Seuraa 
Viestejä45973

Tärmäsin tässä eräänä päivänä urbaanilegendaan, jonka jo luulin kuolleen ja kuopatun useaan otteeseen.

Mutta ei, legenda elää ja voi netin disinformaatiomaailmassa paremmin kuin ennen. Kyse on luonnollisestikin runosta Desiderata, jota hyvin useat nettisivut, kuten http://www.jokilaakso.com/ levittävät huonona käännöksenä ja virheellisillä tekijätiedoilla. "Ote St. Paulin katedraalista Baltimoresta v. 1952 löytyneestä käsikirjoituksesta vuodelta 1692." Runon nimenä on "Vuosien viisaus", joka kyllä levittäjiltä kokonaan puuttuu!

Tuo kyseinen runo ei ole Kolumbuksen aikaa nähnytkään vaan on Max Ehrmannin käsialaa vuodelta 1927. Sekaannus runon tekijästä lienee syntynyt 1960-luvun lehtiuutisesta, jossa runo oli jotenkin sotkettu tuohon kirkkoon. Mutta jo 1970-luvulla tuo oikea laita ainakin minulle oli selvillä.

Runostahan silloin tehtiin monella kielellä puhuttu/laulettu hitti. Suomeksi se silloin oli käännetty seuraavalla tavalla:

Max Ehrmann 1927
DESIDERATA

Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskellä ja muista, mikä rauha kätkeytyy hiljaisuuteen. Niin pitkälle kuin itsestäsi luopumatta on mahdollista, pysy hyvissä väleissä kaikkien ihmisten kanssa. Puhu oma totuutesi rauhallisesti ja selkeästi. Kuuntele muita, myös typeriä ja tietämättömiä; heilläkin on tarinansa kerrottavanaan.

Vältä äänekkäitä ja aggressiivisia ihmisiä, he ovat piina sielulle. Jos vertailet itseäsi muihin, sinusta voi tulla turhamainen ja katkera, sillä aina on olemassa sinua suurempia ja mitättömämpiä ihmisiä. Iloitse saavutuksistasi samoin kuin suunnitelmistasikin.

Säilytä kiinnostus elämäntyöhösi, olipa se kuinka vaatimaton tahansa, se on todellista kiinteää omaisuutta ajan ja onnen vaihteluissa. Ole varovainen liiketoimissasi, sillä maailma on petkutusta täynnä. Mutta älä anna tehdä sinua sokeaksi olemassa olevalle hyvyydelle. Monet tavoittelevat korkeita ihanteita ja kaikkialla elämä on täynnä sankaruutta.

Ole oma itsesi, varsinkaan älä teeskentele kiintymystä. Älä myöskään ole ivallinen rakkauden suhteen, sillä kuivuuden ja turvattomuuden keskellä se on yhtä ikivihreää kuin ruoho.

Ota lempeästi vastaan vuosien antamat neuvot luopuen kauniisti nuoruuteen kuuluvista asioista. Kasvata ja vahvista henkeäsi, jotta se suojaisi sinua äkillisen epäonnen kohdatessa, mutta älä masenna itseäsi kuvitelmilla. Monet pelot uupumuksen ja yksinäisyyden synnyttämiä. Terveellistä itsekuria unohtamatta ole lempeä itseäsi kohtaan.

Olet yhtä paljon maailmankaikkeuden lapsi kuin puut ja tähdet; sinulla on oikeus olla täällä. Ja ymmärsit sen sitten tai et, maailmankaikkeus joka tapauksessa kehkeytyy niin kuin sen tuleekin.

Sen vuoksi elä rauhassa Jumalan kanssa, olkoonpa kuvasi hänestä mikä tahansa. Ja millaisia lienevätkin toimesi ja rientosi elämän hälisevän sekasorron keskellä, säilytä sielusi rauha.

Kaikesta näennäisyydestä, raskaasta työstä ja särkyneistä unelmista huolimatta maailma on silti kaunis. Ole iloinen. Yritä olla onnellinen.

Kääntäjästä ei tietoa

Muitakin käännöksiä toki on

Max Ehrmann 1927
DESIDERATA

Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä,
ja pidä mielessäsi hiljaisuuteen kätkeytyvä rauha.
Pysyttele hyvissä väleissä jokaisen kanssa,
ja ole alistumatta niin kauan kuin vain voit.

Puhu totuudestasi hiljaa ja kirkkaasti;
ja opettele kuuntelemaan.
Tee se, vaikka ihmiset kuulostaisivat tylsiltä
ja yhdentekeviltä, sillä jokaisella meistä
on ikioma tarinamme.

Karta ihmisiä, jotka ovat äänekkäitä
ja vihamielisiä, sillä he ovat vaivaksi
ja kiusaksi sielullesi.
Jos vertaat itseäsi muihin,
turhamaisuutesi nousee pintaan
ja katkeroidut: sillä aina löytyy itseäsi
suurempia ja pienempiä ihmisiä.
Iloitse saavutuksistasi ja tunne riemua
myös matkastasi.

Ole kiinnostunut työstäsi ja urastasi.
Vaikka se olisi vaatimatonkin,
ankkuroidu siihen lujasti,
kun kohtalo tuo eteesi
arvaamattomia käänteitä.

Opettele varovaiseksi raha-asioissasi,
sillä maailmaan mahtuu metkuja.
Älä silti ummista silmiäsi
ympärilläsi olevalta hyvältä;
niin monet tavoittelevat yleviä ihanteita,
ja voit nähdä kaikkialla arjen sankaruutta.

Ole oma itsesi.
Älä koskaan teeskentele kiintymystä.
Suhtaudu rakkauteen ilman epäilyksiä;
sillä kaiken kuivuuden ja lakastumisen uhan allakin
rakkaus kasvaa roudan alta kuin nurmi - ikuisesti.

Anna vuosien opettaa itseäsi,
ja luovu suosiolla nuoruutesi leikeistä.
Ravitse mielesi voimaa varjelemaan
itseäsi, kun epäonnistut.
Varo vaipumasta synkkyyteen ja
tummiin mielikuviin.
Monet pelot syntyvät uupumuksesta
ja yksinäisyydestä.
Kaiken uurastuksen keskellä
elä sovussa itsesi kanssa.

Olet syntynyt maailmankaikkeuden lapseksi,
tasavertaiseksi puiden ja tähtien kanssa.
Sinulla on oikeus elämään;
ja vaikka et täysin ymmärtäisikään,
niin maailmankaikkeus avaa
varmasti salaisuutensa sinulle.

Elä siis rauhassa Luojasi kanssa,
mitä ikinä Hänestä ajatteletkaan.
Olivatpa pyrkimyksesi ja kaipauksesi
millaiset tahansa, säilytä kaiken hälyn
ja hämmennyksen keskellä mielenrauhasi.

Kaiken teeskentelyn, raadannan
ja särkyneiden unelmien keskellä muista,
että elät sittenkin kauniissa maailmassa.
Ole iloinen.
Tee kaikkesi oman onnesi eteen.

Vapaa käännös
Ja tuon kyllä kestää lukea kolmannenkin kerran vaikkapa alkukielellä

Max Ehrmann 1927
DESIDERATA

Go placidly amid the noise and the haste, and remember what peace there may be in silence. As far as possible without surrender be on good terms with all persons. Speak your truth quietly and clearly; and listen to others, even to the dull and the ignorant, they too have their story. Avoid loud and aggressive persons, they are vexations to the spirit.

If you compare yourself with others, you may become vain or bitter; for always there will be greater and lesser persons than yourself. Enjoy your achievements as well as your plans. Keep interested in your own career, however humble; it is a real possession in the changing fortunes of time.

Exercise caution in your business affairs, for the world is full of trickery. But let not this blind you to what virtue there is; many persons strive for high ideals, and everywhere life is full of heroism. Be yourself. Especially do not feign affection. Neither be cynical about love; for in the face of all aridity and disenchantment it is as perennial as the grass. Take kindly the counsel of the years, gracefully surrendering the things of youth.

Nurture strength of spirit to shield you in sudden misfortune. But do not distress yourself with dark imaginings. Many fears are born of fatigue and loneliness. Beyond a wholesome discipline, be gentle with yourself. You are a child of the universe, no less than the trees and the stars; you have a right to be here. And whether or not it is clear to you, no doubt the universe is unfolding as it should.

Therefore, be at peace with God, whatever you conceive Him to be. And whatever your labors and aspirations in the noisy confusion of life, keep peace in your soul. With all its sham, drudgery and broken dreams; it is still a beautiful world. Be cheerful.

Strive to be happy.

Mutta älköön sitä sotkettako mihinkään "kirkonovi" -juttuihin, jätettäköön ne teesit, niille joille ne kuuluvat.

Onko muilla muistissa muita ikivanhoja urbaanilegendoja, jotka vielä kiertävät maailmaa, vaikka aika niistä on jo jättänyt.

  • ylös 1
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat