Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kalifornialaisessa yliopistossa UCLA:ssa on kekattu uusi tapa tuottaa röngtensäteilyä - vetämällä läpinäkyvää teippirullaa auki. Tutkijoiden havainnon mukaan avaamalla teippiä muutaman sentin sekuntinopeudella se tuottaa "valtavan" määrän röngtensäteilyä (50 kV), joka sellaisenaan riittää röngtenkuvan ottamiseen.

Ilmiössä teippirullasta vapautuvat elektronit hyppäävät irtoavan teipin liimapuoleen suurella nopeudella ja hidastuessaan vapauttavat energiaansa röngtensäteilynä. Mutta tämä onnistuu vain tyhjiössä, sillä ilman läsnäolo estää ilmiön.

Havainnon pohjalta tutkijat toivovat voivansa kehittää yksinkertaisia, halpoja ja vaikkapa lihasvoimalla toimivia röngtenlaitteita. Samankaltaisia havaintoja on tehty aiemminkin, 30-luvulla venäläiset tutkijat kertoivat vastaavasta ilmiöstä kiillemineraalien liuskoja irroitettaessa ja 50-luvulla raportoitiin röngtensäteilystä, kun teippiä irrotetaan lasista.

Havaintoa koskeva tutkimus julkaistiin Naturessa.

Havainnollinen ja hauska video kokeesta Naturessa: http://www.nature.com/nature/videoarchive/x-rays/
MSNBC: http://www.msnbc.msn.com/id/27323869/

Ensi joulun pakettien sisältö selviää kätevästi...

Kommentit (10)

CE-hyväksytty
Jep. Tuo on vanha juttu, mutta ei sitä kukaan ala kehittämään.
Jaa, jos tämä oli sinulle jo entuudestaan tuttu ilmiö, niin sinun olisi ehkä kannattanut ajoissa patentoida siihen liittyvä keksintö - nyt nimittäin kävi niin että asianomaiset tutkijat ovat jo hakeneet patenttia menetelmällä toimivalle röngtenkuvauslaitteelle. No ensi kerralla sitten.

CE-hyväksytty
edittiä sen paljon etä en puhu filmin kehittämisestä vaan idean...
Filmin kehittämisestä puheen ollen: jos vilkaiset sitä Naturen sivuilla olevaa videota, näet miten tutkijat ottavat röngtenkuvan teippirullalla ja esittävät aiemmin kehitetyn filmin sormen luista.

Mielenkiintoinen ilmiö.

Toisaalta huolestuttavaa AvaruusPostin työntekijöiden kannalta. He saattavat altistua työpaikallaan vaarallisille määrille radioaktiivista säteilyä ilman riittävää suojavarustusta.

Jos repii pakkausteippiä irti pahvilaatikosta, niin staattinen sähkö (50-100 kV) voi rikkoa suojaamattomia mikropiirejä yli metrin päästä, ja tähän ei ilma vaikuta.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Mikä lie riittävä tyhjiö mokomaan?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

^ Vaikea sanoa, mutta paperin abstraktin mukaan "kohtuullinen" (moderate) tyhjiö riittää.

"Here we report that peeling common adhesive tape in a moderate vacuum produces radio and visible emission, along with nanosecond, 100-mW X-ray pulses that are correlated with stick–slip peeling events."

Riemuidiootti
Toisaalta huolestuttavaa AvaruusPostin työntekijöiden kannalta. He saattavat altistua työpaikallaan vaarallisille määrille radioaktiivista säteilyä ilman riittävää suojavarustusta.
Tulevaisuudessa huomataan että kylmäfuusio onnistuu avaruuden tyhjiössä jeesusteipillä. Tähtienvälinen matkailu tulee mahdolliseksi. Kuudella teippirullalla pääsee Alpha Centauriin.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Löytyi hieman lisätietoa Ylen Radio 1 -arkistosta:

Kokeessa käytettiin kaupan hyllyltä noudettuja teippirullia, joissa teippiä oli 25 metriä ja teipin leveys 19 mm. Kokeita tehtiin sekä tyhjössä (paine alle 0,001 torria) että normaalipaineessa. Teippiä vedettiin pienellä moottorilla 3 sentin sekuntinopeudella metallisylinterin ympärille ja samalla teippirullalla tehtiin kokeita jopa yhdeksän kertaa. Röntgensäteilyä mitattiin vain tyhjössä.

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id17846.shtml

Wikipedia puolestaan kertoo: Ilmakehä aiheuttaa suurin piirtein 760 torrin paineen. Normaali-ilmakehä (atm) onkin määritelty juuri 760 torriksi.

Näin ollen voidaankin todeta että kokeessa käytetty ilmanpaine tyhjiössä oli sangen pieni, 1/760 000 osa normipaineesta täällä telluksen pinnalla, merenpinnan tasolla. 0,0000013 bar.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Maanjäristysvalotkin selittyy samalla ilmiöllä?

Triboluminesenssille on keksittävissä teknologisia sovelluksia, arvelevat amerikkalaistutkijat. Tässä kokeessa he osoittivat että teippirullan tuottama röntgensäteily riittää esimerkiksi sormen läpivalaisuun eli pienimuotoiseen röntgenkuvaukseen. Luonnossa kitkan aiheuttama triboluminesenssi on ilmeisesti syynä maanjäristysten yhteydessä havaittuun sähkömagneettiseen säteilyyn.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat