Seuraa 
Viestejä45973

Mistähän ihminen rupeaisi kiihottumaan, mikäli olisi elänyt koko ikänsä autiolla saarella näkemättä kertaakaan sen paremmin vastakkaisen kuin omansakaan sukupuolen edustajaa.

Eläintarhassa koko ikänsä asuneilla yksinäisillä eläimillähän tätä on varmaan voitu testata. Mitkä ovat tulokset?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (14)

Sukupuolivietti on aivoihin ohjelmoitu toiminto. Eli, vaikka tämä ihminen ei ikinä aikaisemmin olisi törmännyt vastakkaisen sukupuolen edustajaan, aika nopeasti silti hän ymmärtäisi että miten homma hoituu : )

Kysymyksenä siis on, onko seksuaalinen kiihottuminen vaistonvaraista, vai opittua. Täysin opittua se ei varmaankaan ole, koska luonto lienee 'pyrkinyt' varmistamaan, ettei seksuaalinen kiihottuminen suuntaudu kovin usein lisääntymisen kannalta epämielekkääseen kohteeseen.

Toisaalta joidenkin ominaisuuksien/kykyjen aktivoitumiseen vaaditaan altistumista ko. ärsykkeeseen tietyn herkkyyskauden aikana. Esimerkiksi kissoilla on tehty koe, jossa se laitettiin heti syntymästään ympäristöön, jossa oli vain pystysuoria palkkeja ja mekaanisin ratkaisuin estettiin kissan pään kääntäminen niin, että se olisi nähnyt vaakasuoria linjoja. Kissaa pidettiin näin aikuisuuteen asti, jonka jälkeen se siirrettiin ympäristöön, jossa oli sekä vaaka- että psytysuoria palkkeja. Kissa osasi väistellä pystysuoria palkkeja, mutta se ei osannut nähdä vaakasuorien palkkien olemassaoloa ja se törmäilikin niihin jatkuvasti, eikä se myös oppinut näkemään enää vaakasuoria linjoja.

Vaakasuoran linjan havaitsemisen oppimiseen on siis olemassa tietty kriittinen vaihe, jolloin sitä on nähtävä, tai muuten taito siihen ei kehity. Ihmisellä mm. puheen kehittymiseen on havaittu olevan tietty herkkyysvaihe. Nämä ns. susilapset, jotka eivät ensimmäisinä elinvuosinaan ole kuulleet puhetta lainkaan, eivät ole oppineet puhumaan myöskään päästyään/jouduttuaan sivistyksen pariin. Jonkinlaista alkeellista sanojen hallintaa he ovat oppineet, mutta taito on jäänyt hyvin heikolle asteelle.

Voisi kuvitella, että myös seksuaalisuuden osalta on olemassa tietty herkkyysvaihe, jolloin tietynlaista ärsykettä on saatava, tai muutoin seksuaalisuus ei kohdistu ns. luonnolliseen kohteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

Johan nuo mukulatkin käpälöittee itteään. Ja kun huomaavat, että se näpelöinti aiheuttaa mukavia tuntemuksia, niin jatkavat samaa näpläämistä hamaan hautaan - oli paria tai ei.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Lienettekö panneet merkille sitä seikkaa, että aikamme seksuaalisuus tai "seksi" sellaisena kuin se esitetään, on täysin riippuvainen ihmisen holtittoman mielikuvituksen harhailusta?*

Seksuaalinen "halu" tai pakotus johtuu mielikuvituksesta.

Erektio nousee mielikuvituksesta.

Kiihottuminen johtuu mielikuvituksesta.

Ennenaikainen siemensyöksy johtuu mielikuvituksesta.

Koko päivättäinen inhimillinen murhenäytelmämme johtuu siitä ,että elämme mielikuvituksessa eli mielikuvitus elää meitä. Siitä vääristymät ja pakkomielteet ovat lähtöisin.

* Ja mieli on holtiton, koska rakkautta ei ole tarpeeksi; koska ihminen ei ole tietoinen elämästä, vaan ainoastaan itsestään.

salai
Seuraa 
Viestejä9215
Heppu
Mistähän ihminen rupeaisi kiihottumaan, mikäli olisi elänyt koko ikänsä autiolla saarella näkemättä kertaakaan sen paremmin vastakkaisen kuin omansakaan sukupuolen edustajaa.

Tuostahan on joku tositarinakin. Siinä oli muistaakseni alun perin mies, koira ja possu. Ja sitten saarelle rantautunut kaunis nainen. Tarkemmin en kyllä muista, valitettavasti.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Jussi Ry
Koko päivättäinen inhimillinen murhenäytelmämme johtuu siitä ,että elämme mielikuvituksessa eli mielikuvitus elää meitä. Siitä vääristymät ja pakkomielteet ovat lähtöisin.

* Ja mieli on holtiton, koska rakkautta ei ole tarpeeksi; koska ihminen ei ole tietoinen elämästä, vaan ainoastaan itsestään.

Toden totta.

Varmaan myös sitten sekin vaikuttaisi, miten se toine osapuoli reagoisi. Olisiko siis kyseessä kaksi autioissa ympäristöissä kasvanutta eri sukupuolen edustajaa jotka kumpikin ensimmäistä kertaa törmäisivät oman lajinsa muuhun edustajaan. Ainakin se varmaan kiinnostaisi, miksi toisen ruumiissa on erilaisia osia kuin omassa.

Tärkeä pointti siis on myös, miten se toinen asiaan suhtautuu. Lisääntymisvietti on ihmisellä kuitenkin. Kiinnostuksesta toisen ruumiiseenhan se kaikki lähtee, vai miten?

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

Tässä pieni pläjäys lapsen normaalista seksuaalisesta kehityksestä.

Lapsen seksuaalinen kehitys

Lapsuusiän seksuaalisen kehitykseen kuuluu useita toisistaan erotettuja vaiheita. Jokainen näistä vaiheista on kullekin lapselle yksilöllinen ajan, ilmentymisen ja voimakkuuden suhteen. Niin sanotuiksi kehitysvaiheiksi luetaan seuraavat vaiheet: oraalinen, anaalinen, fallinen, latenssi ja genitaalinen. Näissä vaiheissa lapsi kokee mielihyvää eri tavoin, esimerkiksi oraalisessa vaiheessa lapsi tekee havaintoja ympäristöstään ja kokee mielihyvän tuntemuksia suunsa avulla.

Erilliseksi näistä voidaan lukea myös oidipaalinen vaihe (3-6 ikävuoden aikana) joka ilmenee jollain tavalla lähes jokaisella lapsella ja jää vaikuttamaan joidenkin elämään vielä myöhemmässäkin elämässä. Oidipaalisessa vaiheessa lapsi rakastuu vastakkaista sukupuolta olevaan vanhempaansa ja kokee toisen vanhemman kilpailijanaan. Tämä ilmenee usein mustasukkaisuutena samaa sukupuolta olevaa vanhempaa kohtaan ja ylenmääräisenä hellyyden ja kiintymyksen osoituksina vastakkaista sukupuolta olevaa kohtaan. Oidipaalinen vaihe saattaa tulla esiin myös aivan suorana sanallisena ilmaisuna. Esimerkkinä pieni tyttö joka ilmoitti suoraan menevänsä aikuisena naimisiin isänsä kanssa. Ongelman äidistä hän kuittasi sanomalla että silloin äiti on jo kuollut. Tämä osoittaa oidipaalisen vaiheen vahvuutta joskus sillä useimmiten tämän ikäisillä lapsilla on ennemminkin hätä vanhemman kuolemasta kuin lähes toive.

Oidipaalinen vaihe menee kuitenkin yleensä ohi silloin kun lapsi ymmärtää ettei voi voittaa isäänsä tai äitiänsä tässä taistelussa ja hyväksyy sen. Tämän hyväksymisen jälkeen lapsi alkaa samaistua samaa sukupuolta olevaan vanhempaansa ja alkaa syventää omaa käsitystään seksuaalisuudestaan. Tässä aikuisen malli ja suhtautuminen omaan seksuaalisuutensa on vahva lapsen omaa seksuaalisuutta ajatellen. On myös tärkeää miten vanhemmat suhtautuvat lapsen muuttumiseen ja kiinnostukseen lasten alkuperästä. Lapsen esittäessä kysymyksen ”Mistä lapset tulevat?” ei kannata antaa ympäripyöreää vastausta haikaroista sillä se hämmentää lasta tulevaisuudessa kun karu totuus kuitenkin lopulta paljastuu. Myöskään yksityiskohtainen ja tieteellinen selostus tapahtumasta ei ole tarpeen nelivuotiaalle, vaan kannattaa vaan vastata lapsen esittämään kysymykseen suoraan mutta ymmärrettävästi ja odottaa jos lapsi kysyy asiasta enemmän ja sitten kertoa lisää.

Vanhempien suhtautuminen lapseen muutenkin kuin seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa on tärkeää lapsen tulevaisuuden kannalta. Jos lapsi tuntee olevansa arvokas oma yksilönä, ja luottaa itseensä on lapsen helpompi pitää puolensa ja kieltäytyä yhteistyöstä jos hän kohtaa esimerkiksi pedofiilin. Myös muutenkin itsensä arvokkaaksi tunteva lapsi on varma omista tunteitaan eikä suostu vanhemmallakaan iällä mihinkään mikä hänen mielestään ei ole sopivaa.

Lähde: Himberg Lea, Laakso Juhani ym.: Toimiva ihminen, psykologia 2

Muistaisin, että ns. susilapsilla ei ollut minkäänlaisia seksuaalisia taipumuksia - luultavasti, koska oidipaalinen etc. vaihe jäänyt kokematta.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

DM tuossa ylempänä luetteli psykoanalyytikko Freudin nimeämät seksuaalisuuden kehittymisvaiheet. Oidipaalinen tilanne liittyy falliseen vaiheeseen, joka kestää noin kolmannesta ikävuodesta kouluiän alkuun saakka. Tällöin lapsi tiedostaa oman sukupuolensa ja sukupuolten väliset biologiset erot.

Harry Harlow on apinatutkimuksissaan todennut, että eristyksessä kasvanut apinanpoikanen, vaikka näki seksuaalista toimintaa myöhemmin, ei täysikasvuisensa kyennyt paritttelemaan ja sen muutkin sosiaaliset kontaktit olivat vähäisiä. Harlowin mukaan normaali seksuaalinen kehitys apinan poikasilla edellyttää pentuajan tunnesiteitä vastakkaiseen sukupuoleen, lähinnä vanhempiiin ja sisaruksiin. LUottamus ja turvallisuus ovat tärkeitä.

Sen lisäksi, että apinat, jotka oli eristetty, eivät tienneet miten paritella, ne eivät myöskään tienneet, miten hoitaa poikasiaan. Esimerkiksi keinohedelmöitetty naaras synnytti, mutta ei ollut kiinnostunut poikasestaan tai tiennyt mitä sillä tekisi, jos oikein muistan.

Näin taisi olla. Apinanpoikasille avautui heti alussa kylmä maailma. Vastaavasti ihmisäideillä on kaksikin reagointitapaa; omassa lapsuudessaan hellyyttä vaille jääneen äidin on vaikea antaa hellyyttä lapsilleen, mutta toisaalta saattaa esiintyä vastareaktiona takertumista ja ylihuolehtimista.

VAnhemmilla on todellakin suuri vastuu jälkikasvunsa psyyken kehittymisessä.

HaZe
Sukupuolivietti on aivoihin ohjelmoitu toiminto. Eli, vaikka tämä ihminen ei ikinä aikaisemmin olisi törmännyt vastakkaisen sukupuolen edustajaan, aika nopeasti silti hän ymmärtäisi että miten homma hoituu : )

Kuten jo todettiin, eivät eristyksissä ihmisistä kasvaneet susilapset osoita ollenkaan seksuaalista mielenkiintoa vastakkaista sukupuolta kohtaan. Vaikka jokin käyttäytymistoiminto olisikin "aivoihin ohjelmoitu" ei se välttämättä aktivoidu ja toimi oikein, jos ympäristö ei ole suosiollinen. Mitä kehittyneempi eläin, sitä enemmän ympäristöllä on vaikutusta käyttäytymisen kehittymisessä.

Jussi Ry

Koko päivättäinen inhimillinen murhenäytelmämme johtuu siitä ,että elämme mielikuvituksessa eli mielikuvitus elää meitä. Siitä vääristymät ja pakkomielteet ovat lähtöisin.
* Ja mieli on holtiton, koska rakkautta ei ole tarpeeksi; koska ihminen ei ole tietoinen elämästä, vaan ainoastaan itsestään.

Epätieteellisiin omiin havaintoihini perustuen väitän, että todellinen voimakas seksuaalinen kiihottuminen tapahtuu vain henkilön ansiosta, jolla on kiihottuvalle henkisestikin jotain annettavaa ja jonka merkkinä kiihottuva näkee toisen silmistä välittyvän viisauden, tulen ja tuttuuden. Tällaisessa katsekontaktissa tuntee ymmärtävänsä kokonaisuuden, totuuden elämästä ja luulisin, että kokemus on molemminpuolinen. En tosin ole tiedustellut, miten toinen on tilanteen kokenut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat