Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Tämähän on skandaali. Huudahduksia. Pöyristyneitä katseita. Toimittajien virta yleisön läpi.

Niin kuin on oppikirjoissa, tohtorin vastaanotoilla, telkkarissa, mainosflyereissä, ynnä muualla, tehty selväksi, että on reseptorit ja niihin toisinaan liittyvät lääkemolekyylipallerot toimivat lukko-avain -periaatteella, niin sitten joku kahden henkilön tutkijaryhmä jostain Leidenistä tulee ja sanoo, että nykyisin käytetyt reseptorimallit eivät ole kovinkaan käytännöllisiä:

almost everybody in the world of drug design has so far used receptor models that may not be so useful at all.PhysOrg.com: Many receptor models used in drug design may not be useful after all

Eli että lääkkeet eivät sitoutuisikaan juuri tietynlaisiin reseptoreihin (eli proteiinimolekyyleihin), vaan vaikutus voi osua jopa kokonaisiin proteiiniperheisiin. No siitäkös ne kaikki kummalliset lääkkeiden sivuvaikutukset johtuvatkin?

Kommentit (2)

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
Liittynyt16.3.2005

Tuossa havaittiin, että tietyntyyppisessä reseptorissa sidos muodostui aivan eri tavalla kuin oli odotettu, joten sentyyppisiin reseptoreihin reseptorimalli ei ehkä sovellu. Tämä on tärkeä havainto, koska noin puolet lääkkeistä toimii saman reseptoriperheen piirissä, mutta ei mielestäni välttämättä tarkoita etteikö reseptorimalli toimisi aikaisemmin tutkituissa reseptorityypeissä.

smarko
Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Tuossa taisi käydä niin, että kun alunperin aikeeni oli ottaa mukaan vielä jonkinlainen vertaus toiseen tutkimukseen, joka liittyi hajureseptoreiden ja niitä tutkiviin viittaavassa artikkelissa esiintyneeseen lukko-avain -vertaukseen, niin editointivaiheessa se osuus karsiutui pois.

"Until now, people have thought that smell works by a simple lock-and-key code where each smell molecule fits into one or more receptors that recognise it. If the smell is there, then the receptors will respond."

Smell is 'noisy' and 'in shades of grey': Scientists debunk ancient lock-and-key theory (PhysOrg.com)
http://www.physorg.com/news143125816.html

Jonka jälkeen oli tarkoitukseni pohtia siitä, tuottavatko eri lääkevalmistajien samaan reseptoriin (esim. joku serotoniinireseptori) väitetystä vaikuttavat lääkkeet eri sivuvaikutukset. Siis, monen lääkkeen kohdallahan edelleen sanotaan ihan tuossa Pharmaca Fennicassakin, että vaikutuksen kohde on oletus tms.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat