Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Raportti luennosta Medikalisaatio – sairauksien kaupustelua (ti 14.10.2008 klo 16.15 – 18.00), joka oli ensimmäinen osa Studio Generalia -sarjan yleisöluentoja vuodelle 2008. Muita (tulevia, eri luennoitsijat) luentosarjan osia: Tehottomuus pois terveydenhuollosta, Uusi sosiaali- ja terveyspiiri, sekä Lapsen paikka yhteiskunnassamme

PAIKKA
Saimaan ammattikorkeakoulu (ent. Etelä-Karjalan amk), tekniikan ja liiketalouden yksikkö, pieni auditorio, Pohjolankatu 23, Lappeenranta

LUENNOITSIJA
dosentti Markku Myllykangas, Kuopion yliopisto

PÄÄTEESI
rahan tuhlaus julkisessa terveydenhuollossa lopetettava

YLEISÖ
enimmäkseen siististi pukeutuneita (puvuntakkeja, silkkihuiveja, "kakkosvaatteita") 40+ ja eläkeläisikäisiä, lähes kaikilla ollen hiukset ja kampaus silmiinpistävän siististi

KIRJOITTAJA
Marko Seppänen, 31, kyseisessä koulussa aiemmin opiskelleena "pukeutunut kuin normaalille oppitunnilla tullut opiskelija"

Medikalisaatio ja sen seuraukset

Medikalisaatio tarkoittaa luennoitsijan mukaan "normaalin käytöksen lääketieteellistämistä", mikä mahdollistaa erilaisten hoitojen tarjoamisen ja kaupittelun täten sairauksiksiksi määriteltyihin ilmiöihin. Myllykangas on listannut ei-sairauksiksi muun muassa fibromyalgian, "kevyen Alzheimerin" (normaalia unohtelua ja hajamielisyyttä), levottomat jalat, amalgaamioireyhtymän, sekä kaksisuuntaisen mielialaoireyhtymän. Jälkimmäisenä mainitun listalla oloon syytä tiedusteltiin yleisöstä. Kysymykseen vastatessaan Myllykangas pyöritteli selitykseen mukaan hyväksynnän, että joissakin tapauksissa kyse voi tosiaan olla aidosta sairaustilasta (oma muotoilu). Toisessa, otsikolla "sairauksien vyöryttäminen alaspäin", olleessa listassa oli mukana mm. ADHD, millä viitattiin määritelmien laventumiseen ja suurempien ihmisjoukkojen sopiminen johonkin tiettyyn määritelmään.

Medikalisaation seurauksista kerrottiin puheen ja kalvojen avulla. Seurauksia olivat muun muassa kustannuksien, priorisoinnin ja sairastelevuuden (asiakkaiden?) lisääntyminen, monien terveysammattilaisten kulutettu työpanos, etiikan rapistuminen (kaksoisstandardit: julkisen ja yksityisen puolen erot toimintatavoissa, rahoittajien rahojen nyhtäminen), monikanavainen rahoitus(?), julkisuuspaineiden aiheuttamat vaikutukset terveydenhuoltoon, iatrogeeniset ongelmat (lääkärin aiheuttama, hoidosta johtuva). Lääkäreille tilanne on sekä siunaus, että kirous.

Medikalisaation kerrottiin ruokkivan "me-to" -lääkkeiden kehittely- ja markkinointihalua. Esimerkkeinä niistä mainittiin statiinit. Myydyimmiksi lääkkeiksi listattiin mahahaavoihin, kolestroliin, masennukseeen ja verenpaineeseen vaikuttavat lääkkeet. Lääketehtaiden keskinäinen kilpailun ja rahanhimon kerrotaan vaikuttavan siihen, että uusia lääkkeitä tulee vuosi vuodelta entistä vähemmän ja niitä tuodaan markkinoille liian aikaisin (liian vähän tutkittuina).

Kalvoteksti: "Ihmiskunta pärjäisi mainiosti ilman uusien lääkkeiden loputonta virtaa, mutta lääketehtaat eivät pärjäisi".

Myllykangas kertoo ihmisten luulevan, että vain "täysin turvallisia" lääkkeitä saa mainostaa ja että terveysmainonta (sis. kosmeettisen kirurgian) vastuutonta. Mainitsematta jää, että vain Suomessa vain lääkärilehdissä saa mainostaa esim. masennuslääkkeitä.

Kyytiä saavat myös ulkomaiset lääketieteen julkaisut, jotka ovat väittämän mukaan täysin lääketehtaiden mainostulojen armoilla ja siten ohjailtavissa. Haamukirjoittajiksi kutsutaan lääketehtaiden jotain lääkettä puoltavien kirjoituksien julkaisijoiksi hankittuja lääkäreitä ja muita sopivan uskottavuuden omaavia. PloS Medicine mainitaan puolueettomien ja riippumattomien lääketieteellisten julkaisujen uskottavaksi lähteeksi ja vastapainoksi lääketeollisuuden kontrolloimille julkaisuille.

Luontaistuotteita hän vertasi ohimennen elintarvikkeiksi, eikä niitä kuulemma tarvitsisi tutkiakaan sen kummemmin kuten lääkkeitä pitäisi.

Kalvoteksti: Lääkelaitoksen ylijohtaja Hannes Wahlroos: "Medikalisaatio uhkaa järkevää lääkehoitoa"

Listaa erilaisista puoskaroinneista, jonkalaisiksi hän määritteli muun muassa kiropraktian, esiteltiin, mikä nostatti heti yleisön edustajasta esiin kysymyksen, että miksi Myllykangas väittää kiropraktiaakin puoskaroinniksi. Tähän kysymykseen Myllykangas otti ehkä hieman poikkeuksellisenkin (luennon rajoissa) varman kannan ja piti kiinni puoskarointiväitteestään. Kysyjän ja Myllykankaan välillä syntyi hetkeksi pientä päällekkäinpuhumista, sillä kysyjä ei suostunut ihan helpolla tätä näkemystä hyväksymään.

Varsin painokkaasti Myllykangas korosti sitäkin miten jotkut ihmiset "tulee sinne terveyskeskusvastaanotolle" sellaisten ongelmien kanssa, joita kuuluisi ratkoa jossain ihan muualla kuten vaikkapa sukulaiselleen avautuen.

Kalvoteksti: "puoskarilakia tarvitaan"
Kalvoteksti: "meillä on varaa vain vaikuttaviin hoitoihin"

Hän mainitsee vanhustenpalvelujen järjestämisen olevan iso ongelma, mutta kertoo pitävänsä yhteiskuntaa "rikkaampana kuin koskaan", joten kertoo uskovansa sen pystyvän hoitamaan tilanteen.

Loppuosuus

Loppuvaiheilla yleisön suunnalta esitettiin kysymys "haluatko viestittää, että omalla kustannuksella voi kyllä hankkia mitä hoitoja vain, mutta että verovaroin ei pitäisi tukea näitä vaihtoehtohoitoja"? Myllykangas ilmaisi kysyjän olevan oikeassa.

ADHD:llekin oma kalvonsa, mutta hän skippasi sen yli (kello tuolloin 17.40). Muitakin kalvoja olisi ollut jäljellä, mikä kävi ilmi myöhemmin hänen palatessan yleisökysymysten aikaan niitä selailemaan.

Myllykangas kumosi myytiksi määrittelemänsä asian eli sen, että "nykyään kansalaiset tietävät asioista enemmän kuin lääkärit". Hän myönsi ihmisten koulutuksen ja tietämyksen olevan parempaa kuin ennen, mutta vetosi siihen, että täytyy lääkärikoulutuksen jotain ylivertaista tarjota, jotta koulutuksessa olisi jotain järkeä.

Tarkoituksena hänellä oli ollut lopettaa luento kalvoon, jossa oli muun muassa teksti: "lääketieteen pysyttävä omassa lestissään ja osoitettava mitkä asiat kuuluvat lääketieteeseen ja mitkä eivät", mutta yleisökysymysten aikaan hän palasi jälleen kalvoilleen. Jos jossakin on luennoitsijan ohjekirja, niin siinä varmastikin määriteltäisiin moinen teko virheeksi.

Vaikka Myllykangas on ilmeisesti luennoinut jo pitkään, hänessä esiintyy vielä tiettyä hioutumattomuutta muutamissa yksityiskohdissa, ainakin tämän yhden luennon perusteella arvioituna. Hänen lausuessaan "2 kysymystä", tarkoittaessaan jäljellä olevaksi annettavien yleisökysymysten määrää, hän vaikutti siltä kuin olisi pikaisesti miettinyt millä äänenpainolla sen sanoo, jotta ilmaisussa olisi tietty määräävyyden sävyttämä ja äänensävy. Ikäänkuin hän olisi kokenut tarvittavan pientä vastaansanomattomuuden lisää karakteeriinsä.

Yleisön toiseksi viimeinen kysymys oli, mistä saisi lisätietoa esimerkiksi ADHD:stä. Jo mainittu PLoS Medicine sisältyi vastaukseen, kuten myös Finohta (Stakesin tuottama terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö). Aiemmin hän oli kertonut medikalisaatiota hillitsevän riippumattomaan informaatioon tukeutumisen, sekä varoittanut siitä, että jonkin sairausnimikkeen perusteella nettiin tietoa hakemaan mennessään ihminen saattaisi päätyä esimerkiksi homeopatiasta kertoville sivuille – mikä siis ei olisi ollenkaan hyvä asia. Samassa yhteydessä muisti myös näpäyttää Tolosta mainitsemalla, ettei tiedonhakijan pitäisi lukea myöskään "pelkästään Tolosen juttuja".

Viimeiseinä yleisökysymyksenä oli "missä vaiheessa ravitsemushoito-oppia on lääkärikoulutuksessa", johon Myllykangas joutui vastaamaan, ettei sellaista juurikaan ole, mutta löysi kumminkin puolustavan selityksen: "koulutuksen sisällöksi valittavaa tietoa on niin paljon, että jotain valintoja on tehtävä".

Luennon viimeisiksi sanoiksi jäivät yleisön edustajan kommentti, jonka saattoi esittää sama henkilö, joka esitti viimeisen kysymyksenkin: "oma vastuu aikuisillakin on ottaa selvää mitä syö".

Kommentit (1)

smarko
Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Nonni.. nyt ehdin jo unohtaa, että poistikohan mode äsken kakkososuuden tekstistä, jossa teen arvioin luennoitsijasta itsestään, sekä yleistöstä, vai enkä minä vain muistanut lähettää sitä osuutta vielä. No, eipä ne lääketieteeseen varsinaisesti liittyneetkään. Kakkososa noine lisäarvioineen luettavissa tuolta: http://kolmenmintaskuin.hoito.org/index ... upustelua/

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat