Seuraa 
Viestejä9805
Liittynyt17.2.2006

Vihdoinkin NASA toteuttaa kalliin Marsin tutkimusmatkan.

http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id104212.html

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2008/oc ... efing.html

Elämän etsiminen Marsista alkaa vasta nyt toden teolla.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sivut

Kommentit (26)

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161
Liittynyt20.11.2006

Vaikea kyllä uskoa tässä taloustilanteessa. Propagandaa? Maksaisi 1.5 miljardia ja budjetti tulisi ylittymään, on vain kysymys paljonko?

Onkos palstalaisilla tietoa mitä kyseinen värkki tulisi sisältämään verrattuna opportuniin, spiritiin ja phoenixiin? Varmaan tavoitteena ainakin 4 x 90Sol toiminta -aika? Kun katsoo nykyisiä mönkijöitä. Mitä instrumenttejä tulisi sisältämään ja ns. tehtävä? Mielenkiintoista ja peukut pystyyn tällekin projektille

\o/
Hienoa kuulla, että MSL-projekti vaikeuksista huolimatta jatkuu! Viime viikkoina näkyneet uutiset teknisistä ongelmista, budjetin ylittymisestä ja lisärahoituksen tarpeesta kuulostivat huolestuttavilta. Vaihtoehtoina esitettiin lisärahoitusta, kalliiksi käyvää lykkäystä tai jopa projektin keskeyttämistä.
(http://www.mcclatchydc.com/science/story/53487.html, AviationWeek ja Science Magazine)

Äemänkäki
Vaikea kyllä uskoa tässä taloustilanteessa. Propagandaa? Maksaisi 1.5 miljardia ja budjetti tulisi ylittymään, on vain kysymys paljonko?

Kyllä he vain edelleenkin aikovat rakentaa MSL:n valmiiksi ja lähettää sen syksyllä 2009. MSL on yksi NASA:n lippulaiva-missioista - kuten vaikkapa Hubble ja Cassini - joten sitä ei aivan helpolla peruta. Oikeastaan lippulaiva-missiot ylittävät budjettinsa aina, johtuen niiden täysin uusista haasteista ja niissä tarvittavan teknologian kehittämisestä.

NASA:kaan ei vielä tarkkaan tiedä paljonko budjetti tulee ylittymään ja mikä on lopullinen summa. MSL:n alkuperäinen budjetti oli n. 1,5 mrd $. Budjetin arvioidaan tähän asti ylittyneen 200-300 milj. ja lisää rahaa tarvittaisiin vielä suunnilleen 100-150 milj. Nuo luvut vähän vaihtelevat uutislähteestä riippuen, mutta loppusumma tulisi siis olemaan vähän alle 2 mrd $.

Jos MSL:n laukaisua lykättäisiin vuoteen 2011 maksaisi se vielä 300-400 miljoonaa lisää ja todennäköisesti aiheuttaisi kehitteillä olevien Mars-missioiden peruutuksia. Lykkääminen uhkaisi varsinkin 2013 Mars scout-missio MAVEN:iä (485 milj $). Tällä hetkellä tarvittavaa lisärahaa etsitään ensin NASA:n toisista Mars-projekteista, sitten muista projekteista jne.. ja jollei rahaa löydy tarpeeksi aiotaan varmaan kysäistä kongressilta.

Syynä MSL:n budjetin ylityksiin on projektin tekninen haastavuus - mitään näin kookasta ei ole ennen yritetty saada liikkumaan Marsin oloissa. Kuvassa Sojouner (10,5 kg), Opportunity/Spirit -mönkijä (180 kg) ja MSL (900 kg).

Pelkkä aiemmin käytettyjen osien skaalaus suuremmiksi ei riitä MSL:n massalle, vaan renkaat, moottorit, aktuaattorit, nivelet, käsivarret jne on täytynyt suunnitella kokonaan uudestaan ja uusista materiaaleista. Paljon aikaa ja rahaa paloi aluksi tavoitellun kuivavoiteluaineen epäonnistuneeseen kehitystyöhön. Nyt on palattu märkävoiteluun, joka puolestaan on edellyttänyt lämmittimien lisäämistä. Lisäksi alihankkijoilla on ollut vaikeuksia kehittää ja tuottaa vaadittavia komponentteja, ja tieteellisten instrumenttien rakentamisessa on ollut viivästyksiä.

Äemänkäki
Onkos palstalaisilla tietoa mitä kyseinen värkki tulisi sisältämään verrattuna opportuniin, spiritiin ja phoenixiin? Varmaan tavoitteena ainakin 4 x 90Sol toiminta -aika? Kun katsoo nykyisiä mönkijöitä. Mitä instrumenttejä tulisi sisältämään ja ns. tehtävä? Mielenkiintoista ja peukut pystyyn tällekin projektille

Juu, peukut pystyyn että vaikeuksista päästään yli!

MSL:n nimellinen toiminta-aika on yksi Marsin vuosi eli 687 Maan vuorokautta. Aiempia mönkijöitä nopeampana sen odotetaan kulkevan 5-20 km tuona aikana. Sen ensisijainen tehtävä on selvittää onko laskeutumisalueella vallinnut joskus elämälle suotuisat olosuhteet. Laskeutumisaluetta ei ole vielä päätetty.

Tehtävänsä aikana MSL analysoi n.70 marsperästä ja kivistä ottamaansa näytettä. Tieteellisiä instrumentteja on useita:

[list:350j2shd]APXS - Alfahiukkas-röngtenspektrometri, kivien ja marsperän kemiallinen koostumus.

ChemCam - Mastoon sijoitettu laser, kamera ja spektrometri rungossa. Instrumentin avulla MSL pystyy määrittämään minkä tahansa kohteen koostumuksen n. 10 m säteellä ampumalla sitä laserilla ja mittaamalla höyrystyneen aineen spektrin. Kerrankin marssilaisille voidaan pistää hanttiin.

CheMin - Röngtendiffraktio ja -fluoresenssi, kivien ja marsperän mineraloginen koostumus.

SAM - Näytteenanalysoija, orgaaniset yhdisteet ja isotooppisuhteet. Sisältää kaasukromatografin, massaspektrometrin ja laserspektrometrin.

RAD - Marsin säteilyolojen mittaus mahdollisen mikrobielämän oloja, pinnan isotooppikoostumusta ja miehitettyjä lentoja silmälläpitäen. Mittaa ja tunnistaa energeettiset ionit rautaan asti, alfat, protonit, neutronit ja gammasäteilyn - niin avaruudesta tulevat kuin toissijaisetkin.

DAN - Neutronitykki joka havaitsee vedyn (veden) metrin syvyyteen asti. Käräyttää kaivautuneet marssilaiset bunkkereihinsa.

REMS - Sääasema

MastCam - Stereokamera mastossa, Bayer-pattern filtteröidyt luonnonvärikuvat, 10x optinen zoom, Hi-Def-video stereona (1280x720, 10 fps), resoluutiot: 1024x1024, 1200x1200, 1600x1200, 1280x720

MAHLI - kamera käsivarressa, erottaa yksityiskohdat aina 12,5 mikrometriin asti. Kivien ja pinnan hienorakenne.

HazCams - stereokamerat edessä ja takana navigointiin ja esteiden tunnistamiseen.

MARDI - Laskeutumiskamera, kuvaa laskeutumisalueen ilmasta.

Dubya - varpu, öljynetsintään.[/list:u:350j2shd]

Siis ÖLJYÄ Marsista???

Kuulostaa aika erikoiselta. Mikähän tuo todennäköisyys öljyn löytymiseen on? Vai onko tuo nyt joku aprillipila? Valaiskaa minua tyhmää...

Niih, vasta nyt tuli mieleen, miksei ydinvoimakäyttöisiä laitteita olla ennen lähetetty ?
Vaikuttaako avaruuden taustasäteilyt sunmuut sen toimintaan sit vai laskeutumisen mahd. järjestelmän hajoaminen? Noh tuo jälkimmäinen ongelma on näköjää aika hyvin jo korjattu.

Mandix
Niih, vasta nyt tuli mieleen, miksei ydinvoimakäyttöisiä laitteita olla ennen lähetetty ?

Onhan noita ydinparistoilla (RTG) toimivia laitteita lähetetty toki ennenkin. Käytettävän energianlähteen määrittelee mm. mission kesto, etäisyys Auringosta ja energian tarve.

Jos luotain lähetetään ulospäin kauas Auringosta ei se pärjäisi aurinkopaneeleilla. Niinpä esim. Pioneer 10&11, Voyager 1&2, Galileo, Cassini ja New Horizons käyttävät RTG:tä energianlähteenään.

Marsiin lähetetystä laskeutujista ainakin Viking 1&2 käyttivät ydinparistoja. Viking 1 toimikin Marsissa peräti yli kuusi vuotta (1976-82), kunnes se vaikeni ohjelmistopäivityksen yhteydessä tehtyyn virheeseen. Viking 1 on edelleen pisimpään toisen planeetan pinnalla toiminut laskeutuja.

Uudemmat Mars-missiot on suunniteltu lyhytikäisemmiksi, joten niiden on katsottu pärjäävän Marsin kesässä aurinkopaneeleillakin - Opportunityn ja Spiritin sinnikkyys onkin yllättänyt kaikki. MSL taas on suunniteltu toimimaan Marsin talvenkin yli, joten sen energianlähteenä on RTG. Samalla saadaan mukaan enemmän instrumentteja, sillä MSL vaatisi suuret ja painavat aurinkopaneelit, jotka on voitu jättää pois.

Peksu: hmm... oletko joskus kuullut että öljyä etsittäisiin Dubya-nimisellä varvulla?

Peksu
Siis ÖLJYÄ Marsista???

Kuulostaa aika erikoiselta. Mikähän tuo todennäköisyys öljyn löytymiseen on? Vai onko tuo nyt joku aprillipila? Valaiskaa minua tyhmää...
No tottakai. Miksi luulet, että Mars kiinnostaa jenkkejä. Jos sitä öljyä sieltä löytyy, jenkit varustavat armeijan avaruusmissiolle vapauttamaan planeetan pienten vihreiden diktaattoreiden käsistä, huolimatta siitä, että tiedemiehet vakuuttavat, ettei Marsista löydy kuvaillun kaltaista elämää.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
tietäjä
http://www.youtube.com/watch?v=E37Ss9Tm36c

Hieno laskeutumisanimaatio MSL:stä ja hyvä musiikki taustalla

Aika vaikealta tosin näyttää. Tuossa ei paljoa tarvita täydelliseen epäonnistumiseen...


Ei sitten yhtään moninmutkaisemmaksi ja överimmäksi laskeutumista voineet tehä...?

Jos jossakin voi lyödä vetoa ton epäonnistumisesta niin lyön kyllä rahani siihen.

Taitaa tehä marsit..

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30501
Liittynyt16.3.2005
Canccu
Öljy koostuu hiilivedyistä. Saturnuksen Titanissa taas niitä on järvi/meritolkulla.Onhan tuota, ja kun Titanin järville käy Aralit, niin Jupiterin kaasukehästä löytyy muutaman sadan Maan massan verran lisää kaikenlaista kivaa poltettavaa (vetyä, metaania ym.). Mutta kukapa roudaisi kaman Maahan alta sadan taalan per barreli.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30501
Liittynyt16.3.2005
TERÄS NALLEPUH
Ei sitten yhtään moninmutkaisemmaksi ja överimmäksi laskeutumista voineet tehä...?Onko sinulla parempia luonnonlakien ja vajaan parin miljardin dollarin budjetin puitteissa toteutuskelpoisia ehdotuksia tonnin painoisen koneen saamiseksi Marsin pinnalle?

En minä laskeutumista niinkään epäile, mutta ihmettelen mikäli Marsin materiaalien ominaisuudet tai joku muu seikka ei tuota mitään ongelmia sille näytteenottokoneistolle. Mutta toivottavasti ei, se oli todella hieno, oikeaa teknotaidetta eikä mitään keep it simple stupid -romua. Montakohan servoa sen rakentamiseen on tarvittu.

Jos jossakin voi lyödä vetoa ton epäonnistumisesta niin lyön kyllä rahani siihen.Huomioiden historian, tuskin saat kovinkaan kovaa tuottoa panoksellesi, vaikka vehje tulisikin yliäänennopeudella tonttiin.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161
Liittynyt20.11.2006

Yeah, hyvää infoo, varsinkin tuo kuva kokojen havainnollistamiseksi! Nuohan aikaisemmat on ollut kunnon Nikkoja verrattuna MSL:ään

Mahtaa marsilaiset ihmetellä kun romua sataa niskaan ja nyt tälläinen järkäle. huhu 900kg, sama kun fiat uno ammuttas marsiin. No, tää varmaa vetää rantua jo marsperälle ja ampuu lasereita marsilaisten niskaan

Juu lukis nuo läpät uudestaan selvinpäin ja kahtelis animaatiot. On tää niin mielenkiintosta

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat