Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moni tietää Harry Potterin. Tällä kaverilla oli se näkymättömyysviitta jonka laitto päällensä ettei kukaan näe häntä.

Mitä jos Potter kääntää viitan toisinpäin ja piiloutuu viitan alle. Mitä Potteri silloin näkee kun potter piilottaa ympäröivän maailman itseltään?

Sivut

Kommentit (30)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Nokun se on taikaviitta niin se toimii samalla tavalla molemmin päin.. jos lähdetään tarkemmin sitten miettimään niin todetaan heti alkuun että kyseinen viitta on epäaito, yliluonnollinen, joten se siitä.

くそっ!

Ronron
Nokun se on taikaviitta niin se toimii samalla tavalla molemmin päin.. jos lähdetään tarkemmin sitten miettimään niin todetaan heti alkuun että kyseinen viitta on epäaito, yliluonnollinen, joten se siitä.
Ei ole ollenkaan yliluonnollinen. Tätä asiaa pohditaan matematiikassa ja madonreikien tutkimuksessa sekä lääketieteellisessä kuvantamisessa. Vuonna 2006 onnistuttiin rakentamaan niin vahvasti anisotrooppisia aineita, että matemaattiset mallit näkymättömyydestä tuli käytännössä mahdolliseksi. Metamateriaalit toimii hyvin mikro-aalloilla, yhdellä taajuudella. Ajatellaan esimerkiksi kupariliuskoista tehtyjä lenkkejä joka värähtelee yhdellä taajuudella-->tällä tavalla saadaan ko. taajudella aikaiseksi näkymättömyys.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
crusaron uusi tuleminen
Ronron
Nokun se on taikaviitta niin se toimii samalla tavalla molemmin päin.. jos lähdetään tarkemmin sitten miettimään niin todetaan heti alkuun että kyseinen viitta on epäaito, yliluonnollinen, joten se siitä.
Ei ole ollenkaan yliluonnollinen. Tätä asiaa pohditaan matematiikassa ja madonreikien tutkimuksessa sekä lääketieteellisessä kuvantamisessa. Vuonna 2006 onnistuttiin rakentamaan niin vahvasti anisotrooppisia aineita, että matemaattiset mallit näkymättömyydestä tuli käytännössä mahdolliseksi. Metamateriaalit toimii hyvin mikro-aalloilla, yhdellä taajuudella. Ajatellaan esimerkiksi kupariliuskoista tehtyjä lenkkejä joka värähtelee yhdellä taajuudella-->tällä tavalla saadaan ko. taajudella aikaiseksi näkymättömyys.Joo metamateriaalit sun muut, kyllä niillä jonkinlaista näkymättömyyttä saa aikaiseksi, mutta Harry Potter viittaa niilläkään ei saa aikaiseksi. Siis sellaista viittaa joka on viittamainen vaate jonka voi heittää ylleen minkä jälkeen katoaa näkyvistä eikä kyseisessä kohdassa näy mitään outoa. Sellainen on yliluonnollista, nyt ja aina.

http://www.youtube.com/watch?v=gADwKrAgTRY

Ainakin viitan sisällä olisi mahdoton nähdä mitään, se jo tekee tuosta epäaitoa. Muutenkin se laskostuminen ja rypyt ja epäsymmetrisyys aiheuttaisi kyllä jotain optisia häiriöitä. Uskon sen että joskus saadaan ehkä aikaiseksi jonkinlainen pallomainen suojus joka on täysin näkymätön ja sisällä pilkkopimeää, mutta en usko että mitään vaatetta voi tehdä.

くそっ!

Ronron

Ainakin viitan sisällä olisi mahdoton nähdä mitään, se jo tekee tuosta epäaitoa. Muutenkin se laskostuminen ja rypyt ja epäsymmetrisyys aiheuttaisi kyllä jotain optisia häiriöitä. Uskon sen että joskus saadaan ehkä aikaiseksi jonkinlainen pallomainen suojus joka on täysin näkymätön ja sisällä pilkkopimeää, mutta en usko että mitään vaatetta voi tehdä.
Tällä hetkellä on toki mahdotonta saada aikaiseksi metamateriaaleja jotka loisivat illuusion näkymättömyydestä eli näkymättömyyden näkyvän valon spektrillä tai edes jollain suppeammalla näkyvän valon alueella. Viime vuonna saatiin aikaiseksi kuitenkin ultraviolettialueella toimivia metamateriaaleja joten edistystä tapahtuu.

Tämä kysymys ei ollutkaan kirjaimellisesti otettava vaan yritän herättää ajatuksia.

crusaron uusi tuleminen

Mitä jos Potter kääntää viitan toisinpäin ja piiloutuu viitan alle. Mitä Potteri silloin näkee kun potter piilottaa ympäröivän maailman itseltään?Jumalan

Kiehtova kysymys. En ota kantaa sen realistisuuteen, mutta asiaa voisi katsoa näin logiikan/filosofian kantilta.

1. Viitalla on sisäpuoli ja ulkopuoli.
2. Sisältä näkee ulos suurinpiirtein normaalisti. Muistaakseni itse kankaan kuitenkin näkee, mutta se on vain ohutta harsoa.
3. Ulkoapäin katsottuna näkee sen mikä viitan takana.

Kolmas kohta onkin hankalampi tapaus ja sen tarkempi tulkinta määrää paljoti mitä tapahtuisi jos moinen viitta käännettäisiin nurinpäin.

Jos ajatellaan että viitan ulkopuoli toimii näyttönä ja kamerana samanaikaisesti, niin silloin viittaan keitoutunut henkilö ei ole kameran näköpiirissä ja olisi tällöin näkymätön. Jos tällainen viitta käännetään nurinpäin, näkisivät ulkopuoliset vitan harsomaisen sisäpuolen ja viitan sisällä oleva näkisi takaraivonsa.

Tämä tietysti edellyttäisi, että viitta tietää milloin sitä katsotaan ja mistä suunnasta, jotta se osaisi näyttää juuri tälle katsojalle viitan vastakkaispuolen näkymät. Täydellinen näkymättömyysviitta tuntuu ristiriitaiselta käsitteeltä.

Kolmannelle kohdalle lienee useita muitakin tulkintoja, jotka muuttavat lopputulosta merkittävästi.

Täydellinen näkymättömyys ja samanaikaisesti sieltä ulos näkeminen ovat ristiriitaisia käsitteitä. Jotta sieltä näkisi mitään ulos, on edes vähän valoa absorboiduttava piiloutuneen henkiön silmien kohdalta. Tällöin ulkopuolinen saattaisi havaita taustaa vasten kaksi hämärää läiskää.

Hipsukka
Seuraa 
Viestejä18
Liittynyt4.10.2008

En osaa itse kysymykseen sanoa oikein mitään. Mieleeni tuli tuo sama, minkä joku jo sanoi, että viitan sisällä näkisi takaraivonsa. Tai sitten itsensä ikäänkuin "peilisalissa" ... Ei mulla tähän perusteluja ole, mutta tämmöinen tuli mieleen.

Mutta onkos täällä joku, joka olisi lukenut noita kirjoja?
Itseäni on nimittäin jäänyt vaivaamaan yksi juttu koskien tuota viittaa... Pieni epäjohdonmukaisuus... Sen perusteella, mitä viitasta kerrotaan kirjassa "Kuoleman varjelukset" ei Villisilmä Vauhkomieli (tai hänen kopionsa) olisi MITENKÄÄN voinut nähdä taikasilmänsä avulla viitan läpi kirjassa "Liekehtivä pikari". Mutta näin tapahtui... Nyhh, kurjaa, kun taidolla luodussa tarinassa/maailmassa on epäjohdonmukaisuuksia.... Mutta eipä tuo nyt niin vakavaa/tärkeää ollut. Huvitti vain, kun olin juuri ajatellut asiaa ja sitten näin tämän aiheeseen liittyvän otsikon.

spin0
Camocar

Millä tavalla tuo "näkymättömyystakki" eroaa elokuvateatterin valkokankaan edessä heilumisesta?Ei kai mitenkään. Siitä on kaksi eri sovellusta:
The first method involves using a camera behind the cloak which projects the video onto the front of it, sort of like a wearable projector screen http://en.wikipedia.org/wiki/Projection_screen . The second technique uses nanotechnology http://en.wikipedia.org/wiki/Nanotechnology to bend light behind the cloak in essence enabling the cloak to become invisible or see through.Eli ensimmäinen tapa on juuri "valkokangas-mode" ja toinen jotain nanoteknologiaa.. Tavallaan tuo eroaa valkokankaan edessä heilumisesta sillä tavalla että tuon kanssa voit liikkua missä vain, mutta valkokangasta on huono kantaa mukana.

Camocar
Eli ensimmäinen tapa on juuri "valkokangas-mode" ja toinen jotain nanoteknologiaa..
"Valkokangas-mode" kyllä, mutta tässä japanilaisten menetelmässä ei käytetä nanoteknologiaa. Ne menetelmät toimivat ihan eri periaatteella.

Japanilaisten kehittelemä "näkymättömyystakki" perustuu kuvatun taustan heijastamiseen projektorilla häivytettävälle pinnalle. Takki toimii valkokankaana, eikä siinä käytetä nanoteknologiaa. Japanilaisten menetelmässä on jo periaatteellisina rajoituksina tarvittava laitteisto (kamera, puoliläpäisevä peili, projektori), kohteen pakollinen sijainti laitteiston välissä ja katselukulman rajoittaminen vain yhteen näkökulmaan.

Menetelmässä häivytettävän kohteen takana oleva kamera kuvaa takana olevan näkymän. Kuva prosessoidaan tietokoneella reaaliajassa tiettyä katselukulmaa vastaavaksi. Prosessoitu kuva heijastetaan videoprojektorilla puoliläpäisevän peilin kautta kohteeseen. Kun kohdetta katsotaan saman peilin läpi, se näyttää sulautuvan taustaansa. Muista katselusuunnista illuusio ei toimi. Lisäksi kohteen on pysyttävä laitteiston välissä.

Koska videoprojektorin kuva on himmeä, on takin materiaalin oltava hyvin heijastavaa. Siksi se on pinnoitettu pienillä lasihelmillä, jotka toimivat kissansilmäheijastimen tavoin.

Camocar
Tavallaan tuo eroaa valkokankaan edessä heilumisesta sillä tavalla että tuon kanssa voit liikkua missä vain, mutta valkokangasta on huono kantaa mukana.

Kyllä tämän systeemin kanssa voi toki liikkua missä vain jos pystyttää paikalle ensin kameran, projektorin ja peilin, sitten pysyy itse niiden välissä ja pitää katsojan paikoillaan peilin takana.

Menetelmä ei periaatteeltaan eroa jo vuosikymmeniä elokuvateollisuudessa käytetystä trikkikuvausmenetelmästä. Uutta siinä on reaaliajassa tehtävä kuvankäsittely. Hieno idea on käyttää tuota menetelmää seinien läpinäkyviksi tekemiseen (koti, auto, lentokoneen ohjaamo). Lisätietoa ja videoita täällä projektin sivuilla: http://projects.tachilab.org/MEDIA/xv/oc.html (joissain videoissa ei käytetä takana olevaa kameraa, tällöin kohteeseen heijastetaan aiemmin kuvattu still-kuva)

Ehkä vähän kehittyneempi idea on jättää projektori kokonaan pois ja tehdä takki materiaalista, joka on pinnoitettu pikkuruisilla kameroilla tai detektoreilla ja emittereillä. Kunkin kameran kuvaama väri tuotettaisiin kohteen toisella puolella sijaitsevalla emitterillä. Näin kohteen värit ainakin osaksi vastaisivat taustan värejä. Tosin näkymättömyyttä ei noinkaan saavuta - nokkelan naamioinnin kyllä.

Nanoteknologiaan perustuvassa "näkymättömyydessä" on kysymys ihan eri periaatteesta. Siinä pyritään taivuttamaan kohteen takaa tuleva sähkömagneettinen säteily (valo, infrapuna, mikroaallot) kohteen etupuolelle tätä varten kehitetyllä metamateriaalilla. Sähkömagneettiset aallot ikäänkuin kiertäisivät kohteen sen pintaa pitkin, kuten joen vesi kiven. Näissä vaikeutena ovat eri aallonpituuksien taivuttaminen halutulla tavalla. Jonkin verran on edistytty tietääkseni ainakin mikroaalloilla.

Ja oma lukunsa ovat negatiivisen refraktion materiaalit.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat