Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ajatus EU-tason www-valvontajärjestelmästä ei ole uusi
mutta nyt viime aikaisten tapahtumien (mm.Kauhajoki)
johdosta asioihin on viimein saatu vauhtia.

Yksittäisten maiden viranomaisten resurssit tuskin riittäisivät
mutta EU-tason valvontaelin voisi saada otetta verkossa
rehottavaan rikollisuuteen ja myös lain rajat ylittävään
sananvapauden väärinkäyttöön.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/E ... 5240494334


[size=150:1fqw3nl9]EU aikoo suitsia verkkorikollisuutta ilmiantojärjestelmällä[/size:1fqw3nl9]
Julkaistu: 13:11

helsingin sanomat

EU-maat aikovat perustaa kansalliset ilmiantojärjestelmät, joiden kautta kansalaiset ja yritykset voivat ilmoittaa viranomaisille internetissä havaitsemistaan epäillyistä rikoksista tai laittomasta materiaalista.

Asiasta sovittiin perjantaina EU:n oikeus- ja sisäministerien kokouksessa Luxemburgissa Ranskan aloitteesta.

Hyväksytyn päätelmän mukaan EU:n kunkin jäsenmaan tulisi perustaa tällainen ilmoitusjärjestelmä, ja lisäksi Europolin tulisi perustaa niille kattojärjestelmä.

Suomen sisäministeri Anne Holmlund (kok) piti hanketta "konkreettisena askeleena tietoverkkorikollisuuden torjunnassa".

Holmlund katsoi, että huomiota tulisi kiinnittää rikollisen ja laittoman nettiaineiston lisäksi myös sellaiseen arveluttavaan materiaaliin, josta löytyy viitteitä rikoksen valmisteluun.

Hän käytti esimerkkinä Suomen kouluampumatapausten yhteydessä netissä julkaistuja ammuskeluvideoita.

Sisäministeriön mukaan Suomen poliisi aikoo järjestää kansainvälisen seminaarin, jossa keskustellaan reagointimalleista kouluampumatapauksissa.
Lainaus Helsingin Sanomien keskustelusta.

"Luonnollinen kehitys
tavis | 24.10.2008 14:00

Netti onkin ollut tähän asti tori, jolla on saanut lähes rajoituksetta huudella solvauksia, yllyttää rikoksiin, suunnitella niitä ja levittää rasismia ja yhteiskunnan vastaisuutta. Kiinni jäämisen riski on ollut lähes olematon.

Vielä eilen näillä keskustelupalstoilla ivailtiin suomen kymmenen poliisin yksikköä ja sen olematonta mahdollisuutta löytää pahikset. Joku taisi jopa luulla, ettei poliiseissa olisi yhtä hyviä nörttejä kuin parhaat lukionörtit. Kyllä on, ja heitä on lisäksi koulutettu jäljittämään tietokonerikollisia.

On luonnollista, että samoin kuin torilla, niin myös netissä voi ilmoittaa poliisille, kun huomaa tapahtumassa olevan tai jo tapahtuneen rikoksen. Poliisin pitää olla aina siellä, missä ihmisetkin ovat. Nykyisin siis myös netissä ja jotakuinkin reaaliajassa tavoitettavissa. Teknisesti se toteutetaan EU:ssa esim "ilmiantonapilla" ruudulta.

Ei homma ole sen kummempi kuin poliisin työ kentällä. Ei se sielläkään ilman yleisöä tai asianomistajia saa tietoa rikoksista kuin sattumalta. Silti sen olemassa olo on siellä välttämätön. "

http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa ... 8&#2544058

Kommentit (12)

Toivottavasti järjestelmästä ei tule sellaista että heti kun esitetään yksi epäilys/valitus poliisille niin ko. saitti menee off-tilaan tutkimusten ajaksi. Kun niitä tutkimuksia sitten tehdään koska kerkeillään, saattaa ihan ok saitti olla iät ajat käyttämättömissä vain koska joku on keksinyt valittaa siitä.

Jos vielä astetta pirullisemmaksi haluaa asiat panna, niin tuuttaa itse ensin jotain kovaa pornoa jollekin saitille ja sitten tekee ko. saitista valituksen - näin voi tehdä kiusaa mille hyvänsä sivustolle jonka haluaa panna nurin.

Mutta siis toivottavasti ei.

Vertailun vuoksi Suomi24-keskusteluista häviää jatkuvasti korrekteja kommentteja vain sen vuoksi että löytyy 5 vastarannan kiiskeä valittamaan ylläpidolle kommentista joka ei heidän pirtaansa sovi. Sitten yp poistaa kommentin ja siihen mahdollisesti tulleet vastaukset selittelemättä sen kummemmin, ja näemmä edes tutkimattakaan kauhean tarkkaan mitä siellä edes ylipäätään oli.

Joka aikoo vastata että yp saa päättää mitä kommentteja hänen foorumillaan on, niin miettiköön ensin että miksi ylipäätään ylläpitää lainkaan foorumia mikäli asialliselle tai kriittisellekin keskustelulle ei ole sijaa - ainoastaan yhden osapuolen omalle meuhkaamiselle.

ilaiho
Näin juuri. Nettiä kannattaa valvoa eikä sensuroida.Niimpä, koska mitä lie jää saavuttamatta, jos netin luomat "uudenlaiset" tajunnan ja pohdinnan yms. tilat poistettaisiin.
On hyvä että kaikenlaisia ajatuksia ja ilmiöitä haudotaan netissä, sitten täytyy vain poimia ne "vaaralliset" sienet pois ja piilottaa tai hyödyntää jotenkin. Mutta onhan net niin uusi tajunnan tasoon liittyvä elementti tai itse siis tasokin, että tuntee kuinka esim. ihmisyyskin tuntuu paljon kosketeltavammalta asialta kuin ennen nettiä.

Rehtori

Lainaus Helsingin Sanomien keskustelusta.

On luonnollista, että samoin kuin torilla, niin myös netissä voi ilmoittaa poliisille, kun huomaa tapahtumassa olevan tai jo tapahtuneen rikoksen. Poliisin pitää olla aina siellä, missä ihmisetkin ovat. Nykyisin siis myös netissä ja jotakuinkin reaaliajassa tavoitettavissa. Teknisesti se toteutetaan EU:ssa esim "ilmiantonapilla" ruudulta.
Niin. Hyvä huomio, paitsi, että näinhän se toimii nykyäänkin. Huomaat rikoksen tai epäilet sellaista ja ilmoitat sen poliisille. Eikös rikosilmoitukset sun muut pysty jo nyt tekemään verkossa.
"Ilmiantonappi" sinänsä on jo typerä ajatus, sillä porukkahan rätkyttäisi nappia minkä ehtii, aina kun lukevat jotain mikä ei ole omaan mieleen. Jos ei tietysti tarkoituksena ole julkaista verkossa vain "virallista totuutta".

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/Poliisi+vaatii+punaista+painiket...

Suomalaisillekin internetsivuille voi tulla Norjan mallin tapaan niin sanottu punainen painike, jota painamalla voi lähettää vinkin internetiä valvoville poliiseille.

Tällä nappulalla kuka tahansa voi ilmoittaa poliisille epäillyistä rikoksista ja laittomasta materiaalista. Norjassa painike vie poliisin sivulle, missä vihjeen voi lähettää poliisille lomakkeen avulla. Sisäministeriössä mietitään parhaillaan, kuinka nettivalvontaa Suomessa kehitetään. Näin kertovat poliisijohtaja Kari Rantama ja poliisiylitarkastaja Robin Lardot.

Ministeriö myös toivoo, että yhteisösivustojen moderaattorit eli valvojat kertoisivat aina poliisille epäilyttävästä materiaalista, jota poistavat internetsivuilta.

Ministeriössä pohditaan myös virtuaalisen poliisiaseman perustamista ja muun muassa sitä, miten poliisi voi liikkua internetissä niin, että poliisi näkyy ja liikkumisesta jää jälkiä.

EU:n sisäministerit kokoontuvat tänään perjantaina hyväksymään puheenjohtajamaa Ranskan esityksen siitä, että jokaisen EU-maan pitää kehittää omaa internetissä havaittujen rikosten ilmoitusjärjestelmää.

Suomessa varsinaista järjestelmää ei nykyisin ole. Krp:llä on yksi sähköpostiosoite, johon vihjeitä voi jättää. Vihjeitä voi kertoa myös paikallispoliisille tai vihjepuhelimeen.

EU-maiden odotetaan sopivan myös Europoliin perustettavasta yhteisestä järjestelmästä. Sisäministeri Anne Holmlund (kok) aikoo keskustella myös siitä, miten toimitaan silloin, jos internetissä oleva materiaali on arveluttavaa, muttei vielä rikollista.

Rantama sanoo, että nykylain mukaan poliisin toimivaltuudet ovat liian vähäiset, kun kyseessä on vasta rikoksen valmistelu. Tämän vuoksi internetissä mahdollista henkirikosta valmistelevaa ei voida ottaa kiinni eikä poliisi voi hankkia häneltä lisätietoja peitenimellä.

Kristiina TolvanenErityisesti huvittaa seuraava kohta:
Ministeriössä pohditaan myös virtuaalisen poliisiaseman perustamista ja muun muassa sitä, miten poliisi voi liikkua internetissä niin, että poliisi näkyy ja liikkumisesta jää jälkiä.

Habbo-Hotelliin, WoW:iin ja Facebookkiin poliisiasema!

Poliisi siis surffailee omalla selaimella, joka jättää jälkiä logeihin? User-Agent: Poliisi ?

Vai tuleeko sivun yläreunaan poliisin hyväksymä-leima?

Kytätkää toisianne DDR:n tapaan!

Odotan sitä päivää varmaan hautaan asti, että PirateBayn sivuilta tuollainen punainen nappi löytyisi...

Naurettava ajatus koko homma, tuo nappi tai ilmoituslomake olisi oikea hunajapurkki kaikille spämmääjille.

ilaiho
Meinataanko se painike lisätä proxyllä?

Voin kuvitella kuinka monet sivut ja leiskat sekin rikkoisi. Lisäksi se miten helppoa on homma kiertää...

Täysi turhuus koko idea.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat