Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Vaihdoin tuon 4:3 putkiteeveen uuteen 16:9 taululaitteeseen. Uutukainen on houkuttelevasti kotimaisen oloinen Finlux, vaikkei tietenkää kotimainen ole. Katselen pelkästään ilmaiskanavia.

Kaikki on kunnossa useimmiten niin kauan, kun katselee YLE:n kanavilta, mutta esim Urheilukanava ja JIM lähettävät kuvaa, jonka kuvasuhteet ovat oikeat vasta, kun räplää yhdeksän kuvasuhteen valikoimasta oikean aivan omin käsin. Ja se on aina sama 14:9. Automatiikka ei tunnu toimivan näillä kanavilla useinkaan, johtuen varmaan alkuperäismateriaalista, vai mistä? Alkaa käydä kanavapujottelijan hermoon!

Ovatko nuo Nelos- ja Seiskakanavien tenikot niin kykenemättömiä ja laiskoja, ettei kuvaan voi laittaa oikean kuvasuhteen valintaa automaattisesti? Vai olenko ostanut vääränlaisen (merkkisen) telkkari? Toimivatko jokut merkit tässä suhteessa paremmin kuin toiset?

Joku tietenkin ajattelee, että veenkö väliä sillä on, onko posket pullollaan, ja perä leveä, mutta itse en kuvamanipuloinnista perusta.

Kommentit (11)

Osta kunnon laite, itselläni ei ole ollut mitään ongelmia kaksi vuotta sitten hankkimallani Panasonicin LCD-televisiolla.

Käytät siis ilmeisesti television omaa digiviritintä? Kakkostelevisiossani on Topfieldin perusboksi ja se kyllä osaa näyttää kuvan oikealla kuvasuhteella vanhassa saloran 4:3 putkiteeveessä.

Boksin asetuksissa pitää asettaa TV:n muoto oikeaksi, jotta boksi osaa venyttää kuvan oikeaan suuntaan oikeassa kohtaa. Digiboksi pitää myös olla scartin kautta kytkettynä, että kuvasuhdeinformaatio menee perille.

Valitettavasti tuo automatiikka ei toimi kaikilla kanavilla vielä ihan kuten pitäisi. Mitä ilmeisimmin tv-kanavien palveluksessa on vanhoja patuja, jotka eivät ole sisäistäneet erilaisen kuvasuhteen merkitystä ja eri mahdollisuuksia sen säätämiseen.

Pienemmät kanavat eivät ole tuohon automaatioon panostaneet, joten niitä katsottaessa täytyy olla jatkuvasti sormi kuvasuhdenapilla.

Ehkä se vielä joskus tästä.

noppakola
Tuntuuko, että menee rahaa hukkaan, jos toosan reunoilla on mustaa?Pääsääntöisesti elektroniset laitteet ovat mukavia, jos ne toimivat kuten pitää.

Suurin osa ihmisistähän katsoo 4:3-materiaaliakin venytettynä 16:9 -suhteeseen, mutta en itse oikein ymmärrä sitä.

Sama jos ostaisi kuuluisan taulun ja venyttäisi sen sitten väärän muotoiseksi sen takia, että se peittää sillon seinän paremmin. Samasta syystä en kuuntele musiikkia pelkillä bassoelementeillä, koska haluan kokea teokset mahdollisuuksien mukaan siinä muodossa, johon tekijä on ne tarkoittanut.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Tavalliselle katsojalle lienee tärkeintä se, että hän saa toivomansa informaation kaukokatselimensa kautta. Oma käsitykseni on, ettei ns. väärä kuvasuhde oleellisesti muuta tätä tietovirtaa. Tottahan toki kuva näyttää upeammalta isolta ruudulta oikein mittasuhtein katseltuna mutta ... mitä niin ratkaisevaa merkitystä tällä on, että tavallisen kuluttajan kannattaa sijoittaa peruspakettiin verrattuna moninkertainen rahamäärä ´tulevaisuus. nyt.`-teknologiatuotteisiin? Sitä paitsi TV-teknologian uhotaan muuttuvan juuri nyt niin nopeasti, että ehjät mutta vanhanmalliset laitteet joutavat pian vain tekniikkamuseoon.
Millaista uusiokäyttöä keksittäisiin käytöstä poistuville TV-vastaanottimille?

Vierailija
Piru Naiseksi
Millaista uusiokäyttöä keksittäisiin käytöstä poistuville TV-vastaanottimille?

Jotain näyttöruutuja mahdollisesti julkisiin tiloihin. Ei niitäkään tosin tarvita kovin paljoa.

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Liittynyt26.8.2008

Heh heh - Niin on laaajakuvaa että kohta ihmiset ei mahdu kuvaan kuin konttaamalla ja makuullaan. Ja kuvasuhde on vinksallaan milloin mitenkin. On lihavaa ja laihaa ihmistä, ja kummallisen lyhytsiipisiä lentokoneita.

No - Kuvan näyttöformaatteja on monia, etten sanoisi liiankin monia. Kun sitten vaikka jossain esittelypätkässä on tarve insertoida eri materiaalia, ja ei huomata / haluta, jonkun pikku pätkän takia ryhtyä sitä muuntamaan, niin väärinhän se näkyy.
Eri asia on jos vaikka koko elokuva näkyy väärällä kuvasuhteella, silloin on syytä napsutella sitä kaukosäädintä.

Piru Naiseksi

mitä niin ratkaisevaa merkitystä tällä on, että tavallisen kuluttajan kannattaa sijoittaa peruspakettiin verrattuna moninkertainen rahamäärä ´tulevaisuus. nyt.`-teknologiatuotteisiin?Tässähän olikin kysymys siitä, että nämä ohjelmia LÄHETTÄVÄT tahot eivät osaa hommiaan. Kuluttajan digiboksi ja telkkari kyllä osaavat näyttää oikein hoidetun lähetyksen kuten kuuluukin.

Piru Naiseksi
<... mitä niin ratkaisevaa merkitystä tällä on, että tavallisen kuluttajan kannattaa sijoittaa peruspakettiin verrattuna moninkertainen rahamäärä ´tulevaisuus. nyt.`-teknologiatuotteisiin?>

Olen aivan samaa mieltä noissa sijoituksissa, siksipä tuon Finluxin ostinkin, hinta 399.-. Ei siinä pieni raha hukkaan mennyt, aivan riittävä peli nyky TV:ksi. Koska nuo ohjelmatkin ovat pääosin tuolta viime vuosisadalta, ja henkilökunnan osaaminen ja halu TV-yhtiöissä samalla tasolla, ei kai voi tuota oikeaa kuvasuhdettakaan voi vaatia. – Näillä eväillä on varmaan hyvä astua "teräväpäitten piirtoaikaan".

ilaiho
Piru Naiseksi
Millaista uusiokäyttöä keksittäisiin käytöstä poistuville TV-vastaanottimille?

Jotain näyttöruutuja mahdollisesti julkisiin tiloihin. Ei niitäkään tosin tarvita kovin paljoa.

Mulle voi lahjoittaa toimivan "kohta vanhentuvan" littutelevision.

Minä olisin huolestunut enemmän sen riemurasian sisällöstä kuin jostain muotoseikoista. On nimittäin ollut pakko jättää sen katseleminen melkein kokonaan jo mielenrauhan ja elämänuskon säilymisen vuoksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat