Seuraa 
Viestejä45973

moikka pitkästä aikaa! kävin tässä taannoin papa-kokeessa ja nyt sain tulokset ja tilaan kyllä maanantaina ajan lekurilta mut sitä ennen haluun tietää mitä on cluesolut missä mulla on kokeen perusteella muutoksia ?Kiitos jos vastaatte ja muuten tää tulos oli papa luokka roomalainen ykkönen eli 1 ja puhtausaste 2

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (3)

Papa-näytteen tulos epäselvä monille naisille

Naiset eivät läheskään aina ymmärrä, mitä papa-solunäytetutkimuksen tulos tarkoittaa. Ainoastaan puolet brittitutkimukseen osallistuneista naisista ymmärsi, että "normaali löydös" tarkoitti alhaista kohdunkaulan syövän riskiä seuraavan viiden vuoden aikana. Naiset voivat luulla, että he eivät voi sairastua syöpään lainkaan. Yksi selittävä lisävirke auttaisi heitä ymmärtämään testituloksen oikein.

Yli tuhatta 20 - 64-vuotiasta englantilaisnaista pyydettiin kertomaan, miten he ymmärsivät eri tavoin ilmaistut papa-näytteiden tulokset. Kun naisille kerrottiin yleisen käytännön mukaan lyhyesti, että heidän löydöksensä oli normaali, vain puolet naisista ymmärsi tuloksen oikein. Kun vastaukseen lisättiin selittävä virke, jonka mukaan normaali tarkoittaa alhaista sairastuvuusriskiä, vielä lähes kolmannes naisista oli epävarma tuloksen merkityksestä. Absoluuttisten riskisuhdelukujen tai suhteellisen sairastumisen todennäköisyyden ilmoittaminen ei parantanut asiaa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2001; 322: 526 - 528)

http://www.tohtori.fi/

Jahas, mitäs Kunkku yrittää selittää, sitäkö ettei hänkään ymmärrä PAPA:sta mitään; ei normaalista eikä poikkeavasta? :p

Clue-solut viittaavat epäspesifiseen tulehdukseen, Gardnerella vaginalis-bakteerin aiheuttamaan.

Pitääkö se hoitaa, riippuu lääkäristä. Toiset hoitavat, kaikki eivät. Kontrolli-PAPA pitää joka tapauksessa ottaa. Minä hoidan, samoin tuntemani kollegat ja vasta sitten kontrolloin.

Eipä PAPA kerro muuta kuin juuri tutkimushetkellä olevan tilanteen, tulevaisuutta se ei ennusta.

Puhtausluokka 2 tulee tuosta epäspesifistä tulehduksesta, muuten olisi luokka 1.

Papanikolaoun luokka taasen kuvastaa solujen kypsyyttä. I on ok, siitä II-IV jo sisältävät solumuutoksia, III-IV aika vahva syöpäepäily, II on tavallisesti tulehduksesta johtuva (esim. kondyloma), III voi myös olla tulehduksesta johtuva, mutta yhtä hyvin jo syövän esiaste.

PAPA:sta katsotaan myöskin hormonien, estrogeenin ja progesteronin vaikutus. Paras kuva saadaan jos PAPA otetaan kierron 21 pvnä.
Hormonivaikutus ilmoitetaan vastaako se kierron aikaa. Vastaus on tällöin: hormonivaikutus vastaa kiertoa ja lääkäri kertoo potilaalle, että se on ok.

Menopaussissa, jos ei ole hormonikorvaushoitoa, hormonaalinen vaikutus puuttuu.

EDIT: Se on tuo dementia, joka jyllää, erityisesti viikonloppuisin ja varsinkin viikolla. Jäi Papa-luokka V kokonaan pois.

Papanicolaoun järjestelmässä käytetään atypialuokkia, joiden avulla näytteet luokitellaan Papanicolaoun alkuperäisen klassifikaation mukaan kuuteen ryhmään:

Luokka 0 on riittämätön näyte.
Luokka I on epiteelin osalta normaali löydös.
Luokka II merkitsee benigniä, tavallisesti tulehduksen, virusinfektion, regeneraation tai metaplastisen prosessin pohjalta kehittynyttä soluatypiaa. Tulos on suositeltavaa kontrolloida muutaman viikon tai kuukauden kuluttua hoidon jälkeen.
Luokka III edustaa näytettä, joka on maligniteetin suhteen epäselvä tai lievästi suspekti. Varhaiset premalignit epiteeliatypiat eli ns. lievät ja keskivaikeat dysplasiat sijoittuvat tavallisesti luokkaan III.
Luokka IV sisältää soluja, jotka ovat vaikean dysplasian tai maligniteetin suhteen erittäin suspekteja.
Luokka V osoittaa, että kysymyksessä varsin todennäköisesti on syöpä. Virheellisten positiivisten raporttien määrä luokassa V on erittäin pieni.

Peistattu varmuudeksi labbiksen sivuilta, joten oma vastuu on pois.

http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasi ... 148&char=p

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mennävuosina (itelläni 69-vuoden synnytysoppi ja naistentaudit) tehtiin papa-kokeen sijasta niin että värjättiin getianavioletilla suoraan kohdunkaulaan ja katsottiin pitkällä mikroskoopilla sisään onko solumuutoksia.On varmasti ollu vähän kiusallista.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat