan päälle, vaan jokainen ansaittu sentti pienentää toimeentulotukea 1:1.Maahanmuuttajat siis saavat? Lähde?

+) toimeentulotukeen oikeuttaa tietyn tulorajan alittaminen, eli ei 1:1 pienennä suinkaan

Kuulostaa kyllä ihmeelliseltä. Ymmärrän että eri tutkinnot eri maissa voivat hieman poiketa toisistaan, mutta eivät ne nyt niin paljon poikkea, etteikö uudelleen ja jatkokoulutuksella voisi asiaa auttaa.

Miksei muuten ballerina voisi tehdä työtä ilman täydellistä Suomen kieltäkin? Baletissa kaikki termitkin ovat ranskankielisiä.

väläys
Kuulostaa kyllä ihmeelliseltä. Ymmärrän että eri tutkinnot eri maissa voivat hieman poiketa toisistaan, mutta eivät ne nyt niin paljon poikkea, etteikö uudelleen ja jatkokoulutuksella voisi asiaa auttaa.

Miksei muuten ballerina voisi tehdä työtä ilman täydellistä Suomen kieltäkin? Baletissa kaikki termitkin ovat ranskankielisiä.
Ehkä baletissa mutta yritäpä asioida sellaisen lääkärin luona joka puhuu ainoastaan ugandaa...

Joo onhan se ihan kannattavaa palkata tohtori siivoamaan kuin tavallinen suomalainen siivoaja. Ongelma on siis siinä, että suomalaiset korkeasti koulutetut eivät alennu siivoamaan, mutta toisaalta korkeasti koulutetut maahanmuuttajat eivät välttämättä saa muuta työtä - ainakaan mielestään tarpeeksi nopeasti.

Ja onhan suomalaisenkin akateemikon vaikea saada työtä ihan tuosta vain vaan ensin on luotava nimeä, tehtävä projekteja yms., kunnes jostain vapautuu joku hyvä virka ja johon sitten myös pääsee ansioluettelon ja hyvien ystävien avulla.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Liittynyt16.3.2005

Kyllä kun tulee Siljan tai Viikkarin laivalla satamaan niin voi vain katsella miten laivasiivoojat rynnii sisään. Jos joukosta havaitsee yhtäkään suomalaista niin saa onnitella itseään tarkkasilmäisyydestä.

Siivoustyö on aliarvostettu ja -palkattu ammatti. Kuten toki moni muukin ammatti on. Viimevuosina suomalaiset siivouspalvelut ovat keskittyneet voimakkaasti, ja imho väitän että keskittyminen, palveluiden kilpailutus jne ovat heikentäneet alan palkkanäkymiä. Toisaalta suomalaiset alan ammattilaiset ovat aina vain paremmin järjestäytyneitä ja tullevat perimään "oikeuksiaan" ja vaatimaan palkkatasonsa uudelleen tarkastelua.

Työnantajan näkökulmasta on parempi palkata vähään tyytyväisiä ja vähän asioista perillä olevia. On vain niin, että maahanmuuttajan on jostain se ensimmäinen vakityönsä revittävä jos maassa meinaa pysyä. Ei ole asia muuttunut juurikaan sitten Uuden Maailman löytymisen.

Hölmöläisten hommaahan tuo on, kun ja jos asiat menevät siihe että vaikkapa kouluavustajina pidetään uudelleenkoulutettuja suomalaisia (siivoojia?) ulkomaalaisten opettajien ollessa samanaikaisesti siivoojina.

EDIT: lisäys: Voi vain ihmetellä, miten Astrid Thors ihmettelee asiaa vasta nyt, kun asia on ollut tiedossa jo vuosia; tilanteen näkee paitsi omin avoimin silmin, myös valtamedia sekä erinäinen määrä tutkimuksia on rummuttanut tätä viestiä jo pitkään.

Gravity sucks.

de Selby
Kyllä kun tulee Siljan tai Viikkarin laivalla satamaan niin voi vain katsella miten laivasiivoojat rynnii sisään. Jos joukosta havaitsee yhtäkään suomalaista niin saa onnitella itseään tarkkasilmäisyydestä....Tekikö joku nämä hommat ennen mamu-hyökyaaltoa? Jos teki, onko hän nyt työtön?

-

Olin 80-luvulla yötä Hesperiassa (taitaa olla nykyisin Radisson). Oltiin pelattu pokeria ja pöydälle jäi monta tonnia seteleitä.

Lähdettiin sitten ulos eikä muistettu että siivooja käy siellä aamulla. Yhtään ei ollut hävinnyt.

Miten mahtaisi olla tänä päivänä ?

Testatkaa. Raportoikaa tulos, kävi miten kävi.

kalmankenkku
”Leif Lindgren on työttömänä jo kymmenisen vuotta – hän ei itse asiassa ole ollut koskaan missään töissä. Selkeää työhön liittyvään tulevaisuudensuunnitelmaa hänellä ei ole. ”
Tiedän 100% varmasti että on Leif ainakin oman kansansa "töitä" tehnyt, esim. tankkaamalla autoa ja ajamalla pois maksamatta.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat