Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tässä jo ollaan "senikäisiä" että pitäisi tietää mitä uskaltaa tehdä ja mitä ei kannata jatkaa.

Mikä juttu se ihan tarkalleen on kun sanotaan ettei saunasta saa mennä avantoon ja että sydän ei siitä tykkää.

Sanotaan että lämpötilaero on liian suuri ettei sydän kestä sellaista... miten niin liian suuri, miksi ei kestä lämpötila eroja?

Kommentit (14)

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Siinä nousee pulssi. Sydänvaivaisen ei kannata menna lenkille tai saunaankaan. Jos taas sydän on hyvässä kunnossa on avantouinnista pelkkää hyötyä sydämelle.

Luulisin, että huolellisempi pitää olla avannon jälkeen saunaan menemisessä. Ohjeet sanoo, että kiirettä ei kannata pitää. Kokemus sanoo samaa.

Amatöörit menee avantoon saunan jälkeen. Kovat jätkät menee ensin avantoon ja vasta sitten saunaan. Ja kovimmat ei käytä saunaa lainkaan.

Tokihan aloittelijalla pulssi nousee kylmään veteen mennessä, mutta lähinnä jännityksestä, kokeneella ei juurikaan. Ehkä jopa päinvastoin, koska verisuonet supistuu...

Itse käyn yleensä avannossa pari kertaa ja jälkimmäisen käynnin jälkeen en enää mene saunaan.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008

Wikipedia...verenpaine nousee hetkellisesti turhan korkeaksi, kun "putkisto" supistuu ääreisverenkierrossa. Ei tämä tiettävästi tee sydämelle pelkkää hyvää, vaan kyse on ennemminkin psykologisista vaikutuksista minun mielestäni...tieto lisää tuskaa.

Everything you know, is about to change.

Teekkari
Wikipedia...verenpaine nousee hetkellisesti turhan korkeaksi, kun "putkisto" supistuu ääreisverenkierrossa.

Miksi paine nousee kun paineen tarve laskee eli tilavuus pienenee? Mikä siis nostaa painetta? Onko se se kylmän aistiminen, joka sitten supistaa verisuonia ja siihen supistamiseen tarvitaan paineen nostoa?
Enpä tiedä, kunhan funtsin. Syyn kertonee joku muu.

Parantunut: Lihasten verisuonet supistuvat samaan aikaan, kun lihakset kuitenkin tekevät työtä pinnallapysymiseksi ja lämmöntuottamiseksi. Kokonaisuutta ajatellen verisuonten supistuminen vähentäisi tarvittavaa sydämen työtä (=verenpainetta), ja kitkattomassa tapauksessa lihakset saisivatkin riittämin verta. Putkien supistuminen lisää kuitenkin olennaisesti veren virtausvastusta, jolloin lihasten verensaannin tyydyttämiseksi onkin nostettava painetta. Olennaista on siis tarvittavan virtaustilavuuden säilyttäminen eli lihasten rasituksen aikana on järkevää laajentaa arteoleja ja vähentää virtauskitkaa.

Normaalisti verisuonten supistuminen tapahtuu "lepäävässä kudoksessa", jolloin suonten kokonaistilavuus pienenee ja sydämen työ helpottu. Kitkan lisääntyminen ei ole ongelma tällöin, koska verentarve on vähäistä. (Yleensä toisaalla elimistössä sitten tapahtuukin suonten laajeneminen eli kokonaistilavuus pysyy melkoisen vakiona)

Me vainoni kanssa käydään joka aamu uimassa, jäiden tuloon saakka, on jo tehty tätä muutama vuosi. Saunasta uimaan on nyt vaan ruennut hirvittämään sen vuoksi kun siitä on vanhempia ihmisiä varoiteltu... mediassa yleensä... Varoittelut ovat sen kaltaisia että: keskustele oman lääkärisi kanssa ja kuuntele itseäsi... Mutta kun ei kuulu eliitteihin joilla on mahdollisuus korkeantason erikoislääkäreihin ja toisaalta, kyllä kylmään hyiseen veteen meno aina hirvitää, jos itseään kuuntelisi niin ei sinne mene, toisaalta taas on pakko, pakko pitää kunnostaan kiinni ja pistää itseään peliin että saadaan sitä kuntoa ja vastustuskykyä.

helvar
Lihasten verisuonet supistuvat samaan aikaan, kun lihakset kuitenkin tekevät työtä pinnallapysymiseksi ja lämmöntuottamiseksi.

Yleensä avantouinti ei ole uimista vaan enemmänkin kellumista. Itse kävin monta vuotta avannossa, jossa ei tarvinnut edes kellua, koska vettä oli n. 1,5m. Eli työtä ei tehty. Mutta ehkä se lämmöntuotto sitten? Onhan sellaisiakin avantoja, joissa pystyy oikeasti uimaankin. Jo jotkut jopa pystyy olemaan vedessä sen verran, että ennättävät "uida" pienen hetken.

Joka tapauksessa vieläkin luulen, että se veteen meno ei ole niin vaarallista kuin jos vedestä menee kuumaan saunaan liian nopeasti. Saunassa verisuonet laajenee, paine laskee ja sydän joutuu töihin. Kylmään veteen mentäessä verisuonisto supistuu ja veritilavuus pienenee, tällöin sydämen työ kevenee. Tai jotain.

helvar
Kokonaisuutta ajatellen verisuonten supistuminen vähentäisi tarvittavaa sydämen työtä (=verenpainetta), ja kitkattomassa tapauksessa lihakset saisivatkin riittämin verta. Putkien supistuminen lisää kuitenkin olennaisesti veren virtausvastusta, jolloin lihasten verensaannin tyydyttämiseksi onkin nostettava painetta.

Hmm.. Mutta lihaksiin menevät verisuonet on sisempänä. Ne ei supistu niin paljoa. Pintaverenkierron suonet supistuu rajusti ja paine kasvaa siitä.

helvar
Olennaista on siis tarvittavan virtaustilavuuden säilyttäminen eli lihasten rasituksen aikana on järkevää laajentaa arteoleja ja vähentää virtauskitkaa.

Meni yli ymmärrykseni. Kuinka kitka vähenee pintaverenkierrossa, jos valtimoita laajentaa?

helvar
Normaalisti verisuonten supistuminen tapahtuu "lepäävässä kudoksessa", jolloin suonten kokonaistilavuus pienenee ja sydämen työ helpottu.

Juuri näin siis tapahtuu avannossa.

helvar
Kitkan lisääntyminen ei ole ongelma tällöin, koska verentarve on vähäistä. (Yleensä toisaalla elimistössä sitten tapahtuukin suonten laajeneminen eli kokonaistilavuus pysyy melkoisen vakiona)

Taas yli ymmärryksen. Luulisin, että kun veri pakenee toisaalta se kerääntyy toisaalle. Eli toisaalla verisuonten laajentuminen on seuraus toisten supistumisesta.

Mietin tekeekö lihakset työtä (vaikkapa avannossa kelluessa) kun pitää tuottaa lämpöä? Vai tuotetaanko lämpöä jotenkin toisin? Itse en ainakaan tunne avannossa ollessa, että lihakset supistelisi (tekisivät työtä) mitenkään itsekseen.

Terveelle ihmiselle avantouinti - saunan kanssa tai ilman - on vaaraton virkistysmuoto. Tiettyjä riskiryhmiä, kuten sydänsairaita ja astmaatikkoja, suositellaan välttämään avantouintia suurten lämpötilaerojen vuoksi. Sydänsairaat saattavat saada kammiovärinän rasituksen noustessa ja verenpaineen muuttuessa nopeasti. Astmaatikot puolestaan altistuvat kohtaukselle keuhkojen alueen verisuonten supistuessa.
Mutta kuten sanottu: terve ihminen siitä vaan virkistymään!

Nimimerkki "kokemusta on", eilen viimeksi (+8C).

Hans Lankar
Astmaatikot puolestaan altistuvat kohtaukselle keuhkojen alueen verisuonten supistuessa.

"Avantouinnin on todettu lievittävän reumaa, MS-tautia ja astmaa sairastavien kipuja."
http://www.selko-e.com/siljaf/avantouinti.html

"Avantouintia on jo kauan käytetty hyvin tuloksin muun muassa reumapotilaiden hoitoon. Myös astman oireita on sillä pystytty lievittämään. "
http://www.lpk.partio.fi/epp/vmv/vmvsan ... uinti.html

Lainaus:
"Kylmä vesi ja avantouinti voivat olla myös uhka terveydelle. Erityisesti tämä koskee sydänsairaita ja astmaa sairastavia henkilöitä. Hetkellinen kylmäaltistus kuormittaa sydäntä ja supistaa keuhkoputkia. Ääreisverenkierto supistuu, mikä nostaa hetkellisesti verenpainetta ja lisää sydämen syketaajuutta, jolloin seurauksena on sydämen kuormittuminen.
Tällainen lisäkuormitus voi lisätä sydämen rytmihäiriöherkkyyttä. Hengityselimistössä kylmän ilman aiheuttama keuhkoputkien supistuminen saa tottumattoman haukkomaan henkeään ja voi johtaa jopa sokkireaktioon. Ilmiön aiheuttaa adrenaliinin ja noraderenaliinin pitoisuuksien nousu elimistössä.
Täysin kielletyksi avantouintia ei edellämäinituille ryhmille voida julistaa, mutta avantouinnin aloittamisesta kannattaa neuvotella ensin lääkärin kanssa."

Lähde:
http://yle.fi/akuutti/arkisto2001/270301_c.html

Joo epäselväksi meni tuo selitykseni. Olennaisia pointteja verenkierron säätelyssä ovat kuitenkin virtausvastus, johon vaikuttaa verisuonten supistumistila eli poikkipinta-ala, ja eri kudosten verensaantitarve, johon vaikutetaan suonten poikkipinta-alan kautta sekä aivan pienempien hiussuonien verenkiertoa estävien sulkijoiden kautta.

Eli suonten supistuminen lisää tosiaankin kitkaa, mutta toisaalta vähentää "kokonaistilavuutta", jolloin sydämen työ tavallaan vaikeutuu ja helpottuu. Lepäävässä kudoksessa verta ei tarvitakkaan vastaavia tilavuusmääriä kuin työssä, joten kitkan välttämätön lisääntyminen ei ole onglema. En tiedä onko kitkalla muutenkaan loppupeleissä kovin suuri vaikutus, mutta se tuntuu olevan ainoa selitys miksi kylmään mentäessä sydämen työ lopulta lisääntyisi, jos ajatellaan pelkästään verenkierron muutoksia.

Mietin vaan aiemmassa postissani juuri tuota wikipedian väittämää, että verenpaine kasvaa juuri avaantoon mentäessä.

Lainauksia tuosta YLEn linkistä:

Hetkellinen kylmäaltistus kuormittaa sydäntä ja supistaa keuhkoputkia. Ääreisverenkierto supistuu, mikä nostaa hetkellisesti verenpainetta ja lisää sydämen syketaajuutta, jolloin seurauksena on sydämen kuormittuminen.
Tällainen lisäkuormitus voi lisätä sydämen rytmihäiriöherkkyyttä.

Juuri tätä yritin selittää tuolla yllä. (Lihas)Kudoksissa tarvitaan verta, mutta niiden verisuonet supistuvat jolloin tietyn veritilavuuden vieminen perille vaatii lisääntyneen kitkan vuoksi enemmän työtä. Lisäyksenä tosiaan tuo pelkän sympaattisen hermoston adrenaliinin ja noradrenaliinin aiheuttama sydämen sykkeen kiihtyminen, joka voi johtua ihan tilanteen panikoivuudesta...
Hengityselimistössä kylmän ilman aiheuttama keuhkoputkien supistuminen saa tottumattoman haukkomaan henkeään ja voi johtaa jopa sokkireaktioon. Ilmiön aiheuttaa adrenaliinin ja noraderenaliinin pitoisuuksien nousu elimistössä.

Tämähän ei mielestäni edes pidä paikkansa. Adrenaliinin ja NA pitäisi vähentää keuhkojen supistumista ja limaneritystä. Jos tuossa edes sitä tarkoitetaan. No ehkä se menee niin: koska keuhkoputket supistuvat kylmässä, ilmiötä kompensoidaan Adr ja NA erityksellä, joka voi olla kohtuuton jonkun sydämelle.

No sitten vielä tilanne, että tulet kylmästä saunaan. Olettaisin, että se on vaarallista, koska yhtäkkinen lämpimän aiheuttama verisuonten relaksaatio ja näin ollen tilavuuden lisääntyminen vähentää hetkellisesti sydämen verenpaluuta. Tämän havaitsevat erilaiset elimistön verenkiertoreseptorit ja kompensoivat lisäämällä joskus kohtuuttomasti sydämen syketajuutta ja supistumisvoimaa. Sydän voi flipata.

helvar
Kokonaisuutta ajatellen verisuonten supistuminen vähentäisi tarvittavaa sydämen työtä (=verenpainetta), ja kitkattomassa tapauksessa lihakset saisivatkin riittämin verta.

No nyt taisin löytää ajatusvirheen tekstistäni. Ajatellaan esim tilannetta, että vuotaa verta tai suonet laajenevat allergisessa reaktiossa. Verenpaine laskee aluksi, jolloin sydämen on nostettava sitä. Eli verenpainetta nostetaan normaaliksi suurentamalla sydämen työtä. Sitten teoreettinen tilanne, että kaikki suonet ovat supistuneet tai yksinkertaisesti "kokonaistilavuus" putkissa on pieni. Verenpaine aluksi kasvaa, jonka reseptorit huomaavat ja vähentävät sydämen työtä. Verenpaine laskee normaaliksi pienemmällä työllä. Verenpaine määritellään esim. seuraavana sydämestä olevan aortan suurimman ja pienimmän paineen mukaan.

YLE:

Ääreisverenkierto supistuu, mikä nostaa hetkellisesti verenpainetta ja lisää sydämen syketaajuutta, jolloin seurauksena on sydämen kuormittuminen.

Tämä on virheellinen lause täten. Sydämen kuormituksen lisääntyminen johtuu pikemminkin lisääntyneestä ääreisverenkierron kitkasta ja näin ääreiskudosten vähentyneestä tilavuusvirrasta, vaikka veren tilavuusvirran tulisi säilyä normaalina. (Uskoisin, että koko kitkan lisääntyminen silti on melko marginaalinen tekijä tässä.)

Tästä voidaan myös päätellä, että vaarallisempaa kokeneilla pulahtajilla pitäisi olla kylmästä saunaan meneminen kuin itse avantoon pulahtaminen. Tuo lisääntynyt kitka tuskin avannossa on suurin onglema sydämen kannalta, kun samalla verenpaine kasvaa pienentyneen tilavuuden vuoksi jo itsestään. Sydän ei siis juurikaan rasitu, ellei tilannetta tunne ahdistavaksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat