Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Panin autooni lasinpesunestettä, jossa on isopropanolia, denaturoitua etanolia ja alle 5 % anionisia ja ionittomia tensidejä ja ammoniakkia, sekä vettä.

Mutta en muista miten paljon panin vettä ja haluaisin nyt tietää pesunesteen pakkasenkestävyyden. Miten se onnistuisi?

Kommentit (8)

Laita nestettä ja lämpömittari pikkukippoon, tunge pakastimeen ja odota pari tuntia. Jos on jäässä, ei kestä pakastimen pakkasta. Aseta kippo pöydälle ja seuraa lämpömittaria. Lämpö alkaa vähitellen nousta ja kun sulaminen alkaa, lämpö pysyy sulamispisteessä kunnes jää on sulanut. Siitä voit päätellä pakkaskestävyyden.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6876
Liittynyt8.11.2007

Milläs areometrillä jäähdytinnesteen pakkasenkestävyys mitataan huoltoasemalla ? Eikö sama toimi lasinpesunesteen mittaamiseen ?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14397
Liittynyt16.3.2005

Areometrit kertovat tiheyden ja refraktometrit valontaittokyvyn.
Pakkasenkestävyydestä ne eivät tiedä suoraan mitään. Jos tiedetään, mitä nestettä tutkitaan, niin sitten voidaan taulukosta katsoa pakkasenkestävyys. Usein on vesi-glykoliseoksen arvot tuohon mittariin printattu. Muilla nesteillä tuskin pitää tuo asteikko paikkaansa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Aerometriin voi piirtää oman asteikon kun liuoksen arvot tietää. Jos sen muutos on lineaarinen seossuhteen mukaan voi siihen tehdä asteikonkin. O-rengas käy merkistä. Samalla mittarilla mittaa kiljunkin pitoisuuksia.

Niin no, kiljun pitoisuuksiin vaikuttaa se että ei tiedetä tarkkaan kuinka paljon sokeria ja hiilidioksidia seokseen on vielä liuenneena, eli suorilta käsin tiheysmittaus ei anna tarkkaa alkoholipitoisuutta, mikäli sitä nyt haetaan.

Hiukan kommenttia koskien veden lisäystä lasinpesunesteeseen: Veden lisyksestä on vaara, että jos pakkasneste sisältää lähinnä alkoholia, niin alkoholin haihtuessa tuulilasista siihen jää vettä joka sitten jäätyy. Mutta on olemassa pesunesteitä, joissa on myös glykolia (etyleeniglykoli). Tämä on enemmän pooolinen eli vedenkaltainen kuin alkoholi eli haihtuu hitaasti, ja alentaa tehokkaasti veden jäätymispistettä, joten tällöin tilanne on huomattavasti parempi. P.s. Jäähdytinnestekin on 50% glykolia + 50% vettä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat