Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

On tuollainen "aika vanha" tiilistä muurattu takka. Siinä on kyljessä sellainen teekirjaimen muotoinen säätövipu.

Kun vivun laittaa vaaka-asentoon, niin painovoima "auttaa" sitä
vipua. Pystyasentoon laitettaessa vivun vääntämiseen täytyy tehdä työtä painovoimaa vastaan. Nyt pitäisikin selvitellä, että kummassa asennossa vivun tulee olla, että takka varaisi lämpöä? Ps. takassa on vain yksi "sulkupelti".

Kommentit (6)

Tarkoittamallasi "T-vivulla" säädellään vanhanmallisissa takoissa ilmankiertoa. Toisin sanoen, kun T on pystyasennossa, veto (ilmankierto huoneesta piippuun) on maksimissaan, vaaka-asennossa puolestaan minimissään.

Kun sytytät takkaa, aseta T pystyyn, ja kun olet polttanut hiilet loppuun, aseta se vaaka-asentoon + pelti kiinni.

Mikäli tulta poltettaessa uuni palaa mielestäsi liian kovalla voimalla, liekkien tehoa eli vetoa säädellään tuolla mainitsemallasi T-vivulla kääntämällä sitä vasemmalle eli "pienemmälle" ja oikealle eli "suuremmalle".

Eikös tuo säätele vetoa niin kuin aiemmin jo kerrottiin, mutta mielestäni laitetaan pystyasentoon sytyksessä ja kun on saatu takka vetämään laitetaan se vaaka-asentoon. Se ei siis sulje piippua vaan kierrättää savut pidempää reittiä takan sisällä ja silloin varaa paremmin. Tämä on vain mielipiteeni joten en ole varma. Asia selviää ainakin kokeilemalla.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Liittynyt12.2.2007
bioenergia
Eikös tuo säätele vetoa niin kuin aiemmin jo kerrottiin, mutta mielestäni laitetaan pystyasentoon sytyksessä ja kun on saatu takka vetämään laitetaan se vaaka-asentoon. Se ei siis sulje piippua vaan kierrättää savut pidempää reittiä takan sisällä ja silloin varaa paremmin. Tämä on vain mielipiteeni joten en ole varma. Asia selviää ainakin kokeilemalla.Kyllä se näin on. Olen minäkin muutaman takan tehnyt, se on ns. kesäpelti. Auki asennossa takkasi toimii kuin avotakka, eli savukaasut menevät yläpalotilasta suoraan hormiin, kun taas kesäpelti suljettuna ne menevät poskikanavia pitkin alas ja sieltä hormiin.

.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat