Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kysyn nyt ihan varovasti, että millä periaatteella nämä laitteet toimivat. Aikaisempi avaamani viestiketju samasta aiheesta poistettiin, jossa kerroin noitten laitteitten yksityiskohtaisempia tietoja. Kivoja leluja kieltämättä, ja kiinnostaviakin magnetismin tutkimukseen liittyen.

sekä tämä

Tuon ylimäisen levyjutun jotenkin ymmärrän, mutta tuo maapallon riiputus. Onko alapuolella sitten toinen magneettinen napa. Pallossa on sielläkin joku levy. Muutenhan tuo ei pysyisi "akselillaan" Vetovoima ja vastavetovoimako?
[size=85:2nz4mjj4].
.[/size:2nz4mjj4]

Kommentit (6)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
Lassi
Kysyn nyt ihan varovasti, että millä periaatteella nämä laitteet toimivat.Toimintaperiaate pyörivällä leijujalla on se, että pyörimisliike pitää liikkuvan osan sisällä olevan magneetin pystysuunnassa. Osan ympärille on rakennettu sellainen magneettikentän muoto, että pystyssä pidetty (pyörimisliikemäärä!) magneetin liikkuessa paikaltaan sivulle siihen kohdistuu takaisin keskelle palauttava voima. Ilman pyörimisliikkeen stabiloivaa vaikutusta systeemi ei toimi, sillä silloin leijuva magneetti pääsisi kääntymään ympäri ja loksahtaisi oitis alalevyyn kiinni.

Toinen tapa saada esine leijumaan magneettikentässä on käyttää voimakkaasti diamagneettista ainetta (pyrolyyttinen grafiitti, vismutti), jolla saadaan aikaan tarvittava stabiloiva sivuttaisvoima. Esimerkkinä

http://www.instructables.com/id/Diamagn ... xperiment/

Tämä kai kuuluisi Tekniikka ja energia - palstan asemasta pikemminkin Kemia, fysiikka ja matematiikkaan. Tästä ilmiöstä kun ei saa irti energiaa...

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Hege
Ei tuossa kestomagneeteilla leijuteta, vaan sähkömagneeteilla ohjauselektroniikan kera. Noiden laitteiden toimintaperiaatteen kyllä Googlella löydät, kuten myös DIY-miehille ohjeet oman rakentamiseksi.
Tällä sivulla kestomagneettileijutin selostuksineen.
No. Laitan nyt varovasti pikkaisen tuoteselostettakin ilman hintoja. Ei muuten maksa monia kymppejä noi

Maahantuoja
Kuvassa näkyvä musta alusta on 12x12x2 cm ja hyrrän halkaisija n. 4 cm.
Leijuvan maapallon sähkömagneetteja säätää säätöelektroniikka avulla maapallo leijuu. Laite toimii verkkovirralla, joka muunnetaan mukana olevalla muuntajalla matalajännitteeksi. Maapallon halkaisija n. 10 cm.
Levitaatiohyrrässä taas ei ole pattereita eikä verkkovirtaa. Hyrrä laitetaan itse pyörimään ja se leijuu yhdellä pyöräytyksellä n. 2 min.

Tilasin muuten tuon hyrräjutun jo ja tutkin sitä. Tilaan myös tuon maapalleromysteerionkin. Pitäähän asiaa tutkia. Magnetismi kiinnosta.

****

Lisäys
No jos magnetismi on tämän viestiketjun kirjoittajille noin simppeli hommaa, niin siihenhän ei silloin kannata tälläisen tavallisen tallaajan lotkauttaa korvaansa. Antaa aiheen olla. Tiede ei ole magneetin ominaisuuksia pystynyt vielä selvittämään. Eikä kyllä tämä ns. Tiede-foorumikaan tule sitä selvittämään. Parasta vain lueskella noita iltapäivälehtien lööppejä täältäkin. Se on tiedettä se.

Tuossa näyttäisi menevän sähköjohto laitteeseen, joten veikkaan jotain taikaisinkytkettyä säädintä, joka lisää magnetointivirtaa aina, kun pallo rupeaa laskemaan alemmaksi. Onnistunee yksinkertaisella PI - säätimellä.

Kestomagneeteilla saattasi onnistua, jos yläpuolella on vetovoimainen pari (N/S ) ja alapuolella hylkivä pari. En jaksa miettiä tätä.

Haluan tuollaisen

EDIT: Ai paljastit jo.

murjaani
Tuossa näyttäisi menevän sähköjohto laitteeseen, joten veikkaan jotain taikaisinkytkettyä säädintä, joka lisää magnetointivirtaa aina, kun pallo rupeaa laskemaan alemmaksi. Onnistunee yksinkertaisella PI - säätimellä.

Kestomagneeteilla saattasi onnistua, jos yläpuolella on vetovoimainen pari (N/S ) ja alapuolella hylkivä pari. En jaksa miettiä tätä.

Haluan tuollaisen

EDIT: Ai paljastit jo.


Minä kanssa haluan ja tilasinkin ton leijutusläpyskän jo. Se perustuu kestomagneetteihin. Mulla on noista kiintolevyistä purettuja neodyymi-magneetteja, mutta ei ne pikkupalaset tollaiseen pysty. Pakko saada tuollainen. Puran sen ja selvitän. Nyt sitten ikiliikkuja -porukka tutkimaan asiaa. Ehkäpä MOSilla olis tuohonkin magnetismiin joku oma "teoria".

Jääkö tuon läpyskän hyrrä ilman pyörimisliikettä sitten leijumaan, vai miten sille käy?

Olen aikaisemminkin avannut tänne noita magnetismiketjuja ja saanutkin paljon tietoa magnetismistä. Kaikkea pitää kokeilla

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30501
Liittynyt16.3.2005
Lassi
No jos magnetismi on tämän viestiketjun kirjoittajille noin simppeli hommaa, niin siihenhän ei silloin kannata tälläisen tavallisen tallaajan lotkauttaa korvaansa. Antaa aiheen olla. Tiede ei ole magneetin ominaisuuksia pystynyt vielä selvittämään. Eikä kyllä tämä ns. Tiede-foorumikaan tule sitä selvittämään. Parasta vain lueskella noita iltapäivälehtien lööppejä täältäkin. Se on tiedettä se.Miksi moinen avautuminen? Ei noiden yksinkertaisten laitteiden toiminnassa ole kerrassaan mitään mitä ei klassinen sähkömagentismi selittäisi. Kirjoitin jo aiemmin tähän ketjuun viestin noiden toiminnasta (muistaakseni pian sen jälkeen kun avasit tämän), mutta se on kadonnut jonnekin. Kadottaako tämä palsta viestejä vai tyrinköhän sen itse. Kyllä minä mielestäni aina tarkastan, että viestini näkyvät palstalla. No, sama se, mennyt mikä mennyt.

Kuten kfa sanoi, tuo hyrrä perustuu siihen, että kestomagneeteilla voidaan luoda sellainen staattinen magneettikenttä, jossa tietyssä asennossa oleva magneettidipoli pysyy potentiaalikuopassa, mikäli sen kääntyminen estetään. Pyörimisliike estää kääntymisen, ja niinpä magneetti leijuu kunnes pyöriminen hidastuu niin että magneettikenttä kääntää sen. Sitten kenttä vetääkin sitä puoleensa ja se putoaa.

Toinen on yksinkertainen säätötekniikan sovellus. Maapallossa on pala rautaa ja sen päällä olevassa osassa sähkömagneetti. Laitteessa on joku mittaussysteemi, joka mittaa pallon sijainnin, ja säätää PD-säädöllä sähkömagneetin virtaa niin, että pallo pysyy suunnilleen vakiokorkeudella.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat