Seuraa 
Viestejä45973

En tiedä tuliko oikealle palstalle, mutta:

Kuvittelenko vain, vai mistä johtuu, että akvaarion puhdistamiseen tarkoitettu magneetti (karhea puoli vesi-puolella, kankaalla päällystetty toinen puoli ulkopuolella) pysyy paljon huonommin kiinni, kuin silloin kun se ostettiin joskus 1994?

Vai onko voimaa tullut lisää, joten magneetti singahtaa helpommin irti?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1156

Juu no kyllä magneeteistakin voi teho hiipua. Ehkä nopein keino pilata magneetti on nakella sitä pitkin seiniä. Siis kun magneetti saa iskuja.


Vai onko voimaa tullut lisää, joten magneetti singahtaa helpommin irti?>
---------------

Niin...

Minulla ei ole akvaariota, mutta jääkaappimagneetteja on ollut. Ehdottaisin näin arkipäivän kokemuksen pohjalta paria yhteistä selitystä magneettisuuden ainakin näennäiselle häviämiselle näissä molemmissa tapauksissa:

- pinta, jota pitkin magneetti liikkuu, on likainen. Se voi olla öljyinen tai akvaarion tapauksessa sisäpuolelta levien jättämän tahman peittämä, ulkopuolelta taas vaikkapa samanlainen kuin joidenkin näyttöpääte, eli sormenjälkiä täysi. Puhdistatko lasipintaa muulla tavoin kuin magneetilla? Osa magneetin toimivuudesta perustuu myös koheesiovoimiin, jota pienikin likakalvo häiritsee. Lika toimii liukasteen tavoin ja estää tasaisten pintojen välisen imukuppi-ilmiön. Lika saattaa sisältää myös kaasukuplia. Muista myös, että isossa akvaariossa magneettia painaa lasia vasten vedenki paine, joka puolestaan johtuu yläpuolisen ilmakehän paineesta.

- missä säilytät magneettiasi? Akvaarion sähkölaitteistoon kuulunee muuntaja, jonka vaihtovirta voi vaikuttaa magneettiin.

- akvaarion lasi voi olla sisäpuolelta kulunut, naarmuilla. Se mahdollistaa likakalvon syntymisen, ja levät puolestaan tuottavat kaasukuplia jotka toimivat kuin pienet kuulalaakerit...

No, ei järin tieteellistä, mutta kelvannee alustukseksi. Näitä syitä pohdin, kun Barcelonasta ostamani Gaudin lisko -jääkaappimagneetti sanoi sopimuksen irti ja taittoi koipensa. Loctitella jalka kuntoon, ja kun pesin jääkaapin oven, kummasti magneetti oli taas voimissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinno, tuo magneetti pysyy kiinni vaikka laittaa kaksi sormea väliin (3-4cm), joten on se suht koht vahva magneetti. Ja likakerrostahan sillä nimenomaan pyritään poistamaan. Tottakai magneetti lilluu siellä akvaariossa, ei sitä viitsi aina käytön jälkeen pois ottaa. (Toki olen sitä välillä pessyt, sekä myös akvaarion ulkopuolisen lasipinnan) Onhan se välillä ollut mm pumpun vieressä. Kait se on uskottava, että se heikkenee, vaikken sitä olekaan nakellut pitkin seiniä..

Uusi magneetti lienee ostettava 10 vuoden kuluessa. 20 vuoden päästä ne eivät enää varmaan jaksa pitää toisistaan kiinni

Yhdyn edelliseen mielipiteeseen Magneettikenttä muodostuu magneetissa, kun malmin yksittäiset atomit tai molekyylit ovat järjestäytyneet samansuuntaisesti esimerkiksi ulkoisen magneettikentän ohjaamina.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat