Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Heis

Kyse olisi uudelleen ladattavista lämpöpakkauksista, joita käytetään esimerkiksi hypotermiapotilaan auttamisessa. Nämä pakkaukset lämpiävät kun niiden sisällä olevaa katalyyttia vääntelee. Lämpöreaktion jälkeen paketti on uudelleen ladattavissa keittämällä.

Eli miten homma toimii käytännössä ja mitkä ilmiöt ovat taustalla?

Tuote:
http://www.heat-it.fi/ajankohtaista.php?id=1191660956

Tuote selostus:


LÄMPÖPAKKAUS:

Lämpöpakkaus eli lämpöhiitti on PVC -muovista ja polyamidista valmistettu tyynymäinen suorakulmion muotoinen esine, jonka sisällä on nestettä. Neste muodostuu asetaattiyhdisteestä, agar-agarista, alkoholista ja tislatusta vedestä.
Säilytystilassa sisältö on nestemäistä, mutta kun tyynyn sisällä nesteessä olevaa kolikkomaista esinettä taivutetaan, tyyny lämpenee. Tuote siis ”käynnistetään” ilman muita apuvälineitä. Pakkaus lämpenee sekunneissa 50 -60 asteen lämpötilaan ja säilyttää lämmön olosuhteista riippuen jopa 4 tuntia(isot pakkaukset).Lämpöpakkaus on uudelleen käytettävä, ja se palautetaan säilytystilaan keittämällä sitä vedessä 15-20 minuuttia (pienet pakkaukset, 30 – 45 minuuttia (isot pakkaukset).Tuote on hyvä huoltaa käytön jälkeen. Kattilan pohjalle on hyvä laittaa esim. ritilä tai vaikkapa lusikoita estämään pohjakosketuksen. Tuotetta kannattaa keittää riittävän kauan, jotta se varautuisi kunnolla. Lämpöpakkausten keittämiseen on saatavana myös 16 ja 27 litran ajastimella varustettuja keittokattiloita. Lämpöpakkauksen käyttöikä on pitkä, vähintään 100 käyttökertaa. Tuote on myrkytön eikä sisällä ympäristölle vaarallisia aineita. Jos pakkaus rikkoontuu ja sisältöä joutuu iholle tai silmiin, voidaan aine huuhtoa pois vedellä ja tarvittaessa saippualla. Lasten käsiin sitä ei kuitenkaan pidä antaa ilman valvontaa.

Kommentit (1)

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005

Minullakin on tuollainen. Ostettu kylläkin ihan vain leluksi.

Yleensä niissä on muistaakseni natriumasetaattia, jonka sulamispiste on kuudenkymmenen kieppeillä.

Reaktio on yksinkertaisesti sellainen, että se luovuttaa lämpöä kiteytyessään. Samalla tavalla vesi tai mikä tahansa kiteytyvä aine luovuttaa pirusti lämpöä jäätyessään. Jos laitat 0 asteista vettä pakkaseen, niin jäätyminen ei onnistu hetkessä, vaan kiteytyvä vesi luvuttaa kok jäätymisen ajan lämpöä pois, ja pakastin joutuu johtamaan lämpöä pois n. 330 KJ litraa kohden. Vasta sitten jää on muuttunut 0 asteiseksi jääksi.

Sama toimii toisinpäin. Nolla-asteinen jääsohjo pysyy nolla-asteisena niin kauan kuin vähänkin jäätä on joukossa. 0 asteisen jään sulattamiseen 0 asteiseksi jääksi kuluu taas se 330 KJ kilogrammaa kohden.

Se, mikä tuossa natriumasetaatissa (tai vastaavassa aineessa, muitakin on) mahdollistaa tuon "käynnistämisen" metalliliuskalla, on peräisin siitä että nestemäisenä jäähtyessään alle sulamispisteen, se ei ala kiteytymään ilman pientä apua. Se jään ns. metastabiiliin tilaan. Avuksi se tarvitsee esim. jonkin epäpuhtauden, siemenkiteen tai kuten tuon lämpötyynyn tapaukseessa riittävän voimakkaan häiriön. Kun kiteytyminen pääsee alkuun, niin koko neste kiteytyy nopeasti, kunnes sulamispiste saavutetaan.

Riitävän puhtaana (ilman kiinteitä epäpuhtauksia)vedellekin voi käydä noin. Monille on varmaan tuttua, että pakkasesta otettu kalja jämähtää jäähän vasta kun sille annetaan häiriö avaamalla korkki.

Tästä aiheesta pitäisi löytyä enemmänkin aiempia keskusteluita.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat