Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

STT: "Oulun perhesurman tapahtumapaikalla oli poliisin mukaan ampumahetkellä myös kaksi ulkopuolista. Heitä ei kuitenkaan uhattu, eikä heillä ollut hengenvaaraa." (HS.fi 22.10. 10:37)

STT: "Kolmehenkinen perhe ja heidän luonaan kyläillyt nainen löydettiin tiistaina iltapäivällä surmattuina Itä-Virosta Kohtla-Järven kaupungista, kertoo Postimees-lehti." (HS.fi 22.10. 01:03)

Kun ensinnä tulin lukaisseeksi tuon Oulun surmaan viittaavaan STT-uutisen muistaakseni jonkun iltapäivälehden verkkosivuilta, ajattelin ensiksi, että jopa on kummallista, kun ovat hukanneet aivan loistavan tilaisuuden lähettää lukijoille signaali, jonka sanomana olisi "jos on syytä epäillä jollakulla olevan päässään jotain häikkää, älä mene hänen asuntoonsa, vaan anna hänen olla yksin ongelminensa". Mutta sitten uutisoidaankin, että surma-asunnossa oli vieraita, joilla ei ollut minkäänlaista hengenvaaraa. Mitäs kumman pelleilyä, tuumailin. Mediassahan on töissä tuhatmäärin porukkaa, jotka käyttäisivät mielellään kaikki tilaisuudet väestön piilokarsimiseen, joten olihan se hivenen outoa uutisointia.

Tulin sitten jostain syystä huomioineeksi HS.fi:n alareunasta Luetuimpien listasta otsikon, joka johti tuonne Viroon viittaavaan uutiseen, jossapa oli kuin olikin vieraskin kuollut. Noniin, johan minä jo ehdin melkein huolestua median tilasta, mutta STT hoiti homman kotiin.

Btw, tässä kohdin mainittakoon, että STT:n suurimmat omistajat ovat Alma Media (28,2 %), Sanoma Osakeyhtiö (23,1 %) ja TS-Yhtymä (21,0 %). Tietolähteenä STT:n verkkosivut.

Siis, se mitä tässä erityisesti aloin pohdiskella on se mitä STT:n toimituksessa on ajateltu, kun on julkaistu samana päivänä kaksi uutista, jotka molemmat käsittelevät perhesurmaa, sekä toisena yhteisenä asiana on vieraan/vieraiden oleminen paikalla. Mitä useampi yhtäläisyys, sitä pienemmäksi muuttuu "sattuman" osuus eli ettäkö uutishaaviin olisi ilman erillistä hakemista joutunut samantapainen uutinen kuin jokin toinen JA molemmat niistä julkaistaisiin samana päivänä.

Viron tapahtuman uutisoinnilla on HS:fi:ssä aiempi kellonaika kuin Suomen vieras-uutisella ja BNS-uutistoimistonkin mukaan surma on tapahtunut jo 21. päivä eli edellisenä päivänä. Tosin, ajankohdalla spekuloinnilla ei käytettävissä olevin tiedoin saavuteta kovinkaan hyviä päätelmiä, joten tässä kohdin irroittaudun aiheesta ja mietin jotain muuta uutisointiin liittyvää.

Johtuen muun muassa siitä, että olen lukenut Ramonet Ignacion Median tyrannia, sekä ollut aikeissa lukea Bernard Goldbergin Bias: A CBS Insider Exposes How the Media Distort the News -kirjan, saatan olla pysyvästi orientoitunut yrittämään nähdä mielessäni miten uutisia toimittava taho organisaationa tai sen yksittäinen työntekijä toimii ja mitä missäkin valintatilanteessa ajattelee, ja täten reaktioni saattavat olla hivenen yliherkäksi virittyneenä.

Sopisi vaan niin kovin hyvin Suureen Suunnitelmaan, jossa ensin poistetaan kartalta väestön heikompi osa, johon velkaisetkin katsotaan kuuluvan, jonka jälkeen poistetaan kartalta se tarpeettomaksi muuttunut väestön osa, joka on ollut edesauttamassa sen aiemmin heikommassa osassa olleen väestön osan poistamista kartalta ja nyt on itse heikoimpaan väestön osaan kuuluvaa. Mitäs sitä kakkua kaikilla jakamaan?

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat