Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Asteroseismologia on tähtitieteen haara, joka tutkii tähtien pinnan värähtelyjä spektroskopian avulla. Näin saadaan tietoa tähtien sisäisestä rakenteesta samaan tapaan kuin seismologit saavat maapallosta. Auringon vastaavaa tutkimusta kutsutaan helioseismologiaksi. Mielenkiintoisia aikaansaannoksia syntyy kun mittausdataa muunnetaan korvin kuultaviksi ääniksi.

Taannoin onnistuttiin ensimmäistä kertaa havaitsemaan muiden auringonkaltaisten tähtien värähtelyjä. Havainnot tehtiin COROT-avaruusteleskoopilla kolmesta eri tähdestä (HD499933, HD181420 ja HD181906). Vaikka havainnot eivät tuottaneetkaan mullistavaa uutta tietoa, tutkijat ovat innoissaan uuden havaintotekniikan tuomista mahdollisuuksista tähtien sisäisen rakenteen tutkimuksessa. Kun värähtelyt muunnetaan korvin kuultaviksi ääniksi, on helppo vertailla Auringon "ääntä" muihin tähtiin.

Ja sitäpaitsi tulokset kuulostavat hyviltä 18 oktaavia ylennettyinä:
[list:16yuqt97]HD499933-tähden ääni ja HD181420:n.
Auringon ääni.
Tiheästä pallomaisesta tähtijoukosta kuuluu tuhansien tähtien sointi.[/list:u:16yuqt97]

Tutkimus julkaistiin Sciencessa (podcast).
Uutinen äänineen: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7687286.stm

Jordell Bankin astrofysiikan keskuksen podcastissa kuuluu paljon erilaisia avaruuden "ääniä" pulsareista CMB:hen: http://www.jodcast.net/archive/200808Extra/
Lisää avaruuden "ääniä" tässä ketjussa: viewtopic.php?p=549722#p549722

Kommentit (13)

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007
Aslak
Jaa ei tuo niin uutta ole, jo antiikin viisaat puhuivat sfäärien musiikista.Niin, Musica Universalis. Sfäärien musiikki on kuitenkin eri asia kaikessa pseudoudessaan, ja siinä on sitä paitsi kysymys planeettojen liikkeistä, ei tähtien pinnoista.

Italialainen astrofyysikko ja säveltäjä Fiorella Terenzi on tehnyt musiikkia kokonaisten galaksien äänistä. En tiedä onko hänen musiikkinsa hyvää, mutta tässä hänen kotisivunsa: http://www.fiorella.com/index.htm

Ranskalainen spektraalimusiikin säveltäjä Gérard Grisey käytti teoksessaan Le Noir de l'Etoile (1990) kuutta lyömäsoittajaa ja pulsareita. Itse asiassa teosta esitettäessä on tarkoitus käyttää yhtenä instrumenttina haluttuun pulsariin (Vela ja 0359+54) suunnattua radioteleskooppia. Löytyi ämpäri teoksen viimeisestä osasta, mutta tässä ei valitettavasti soi pulsarit: http://beemp3.com/download.php?file=184 ... +Mouvement (tuo jakanee kuuntelevan yleisön mielipiteet..)

Tämä Cassini-luotaimen Saturnuksesta radiotaajuuksilla vastaanottama "ääni" kuulostaa hauskalta:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/i ... 112203.wav

Englannissa joku äijä tallensi n. vuoden ajan lämpötila, paine, kosteus ja tuulen suunta/nopeus tietoja ja kyhäsi itse väsäämillä algoritmeilla varsin asiallisen kuuloista synteettistä musiikkia.
Astrofysikaalisesta datasta voisi varmaan sopivilla algoritmeilla häsätä hienoja äänimaisemia ... ja demot voisi lähettää vaikka avaruusromua ohjelmaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30359
Liittynyt16.3.2005
spin0

Ja sitäpaitsi tulokset kuulostavat hyviltä 18 oktaavia ylennettyinä:Miksi Auringon ääni on noin paljon matalampi kuin muiden mitattujen tähtien? Onko se joku avaruusörkkien kosminen subbari?

Neutroni
spin0

Ja sitäpaitsi tulokset kuulostavat hyviltä 18 oktaavia ylennettyinä:

Miksi Auringon ääni on noin paljon matalampi kuin muiden mitattujen tähtien? Onko se joku avaruusörkkien kosminen subbari?

Heh, juu Auringon hommahan tunnetusti on hakata annunakkien humpan alapäät.

Kaikki äänet olivat vähän hämäävästi samassa BBC:n artikkelissa alkuperää mainitsematta, joten vähän täsmennystä avaukseen:
Vain HD499933:n ja HD181420:n äänet ovat peräisin Corotin mittauksista ja vain ne on ylennetty 18 oktaavia.

Pienen muistelun jälkeen löysin Auringon soundin lähteen. Ääni on tuotettu SOHO-luotaimen MDI-instrumentin datasta ja se on nopeutettu 42000-kertaiseksi. Eli se ei ole suoraan vertailukelpoinen muiden tähtiäänten kanssa.

Samoin löytyi selitys pallomaisen tähtijoukon ääneen. Se on tuotettu radioteleskoopilla klusteri 47 Tucanaen pulsareista (http://www.jb.man.ac.uk/~pulsar/Education/Sounds/). Eli vaikka ääni kuulostaakin hienolta, siinä soi nopeasti pyörivien pulsarien radiokeilat. Se siis ei ole sama juttu kuin nuo aiemmat tähtien pintojen värähtelyihin perustuvat äänet.

Kyllä tuo oman aurinkomme tuotos kuulosti korvaan selvästi noita muita miellyttävämmältä. Ei sinänsä kuitenkaan mikään yllätys...

Tästä tulikin mieleeni oiva aasinsilta: Alex Collierin mukaan esim. Andromedalaiset ihmis-alienit tekevät musiikkia juuri nauhoittamalla eri tähtijärjestelmien ja planeettojen värähtelyjä, sommitellen ne sitten sopivasti päällekkäin harmonian aikaansaamiseksi. Kertoman mukaan heillä ei kuitenkaan ole maan ihmisille ominaista luovaa kykyä tuottaa uutta musiikkia tyhjästä, vaikka sitten luuttua näppäilemällä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat