Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

"Venäjä on vasta opettelemassa kapitalismin ja finanssipolitiikan aakkosia."

Näillä sanoilla aloitin edellisen Venäjään liittyvän talouskeskustelun, joka häpyi unohduksen yöhön. Islanti käy nyt miljardien eurojen lainaneuvotteluja Venäjän kanssa, mikä on sinänsä huvittavaa: Islanti on perinteinen läntisen Euroopan ja USA:n kauppakumppani, mutta jenkeillä ei ole nyt varaa lainata latin latia Islannille, jonka talouskupla perustuu länsiluottoihin, myös itäluottoihin.
Venäjän kannalta onnetonta on se, että senkin talous perustuu Islannin tavoin länsiluottoihin, mutta Venäjän vahvuus on raaka-ainevarat, lähinnä öljyn maailmanmarkkinahinta, joka nyt on kovassa laskussa.
Venäjä tietenkin veljeilee nyt Islannin kanssa, jonka ainoa taloudellinen mahdollisuus pelastua täydelliseltä katastrofilta on Venäjä. Mutta, mutta... Kun molempien valtioiden taloudet ovat läntisten pankkien rahoittamassa kuplassa! Venäjällä ei vielä ole ollut kanttia tunnustaa sitä, mutta lähitulevaisuudessa sen on pakko tehdä se. Ja silloin notkuvat monien pankkien polvet meilläkin...

Kommentit (15)

Venäjä juuri painosti tulleilla investoimaan sinne. Jo sen kokemattomuus finanssiasioissa olisi riittänyt varoitukseksi ja tämä kriisi viimmeistään opettaa.

Olipa jännä yhteensattuma, että kun eilen illalla avasin tämän aiheen, tämän päivän (16.10.) Hesarin pääkirjoitus käsitteli samaa aihetta. Pääkirjoitus alkoi näin:
”Jos Venäjällä vielä äskettäin kuviteltiin maan talouden olevan verrattain hyvin suojassa Yhdysvaltojen finanssikriisin maailmanlaajuisilta vaikutuksilta, niin ei kuvitella enää.”
Toinen sitaatti pääkirjoituksesta:
”Valtio ja keskuspankki ovat joutuneet pumppaamaan markkinoille rahaa yhä enemmän, pelastaakseen ainakin suurimpien pankkien maksuvalmiuden.” Huomio kiintyy tuohon ilmaisuun ”ainakin suurimpien pankkien”, jotka ovat velkaantuneita länteen.
Toisin sanoen pienemmät rahalaitokset ja yritykset saattavat jäädä kokonaan ilman tukea, koska Venäjällä on osattu varautua huonosti tällaiseen menoon. Saapa nähdä, millainen lumipalloefekti siitä syntyykään, kun Venäjän talous alkaa romahtaa kuin korttitalo, sieltä pienimmästä päästä…

En tiedä kovin paljoa taloudesta. Enkä kyllä tottapuhuen Yhdysvaltain vuoden 1929 "isosta pamauksestakaan" Mutta itse uskon, ettei tässä ns "isossa pamauksessa" ollut kyse siitä, että mitään olisi kadonnut. Pellot ja tehtaat olivat yhä "kuplan"
puhkeamisen jälkeen pystyssä.

Itse uskon, että nimen omaan USKO rajattomaan, vähintään 10% talouskasvuun oli romahtanut. Luonnonvarojen(valloitettava ja käyttöön otettu maa)ja työvoiman(siirtolaiset)kasvu ei enää sallinut yhtä tolkuttomia kasvulukuja kuin aiemmin, eikä sodalla(ensimmäinen maailmansota)enää voinut rahastaa, koska se oli loppunut. Näin ollen mikä romahti oli käytännössä petolliselle "kuplalle" perustunut talousjärjestelmä. Usko Amerikan näennäiseen rajattomaan potentiaaliin ja kasvuun.

Jonk verran historiaa lukeneena voin todeta, että Euroopassa oltiin aiemmin totuttu huomattavasti korkeampiin kasvulukuihin kuin nyt. Aivan kuten Kiinassa nykyään tavoiteena vähintään oli yli 10% kasvu, jolla sekä köyhien massojen "Intergrointi" talouteen että varustelumenot voitaisiin rajoittaa. Tavoitteet olivat hieman eri tasolla kuin nykyinen 3-5%, jolla vähintään pidetään inflaatio aisoissa

Se oli suoraan sanoen hieman erillainen maailma. Huomattavasti omaamme, "elinvoimaisempi" mutta samalla raaempi. Talousmyllerykset, sodat, sisällis-sodat ja vallankumoukset eivät olleen millään lailla "skandaalimaisia" tai poikkeuksellisia, vaan ne kuuluivat kaikissa teollistuneissa maissa normaaliin, erittäin raakaan arkeen. Se oli talous ja väestökasvun suora seuraus.

Ydinaseiden ilmestyttyä mukaan peliin sodat ulkoistettiin kauas kehitysmaihin. Suurvallat alkoivat rakentaa näennäisen eristäytyneitä "kansallisvaltio-onneloita" jotka tosiasiassa olivat riippuvaisia "kehitysmaista" saatavista raaka-aineista, pääosin öljystä ja osittain myös uraanista. Kun tämä ns "kylmä sota" päättyi tosiasiassa ratkaisemattomana(puna-armeijaa ei ikinä löyty taistelukentällä, eikä mitään ratkaisevaa rauhansopimusta oltu solmittu, jossa esim Venäjän federaation rajoja oltaisiin vahvistettu)alkoi lännessä kuulua ääniä että "valkoinen vuosiata" oli tullut takaisin, mikä tietenkään ei ollut asian laita. Toivot menneiden aikojen suuruudesta kuitenkin valheellisesti heräsivät, ja syntyi hysteerinen halu saavuttaa "mennyt mahti" keinolla millä hyvänsä, mihin kuului käytännössä sekä "Immigration+oursorching" että uudet siirtomaasodat. Parhaiten kuvaisin sitä huumeaddiktiin, joka on joskus 10-vuotta sitten saanut viimeisen piikin, mutta yhä vaeltelee kaduilla, ostelee kadun kulmasta kaikenlaista sekavaa mömmöä ja tökkää sitä suoneensa juuri välittämättä mitä se on, ja kutsuu sitä yhä lemmikkihuumeekseen.

Additkio täysin holtittomaan talouskasvuun on SAIRAUS! Sitä on nyt alkanut esiintyä myös Aasialaisessa maailmassa, minkä taustalla ovat kasvavat "lapsiorja skandaalit" ja yritys pelastaa "kansakunnan kunnia" salaamalla elintarvikkeiden melkein systemaattinen myrkytys. Kaiken taustalla on hysteerinen halu saada tuo 10% talouskasvu takaisin keinolla millä hyvänsä!

Se on kumminkin pelkkää illuusiota. 10% talouskasvu on illuusio, jota ei saavuteta vaikka koko Lähi-Idän öljy ryövättäisiin putipuhtaaksi! Kyseesä on sairaalloinen addioktio! 10% talouskasvu edellyttäisi väkimäärän täysin holtitonta kasvua, joka(aivan kuten ennenkin)johtaisi uusiin vallankumouksiin ja sotiin, romahduttaen tämän "järjestyneen länsimaisen yhteiskunnan" Ajanmittaan jossain vaiheessa myös "tuomiopäivän aseita" varmasti tultaisiin varsin kiristyneissä tunnelmissa myös käyttämään! Tuo kasvu on pelkkää illuusio, yhteiskuntien ja kanskauntien TURMIO! Se ei käytännössä ole mahdollista, ainakaan ilman hintaa, jota käytännössä kukaan ei nykymaailmassa enää ole valmis maksamaan. Se on menneen ajan jäänne, jolloin käytännössä enemmistö Euroopan kansalaisista elivät kuin nykyajan kehitysmaalaiset. Se on jäänne SAIRAASTA menneisyydestä!

Rikastajalle. Aivan loogisesti tuossa järkeilit talouselämän rakenteita tässä maailmassa. Itseäni on ehkä eniten kummastuttanut (puhuttaessa raha/talouskriisistä), miten keskeisinä termeinä keskustelussa vilisevät käsitteet "usko" ja "luottamus" - ikään kuin kysymys olisi puhtaasta psykologiasta, eikä lainkaan rahasta!

Venäjän taloudesta on itse asiassa melko vaikea rakentaa keskustelua, koska yksityiskohtaiset argumentit (esim. länsivelkojen euromiljardien tarkka määrä yms.) puuttuvat ainakin minulta. Itänaapurista ei juuri koskaan ole annettu reiluja ja selkeitä numeroita pöytään keskustelujen perustaksi.

Hans Lankar
Venäjän taloudesta on itse asiassa melko vaikea rakentaa keskustelua, koska yksityiskohtaiset argumentit (esim. länsivelkojen euromiljardien tarkka määrä yms.) puuttuvat ainakin minulta. Itänaapurista ei juuri koskaan ole annettu reiluja ja selkeitä numeroita pöytään keskustelujen perustaksi.Totta. Itse ajattelinkin aikasemmin että tämä taloushässäkkä näyttäisi hieman selkeyttävän tuota Venäjän tilannetta, kun riskiyritysten ulkomaanvelat pikkuhiljaa paljastuvat. Valtiolla siellä tiemmä on rahaa, vaan riittääkö se pelastamaan muita kuin isompia pankkeja. Pientenkin kaatumisessa on monelle jo liikaa, toisaalta on myös epäselvää, paljonko pienemmillä pankeilla on suhteita ulkomaailmaan, jotka niitä vahingoittavat. Itse Venäjällä ei näyttäisi olevan suuria ongelmia, vaan yrityksillä jotka ovat riippuvaisia ulkomaisesta lainarahasta. Nyt lainarahan halpeneminen, ainakin hetkellisesti näytti pysäyttäneen RTS:n vajoamisen. Öljyn hinnasta se ei voi olla kiinni, se nimittäin laskee edelleen, joka pahasti nakertaa Venäjän tuloja. Tosin ovat budjetoineet aika matalan öljyn hinnan piikkiin, johon se hinta saa vielä hetken laskea. Voi hyvinkin olla että selviävät vain mustelmilla kun länsi kompuroi. Korot ja öljynhinta ensisijaisesti tuntuvan olevan ratkaisevassa roolissa. Lisälainan ja investointien puute taas ehkäisee kasvun syntymisen vaikka muut edellytykset siihen tulisivatkin olemaan lähitulevaisuudessa kunnossa, jos tulevat.

Neuvostoliitto oli 1970-luvun alussa jo lähellä taloudellista ja ideologista vararikkoa. Öljykriisi ja öljyn maailmanmarkkinahinnan 4-5-kertaistuminen siirsi romahdusta joillakin vuosilla ja vuonna 1979-80 hinta jälleen kaksikertaistui.

Totuus tuli vastaan samaan aikaan kun Reagan aloitti toisen presidenttikautensa. Raakaöljyn tynnörihinta, joka lokakuussa oli n. 40 dollaria (nykyrahassa laskettuna n. 100 dollaria) putosi 1980-luvun puolivälissä jo 10-15 dollariin. Ei ihme, että maalla oli edessä glasnost ja perestroika.

Tällä viikolla raakaöljyn markkinahinta lähestyi jo 70 dollaria (=n. 28 dollaria v.1980 hintatasolla mitattuna). Hinta on vielä hyvä. Mutta jos jatkaa laskuaan esim alle 50 dollarin loppuu Putinin Venäjän uho. Maan infrastruktuuri on valtaosaltaan katastrofaalisessa tilassa ja välttämättömät investoinit öljy- ja kaasuteollisuuteen on jo liian kauan laiminlyöty.

Venäjä on jälleen kerran suuren valinnan edessä.

ralf64
Neuvostoliitto oli 1970-luvun alussa jo lähellä taloudellista ja ideologista vararikkoa. Öljykriisi ja öljyn maailmanmarkkinahinnan 4-5-kertaistuminen siirsi romahdusta joillakin vuosilla ja vuonna 1979-80 hinta jälleen kaksikertaistui.Monesti on Kallavedestä kesämuikkuija nostettu Neuvostoliiton hajottua. Sillon oli eri ongelmia itärajan takana kuin nykyisin. Sillon ei eletty länsimaisella kuplarahalla.

Venäjä on jälleen kerran suuren valinnan edessä.Ja mitkäköhän on vaihtoehdot?

Raaka-aine-tuottajana venäjä on riippuvainen maailmanmarkkinahinnoista ja ensimmäisenä kärsimässä jos tuotanto maailmanlaajuisesti ja sen myötä hinnat muualla laskee.

Venäjän valtiovarainministeri Aleksei Kudrin sanoi pari viikkoa sitten, että maan (Venäjän) talous kestää, jos vain öljyn maailmanmarkkinahinta pysyy yli 70 $ barrelilta. Juuri nyt hinta liikkuu niillä rajoilla
Kudrin myöntää, että yritysten kursseihin kohdistuu nyt kova paine.
- Odotamme pörssi-indeksien laskevan maailmalla. Tämä liittyy maailman talouden kasvaviin riskeihin sekä laskeviin öljyhintoihin, ilmoitti Kudrin.
Aikaisemmin presidentti Dmitri Medvedev on vakuuttanut, että osakekurssit palautuvat ennalleen lähiaikoina. (Medvedeviltä täyttä spekulointia, huomautus H. Lankarin.)
Venäjän Micex- ja RTS-pörssit syöksyivät tänäänkin (17.10.) jyrkästi. (Kauppalehti) RTS-indeksi on nyt pudonnut peräti 72 prosenttia toukokuisista huippulukemista. (Enemmän kuin lännessä, huomautus H. Lankarin.)
Venäjän pörssikurssien suurten vaihteluiden syynä ministeri Kudrin pitää maan kehittymätöntä finanssijärjestelmää. Kudrin muistutti, että Venäjän talous on voimakkaasti kytkeytynyt maailmantalouteen.
- Maailmalla on meneillään ankara taantuma, Kudrin luonnehti. (Mies tietää/H: Lankar )
Ministeri lisäsi, että seuraavien 2 – 3 kuukauden aikana globaalin talousriskin mahdollisuus kasvaa. Kudrin muistutti, että Euro-alueen ja USA:n talouskasvun ennustetaan pysähtyvän vuonna 2009.
Hans Lankarin loppuarvio edellä luetusta: Venäjän asiat ovat paljon huonommalla tolalla, kuin maan hallitus koskaan suostuu myöntämään. Suomen pitäisi tämän vuoksi olla erityisen huolissaan, koska taloutemme ja luototuksemme on niin lujasti sidoksissa itäiseen naapuriimme.

Venäjällä nationalismi on nostanut päätään osittain öljyn hinnan suotuisista kursseista ja USA:n idioottipolitiikan aikaansaannoksena. Veikkaan että tilanne tasaantuu kun Bush juior eli Reagan wanna be saa lähtöpassit

Rikastaja kirjoitti: "Veikkaan että tilanne tasaantuu kun Bush junior eli Reagan wanna be saa lähtöpassit."

Valitettavasti rahoituskriisi maailmalla on jo edennyt niin syvälle, että USA:n nykyisellä tai tulevalla presidentillä ei ole tässä akuutissa tilanteessa MITÄÄN merkitystä asioiden jatkokehityksen kannalta, sanotaan nyt varovasti 1-2 vuoden aikaperiodilla, todennäköisesti vielä pidemmälläkään aikavälillä.

On mielenkiintoista verrata sitä, miten eri tavalla hallitukset ja kansalaiset eri maissa yrittävät hoitaa meneillään olevaa talouskriisiä. Esim. Islannissa, jonka talous on jo romahtanut, kansalaiset palauttavat uusia ökyautojaan kauppoihin, koska lainat korkoineen ovat nousseet lyhyessä ajassa 75%, eli niistä ei selviydytä.
Venäjällä puolestaan, jossa talouskriisistä ei kansalaisia juuri informoida, ihmiset sijoittavat rahojaan hullun lailla m.m. länsiautoihin, koska rahojen kuvitellaan olevan näin paremmassa turvassa kuin pankeissa.
Kun tähän venäläisten tapaan "suojata" käteisvarojaan lisätään se fakta, että läntiset sijoittajat vetävät pääomiaan pois maasta kiihtyvällä tahdilla, on vain muutaman viikon tai kuukauden kysymys se, milloin venäjän talous romahtaa?
Jos pitäisi arvata, sanoisin, että ennen 31.12.2008. Toivottavasti olen väärässä.

TV-uutiset tänään (22.10.) klo 18.00: "Autojen vienti Suomen kautta Venäjälle on romahtanut täysin tällä viikolla. Suomen satamat ovat henkilöautoja täpötäynnä. Mitään ennakkovaroitusta ei ole venäjältä annettu. Kauko-Idän autotehtaat tuottavat silti vielä autoja entiseen tahtiin."

Venäjän talouskatastrofi lähestyy päivä päivältä...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat